وضعیت جنگل های کشور بسیار نگران کننده و شکننده است، آمارها نشان می دهد تا نیم قرن پیش وسعت جنگل های هیرکانی در شمال کشور 6.5 میلیون هکتار بوده اما اکنون به 1.9 دهم میلیون هکتار رسیده است که از این میزان هم 800 هزار هکتار آن مخروبه است.
سهم سرانه هر ایرانی از جنگل 18 صدم هکتار است در حالی که در دنیا این سهم 8 دهم هکتار است با این حساب میزان حساسیت ما نسبت به حفاظت از جنگل ها باید 4 برابر متوسط جهانی باشد که باید خودش را در قوانین و آموزش ها نشان دهد.
این وضعیت فقط در جنگل های شمال کشور دیده نمی شود، بلکه در تمام جنگل های سراسر کشور وضعیت نگران کننده است، برخی آمارها نشان می دهد نرخ بیابان زایی در کشور 1 درصد است و سالانه 50 هزار هکتار از رویشگاه های جنگلی کشور در حال نابودی است.
بر این اساس برای نخستین بار سال گذشته طرحی با عنوان ' جنگلانه ' با همکاری 14 استان با هدف احیای رویشگاه های جنگلی در سراسر کشور شگل گرفت که حرکتی کاملا غیر دولتی است زیرا تمام کارها با تلاش سازمان های مردم نهاد انجام می شود و امسال نیز دومین دوره آن برگزار می شود.
این حرکت مردمی و سبز به همت خانه فرهنگ بوم گردان پارس شکل گرفته است و قرار است امسال نیز در تمام استان های کشور اجرا شود.
محمد درویش مدیر کل دفتر آموزش و مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست به خبرنگارعلمی ایرنا گفت: جنگلانه طرحی مردمی است که سازمان حفاظت محیط زیست و جنگل ها مراتع و آبخیزداری از آن حمایت می کند.
وی افزود: امسال نیز سازمان مردم نهاد ( NGO ) در سراسر کشور در این طرح شرکت می کنند که گامی مهم و اساسی در راستای حفاظت از جنگل های کشور است.
وی تاکید کرد: آموزش نقش بسزایی در حفاظت از محیط زیست و زیست بوم های آن دارد که سازمان های مردم نهاد به عنوان حلقه واسط میان مردم و دولتمردان تاثیر زیادی در شکل گیری این فرهنگ دارد.
همچنین ملیحه ثابت دبیر خانه فرهنگ بوم گردان پارس به خبرنگار علمی ایرنا گفت: طرح جنگلانه مشارکتی خود جوش است که با همکاری تشکل ها و سازمان های غیر دولتی و با هدف تازه داشتن عرصه های جنگلی و مرتعی در سراسر کشور، شناخت و حمایت از گونه های گیاهی در معرض خطر (بومی)، آشنایی با روش کاشت آنها، معرفی جایگاه واقعی و نقش مردم به خصوص جوامع محلی در احیاء ، نگهداری و حفاظت از تنوع زیستی، حرکت به سمت معیشت جایگزین و توسعه پایدار گردشگری طبیعت محور در قالب یک طرح پنج ساله برگزار می شود.
وی افزود: خانه فرهنگ بوم گردان پارس به عنوان ایده پرداز و هماهنگ کننده کشوری طرح، حمایت و همراهی سازمان حفاظت محیط زیست کشور، سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور و پروژه حفاظت از تنوع زیستی زاگرس مرکزی را به همراه دارد.
ثابت ادامه داد: این طرح ملی برای نخستین بار در ۵ دی ماه ۹۳، در ۱۴ استان کرمانشاه، ایلام، لرستان، کردستان، البرز، تهران، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، خراسان جنوبی، اصفهان، آذربایجان غربی، مازندران، قزوین و استان فارس برگزار شد، که در نهایت بیش از ۲۱۰۰ نفر در سراسر کشور، بیش از ۱۶۱ هکتار از رویشگا ه های آسیب دیده را با کاشت بذر و نهال های بومی احیا کردند.
وی گفت: در سال 94 نیز تاکنون 28 استان و بیش از 170 تشکل برای مشارکت در طرح اعلام آمادگی کرده اند، انتخاب عرصه های مناسب کاشت بذر با هماهنگی ادارات محیط زیست و منابع طبیعی هر استان و با مشورت جامعه محلی آن مکان صورت می گیرد.
به گفته وی تاکنون به جز دو استان قم و هرمزگان تمام استان ها برای همکاری اعلام آمادگی کرده اند.
ثابت با بیان اینکه برنامه جنگلانه کاشت درخت، نهال و بذر است افزود: آسان ترین روش، کاشت بذر به طریق کپه کاری است ( کپه کاری قرار دادن مقدار معینی بذر در خاک برای رویش و جوانه است) که در این روش فقط از بذرهای بومی هر منطقه استفاده می شود.
دبیر خانه فرهنگ بوم گردان پارس گفت: این طرح 27 آذرماه در سراسر کشور اجرا می شود اما ممکن است به دلیل بارندگی برخی استان ها نتوانند در این تاریخ طرح را اجرا کنند از این رو زمانی از 20 آذر تا 4 دی ماه تعیین شده که علاقه مندان می توانند به طرح بپیوندند.
منبع: ایرنا