تجارت آنلاین: دونالد ترامپ رئيس جمهوري آمريکا با تاييد پايبندي ايران به تعهدات خود در برجام، تعليق تحريمهاي هسته اي را براي يک دوره 90 روزه ديگر تمديد کرد. رئيسجمهور آمريکا دستور داده است تا يک بررسي ميان سازماني تحت رهبري شوراي امنيت ملي براي بازبيني برنامه جامع اقدام مشترک و تاثير رفع تحريمهاي ايران بر منافع امنيتي آمريکا انجام شود.
به گزارش تجارت آنلاین از آسوشيتدپرس، رئيس جمهوري آمريکا بايد هر 90 روز يکبار دستور تعليق تحريمهايي که اجراي آنها به موجب برجام متوقف شده است را صادر کند. در 14 ژوئيه 2015، ايران و گروه 1+5 (آمريکا، انگليس، فرانسه، روسيه، چين بعلاوه آلمان)، برجام را بهامضا درآوردند و طبق آن قرار شد تا در قبال کاهش فعاليتهاي هستهاي ايران، تحريمهاي مرتبط با برنامه هستهاي تهران لغوشود.
باراک اوباما رئيس جمهوري پيشين در آخرين روز فعاليت خود در سمت رياست جمهوري، تحريمها را در يک بازه حداکثري تعليق کرده بود.دونالد ترامپ در آخرين روز تعليق اين فرمان را تمديدکرد تا بازنگري بيشتر برآن انجام شود. دونالد ترامپ به کنگره اطلاع داده است که ايران از مفاد توافق هستهاي ايران و 1+5 (آمريکا، انگليس،فرانسه، روسيه، چين بعلاوه آلمان) تبعيت کرده است. به گزارش رويترز، هنوز مشخص نشده که بازنگري برجام چقدر به طول انجامد. در جريان کمپين تبليغاتي انتخابات2016 رياست جمهوري آمريکا دونالد ترامپ يکي از منتقدان توافق هستهاي ايران و 1+5 بود و بارها از آن به عنوان يک توافق بد ياد کرده بود.
تصديق تبعيت ايران از برجام که ميبايست هر 90 روز به کنگره ارسال شود، در واقع اولين مورد از اين نوع تأييديهاي است که دولت ترامپ آن را صادر کرده است. اين تاييده چرخشي درموضع دولت ترامپ درباره ايران خواهد بود. ماه گذشته جيمز ماتيس وزير دفاع آمريکا مدعي شده بود که ايران حاميتروريسم است و از گروههايي چون حزب الله در لبنان حمايت ميکند.
موضع ماتيس درباره ايران در سفر اخير وي به عربستان سعودي نيز بار ديگر خود را نشان داد. وزير دفاع آمريکا در اولين سفرش به عربستان ضمن مدعي شدنش به دخالت ايران در درگيريهاي يمن اعلام کرد، آمريکا براي حل فوري درگيريهاي يمن در جهت انجام مذاکرات زير نظر مستقيم سازمان ملل حرکت ميکند.
به گزارش شبکه خبري روسيا اليوم، جيمز ماتيس، وزير دفاع آمريکا که در اولين ايستگاه از سفرش به منطقه خاورميانه وارد رياض شد، مدعي دخالت ايران در درگيريهاي يمن شده و بر لزوم توقف حمايتهاي نظاميايران از گروه انصارالله يمن تاکيد کرد. وزير دفاع آمريکا به سوالي درباره احتمال افزايش حمايتهاي کشورش از ائتلاف عربي ضد يمن به رهبري عربستان پاسخي نداد و تنها با ابراز اميدواري نسبت به تحکيم و گسترش روابط دو کشور در اين سفر گفت: هدف ما در برابر اين درگيري، مذاکره بر سر آن با نظارت سازمان ملل جهت دستيابي به راهحلي سياسي در اسرع وقت است.
وزير خارجهامريکا: ايران به تعهداتش عمل کرده است
تمديد تاييد تعليق تحريمها آمريکا عليه ايران توسط رکس تيلرسون در نامه اي به رياست مجلس نمايندگان آمريکا اعلام شد. وزيرخارجهامريکا در اين نامه متذکر شده که ايران به تعهدات خود بر اساس برجام عمل کرده است. رکس تيلرسون، وزير خارجهامريکا در نامهاي به پل رايان، رئيس مجلس نمايندگان آمريکا اعلام کرده است که ايران تا تاريخ ۱۸ آوريل (۲۹ فروردين) به تعهدات خود در توافق هستهاي عمل کرده و رفع تحريمها همچنان برجاي خود باقي خواهد ماند. تيلرسون در اين نامه که روي وب سايت وزارت امور خارجهامريکا قرار گرفته است، آورده است: اين نامه تصديق ميکند که شروط بند 135 قانون انرژي اتميمصوبه 1954 مطابق با اصلاحيه آن، شامل اصلاحيه قانون، بازبيني توافق هستهاي با ايران، مصوبه 2015 که در 22 مه 2015 به اجرا رسيد از 18 آوريل 2018 کماکان اجرا ميشود. تيلرسون در اين نامه همچنين مدعي شده است که ايران با استفاده از امکانات و روشهاي مختلف همچنان از "حاميان اصلي تروريسم" به شمار ميرود.او در عين حال گفته است که شوراي امنيت ملي به دستور ترامپ عهدهدار پيشبرد بررسي برجام شده است تا روشن گردد آيا تعليق تحريمهاي ايران، براي تامين منافع امنيت ملي آمريکا حياتي است يا نه. در آخرين گزارش وزارت خارجه ايران که ابتداي همين هفته منتشر شد، آمده است که تحريمهايي که به خاطر فعاليتهاي هستهاي عليه جمهوري اسلاميوضع شدند مربوط به "حوزه نفت و گاز، حوزه حمل و نقل و حوزه بانکي و مالي، و حوزههاي فرعي نيز شامل آب و برق، صنعت و تجارت، بهداشت و درمان، کشاورزي و..." بودند و "بخش اعظم" آنها رفع شدهاند.
با اين حال تحريمهايي که با ادعاي وضع حقوق بشر عليه ايران وضع شدهاند، هفته گذشته افزايش يافتهاند و به گفته استيون منوچين، وزير خزانه داري آمريکا در آينده نيز تشديد خواهند شد.
کاخ سفيد يک ماه پيش در روز ۱۶ مارس بر لزوم "اجراي سخت" توافق جامع اتميميان ايران و قدرتهاي جهاني تاکيد کرده بود. پيش از آن، دونالد ترامپ بارها برجام را يکي از "بدترين توافقات بينالمللي" توصيف کرده بود. به دنبال توافق تاريخي هسته اي ايران با کشورهاي گروه 1+5 ، تحريمهاي بين المللي عليه ايران برداشته شد. براساس اين قرارداد ايران متعهد به حفظ ميزان خاصي در غني سازي اورانيوم و کاهش اورانيوم خود در طول پانزده سال شد.
با انجام اين توافق هسته اي تحريمهاي بين المللي عليه صادرات نفت ايران و همچنين فعاليتهاي مالي برداشته شدند.ايران همواره تاکيد کرده است که استفاده از انرژي هسته اي براي مصارف شهري است و هرگونه ادعا درباره ساخت تسليحات هسته اي را رد کرده است. تمديد تعليق تحريمهاي آمريکا عليه ايران توسط دولت ترامپ تاييدي بر نظر ناظران بين المللي درباره متعهد بودن ايران به مفاد اين توافق است.در عين حال کارشناسان معتقدند دولت ترامپ به دنبال يافتن راه ديگري براي اعمال فشار عليه ايران است.رژيم صهيونيستي يکي از مخالفان اصلي اين توافق اکنون با اميد به روي کار آمدن دولت ترامپ سعي در اعمال نفوذ در سياستگذاريهاي واشنگتن را دارد.درعين حال نقض برجام توسط ايالات متحده به معني برهم زدن تماميمفاد امضا شده ميان دولت اوباما ، چين ، روسيه و شرکاي اروپايي و مخالفت با متحدان قديميواشنگتن محسوب ميشد.
ترامپ در کمپين خود از پاره کردن اين توافق صحبت کرده بود درآن زمان ترامپ از جزئيات برنامههاي آتي خود حرفي نزده بود. موضع ترامپ درباره ايران در زمان آزمايش موشکي ايران خود را نشان داد.اما بازهم جزئيات رويکرد دولت ترامپ درباره ايران نامشخص بود.درآن زمان مقامات آمريکايي اعلام کردند که آزمايش موشکي ايران ناقض مفاد توافق هسته اي ايران با گروه 1+5 نخواهد بود. ترامپ پس از رسيدن به رئيس جمهوري شهروندان ايران را جزو فرمان منع ورود 7 کشور مسلمان شد. در اين ميان تلاشهاي نمايندگان کنگره به رياست پل رايان همواره با هدف فشار به دولت براي خروج از توافق هسته اي بوده است.پيشتر نمايندگان کنگره از دولت ترامپ خواسته بودند که اجازه فروش هواپيماهاي شرکت بوئيينگ به ايران را لغو کند. امري که هنوز از سوي دولت ترامپ بررسي نشده است.