گروه ویژه اقدام مالی (FATF) امروز (جمعه) اعلام کرد که تا ماه ژوئن ۲۰۱۹ به ایران مهلت میدهد تا انتظاراتش را در زمینه مبارزه با تأمین مالی تروریسم و پولشویی برآورده کند.
این گروه به ایران چهار ماه دیگر فرصت داده تا قوانین لازم برای مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم را تصویب کند.
گروه ویژه اقدام مالی طی بیانیهای اعلام کرد: ضمن استقبال از تصویب قانون مبارزه با پولشویی، افایتیاف ابراز ناامیدی میکند که برنامه اقدام هنوز باقی مانده است.
در این بیانیه آمده است که افایتیاف انتظار دارد که ایران اصلاحات مربوط به CFT و پالرمو را تکمیل و اجرا کند.
FATF چیست؟
FATF یک قرارداد نیست، یک سازمان بین دولتی است. « گروه ویژه اقدام مالی» (Financial Action Task Force – FATF) در سال ۱۹۸۹ به ابتکار کشورهای عضو گروه «جی ۷» تشکیل شد تا بررسیهایی درباره وضعیت قوانین مبارزه با پولشویی در بازارهای مختلف مالی را در سرتاسر جهان انجام دهد و نتیجه آن را در جلسات هر چهار ماه یک بار خود به اطلاع کشورهای عضو برساند تا این کشورها بتوانند ریسک سرمایهگذاری در بازارهای مالی هدف را بررسی و در مورد سرمایهگذارانی که به «کشورهای مشکوک» میروند احتیاط کنند.
مقررات مبارزه با پولشویی شامل قوانینی است که اشخاص و شرکتها را موظف
میکند در مورد نحوه کسب درآمدشان به دولتها توضیح دهند، از این راه،
پولهایی که از راههای نامشروع، مانند قاچاق، رشوه و تخلفهای مالی به دست
آمده است، برای ورود به بازارهای مالی با دشواری بیشتری رو به رو میشود و
سلامت نظام مالی و اقتصادی قابل تضمینتر خواهد بود.
FATF در مورد پولشویی ۴۰ توصیه و در مورد تامین مالی تروریسم ۹ توصیه
دارد که بر اساس آنها کشورهای مختلف را بررسی و ردهبندی میکند. توصیههای
این نهاد میتواند از طریق وضع قوانین داخلی توسط کشورها، به اجرا دربیاید
و زمینههای پولشویی و تامین مالی تروریسم را کاهش دهد.
امروز جمعه 22 فوریه FATF اقدامات مقابله ای یا (Counter Measures) را مجددا برای 4 ماه برای ایران تعلیق کرده است.
در بیانیه امروز گروه مالی آمده است که اگر ایران تا ژوئن 2019 مابقی قوانین را همراستا با استانداردهای FATF تصویب نکند، نظارت FATF به شعبات موسسات مالی مستقر در تهران افزایش خواهد یافت. این بیانیه نوشت: ایران تا تکمیل برنامه اقدام در بیانیه عمومی FATF باقی خواهد ماند. تا زمانی که ایران اقدامات لازم برای رسیدگی به نواقص مشخص شده در ارتباط با تامین مالی مبارزه با تروریسم در برنامه اقدام را اجرا نکند، همچنان نگرانی FATF نسبت به ریسک تامین مالی تروریستی ناشی از ایران و تهدیدی که این کار برای سیستم مالی بین الملل ایجاد خواهد کرد، ادامه خواهد داشت.
بازگشت به لیست سیاه اف ای تی اف چه پیامدهایی دارد؟
اولین تأثیر برگشت به لیست سیاه، افزایش ریسک مؤسسات مالی و بانکی بینالمللی جهت ایجاد تبادل مالی با نظام بانکی ایران علیالخصوص در زمینه انتقال ارز ناشی از فروش نفت است. براساس توصیههای این گروه (توصیههای 13 و 19)، مؤسسات مالی باید اقدامات احتیاطی فراوانی در برقراری رابط کارگزاری با کشورهای لیست سیاه (High Risk) را مراعات کنند. در حقیقت برگشت به لیست سیاه به معنای قطع همکاری اندک مؤسسات بانکی خارجی علاقهمند به همکاری با نظام بانکی ایران (شامل بانک مرکزی و بانکهای داخلی) است. SPV است،
دومین تأثیر برگشت به لیست سیاه، سقوط شاخص بازل در نظام بانکداری است. شاخص بازل در بانکداری از این جهت اهمیت دارد که ریسکهای سیاسی، اقتصادی و بانکداری را بررسی و درجهبندی میکند
برگشت به لیست سیاه باعث خواهد شد رتبه اعتباری ایران به (7)، کمترین میزان ممکن، سقوط کند. با این کاهش رتبه اعتباری، هزینه تأمین مالی و بیمه سرمایهگذاری کشورهای خارجی به شدت افزایش مییابد.