دبیر بورد ایمنی شناسی کشور و عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا با بیان اینکه اگر دو تا سه هفته بتوانیم مدیریت درستی اعمال کنیم، بیشتر میتواند در کنترل اپیدمی به ما کمک کند، گفت: همچنین اگر مردم مراعات کنند تا این مرحله که مرحله طوفانی ابتلا است را بگذارانیم، می توان با آسیبی کمتر از این پیک گذشت.
دکتر وجگانی درباره وضعیت کرونا در کشور، گفت: جای نگرانی و تاسف دارد که به مرگهای سه رقمی رسیدهایم. با این حال اگر بتوانیم پروتکلهای فاصلهگذاری و استفاده از ماسک را رعایت کنیم، دورهمیها و مهمانیها را واقعا تعطیل کرده و از تجمعات در این مقطع زمانی پرهیز کنیم و ضمن اینکه واکسیناسیون نوبت سوم را حتما در اولویت قرار دهیم، میتوان این پیک را کنترل کرد.
وی درباره ایجاد محدودیت در فعالیتهای اجتماعی، گفت: باید در همه مکانهای تجمعی، فاصلهگذاری رعایت شود. به عنوان مثال اولا بهتر است در این شرایط به ویژه در شهرهای قرمز، مکانهایی مانند سینما، تئاتر و سایر مکانهای تجمعی سربسته، باز نباشند و اگر هم باز هستند، حتما فاصلهگذاری را رعایت کنند و بیش از ۳۰ تا ۴۰ درصد ظرفیت را استفاده نکنند. در عین حال فعالیتهای تجمعی غیرضرور باید تعطیل شود و موارد ضروری نیز با حداقل ظرفیت و حداکثر فاصلهگذاری انجام شود.
وجگانی ادامه داد: اگر دو تا سه هفته بتوانیم مدیریت درستی اعمال کنیم؛ فاصلهگذاری، استفاده از ماسک، عدم برگزاری تجمعات و واکسیناسیون را رعایت کرده و انجام دهیم، بیشتر میتواند در کنترل اپیدمی به ما کمک کند.
وی با بیان اینکه افزایش دوباره مرگهای ناشی از کرونا واقعا غمانگیز است، گفت: هرچند که گفته میشود که مرگومیر اُمیکرون کمتر است، اما وقتی میزان ابتلا خیلی بالا رود، عدد مرگومیر هم بالا میرود. بنابراین باید ابتلا پایین آید و شیوع ویروس را در جامعه کاهش دهیم تا به تبع آن مرگ و میر هم کاهش یابد، اما اگر از ابتلا و شیوع ویروس در جامعه پیشگیری نشود، قطعا مرگ و میر باز هم افزایش مییابد.
وجگانی تاکید کرد: ارزش پیشگیری با ماسک، بسیار زیاد است. افرادی که ماسک زده و فاصله را رعایت میکنند، بسیار در پیشگیری از شیوع بیماری موثر خواهند بود. باید توجه کرد حتی اگر میزان بستری و مرگ در اُمیکرون کم باشد، اما وقتی میزان ابتلا بالا میرود، همان میزان کم بستری و مرگ نیز چشمگیر میشود.
وی درباره بیشترین سن درگیری در اُمیکرون نیز گفت: در حال حاضر در اُمیکرون ابتلای جوانان و کودکان و اطفال افزایش یافته است؛ به طوری که برخلاف دلتا که عمدتا افراد مسن را درگیر میکرد، اُمیکرون سنین پایینتر را درگیر میکند. باید در خانوادهها مراقبت زیادی از کودکان شود.
وجگانی، آبریزش بینی، گلودرد، تب و ... را از علائم اُمیکرون برشمرد و گفت: در حال حاضر هر بیماری شبه سرماخوردگی را باید به اُمیکرون نسبت دهیم. اگر مردم بتوانند مراعات کنند تا این مرحله که مرحله طوفانی ابتلا است را بگذارانیم، می توان با آسیب کمتر از این پیک گذشت.
در همین حال رئیس بخش عفونی بیمارستان امام خمینی (ره) با اشاره به روند صعودی کرونا در کشور، با انتقاد از اصرار بر آموزش حضوری در مدارس و دانشگاهها با وجود شیوع سویه بسیار مسری امیکرون، گفت: ما چوب این موضوع را خوردیم و باز هم خواهیم خورد؛ اما، نمیدانم چرا در این زمینه مسئولین مربوطه کوتاه نمیآیند.
دکتر حمید عمادی کوچک با اشاره به اینکه جهش امیکرون ویروس کووید۱۹ چندان شدید و نگران کننده نیست، گفت: به آن اندازه که درگیری شدید و مرگ و میر در جهش دلتا رخ داد، در این جهش جدید نگرانی نداریم؛ البته برخی از افراد حالات شدید بیماری را تجربه میکنند که این گروه کسانی هستند که واکسن دریافت نکردند. در واقع بستری و مرگ و میر واکسننزدهها در صورت ابتلا به کرونا، به شکل واضح ۹۰ درصد بیش از سایر گروهها است.
او تاکید کرد: این موضوع نشان دهنده اهمیت تزریق واکسن است؛ زیرا کسانی که واکسیناسیون داشتند حالات کشنده و خطرناک بیماری کووید۱۹ را تجربه نمیکنند. بر این اساس بیشتر مراجعین ما هم به شکل سرپایی درمان میشوند و کار به بستری نمیرسد.
وی افزود: در سوش دلتا معمولا مدت قرنطینه بیماری را دو هفته اعلام میکردیم؛ ولی چون امیکرون بیماری نسبتا خفیفتری است بر اساس مقالات موجود ما هم قرنطینه پنج روزه را پیشنهاد میکنیم که پس از این مدت فرد ناقل ویروسی نباشد، ولی برخی از موارد هم به شکل استثنا ممکن است که لازم باشد قرنطینه بیش از ۵ روز در نظر گرفته شود.
او درباره پیشبینی شرایط کرونا در روزهای آتی، تاکید کرد: در مورد کرونا پیشبینی کار اشتباهی است، اما فکر میکنیم با توجه به اینکه آمار روزانه در حال افزایش است و در شاخه صعودی پیک قرار داریم، تا حدود دو هفته آینده به قله پیک ششم میرسیم.
این متخصص بیماریهای عفونی، ادامه داد: آمار بستریهای فعلی کرونا در بیمارستان امام خمینی(ره) حدود ۲۰۰ نفر است؛ در حالی که در پیک پنجم با سویه دلتا به ۵۰۰ بستری هم میرسیدیم. این نشان میدهد ظرفیت پذیرش بیمار وجود دارد، اما باید بدانیم که کادر درمان هم خسته شدهاند.
وی درباره میزان آمادگی بیمارستان امام خمینی (ره)، اظهار کرد: تختهای ICU یک مقدار هنوز کافی نیستند که آن هم به دلیل کمبود نیست، بلکه همکاران هنوز به این نتیجه نرسیدند که این بخشها را در اختیار کرونا قرار دهند؛ در مجموع در حوزه دارو، تخت، اکسیژن و تجهیزات فعلا کمبود جدی وجود ندارد.
عمادی با انتقاد از بازگشایی حضوری مدارس، گفت: این کار اشتباهی است که مسئولین وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم اصرار بر حضوری کردن کلاسها و امتحانها دارند؛ ما چوب این موضوع را خوردیم و باز هم خواهیم خورد؛ اما، نمیدانم چرا در این زمینه مسئولین مربوطه کوتاه نمیآیند.
او با تاکید بر اهمیت تزریق و تکمیل واکسیناسیون، ادامه داد: تزریق واکسن به خانمهای باردار بسیار مهم است زیرا ایمونوگلوبولین از طریق جفت به کودکی که به دنیا میآید، میرسد و ایمنی نسبی برای نوزاد ایجاد میشود. بیش از یک سال است که واکسیناسیون با انواع واکسنها در حال انجام است و اگر قرار بود در جایی واکسن بر جنین اثرگذار باشد حتما سر و صدای زیادی برپا میشد. واکسیناسیون کووید۱۹ تاکنون بر مادران باردار تاثیر منفی نداشته است. سوش امیکرون به نسبت سایر جهشها بچهها را بیشتر درگیر میکند و باید حتما کاری کنیم تا برخورد کودکانی که هنوز واجد شرایط تزریق واکسن نیستند با بیماری کاهش یابد؛ یکی از اقدامات مناسب تزریق واکسن به مادران باردار است.