باشگاه خبرنگاران جوان نوشت: همواره در فصل پاییز بازار اجاره مسکن رنگ آرامش و ثبات قیمت به خود میگیرد اما گزارشات میدانی حاکی از رشد اجارهبها در برخی از مناطق پایتخت است.
بازار اجاره مسکن همواره در نیمه دوم سال با آرامش روبرو بوده است اما به گفته تعدادی از مشاوران املاک امسال برخلاف سال های گذشته این بازار با نوسانات بسیاری مواجه است به طوری که نرخ اجاره در برخی از مناطق تهران در مقایسه با سایر مناطق و نسبت به فصل تابستان رشد پیدا کرده و این موضوع باعث نگرانی بسیاری از مستاجران شده است.
اجاره بها همواره متاثر از نرخ خرید و فروش مسکن در بازار است. مهرماه امسال نرخ رشد ماهیانه قیمت مسکن با ۱.۲ درصد افزایش به صفر متمایل شده و معاملات با حدود ۵۴۰۰ فقره به کمترین میزان خود در امسال رسیده است. در حال حاضر میانگین قیمت هر متر خانه در تهران طبق شاخص بانک مرکزی ۴۳.۷ میلیون تومان و بر اساس شاخص مرکز آمار ۴۶.۴ میلیون تومان است.
مقیمی یکی از مشاوران املاک در منطقه ۱۲ تهران با بیان اینکه زمانی که نرخ خرید وفروش مسکن در بازار افزایش یابد به طور قطع نرخ اجاره هم روند رو به رشد پیدا خواهد کرد گفت: اجاره بها به طور معمول در نیمه دوم سال افزایش نمی یابد اما در حال حاضر بسیاری از مالکان حاضر به رهن کامل واحد خود نیستند و بسیاری از آنها اجاره ماهیانه با نرخ های بسیار بالا درخواست می کنند.
محسنی یکی از مستاجران در منطقه ۱۳ تهران می گوید: نرخ های اجاره آنچنان در محلات منطقه ۱۳ افزایش یافته که واحدی کوچک متراژ هم با رهن ۳۰۰ میلیون تومان پیدا نمی شود و این باعث شده که به فکر کوچ به مناطق پایین تر شهر باشیم.
او گفت: دولت اعلام کرده بود که قرار است طرح ارزان سازی و افزایش تولید مسکن برای کنترل بازار را در دستور کار خود قرار دهد اما به نظر میرسد اجرای این طرح به امسال نرسد.
بازار اجاره امسال در مقایسه با سال گذشته از روند رشد قیمت کمتری برخوردار است به طوری که طبق آمار بانک مرکزی در بخش اجاره نیز قیمتها در آبان سال ۱۴۰۱نسبت به مهرماه همین سال ۳.۷ درصد افزایش یافت. نرخ اجاره بها در مقایسه با آبان سال گذشته ۳۹.۱ درصد و در ۱۲ ماهه منتهی به آبان امسال ۳۱.۳ درصد رشد داشته است.
تورم اجاره بها در ماه گذشته (مهرماه) در سه شاخص رشد ماهیانه، نقطه به نقطه و سالیانه به ترتیب ۶.۱ درصد، ۳۶ درصد و ۳۱.۱ درصد اعلام شد.
مرور وضعیت بازار مسکن کل کشور در هشت ماه گذشته حاکی از آن است که رشد ماهیانه قیمت مسکن در اردیبهشت ۲.۵ درصد، خرداد ۲.۳ درصد، تیرماه ۳.۸ درصد، مردادماه ۲.۸ درصد، شهریورماه ۳.۵ درصد، مهرماه ۶.۱ درصد و آبان ۳.۷ درصد بوده است.
میزان رشد ماهیانه نرخ اجاره در کل کشور نیز در اردیبهشت ۲.۵ درصد، خرداد ۲.۳ درصد، تیر ۳.۸ درصد، مرداد ۲.۹ درصد، شهریور ۳.۵ درصد، مهر ۶.۱ درصد و آبان ۳.۷ درصد اعلام شد.
در همین رابطه اوتادی کارشناس مسکن در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به اینکه بازار اجاره مسکن در نیمه دوم سال به شرطی که بازار خرید وفروش مسکن از نوسان کمتری برخوردار باشد به سمت آرامش هدایت می شود گفت: بازار اجاره مسکن همزمان با افزایش عرضه و تولید مسکن به ثبات میرسد.
او ادامه داد: همواره اعلام می کنند که مشاوران املاک در افزایش نرخ اجاره مسکن مقصر و یا تاثیر گذار هستند اما باید اعلام کنیم که در این شرایط به هیچ عنوان مشاوران املاک تاثیری ندارند و این بازار از شرایط اقتصادی کشور تاثیر گرفته است.
به نظر میرسد پایان یافتن فصل جابهجایی، کاهش تدریجی انتظارات تورمی و افت سرعت رشد قیمت مسکن در تهران به تدریج بر بازار اجاره مسکن کل کشور تاثیر گذاشته و این بخش به ثبات نسبی رسیده است اما تداوم این شرایط به آن شرط است که دولت برنامه لازم برای ساخت مسکن های استیجاری و یا تعیین قیمت مسکن براساس شاخص های مختلف را در دستور کار خود قرار دهد تا این بازار کمی رنگ آرامش به خود گیرد.