محمدعلی ابوالفتح کارشناس مسائل آمریکا در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، درباره اعتراضات گسترده اخیر در شهرهای آمریکا و اقدام مردم این کشور در پایین کشیدن مجسمههای کریستف کلمب، گفت: آنچه که باعث شد معترضان آمریکایی به مجسمه کلمب حمله کنند، این است که وی سمبل سلطه فرهنگ اروپایی سفیدپوست بر دنیای جدید است.
وی افزود: سرزمینی که از اساس متعلق به اروپاییان سفیدپوست نبوده است و فرهنگ اروپا توسط کریستف کلمب و دنباله رویهای او در قاره آمریکا گسترش پیدا کرده است. تا حدود 80 سال پیش فرهنگ غالب در قاره آمریکا به ویژه بخش شمالی و نزدیک به کانادا زیر سلطه و نفوذ فرهنگ اروپایی از جمله انگلیسیها، ایرلندیها، فرانسویها، هلندیها و آلمانیها بود و به این دلیل از کریستف کلمب در قاره اروپا تجلیل میشد که زمینه گسترش فرهنگ کشورهایی که به نام آنها اشاره شد را در قاره پهناور آمریکا فراهم کرده بود.
این کارشناس مسائل آمریکا تصریح کرد: اما اتفاقی که طی نیم قرن اخیر رخ داده این بوده که کلیت جامعه آمریکا تحت شعاع مهاجرت اتباع آفریقایی، آسیایی و آمریکای لاتین دیگر تحت سیطره اروپاییان سفیدپوست نیست و جامعه کاملاً چندنژادی شده است؛ به طوری که سیاهپوستان آمریکا بخش قابل توجهی از جمعیت این کشور را تشکیل میدهند. از سوی دیگر هیسپانیکها و بومیان مناطق جنوبی آمریکا در حال حاضر 25 درصد از جمعیت ایالات متحده را شکل میدهند.
ابوالفتح افزود: با ادامه این روند پیشبینی میشود که تا سال 2045 سفیدپوستان اروپاییتبار به گروه اقلیت در آمریکا تبدیل شوند. بنابراین در این جامعه که فرهنگهای غیراروپایی روز به روز در حال گسترش است و شاهد حضور فزاینده آسیاییتبارها بویژه چینیتبارها در آمریکا هستیم طبعاً دلبستگی و تعلق خاطری به ریشه اروپاییتبار کریستف کلمب وجود ندارد و جمعیت رنگین پوست آمریکا معتقد است که هیچ گونه تجلیلی از چهرههایی چون کلمب در آمریکا نباید صورت گیرد.
وی گفت: در شرایط بحرانی امروز آمریکا که اعتراضات گستردهای در پی غلیان اجتماعی علیه مظاهر دنیای قدیم در حال جریان است، با توجه به اینکه بخشی از مظاهر دنیای قدیم ریشه در بردهداری و تبعیض نژادی دارد و بخش دیگر آن حاصل سیاست استعماری حاکم بر آمریکا است، کریستف کلمب سمبل استعمار و بهرهکشی گروهی از سفیدپوستان اروپایی علیه دیگر نژادها است، بنابراین شاهد تخریب نمادهای یادبود او در اعتراضات اخیر آمریکا هستیم.
این کارشناس مسائل آمریکا ادامه داد: بر همین اساس حمله به مجسمه کریستف کلمب را نباید در کانتکس بردهداری و نژاد پرستی تحلیل کرد بلکه باید این اقدام را در کانتکس ضدیت با استعمار و گسترش امپراطوری اروپایی قرن 19 و بعد از امپراطوری آمریکا مورد تحلیل قرار داد.
ابوالفتح درباره خیزش اخیر در شهرهای امریکا و ریشههای این اعتراضات گفت: این جنبش ضدیت با وضع موجود است و جرقه آن یک اقدامی است که قبلا هم سابقه داشته و به کرات اتفاق افتاده است که پلیس آمریکا یک سیاهپوست را به قتل برساند اما دلیل خشم مردم بعد از قتل جورج فلوید این بود که نسبت به وضع موجود ناراضی هستند.
وی با بیان اینکه ترامپ بارها قبل از انتخابات در ضدیت با سیستم صحبت کرده بود و شعار تغییر میداد اما وقتی که روی کار آمد خودش مدافع سیستم شده، اظهار داشت: مردم با فرهنگ، اقتصاد و سیاست خارجه حاکم بر سیستم حاکمیتی آمریکا مشکل دارند چراکه بسیار پرهزینه و پرخرج است و شیره مردم آمریکا را میکشد.
این کارشناس مسائل آمریکا ادامه داد: ترامپ گفته بود آمریکا تاکنون 7 تریلیون دلار در جنگهای خاورمیانه هزینه کرده است. این هزینهها از جیب زن و بچه آمریکایی خرج میشود. این خیزش علیه رویکرد آمریکا است که به مشکلات داخلی نمیرسد اما به عراق و منطقه غرب آسیا وارد میشود و میخواهد رویکرد دولت را در مسائل داخلی و خارجی عوض کند و یک بخش مسائل داخلی نیز مشکلات نژادپرستی است.
انتهای پیام/