صراط: دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا ساعاتی پیش با انتشار پیامی توئیتری وعده داده بود: ما باید تعداد اندک زنان و مردان باقیمانده که در افغانستان خدمت میکنند را تا کریسمس به کشور بازگردانیم.
به گزارش مهر، در واکنش به سخنان عوامفریبانه و انتخاباتی وی، «ضمیر کابلوف» (Zamir Kabulov) فرستاده ویژه رئیس جمهور روسیه در امور افغانستان اعلام کرد: یک لفاظی قبل از انتخابات به نظر میرسد. به احتمال زیاد ترامپ میخواهد به رأیدهندگانش نشان دهد به قولهایی که قبل از انتخابات پیشین داده بود پایبند است. از دید مسکو مشکلی با این قضیه (خروج نیروهای آمریکایی) وجود ندارد. آیا حضور آنها توجیهی دارد؟ آیا اوضاع بهتر شده است؟ اوضاع فقط بدتر شده است.
در همین رابطه، نشریه فارین پالیسی در مقالهای با عنوان «امپراطوری گورستان» به قلم عمران فیروز (Emran Feroz) در این باره اعلام کرد: آمریکا ۱۹ سال پس از آغاز جنگ در افغانستان، چه چیزی از خود برجای گذاشت؟ جنگی که زمانی برای بیرون راندن طالبان آغاز شده بود، حالا با زمزمههایی برای تقسیم قدرت بین همان طالبان و دولت کابل به پایان میرسد. پس از دههها جنگ، ویرانی و زندگیهای نابود شده، چیز زیادی دگرگون نشده است. همه چیز از سپتامبر ۲۰۰۱ و پس از تخریب مرکز تجارت جهانی آغاز شد. با حمله آمریکا، بسیاری سقوط رژیم طالبان را جشن گرفتند؛ اما این تنها شروع یک داستان بود. چندین سال بعد، افغانستان با این همه ویرانی هنوز هم با جنگهای پرشمار دست به گریبان است.
در مقاله فارین پالیسی در این خصوص آمده است: در اکتبر ۲۰۰۱ اولین حمله مسلحانه آمریکا به ولایت قندهار انجام شد که ادعا میکرد ملاعمر را یافته است. آن موشک، شماری از افغانها را کُشت؛ اما ملاعمری در کار نبود. چنین الگویی بارها و بارها تکرار شد. نیروهای آمریکایی پافشاری میکردند که در هر حمله دهها نفر از اعضای طالبان را کشته اند؛ اما گاهی اوقات حتی یکی از آن کشته شدگان صحرا نشین هم، در صف طالبان نبود.
فارین پالیسی اضافه کرد: در کابل نخبگان در مناطق حفاظت شده و سبز زندگی میکردند؛ اما حملات هوایی به شهر ننگرهار موجب کشته و آواره شدن شمار زیادی از مردم شد. بسیاری از آنها خانه خود را رها و به اروپا یا دیگر کشورها فرار کردند. امروز جنگ در ولایت شمالی بغلان، به رغم توافق بین طالبان و نیروهای آمریکایی، ادامه دارد. بیشتر افغانستانیها فقیر مانده و از حق رای محروم اند.
نشریه فارین پالیسی در پایان تأکید کرد: ۱۹ سال پس از جنگی که برای سرکوب طالبان و القاعده شروع شد، به نظر میرسد که ایالات متحده بازنده این جنگ بوده است. حالا رهبران طالبان رودروی مقامات ارشد ایالات متحده پیروزمندانه برای گفتگو نمایان میشوند. پس از دو دهه وعده ساختگی، اشتباهات جدی سیاسی، شکستهای پرشمار و ویرانی، هنوز هم آینده افغانستان در هالهای از ابهام قرار دارد.