سلامت نیوز:مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول فشارخون بالا را قاتل خاموش نامید و گفت: یکی از مهمترین روشهای کنترل و کاهش فشار خون، اصلاح الگوی غذایی است.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایرنا، میترا جودکیان به مناسبت روز جهانی فشار خون، فشارخون بالا را یکی از مشکلات شایع در اغلب کشورها دانست و افزود: این بیماری به راحتی تشخیص و درمان میشود ولی اغلب بیعلامت است و درصورتیکه درمان نشود منجر به عوارض خطرناکی میشود، به همین دلیل آن را قاتل خاموش مینامیم.
وی با بیان اینکه اصلاح الگوی غذایی هر فرد از مهمترین روشهای کاهش و کنترل فشار خون است، ادامه داد: حتی درصورتیکه پزشک معالج برای کنترل فشارخون داروهای کاهنده فشار خون تجویز کرده باشد، همچنان رعایت رژیم غذایی مناسب ازجمله کاهش نمک و چربی دریافتی، افزایش مصرف فیبر غذایی از طریق مصرف میوه ها، سبزیجات و حبوبات توصیه میشود.جودکیان گفت: عوامل تغذیهای که سبب افزایش خطر ابتلا به پرفشاری خون میشوند شامل چاقی، مصرف زیاد نمک، چربی خون بالا، کم تحرکی، مصرف ناکافی منابع کلسیم و پتاسیم، مصرف ناکافی منابع امگا۳، مصرف زیاد روغنها و غذاهای چرب، کمبود ویتامین دی و دیابت هستند. وی افزود: مقدار نمک توصیه شده در برنامه غذایی روزانه حدود پنج گرم (یک قاشق مرباخوری) برای هر فرد است که برای کاهش نمک مصرفی باید مصرف غذاهای فرآوری شده و فست فودها، ترشیهای با نمک زیاد، سسهای آماده، غذاهای کنسروی، سوپهای شور و گوشتهای فرآوری شده را محدود کرد. مدیر گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی دزفول همچنین توصیه کرد از چاشنیهایی مثل آب لیموی تازه و آبغوره به جای نمک استفاده شود.
وی با بیان اینکه مصرف منابع کلسیم و پتاسیم میتواند به تنظیم فشارخون کمک کند، افزود: منابع غذایی حاوی پتاسیم بالا مانند موز، پرتقال، زردآلو، گوجه فرنگی، گلابی، سیب زمینی و چغندر در برنامه غذایی گنجانده شوند همچنین از منابع غذایی حاوی کلسیم مانند شیرکم چرب، ماست کم چرب، پنیرهای کم نمک و کم چرب و دوغهای خانگی کم نمک به مقدار توصیه شده(مصرف روزانه ۲ تا چهار واحد لبنیات کم چرب برای بزرگسالان) مصرف شود.جودکیان گفت: توجه به این نکته حائز اهمیت است که با وجود اینکه چربیها اثر مستقیمی بر فشار خون ندارند اما مصرف روزانه روغن زیتون در برنامه غذایی میتواند سبب کاهش ۴۸ درصدی فشارخون شود؛ همچنین مصرف منابع غذایی امگا۳ مانند آبزیان، گردو و تخم کتان میتواند اثرات مثبتی بر فشارخون داشته باشد.وی افزود: بسیاری از مبتلایان به فشارخون بالا تمایل به مصرف داروهای گیاهی برای کنترل و درمان فشارخون دارند، با وجود اثبات اثرات مثبت داروهای گیاهی بر فشارخون، توجه به این نکته ضروری است که مصرف داروهای گیاهی به معنای قطع داروهای تجویز شده نیست.
اتحادیه جهانی فشار خون بالا از سال ۲۰۰۵، روز ۱۷ ماه می را به عنوان روز جهانی فشار خون در نظر گرفته است. هدف از روز جهانی فشار خون تشویق افراد به اندازه گیری فشار خون خود در منزل یا توسط کارکنان بهداشتی و ایجاد تغییرات ساده در شیوه زندگی است که اثرات بسیار مهمی را در برخواهد داشت.