سلامت نیوز: سند ملی واکسیناسیون برای پیشگیری از امواج بعدی کرونا درحال اجراست و از مدتها پیش کادر درمان و افراد بالای 80 و 75 سال درحال دریافت واکسن هستند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه ایران ،همچنین طبق این سند، قرار است تا مردادماه بخش دیگری از سالمندان و کسانی که بیماری زمینهای دارند در برابر کرونا ایمن شوند، اما سندهای ملی واکسیناسیون در کشورهای مختلف به چه شکل اجرا میشود و مردم پس از تزریق از چه امتیازاتی برخوردار میشوند؟ آیا همچنان باید پروتکلهای بهداشتی و مراقبتهای اجتماعی را رعایت کنند؟ ایرانیان ساکن کشورهای اروپا، امریکا و کانادا با اشاره به سند ملی واکسیناسیون در این کشورها تأکید میکنند هنوز تا ایمنی جمعی فاصله زیادی وجود دارد اما واکسیناسیون تا اینجای کار بار بزرگی از دوش کادر درمان برداشته است.
غزال ساکن شهر دالاس در ایالت تگزاس با تأکید بر اینکه واکسن زدن در امریکا اجباری نیست، میگوید در آینده نزدیک قوانینی به نفع کسانی که واکسن زدهاند وضع خواهد شد: «حضور در سمینارهای علمی یا پروازهای داخلی و بینالمللی منوط به داشتن پاسپورت واکسن خواهد بود، البته برخی از سینماها، رستورانها و کنسرتها هم همین شرط را خواهند داشت، اما کم شدن مبتلایان و مرگ و میر را مردم لمس میکنند.
دولت امریکا برای ساخت واکسن هزینه زیادی کرد و بعد از اینکه مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری امریکا تأییدیه اورژانسی واکسنهای ساخته شده را داد بلافاصله برنامه عمومی تزریق اجرا شد.سند ملی تزریق واکسن در امریکا هم مثل بسیاری از کشورها با واکسیناسیون کادر درمان و سالمندان آغاز شد. ابتدا با راهاندازی سایت، همه کسانی که میخواهند واکسن بزنند مشخصات سنی و بیماریهای زمینهای را ثبت میکنند و به نوبت در محلهایی که مشخص شده و در زمان مشخص واکسن میزنند.
در فاز اول سالمندان و کادر درمان واکسن زدند و همین باعث شد تعداد فوتیهای این گروه کاهش چشمگیری پیدا کند. در فاز دوم کسانی که بیماری زمینهای دارند و بعد از آن هم به ترتیب اولویت سنی بقیه مردم؛ البته این نظم در ایالتهای امریکا تفاوت دارد ولی همه باید از قوانین دولت فدرال پیروی کنند.من هم یک ماه قبل دوز اول واکسن را دریافت کردم.
حالا هم با توجه به واکسینه شدن بیش از 50 درصد مردم امریکا، دولت اعلام کرده همه افراد بالای 16 سال میتوانند واکسن بزنند و حتی واکسن فایزر مجوز تزریق به نوجوانان بالای 12 سال را هم گرفته. الان واکسن در اختیار برخی داروخانهها و مطبهای پزشکی هم قرار گرفته و مردم بعد از ثبتنام در سایت میتوانند مراجعه کنند و واکسن بزنند. توزیع واکسن در دست دولت مرکزی است و مدیریت تزریق واکسنها به هر ایالت واگذار شده است.
کار تزریق هم توسط داوطلبان مردمی و ارتش انجام میشود. با واکسیناسیون گسترده از ژانویه تا امروز تعداد مبتلایان به کرونا 6/81 درصد کاهش پیدا کرده و تعداد فوتیها بهطور چشمگیری کم شده است.»غزال از اجرای برخی محدودیتها با وجود تزریق واکسن میگوید و تأکید میکند برخی ایالتها هنوز قوانین سفت و سختی در زمینه اجرای پروتکلهای بهداشتی دارند: «مرکز بهداشت امریکا اعلام کرد کسانی که دوز دوم واکسن را دریافت کردهاند بعد از دو هفته میتوانند ماسک نزنند اما این قانون نیست.
در تگزاس ماسک زدن اجباری بود و اگر کسی نمیزد جریمه میشد اما بعد از واکسیناسیون، فرماندار اعلام کرد همه میتوانند ماسک را بردارند ولی رستورانها و فروشگاهها همچنان میتوانند قانون خودشان را اجرا کنند. این کار فرماندار با اعتراض مردم همراه شده. از آن طرف در چند ایالت مهم امریکا با وجود واکسیناسیون، ماسک زدن تا اواسط تابستان همچنان اجباری است و فاصله اجتماعی هم باید رعایت شود.»
سند ملی واکسیناسیون انگلیس با انتصاب وزیر واکسن به اجرا درآمد و مردم بریتانیا با کمک گرفتن از داوطلبان و تولید انبوه واکسن بسرعت در برابر این ویروس واکسینه شدند. از 21 ماه ژوئن (31 خرداد) نیز همه محدودیتهای کرونایی برداشته میشود. پریا یکی از ایرانیان ساکن انگلیس تأکید دارد که سند ملی واکسیناسیون بخوبی در این کشور به اجرا درآمد و درحال حاضر بیش از 40 میلیون نفر دوز اول واکسن و 9 میلیون نفر هم دوز دوم را دریافت کردهاند:«انگلیس یکی از کشورهایی بود که از نظر تعداد مبتلایان و فوتیها در صدر دنیا قرار داشت و ویروس جهش یافته انگلیسی این کشور را با یک بحران بزرگ مواجه کرده بود اما با اجرای قرنطینه سفت و سخت چند ماهه و واکسیناسیون گسترده، تعداد فوتیها تک رقمی شد و در برخی از روزها به صفر رسید. از 23 فروردین ماه بعد از اینکه دولت اطمینان پیدا کرد بخشی از جمعیت کشور مصونیت پیدا کرده بخش زیادی از محدودیتها را لغو کرد.
فعلاً محدودیتی برای کسانی که واکسن نزدهاند وجود ندارد و برای پرواز هم فعلاً تست پیسیآر منفی ملاک است. به این دلیل که ممکن است کسی بعد از تزریق واکسن هم ناقل باشد. تا 31 خرداد ماه همه مردم انگلیس باید پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند، البته مردم هم رعایت میکنند هرچند نه مثل قبل. با برداشتن همه محدودیتها، سینماها، موزهها و همه مراکز تفریحی به روال عادی برمیگردند و مسابقات ورزشی با حضور تماشاگران برگزار میشود.»سند ملی واکسیناسیون در کانادا برپایه تزریق دوز اول واکسن به همه مردم تا روز ملی این کشور برنامهریزی شده است.
وحیدرضا یکی از دانشجویان ایرانی ساکن ونکوور در ایالت بریتیش کلمبیا میگوید بعد از یک وقفه، واکسیناسیون با سرعت درحال انجام است ولی فعلاً 68/2 درصد مردم کانادا هر دو دوز واکسن را دریافت کردهاند: «دولت کانادا تلاش میکند تا آخر ماه سپتامبر (8 خرداد) جمعیت بزرگسال کشور را واکسینه کند. بین دو دوز تزریق واکسن 4 ماه فاصله قرار داده شده تا همه گروه سنی بزرگسال یک دوز را دریافت کنند.
تلاش دولت کانادا تزریق حداقل یک دوز واکسن بههمه مردم تا روز ملی کانادا یعنی اول جولای (10 تیر) است. بخشی از واکسنها از امریکا و بخشی هم از هند وارد این کشور میشود. در ایالتی که من زندگی میکنم افراد بالای 60 سال میتوانند واکسن بزنند اما شهرهایی که رنگشان از نظر ابتلا و مرگومیر قرمز است همه افراد بالای 18 سال میتوانند واکسن بزنند. کانادا از برنامه واکسیناسیون عقب است چون چند بار واردات واکسن با مشکل مواجه شده ولی با وجود این تا امروز 67/33درصد جمعیت کانادا یک دوز دریافت کردهاند.»
وحیدرضا به پروتکلهای اجباری هم اشاره میکند و میگوید: «با توجه به اینکه هنوز درصد خیلی کمی از مردم دو دوز واکسن را دریافت کردهاند، دولت ریسک نکرده و محدودیتها را لغو نمیکند. کسانی هم که وارد کانادا میشوند حتی اگر واکسن زده باشند بعد از انجام تست در فرودگاه تا زمانی که پاسخ تستشان منفی شود در یکی از هتلها قرنطینه میشوند.
پروتکلهای بهداشتی و محدودیتها در ایالتهای اونتاریو و آلبرتا که تعداد مبتلاها و فوتیها زیاد است بهشکل حداکثری و سختگیرانه ادامه دارد و تا زمانی که تعداد زیادی از مردم واکسینه نشوند محدودیتها لغو نخواهد شد.»داشتن کارت واکسن، تست منفی یک روز قبل و آنتی بادی کافی در بدن از شرایط اجازه پرواز در فرانسه است.
بر اساس سند ملی واکسیناسیون این کشور تا زمان مصونیت همگانی باید همچنان پروتکلهای بهداشتی را رعایت کرد. حدیث ساکن پاریس با اشاره به کند بودن روند واکسیناسیون در فرانسه میگوید: «بعداز بد قولی کشورهای تولید کننده واکسن، فرانسه با تولید واکسن آسترازنکا و واردات واکسن فایزر و جانسوناند جانسون واکسیناسیون را آغاز کرد.در سند ملی این کشور سالمندان بالای 70 سال و کادر درمان در فاز اول واکسینه شدند و بقیه مردم هم باید در سایت وزارت بهداشت فرانسه ثبتنام کنند تا به ترتیب سن در اولویت قرار گیرند. براساس این سند، افراد بالای 55 سال، کسانی که بیماری زمینهای دارند و افراد بسیار چاق میتوانند زودتر از دیگران واکسن دریافت کنند. قرنطینه چهار هفتهای فرانسه امشب 29 اردیبهشت ماه به پایان میرسد.در پایان قرنطینه قرار است همه مغازهها فعالیتشان را دوباره آغاز کنند. با وجود این مردم حتی بعد از زدن واکسن باید پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند و تنها در برخی از شهرهای توریستی ساحلی این اجازه داده شده که بدون ماسک کنار ساحل قدم بزنند.»