کد خبر: ۱۷۵۱۲۱
تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۴۰۰ - ۰۹:۲۶
اوپک در جدیدترین گزارش ماهانه خود پیش بینی کرد بازار نفت تا پایان سال ۲۰۲۱ دچار کمبود شدید عرضه خواهد ماند.

صدای پای بحران در بازار نفت

اوپک در جدیدترین گزارش ماهانه خود پیش بینی کرد بازار نفت تا پایان سال ۲۰۲۱ دچار کمبود شدید عرضه خواهد ماند.

اوپک در جدیدترین گزارش ماهانه بازار نفت، پیش بینی خود از تقاضای جهانی برای نفت در سال ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ را بدون تغییر نگه داشت و همچنان انتظار دارد تقاضا برای نفت در سال میلادی جاری ۵.۹۵ میلیون بشکه در روز معادل ۶.۶ درصد رشد کند و مصرف سوخت در سال آینده ۳.۲۸ میلیون بشکه در روز افزایش پیدا کند.

 اما اوپک پیش بینی رشد عرضه غیر اوپک را به دلیل افزایش تولید روسیه بالاتر برد. تولید روسیه در راستای موافقت اوپک پلاس برای افزایش تولید ماهانه ۴۰۰ هزار بشکه در روز از اوت تا دسامبر سال میلادی جاری، افزایش پیدا می کند.

طبق پیش بینی اوپک، تولید نفت غیراوپک ۲.۹ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۲۲ رشد می کند که ۸۴۰ هزار بشکه در روز بالاتر از پیش بینی ماه پیش این گروه است.

این گروه انتظار دارد تولید نفت شیل آمریکا سال میلادی آینده ۵۶۰ هزار بشکه در روز رشد کند که ۶۰ هزار بشکه در روز بالاتر از برآورد ماه گذشته است.

با این حال اوپک در این گزارش تاکید کرد که تقاضا برای نفت در ماههای آینده احتمالا بالاتر از میزان عرضه خواهد ماند و فشار صعودی روی قیمتها در کوتاه مدت را حفظ می کند.

اوپک پیش بینی خود از رشد اقتصاد جهانی در سال ۲۰۲۱ را با فرض این که تاثیر همه گیری کووید ۱۹ مهار خواهد شد، از ۵.۵ درصد به ۵.۶ درصد افزایش داد با این حال هشدار داد ابهامات قابل توجهی وجود دارد. دورنمای رشد اقتصادی سال ۲۰۲۲ هم از سوی اوپک ۴.۲ درصد پیش بینی شد.

گزارش اوپک یک روز پس از انتقاد دولت آمریکا از گروه اوپک پلاس برای عدم افزایش بیشتر تولید و به خطر انداختن روند احیای اقتصاد جهانی منتشر شد.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا با اشاره به قیمتهای نفت که بالاتر از سطح پیش از شیوع کووید ۱۹ هستند، گفت: توافق فعلی اوپک پلاس کافی نیست. این گروه که قرار است نشست بعدی وزیرانش برای بازبینی سیاست تولید نفت اول سپتامبر برگزار شود، به انتقاد آمریکا واکنش نشان نداد.

گزارش اوپک نشان داد تولید نفت این گروه در ژوییه به میزان ۶۴۰ هزار بشکه در روز رشد کرده و به ۲۶.۶۶ میلیون بشکه در روز رسیده است که تحت تاثیر خاتمه کاهش تولید داوطلبانه عربستان سعودی بود.

طبق گزارش اوپک، تقاضا برای نفت این گروه در سه ماهه سوم به ۲۸.۳۶ میلیون بشکه در روز و در سه ماهه چهارم به ۲۸.۹۶ میلیون بشکه در روز می رسد.

سهم اوپک از ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش تولید ماهانه تصویب شده در اوپک پلاس، ۲۵۰ هزار بشکه در روز است. با فرض ثابت ماندن تولید ایران، لیبی و ونزوئلا که از مشارکت در کاهش تولید معاف شده است و پایبندی کامل سایر اعضا به پیمان نفتی، تولید اوپک تا پایان سال پایین ۲۸ میلیون بشکه در روز خواهد ماند. اما از سه ماهه نخست سال ۲۰۲۲ تقاضا برای نفت اوپک به ۲۵.۱۹ میلیون بشکه در روز کاهش پیدا می کند و در سه ماهه دوم ۲۶.۸۰ میلیون بشکه در روز خواهد بود.

بر اساس گزارش پلاتس، گزارش اوپک برخلاف پیش بینی جدید آژانس بین المللی انرژی است که اعلام کرد رشد تقاضا برای نفت ضعیف می شود و تولید بالاتر در خارج از گروه اوپک پلاس وجود خواهد داشت که به مازاد عرضه منتهی می شود. اداره اطلاعات انرژی آمریکا هم پیش بینی رشد تقاضا در سال ۲۰۲۱ را تغییر نداد اما دورنمای سال ۲۰۲۲ را کاهش داد.

آژانس بین‌المللی انرژی در جدیدترین گزارش ماهانه اش در واکنش به موج جدید شیوع کووید ۱۹ در کشورهای مصرف کننده بزرگ، پیش بینی خود از میزان تقاضای جهانی برای نفت تا پایان سال ۲۰۲۱ را به میزان چشمگیری کاهش داد و مازاد عرضه در سال ۲۰۲۲ را پیش بینی کرد.

این پیش بینی برخلاف یک ماه پیش است که آژانس بین‌المللی انرژی از گروه اوپک پلاس درخواست کرده بود شیرهای نفت خود را باز کند در غیر این صورت با افزایش آسیب زننده قیمتها روبرو خواهد شد. این گروه به درخواستها برای افزایش تولید عمل کرد اما افزایش تولید درست زمانی روی می دهد که رشد مصرف ضعیف می شود.

همچنین تحلیل آژانس بین‌المللی انرژی در تضاد با درخواست آمریکا از اوپک و متحدانش برای افزایش بیشتر تولید نفت است. در گزارش آژانس بین‌المللی انرژی آمده است: افزایش فوری تولید اوپک پلاس با رشد کندتر تقاضا و تولید بالاتر در خارج از این گروه همزمان شده و پیش بینی ها از کمبود عرضه در کوتاه مدت یا سوپر سیکل نفت را باطل می کند.

قیمت نفت ماه میلادی جاری در پی شیوع نوع شدیدا مسری کرونای دلتا و تجدید قرنطینه ها در چین و سایر کشورهای آسیایی که نرخ واکسیناسیون ضعیفتری داشته اند، شش درصد نزول کرده است. بهای معاملات نفت برنت که اوایل ژوییه به حدود ۷۸ دلار در هر بشکه صعود کرده بود، اکنون نزدیک ۷۱ دلار معامله می شود.

آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرد نیروی صعودی اخیر نفت به دلیل نگرانیها نسبت به افزایش موارد ابتلا به کووید ۱۹ و منحرف شدن روند احیای اقتصادی از مسیرش، از دست داده است.

گروه اوپک پلاس ماه گذشته با افزایش تولید ماهانه تا پایان امسال موافقت کردند و این عرضه اضافی در شرایط ناخوشایندی وارد بازار می شود.

طبق گزارش آژانس بین‌المللی انرژی، برخلاف رشد تقاضا به میزان ۳.۸ میلیون بشکه در روز در ژوئن، روند تقاضای جهانی برای نفت ماه گذشته به طور ناگهانی معکوس شد و  اندکی کاهش یافت. این سازمان برآورد خود از میزان مصرف در نیمه دوم سال میلادی جاری را به میزان ۵۵۰ هزار بشکه در روز کاهش داد.

با این حال آژانس بین‌المللی انرژی انتظار دارد مصرف سوخت جهان همچنان رشد کند زیرا احیای اقتصاد جهانی ادامه پیدا می کند و به طور میانگین به ۹۸.۹ میلیون بشکه در روز در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۱ می رسد.

روندی احیای که تاکنون حاصل شده، تبعات ناخواسته ای داشته است. خودروسواران آمریکایی اکنون با قیمت سه دلار در هر گالن بنزین روبرو شده اند و نگرانیها نسبت به تورم افزایش پیدا کرده است. در نتیجه دولت بایدن از اوپک پلاس خواسته است میزان عرضه خود را افزایش دهد. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا روز چهارشنبه در بیانیه ای اعلام کرد در مقطع حساس فعلی که احیای اقتصاد جهانی در جریان است، برنامه های اوپک کافی نیستند.

به نظر می رسد اوپک در برابر درخواست آمریکا موضع تدافعی داشت و در گزارش ماهانه خود اعلام کرد دورنمای پرمخاطره همچنان مستلزم تلاشهای قاطعانه اعضای این گروه و متحدانش است.

بر اساس گزارش بلومبرگ، آژانس بین‌المللی انرژی و اوپک هر دو پیش بینی خود از میزان رشد عرضه خارج از اوپک در سال ۲۰۲۲ را بالا بردند زیرا آمریکا و سایر تولیدکنندگان در حال احیا از افت سرمایه گذاری در دوران پاندمی هستند. هر دو موسسه پیش بینی خود از میزان رشد عرضه غیر اوپک در سال میلادی آینده را به میزان ۱.۱ میلیون بشکه در روز بالاتر بردند.

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار