«امیرعلی ابوالفتح»، کارشناس مسائل بینالملل، در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری برنا در خصوص تنش بین فرانسه و آمریکا پس از «پیمان اوکوس» اظهار کرد: این یک تنش بیسابقه است چون فرانسه اولین کشوری بود که ایالت متحده را به رسمیت شناخت بنابراین روابط روابط فرانسه و آمریکا بسیار نزدیک و عاطفی است.
او افزود: این اتفاقی که افتاد برای فرانسه ضربه اقتصادی و حیثیتی است و بهقول خودشان از پشت خنجر خوردند و احساس میکنند با نامردی از این پروژه کنار گذاشته شدند. الان روابط پاریس و واشنگتن در بدترین حالت است و برای اولین بار در تاریخ 220- 230 سال، فرانسه سفیر خود را از واشنگتن فراخوانده ولی در عین حال روابط آنقدر مستحکم است که باید برای آن راهکاری پیدا کنند.
ابوالفتح ادامه داد: بایدن باید خیلی برای دلجویی از فرانسویها تلاش کند که این دلجویی میتواند در قالب یکسری معافیتهای تعرفهای در تجارت باشد. همچنین یک قرارداد خوبی برای فرانسویها در گوشهای از دنیا با یک کشور دیگر تدارک ببینند. من حدس میزنم این تنش مدیریت میشود گرچه در یکی، دو روز اخیر شوک بیسابقهای رخ داد و فضا احساسی بود اما سیاستمداران فرانسه مجبور بودند یک واکنش تند نشان بدهند چون در افکار عمومی داخلی خیلی تحت فشار بودند ولی به تدریج دو طرف سعی میکنند یک مقدار مدیریت کرده و از طریق دلجویی و یکسری بده بستانهای تجاری و امنیتی، این روابط را به سمت بهبود ببرند. این رکورد و سابقه پاک نمیشود و در ذهن فرانسویها حک خواهد شد بخصوص اینکه انگلیسیها در میان دخیل هستند، هرچند انگلیس از اتحادیه اروپا بیرون آمده است. روابط پاریس و واشنگتن اگر بهبود پیدا کند، روابط پاریس و لندن به این زودیها سروسامان نمیگیرد از این جهت من فکر میکنم بحران از اینکه هست شدیدتر شود.
این کارشناس مسائل بینالملل در ادامه با اشاره به اقدام بایدن در دلجویی از مکرون عنوان کرد: دلجویی باید خیلی زودتر اتفاق بیفتد چون معمولا دیدار سران یک مقدار زمانبر است و طول میکشد فرصتی ایجاد شود تا با هم دیدار کنند اما از طریق تماس تلفنی حتما این کار صورت خواهد گرفت. گفته شده بایدن قرار است با مکرون تلفنی صحبت کند و یک جایی هم با یکدیگر دیدار خواهند کرد. باید زودتر آمریکاییها دست به کار شوند، بحث فقط بیزینس و تجارت نیست که 40-50 میلیارد دلار از دست فرانسویها خارج شده و حیثیت فرانسویها لطمه خورده است. من معتقدم اگر آمریکاییها بخواهند این تنش را کاهش بدهند باید زودتر عمل کنند تا اینکه بخواهند صبر کنند چون ممکن است دیدار با مکرون یکی، دو ماه طول بکشد. واشنگتن خیلی حرفهای دلگرم کنندهای میزند تا فرانسه از خشم و عصبانیت دور شود.
او در خصوص ارتباط سرد فرانسه با انگلیس نیز متذکر شد: فرانسویها و انگلیسیها همیشه با هم مشکل داشتند و خیلی یکدیگر را تحمل نمیکردند. بریتانیا از اتحادیه اروپا بیرون آمده و فرانسه فکر میکند هم موقعیت خودش تحکیم پیدا کرده و هم میتواند روابط بهتری با کشورهای اروپایی داشته باشد، این امر مزید بر علت شد. در این شرایطی که روابط بین لندن و بروکسل با دستاندازهایی مواجه است و فرانسه هم بعد از آلمان دومین قدرت بزرگ اتحادیه اروپاست، اگر انگلیسیها بخواهند با فرانسویها کلنجار بروند روابط اتحادیه اروپا با بریتانیا دچار تنش میشود.
ابوالفتح تصریح کرد: با همه این مسائل این کشورها در قالب ائتلاف ناتو و اتحادیه اروپایی و یا شرکای اصلی فعالیت دارند، درست است که بریتانیا جزو اتحادیه بزرگ اروپا نیست اما شریک بزرگ اتحادیه است و بخاطر یک قرارداد هم نمی آیند همه چیز را بهم بزنند ولی دست اندازهای زیادی را ایجاد می کنند.
گفتنی است؛ بر اساس مشارکت جدید، بریتانیا و ایالات متحده متعهد شدند نیروی دریایی استرالیا را به فناوری زیر دریاییهای هستهای مجهز کنند. استرالیا با پیوستن به همکاری نظامی با آمریکا و انگلیس، قرارداد ۶۶ میلیارد دلاری خود با فرانسه را به نفع پیمان اوکوس کنار گذاشت و این باعث خشم پاریس شد که طبق این قرارداد قرار بود ۱۲ زیر دریایی معمولی به استرالیا عرضه کند./ 6