یورونیوز: آنلیز بورجس با سهیل شاهین سخنگوی طالبان گفتوگو کرده است. آنلیز پیش از این در سفر به کابل به طور مستقیم از اوضاع و احوال این کشور پس از به قدرت رسیدن گروه طالبان گزارش داده بود. خبرنگار یورونیوز از قطر و بصورت اسکایپی این مصاحبه را انجام داده است.
سهیل شاهین در این گفتوگو از جامعه جهانی به دلیل به رسمیت نشناختن طالبان و نگهداشتن منابع مالی این کشور که ثروت مردم افغانستان است گله دارد.
این هفته، طالبان صدمین روز قدرت خود را در افغانستان جشن میگیرند. این در حالیست که این کشور با یکی از بدترین بحرانهای انسانی خود مواجه است. بر اساس آمار نهادهای بینالمللی ۹۵ درصد ساکنان این کشور غذای کافی ندارند و بیش از نیمی از جمعیت در خطر گرسنگی قرار گرفتهاند.
در حالیکه طالبان همچنان به درخواست کمک از جامعه بینالمللی برای پایان دادن به بحران حقوق بشری در این کشور ادامه میدهد، این گروه هنوز به وعدههای خود عمل نکرده است. وعدههایی از جمله آموزش دختران، تشکیل یک دولت فراگیر و تامین امنیت افغانستان با توجه به شرایط موجود.
خبرنگار با سخنگوی طالبان که از سوی این گروه برای بر عهده گرفتن پست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل نیز معرفی شده، گفتوگو کرده است. بخشی از این گفتگو در ادامه آمده است.
آنلیز بورجس: در مورد عملکرد طالبان از زمان به قدرت رسیدن چه نظری دارد؟
سهیل شاهین: «دست ما به خاطر تحریمهای بین المللی بسته است. همین مساله نیز بر زندگی مردم عادی کشور تأثیر گذاشته است. آنها با یک بحران انسانی روبرو هستند. این بحران به خاطر ما به وجود نیامده بلکه بهدلیل اقدام آنهایی رقم خورده که تحریم میکنند و ذخایر بانک افغانستان را مسدود کردهاند.»
آنلیز بورجس: متأسفم که حرف شما را قطع میکنم آقای شاهین، اما ماههاست که ما از شما و سایر اعضای طالبان میشنویم که میگویید جامعه جهانی باید به طالبان کمک کند تا وضعیت افغانستان بهتر شود و بارها درخواست کردهاید تا کمکهای بین المللی به این کشور از سر گرفته شود اما در حالی که شما از جامعه جهانی میخواهید تا به شما اعتماد کنند به هیچ یک از وعدهای خود درباره آموزش زنان و تشکیل یک دولت فراگیر عمل نکرده اید. چرا فکر میکنید که کشورهای دیگر باید در چنین شرایطی با شما همکاری کنند؟
سهیل شاهین: «یکی از اهداف و مقاصد توافقنامه دوحه، دستیابی به راه حل مسالمتآمیز از طریق گفتگو و پایان دادن به خصومتهایی بود که بین امارت اسلامی افغانستان و جامعه جهانی وجود داشت. اما به نظر میرسد که آنها همچنان به خصومتشان ادامه میدهند. پس توپ در زمین آنهاست. آنها باید به این مرحله برگردند و با همکاری در ساخت افغانستان مشارکت کنند. به نظر من چنین اقدامی برای خود آنها هم خوب است. ثبات و امنیت در افغانستان به صلح و ثبات و امنیت در سایر کشورهای جهان کمک میکند. اما تحریمها وضعیت کنونی بحران انسانی را ایجاد میکنند و زمینه جذب داعش را فراهم میکند و داعش نیز از این وضعیت سود میبرد. نمیدانم چرا آنها با ادامه تحریمها و نگهداشتن پول ما که ثروت مردم افغانستان است، به داعش کمک میکنند.»