کد خبر: ۲۱۲۸۴۴
تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۵:۱۲

نامعادله نرخ ارز و گرانی حامل‌های انرژی

احمدرضا مسعودی
Ahmadreza.maasoudi@gmail.com

روز گذشته در جریان معاملات بازار آزاد، دلار آمریکا کاهش نرخ محسوسی را ثبت کرد و با قیمت ۳۱۲۰۰ تومان به فروش رسید.این کاهش نرخ از آن جهت اهمیت دارد که دست کم طی چند هفته اخیر بدلیل رخداد حوادث سیاسی خصوصا در حوزه پرونده هسته‌ای و مذاکرات نافرجام برجامی، بازار ارز رنگ آرامش به خود ندیده بود و بازارساز در برابر معامله‌گران هرات و سبزه میدان سردرگم و شتابزده از جهت صدور بخشنامه‌های متنوع عمل کرده بود.
اکنون به نظر میرسد با کاهش التهاب اخبار منفی سیاسی، تا حدودی دست بازارساز برای هدایت نرخ ارز به کانال ۳۰ هزارتومانی و سپس کانال ۲۹ هزارتومانی باز باشد اما باید توجه کرد بدون ثبات‌بخشی به محیط اقتصاد کلان و افزایش اطمینان مردم و سرمایه‌گذاران نمیتوان با وجود افزایش افسارگسیخته حجم نقدینگی، نسبت به آینده میان مدت نرخ ارز خوشبین بود.
قابل توجه است که در روزهای گذشته مقدمه‌چینی‌های فراوانی برای آماده کردن فضای روانی جامعه جهت افزایش قیمت بنزین صورت گرفته که در نوع خود میتواند به عنوان یک سیگنال قوی، انتظارات تورمی را فعال کند.
سیاستگذار محترم توجه داشته باشد که آبان‌ماه سال ۹۸ رئیس کل وقت بانک مرکزی در دفاع از افزایش قیمت بنزین اعلام کرد این تصمیم تنها درصد اندکی تورم را بالا خواهد برد. ماحصل آن تصمیم شتابزده البته حوادث دردناک سیاسی و جهش بی‌سابقه نرخ ارز بود.
در شرایط فعلی هم نگارنده معتقد است شروط بسیاری برای برقراری ثبات در بازار ارز باید برقرار باشد اما نباید از مولفه تعیین‌کننده قیمت بنزین غافل شد.
تجربه سال‌های اخیر اقتصاد ایران بارها اثبات کرده بار تورمی ناشی از افزایش قیمت حامل‌های انرژی تقریبا تمام ارکان اقتصاد کشور را متاثر خواهد کرد.قابل انکار هم نیست که بالاخره چرخه معیوب نرخ‌گذاری حامل‌های انرژی باید اصلاح گردد اما زمانی میتوان دست به اصلاح قیمت‌ کالاهای تعیین‌کننده و استراتژیک زد که تصویر روشنی از آینده اقتصاد و نرخ تورم وجود داشته باشد.

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار