جواد فلاح مدیر بازارهای مالی بورس کالای ایران در این نشست با بیان اینکه در معاملات گواهی سپرده شمش طلا، پنجشنبه نیز روز معاملاتی خواهد بود، گفت: صحبت پیرامون معاملات گواهی سپرده شمش طلا از سال گذشته مطرح بود و پس از انجام همه اقدامات لازم، شنبه آینده اطلاعیه گشایش نماد در سایت بورس کالا منتشر میشود.
قرارداد آتی شمش طلا هم می آید
فلاح دارایی پایه این معاملات را شمش طلا اعلام کرد و افزود: این ابزار به توسعه معاملات بازارهای مالی و مشتقه بورس کالا کمک ویژهای میکند و پیشبینی می شود از اوایل سال آینده (فروردین ۱۴۰۲) معاملات قراردادهای آتی این دارایی (شمش طلا) در بورس کالا نیز راهاندازی شود.
به گفته مدیر بازارهای مالی بورس کالا در گواهی سپرده های فعلی، زمان ترخیص از طریق نامهنگاری به انبار اعلام می شود اما در این مکانیزم درخواست ترخیص در سامانه ثبت خواهد شد.
وی ادامه داد: در معاملات شمش طلا هر گواهی ۱۰۰ سوتی یا یک دهم گرمی است و برای تحویل، ۱۱ هزار گواهی نیاز است که معادل هزار و ۱۰۰ گرم طلا است، البته در زمان تحویل، تعدیل وزنی به واسطه عیار شمس ممکن است اتفاق بیافتد.
فلاح در بخش دیگری از صحبت های خود با بیان اینکه ۳ تن شمش طلا شرکت زرشوران در فاز اول به خزانه بانک ملت منتقل میشود، گفت: پیشبینی میشود ۵ تن شمش از شرکتی دیگر به خزانه منتقل شود که این موضوع در مرحله اخذ مجوزهاست.
وی تصریح کرد: علاوه بر خزانه بانک ملت که پشتوانه ضمانت ایمیدرو را دارد، بانک رسالت نیز درخواست داده البته این بانک وثیقه ای را از تولیدکننده یا واردکننده خواهد گرفت.
فلاح در بخش پایانی صحبتهای خود گفت: ۳۰ همت ارزش دارایی (شمش طلا) است که مقرر شده وارد انبار شود.
اهمیت دسترسی آسان مردم به معاملات
برمک هوشیار مدیر توسعه فناوری اطلاعات بورس کالای ایران در این نشست گفت: اصلیترین نکته دسترسی مردم به بازار است چراکه قطعا شاهد گسترش ابعاد بازار خواهیم بود.
وی افزود: دولت کارفرمای این پروژه است و پیشبینی می شود به واسطه دارایی جذاب یعنی شمش طلا، متقاضیان زیادی در این بازار حضور پیدا کنند.
هوشیار ضمن اشاره به این نکته که بسیاری به واسطه خرید خودرو کد بازارهای مالی را اخذ کرده اند خاطرنشان کرد: به همین واسطه ۶۳۰۰ کد آماده معامله برای حضور در این بازار وجود دارد مگر آنکه در زمان اخذ کد، گزینه اخذ کد مشتقه را نزده باشند.
وی ادامه داد: مدل دفتر دارایی برای نخستین بار با معاملات گواهی سپرده شمش طلا اجرا خواهد شد.
مدیر توسعه فناوری اطلاعات بورس کالا یادآور شد: تحویل شمش مثل سکه نیست و برآورد این است عمده شمشها تا مدتی از انبار خارج نشود چون خیلی مبلغ این قرارداد بالاست.
به گفته هوشیار، پکیج طلا برای بورس کالا مهم است و به دنبال راهاندازی یک بسته کامل برای طلا با راهاندازی معاملات گواهی سپرده و قرارداد آتی هستیم. از اینرو نیازمند همکاری کارگزاریها هستیم تا باشگاه مشتریان کارگزاریها فعال تر شده و در کنار روابط عمومی بورس کالا، در حوزه اطلاع رسانیها کمک کننده باشند.
براساس اعلام بورس کالا، وی تصریح کرد: از آنجایی که قرارداد آتی این دارایی نیز راهاندازی خواهد شد، بنابراین باید در خصوص حساب در اختیار نیز به مشتریان توضیح داده شود و این حساب با حساب وکالتی متفاوت است که در این زمینه و مدل دفتر دارایی و همه موارد، اطلاع رسانی مناسب انجام خواهد شد.
اعطای اعتبار به مشتریان ممنوع است
محمد نوروزپور، مدیر بازرسی و امور اعضای بورس کالای ایران نیز در این جلسه گفت: تاکید بر این موضوع ضروری است که اعطای اعتبار به مشتریان در معاملات گواهی سپرده شمش طلا ممنوع است و این موضوع به کارگزاران ابلاغ خواهد شد.
وی افزود: اگر وجوهی از حساب مشتریان به کارگزار انتقال یابد ما از کارگزاران مدارک و مستندات را به صورت لحظه ای یا روزانه خواهیم خواست و البته در ادامه نرم افزاری تهیه خواهد شد تا اطلاعات را به صورت برخط در اختیار ما قرار دهید.
جهشی بزرگ در انتظار بازار مالی و مشتقه بورس کالا
رحمان آراسته مدیر بازارهای مشتقه و صندوقهای کالایی بورس کالای ایران در این نشست گفت: راهاندازی معاملات گواهی سپرده و در ادامه قرارداد آتی شمش طلا میتواند بازار مالی و مشتقه بورس کالا را جهش اساسی دهد.
وی افزود: پیشبینی ما این است با راهاندازی زنجیره ای از ابزارهای مالی و مشتقه بر پایه دارایی شمش طلا، ارزش این بازار به بالای ۵ تا ۶ هزار میلیارد تومان در روز برسد.
۳۵۲۲۰