فردای اقتصاد: بورس تهران روزهای کاری گذشته شرایط بسیار سختی را سپری کرد و یکی از هفتههای ضعیف سال ۱۴۰۲ به امروز رقم خورد به طوری که شاخص کل بورس بیش از ۶ درصد و شاخص هموزن بیش از ۷ درصد از ارتفاع خود را از دست داد و حمایت سقف سال ۹۹ برای نماگر تالار شیشهای از بین رفت که کارشناسان دلیل اصلی این اتفاق را وجود تلاطم در سیاستگذاریها و اقدامات دولت در جهت دست درازی به سودآوری صنایع کشور میدانند. روز چهارشنبه نیز این روند کاهشی به اوج خود رسید و البته در انتهای معاملات اندک تقاضایی در کفهای قیمتی دیده شد که در برخی از فعالان بورسی امید به یک هفته بهتر را افزایش داد. روز چهارشنبه شاخص کل بورس با یک کاهش ۲.۶۸ درصدی را تجربه کرد و به محدوده ۲.۰۷۱ میلیون واحدی رسید و در سمت دیگر شاخص هموزن نیز با یک افت ۲.۹۳ درصدی همراه شد. ارزش معاملات خرد سهم نیز در روز پایانی هفته عدد ۷۲۸۶ میلیارد تومان را به ثبت رساند و شاخص خروج پول ۱۲۰۷ میلیارد تومانی از سمت کدهای حقیقی بودیم.
روند نزولی در تمامی روزهای هفته، خروج پول بیش از ۴۵۰۰ میلیارد تومانی از سمت کدهای حقیقی و رنگ سرخ بیش از ۸۰ درصد نمادها در اکثر روزها، همگی نشان از وضعیت نامناسب بازار سهام در هفته جاری دارد. این روند که از زمان ابلاغ نرخ جدید خوراک به شرکتها شروع شد، با شفافسازی اخیر پالایشگاه اصفهان به اوج خود رسید و بورسیها را در ابهام و نگرانی جدیدی قرار داد، اگرچه در کنار این موضوع رکود و روند کاهشی در بازارهای موازی نیز بیتاثیر نبود. در ادامه با بررسی نکات ذکر شده و نگاهی به وضعیت تکنیکالی شاخص کل بازار، به پیش بینی بورس فردا خواهیم پرداخت.
مدت زیادی از ایجاد چالش پتروشیمیها برای بورس تهران به واسطه اعلام نرخ جدید خوراک پتروشیمیها نگذشته است و به نظر میرسد که با شفافسازی پتروشیمیها از زیان احتمالی با نرخ خوراک جدید و همچنین نامهای که پالایشگاه اصفهان منتشر کرد، بار دیگر این چالش رنگ جدیدی به خود گرفته باشد. با وجود اینکه طی روزهای گذشته بارها امید تازهای از سمت سیاستگذاران در رابطه با احتمال تغییر این نرخ ایجاد شد و توانست تا حدی شوک منفی وارد شده به بدنه بازار سهام را کمرنگ کند اما اتفاقات اخیر نشان میدهد که گویا دولت به دلیل کسری بودجه خود پافشاری زیادی برای قطعی کردن نرخ ۷ هزار تومانی برای خوراک پتروشیمیها دارد. روز سهشنبه نیز با شفافسازی شپنا در رابطه با لغو سود ۱۷ تومانی و شناسایی زیان ۲۲ تومانی که از محل کارمزد صادرات طی سالهای ۹۷ تا ۱۴۰۰ از سمت شرکت پالایش و پخش ایجاد شده است، بازار را با چالشی جدید همراه کرد و اجازه نفس کشیدن به بورسیها را نداد.
این اتفاقات اگرچه تنها شامل برخی صنایع از جمله صنعت پتروشیمی و پالایشی میشود اما رفتار سیاستگذار در رابطه با مسائل حیاتی برای صنایع مهم کشور که از پایههای توانایی اقتصادی و ارزی کشور هستند این سیگنال را به دیگر گروهها منتقل میکند که سهامداران دیگر گروهها نیز بایستی هر لحظه با چشم تردید به آینده بنگرند و ریسک سیاستگذاری خلقالساعه و دولت بیپول را در تحلیلهای خود بگنجانند.
اگرچه روند بورس تهران و اکثر سهمها طی هفته گذشته به دلایل ذکر شده در بالا با فشار عرضه زیادی از سمت فروشندگان همراه بود اما نگاهی به دیگر بازارها نیز نشان میدهد که تقریبا به دلیل شرایط موجود در وضعیت سیاسی و اقتصادی کشور، رکودی همهگیر ایجاد شده و اغلب شاهد نوسانات اندک و یا کاهش قیمت در کلاسهای دارایی مختلف هستیم. نرخ دلار نیز که در روزهای گذشته توانسته بود به میانه کانال ۵۰ هزار تومانی نیز برسد، بار دیگر به زیر این کانال آمده و در مرز ۴۹ هزار تومانی نوسان میکند.
نبود چشمانداز مشخص از وضعیت سیاسی کشور، آمارهای اقتصادی که نشان از یک کاهش نسبی در انتظارات تورمی دارد و همچنین احتمال بهبود دولت در دسترسی به منابع ارزی خود یکی از دلایلی است که نرخ دلار با وجود کمرنگ شدن خوشبینی به توافق هستهای و احیای برجام، با افزایش قیمت در بازار آزاد همراه نمیشود و نقش خود به عنوان یک محرک برای بازارها را از دست داده است.
ثبت کندلهای منفی در روزهای گذشته به خصوص در روز چهارشنبه، علیرغم شکست حمایتی که در سقف سال ۹۹ ایجاد شده بود، نسبت فیبوناچی ۳۸ درصدی در محدوده ۲.۰۸ میلیون واحد را نیز پشت سر گذاشت و اکنون در شرایط سختتری قرار دارد. این موضوع باعث میشود که در میان مدت شرایط برای ادامه مسیر بازار چشمانداز مناسبی نداشته و نقطه احتمالی برگشت بورس به مدار صعودی از حمایت بعدی در ۱.۹۷ میلیون واحدی (با احتمال بالایی از نقطهای که با رنگ زرد مشخص شده) باشد. با این حال اما برای بورس فردا نشانههایی از برگشت موقت وجود دارد. حضور کندل قیمتی در مرز حمایتی، برخورد RSI به مرز ۳۰ و همچنین نزدیکی به یک تقاطع در ابر کومو که نقشی جذب کننده در نمودارها دارد، همگی از دلایلی هستند که میتواند بورس فردا را با بهبود تقاضا همراه کند.
از آنجا که در انتهای معاملات روز چهارشنبه شاهد نشانههایی از خرید در کفهای قیمتی بودیم و همچنین نگاهی به وضعیت تکنیکالی شاخص بورس، میتوان انتظار داشت که بورس فردا شرایط بهتری از روزهای گذشته داشته باشد اما با وضعیت کلی حاکم بر بازار بعید است که قدرت خریداران به قدری بالا باشد که یک روند صعودی را آغاز کند و احتمال یک بازار منفی رو به تعادل از سناریوهای دیگر بیشتر است.