فردای اقتصاد: عملکرد طوفانی گروه خودرویی از ابتدای بورس امروز موجب شد که با وجود عملکرد کمرمقی که اکثریت صنایع و نمادها تجربه میکردند، نماگرهای اصلی تالار شیشهای در نهایت با ثبت بازدهی مثبت کار خود را به پایان برسانند. شاخص کل بورس طی معاملات امروز با ثبت رشد ۰.۵۴ درصدی، خود را به محدوده ۲.۰۵۱ میلیون واحدی برساند. از سمت دیگر شاخص هموزن نیز روز سبز اما ضعیفتری را تجربه میکرد و توانست با رشد ۰.۳۶ درصدی همراه شود. ارزش معاملات خرد سهام در بازار امروز عدد ۵۷۰۵ میلیارد تومان را ثبت کرد و شاهد خروج پول ۲۳۴ میلیارد تومانی از سمت کدهای حقیقی بودیم.
به باور برخی از کارشناسان بازار سرمایه بخش عمده کمجانی این روزهای بازار سهام نشات گرفته از سیاستهای یک طرفه تصمیمگیران اقتصادی و به عبارتی دولت است. هیجان سیاستگذار در اتخاذ مقررات با محوریت ساماندهی به بازار اما در عمل ایجاد اخلال در نظام عرضه و تقاضا شرایط محتاطانهای را ایجاد کرده است. با این حال اما برخی خبرها و اظهارنظرها رنگ و بوی تغییر میدهند. در ادامه با بررسی شرایط موجود و نگاهی به وضعیت تکنیکالی شاخص کل، به پیش بینی بورس فردا خواهیم پرداخت.
همانطور که اشاره شد، بورس امروز تنها به گروه خودرویی اختصاص داشت و بخش عمدهای از نمادهای آن توانستند از ابتدا با تقاضای قابل توجهی همراه شوند و تا انتها نیز خریداران را به سمت خود جذب کنند که دلیل اصلی این موضوع نیز به خبرهای منتشر شده طی روزهای گذشته برمیگردد. حال باید منتظر ماند و دید که آیا این خوشبینیها تنها دارویی زودگذر خواهد بود یا قرار است اتفاقاتی عملی و جدی رخ دهد.
قصه از جایی شروع شد که زمزمه و شایعه احتمال برگشت خودرو به بورس کالا به گوش رسید و برای چندمین بار، امیدها به ایجاد یک تغییر مثبت و شنوا شدن گوش و بینا شدن چشم سیاستگذار، افزایش یافت. اگرچه این خبر از سمت هیچ منبع رسمی و قابل اتکایی تاکنون منتشر نشده و تنها گمانهزنیهای فعالان اقتصادی و بورسی است اما توانست اثر خود را بر معاملات این گروه بگذارد. شب گذشته اما صحبتهای بهادری جهرمی، سخنگوی دولت در رابطه با رفع مشکل توثیق سهام ایرانخودرو و سایپا، خبر بسیار مثبتی برای این گروه بود و گفته شده موانع واگذاری سهام این شرکت در حال رفع شدن است. این موضوع موجب شد تا سهام شرکتهای تودلی مانند خگستر و وساپا با تقاضای بسیار خوبی همراه شوند. با این حال اما در انتهای معاملات، رخوت حاکم بر بازار، نمادهای خودرویی را نیز از سقف روزانه به عقب برگرداند.
اگرچه امروز برخی خبرها از احتمال تغییراتی در تصمیمات اخیر دولت در رابطه با صنایع شنیده شد اما اگر به اتفاقات سه ماه گذشته بورس تهران نگاهی بیاندازیم، میتوان به صورت کامل دلیل رفتار بازار را در این روزها متوجه شد. اتفاقاتی که از ۱۷ اردیبهشت ماه و عرضههای سنگین هماهنگ در یک زمان شروع شد و بعدها با مشخص شدن دلایلش، اندک اعتماد برگشته به بازار را نیز از بین برد. اعمال نرخ خوراک ۷ هزار تومانی برای پتروشیمیها، لغو سود شناسایی شده توسط شپنا، وضع عوارض صادراتی بر محصولات خام و نیمه خام، خبرهای ضد و نقیض درباره عرضه خودرو در بورس کالا، شروع انتشار اوراق دولتی، شایعه توقف عملیات بورس کالا و بسیاری موارد دیگر که هرکدام به اندازه کافی برای زمین زدن بازار سهام کافی هستند.
تقریبا عدم شفافیت و انتقال خبرهای مهم با فاصله زمانی بسیار زیاد به سهامدارانی که از رانت اطلاعاتی برخوردار نیستند، به امری طبیعی در بورس تهران تبدیل شده و در طول همین سه ماه بارها شاهد آن بودیم. از سمتی اما انتشار چنین شایعهای آن هم در حالی که نتیجه آن منفی نبوده، نشان میدهد که گویا عدهای به عمد دست به تخریب بورس میزنند و احتمالا از این منظر منتفع میشوند. با تمام این تفاسیر بدیهی به نظر میرسد که بورس تهران با روزهای بسیار کمرمق و بیجانی معاملات خود را سپری کند.
همانطور که در تصویر زیر پیداست، شاخص کل بورس پس از برگشت خوبی که از ابتدای هفته داشت و توانست خود را در بالای خط روند شکسته شده تثبیت کند، اکنون مسیر سختی برای رسیدن به هدف ابتدایی خود ندارد. از آنجا که اندیکاتور RSI نیز در مسیری صعودی و بالای مقاومت داینامیک خود در حرکت است، میتوان انتظار داشت که شاخص کل بورس در اولین هدف خود، محدوده ۲.۰۹ میلیون واحدی را دوباره پس بگیرد اما در این حین احتمال یک پولبک به خط روند نیز وجود دارد.
با توجه به نکات ذکر شده در بالا و همچنین افزایش عرضهها در انتهای معاملات امروز، پیش بینی میشود که بورس فردا روزی منفی اما متعادل را سپری کند و فروشندگان دست برتر را در معاملات داشته باشند.