کد خبر: ۲۲۹۱۰۰
تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۴۰۲ - ۱۵:۵۳
گزارش ««تجارت آنلاین» از افزایش پوشش بیمه ای صندوق حمایتی کشور؛
در حالی که پوشش بیمه‌ای صندوق ضمانت صادرات ایران در سال 1400 تنها 32 همت بود در سال 1401 این رقم به بیش از 50 همت رسیده که نشان‌دهنده رشد بیش از 50 درصدی پوشش بیمه‌ای صندوق است.

خروج صندوق ضمانت صادرات از انزوا

گروه صنعت و تجارت: صندوق ضمانت صادرات ایران بعنوان موسسه بیمه اعتبار صادراتی (ECA) رسمی ایران، برای ارائه خدمات بهینه به صادرکنندگان کشور، فعالیتهای بین‌المللی متنوعی را انجام می‌دهد که از جنبه‌های مختلف حائز اهمیت می‌باشند. این صندوق خدمات متنوعی را به صادرکنندگان می‌دهد در واقع اساسنامه این صندوق بر این مبنا تهیه شده است. طی سال‌های اخیر بسیاری از تولیدکنندگان از نبود مشوق‌های صادراتی گلایه داشتند و به نوعی آنها بر این عقیده‌اند که با توجه به شرایط ایران دادن مشوق‌های صادراتی حمایتی می‌تواند کمک زیادی به ارتقای صادرات ایران در حوزه‌های مختلف می‌کند. البته ناگفته نماند که صندوق ضمنانت صادرات ایران طی سال‌هاتی اخیر و با وجود تصویب در در سال 1375 نتوانسته ان طور که باید و شاید فعالیت کند و در واقع هیچ نقشی در ارتقای صادرات ایران نداشته است. وجود تحریم‌های نود نیز مزید بر علت شد تا این صندوق کاملا به حالت اغما فرو برود. البته آنطور که مدیرعامل این صندوق می‌گوید طی یکی دو سال اخیر این صندوق از حالت انزوا خارج شده و توانسته تعاملات بین‌المللی خود را گسترش دهد. تعاملات بین‌المللی صندوق می‌تواند درراستای فعالیت‌های ارتقا و گسترش پیدا کند: عضویت در اتحادیه‌ها و موسسات بین‌المللی ومنطقه‌ای. به عنوان مثال این صندوق توانسته به عضویت چند نهاد بین‌المللی در بیاید از جمله «اتحادیه برن-کلوپ پراگ»، «اتحادیه امان»، آژانس چند جانبه تضمین سرمایه‌گذاری(میگا)»، «موسسه اسلامی بیمه سرمایه‌ گذاری و اعتبار صادراتی (ICIEC)»، مشارکت در اجلاس کمیسیون مشترک و سایر هیات‌های تجاری با هدف هموار نمودن بستر لازم برای صادرات و سرمایه‌گذاری ایرانیان در خارج از کشور و ارائه خدمات مختلف به صادرکنندگان کشور و در نهایت اینکه انعقاد یادداشت تفاهم یا موافقت‌نامه همکاری با موسسات همتای بیمه اعتبار صادراتی ملی (ECAs) ، اگزیم بانکها، بیمه‌گران اعتباری خصوصی و ... در کشورهای مختلف.

اتصال صندوق ضمانت صادرات به سایر کشورها
«امیر برهانی» مدیرعامل این صندوق اخیرا از اتصال کامل صندوق ضمانت صادرات ایران به روسیه خبر داده است. وی با بیان اینکه در توسعه خدمات به روسیه ارتباط به گونه‌ای برقرار شده که اتصال کامل پوشش بیمه ای برای صادرات انجام می شود، خاطرنشان‌ کرد: عمان از طریق تفاهم‌نامه، قطر با دیپلماسی اقتصاد، ازبکستان با توافقات انجام شده، همچنین با روسیه، بلاروس، مجارستان و مغولستان ارتباط برقرار شد و این مقاصد صادراتی به عنوان کشورهای هدف انتخاب شدند. برهانی با تاکید بر اینکه اتفاق ویژه‌ای در ارتباط و اتصال کامل با روسیه رخ داده است، تاکید کرد: در توسعه روابط با اندونزی به عنوان مهمترین کشور در شرق آسیا غفلت داشتیم، در صربستان موانعی وجود داشت اما قراردادهای همکاری مشترک را به امضا رساندیم و توانستیم یک میلیون یورو برای قطعات خودرویی را با این کشور به سرانجام برسانیم و همچنین در زمینه پتروشیمی نیز می توانیم اتفاق ویژه ای را رقم بزنیم. وی با بیان اینکه اقدام به تعیین کارگزاری ها در داخل و خارج کشور کرده ایم، تصریح‌کرد: در لهستان و ارمنستان کارگزاری‌ها فعالیت خود را آغاز کرده‌اند و نقشه راهی تعیین شد تا در کنار مراکز تجاری، محصولات در معرض نمایش قرار بگیرد و کارگزاری صندوق نیز یک بسته کامل برای استفاده از خدمات بیمه ای در خدمت تجار قرار دهد که این روند در دراز مدت تاثیر چشمگیری خواهد داشت. مدیر عامل صندوق ضمانت صادرات ایران با اشاره به اینکه قاره آفریقا از مسیر صادراتی خارج شده بود، تاکید کرد: در دولت سیزدهم نقشه راه جدیدی برای صادرات به آفریقا طرح ریزی و در سفر قبلی رییس جمهور مواردی از آن پیگیری شد و در سفر آتی نیز دو سند بیمه ای بانکی با دو کشور از این قاره امضا می‌شود که تا حدود زیادی بازار پر ریسک این کشورها را برای تجار کم ریسک خواهد کرد. وی افزود: صادرات به روسیه عدد ناچیزی بوده، اما اکنون به ۲ برابر رسیده است و این روند در آفریقا نیز تکرار خواهد شد. این شرایط سودمندی است که می توانیم از آن استفاده کنیم و همچنین با تفاهم نامه همکاری مشترک با برخی کشورهای آفریقایی راه را برای صدور خدمات فنی و مهندسی هموار و مسیر تجاری را برای کالاها و خدمات دیگر ایجاد می کند. برهانی با اشاره به عضویت صندوق ضمانت صادرات در اتحادیه برن، خاطرنشان کرد: این اتحادیه مهمترین اتحادیه بیمه ای جهان است که به دست آوردن کرسی در این نهاد توسط صندوق ضمانت صادرات، رخدادی ویژه در تاریخ صندوق محسوب می شود، زیرا اعضا به ویژه کشورهای همسایه از حضور ایران در این بخش استقبال چشمگیری کردند. وی افزود: از سوی دیگر، توافق با اتحادیه آی سی ای ذیل بانک توسعه اسلامی که مقر آن در ریاض عربستان است پس از مدت ها قطع روابط با این کشور، فصل جدیدی برای صادرات به این کشور در راستای دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه خواهد بود و مسیر را برای توسعه روابط با کشورهای اسلامی نیز هموار می کند. رئیس هیات مدیره صندوق ضمانت صادرات ایران با اشاره به کم بودن تعداد بانک های طرف قرارداد، اظهار داشت: طی یکسال اخیر با چندین بانک همکاری های خود را آغاز کرده ایم که به شبکه های ما متصل شدند و آماده همکاری با بانک های دیگر از جمله دولتی و خصوصی هستیم و مورد حمایت قرار خواهیم داد.

فعالیت‌های گذشته صندوق ضمانت صادرات ایران
مدیرعامل صندوق در سخنان خود عنوان کرد در گذشته تمرکز صندوق ضمانت صادرات ایران در تهران بود، تاکید کرد: کسانی که خواستار دریافت کارگزاری در کشور بودند مورد بررسی قرار گرفتند و در پس از بازدیدها ۲۷ کارگزاری فعال در سراسر استان ها ایجاد شد که بخشی از آنها اتاق بازرگانی هستند تا کارگزاران بخش خصوصی باشند و بنگاه های کوچک هم از خدمات آنها استفاده کنند از جمله این شهرها می توان به یزد، مشهد و مازندران اشاره کرد که با حضور و حمایت مسئولان افتتاح شدند. برهانی تاکید کرد: در سال ۱۴۰۱ صندوق ضمانت صادرات ۵۰ هزار میلیارد تومان (همت) پوشش بیمه ای انجام داد که در مقایسه با سال ۱۴۰۰ با ۳۲ همت پوشش شاهد رشد ۵۵.۵ درصدی بودیم؛ همچنین در نیمه نخست سال جاری ۱۵ درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال گذشته رقم خورد که امیدواریم برخلاف همه مشکلات تا پایان سال از ۶۰ همت عبور کنیم. وی با تاکید بر اینکه این ثبت آمار ارزشمند با همراهی دولت بی نظیر بوده است، تصریح کرد: با حمایت وزیر صنعت، معدن و تجارت توانستیم دارایی ثبتی صندوق ضمانت صادرات ایران را با ۲۰۰ میلیون یورو افزایش به ۲۴۷ میلیون یورو برسانیم، در حالی که این اعتبار سال های معلق مانده بود و به سرانجام نمی‌رسید. مدیرعامل صندوق ضمانت صادرات ایران خاطرنشان‌کرد: با همکاری بانک مرکزی، وزارتخانه های صمت، اقتصاد و خارجه در تلاشیم تا این دارایی ثبتی به یک میلیارد یورو افزایش پیدا کند، زیرا هر میزان دارایی می تواند پنج برابر پوشش بیمه ای را ارتقا دهد و این حمایت از صندوق، برای صادرات غیرنفتی اهمیت بسیاری دارد. وی با اشاره به امضای تفاهم نامه با صندوق توسعه ملی، تاکید کرد: برای نخستین بار است که با ضمانت‌نامه ها و پشتیبانی ذیل صندوق توسعه ملی می توان به برخی پروژه های صادراتی با مشکلات مالی یا تامین مالی مواجه بودند را پس از اعتبار سنجی به بهره برداری برسانیم.

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار