گروه سیاسی: روزنامه دیلی تلگراف در گزارشی نوشت که جمهوری اسلامی ایران از موشک مافوق صوت جدیدی رونمایی کرده است که میگوید، قادر است ۱۵ برابر سریعتر از سرعت صوت پرواز کند و پدافند هوایی اسرائیل را شکست دهد.
به گزارش «تجارت آنلاین»، این موشک در واقع نسخه به روز شده «فتاح ۱» اصلی است که پیشتر در ماه ژوئن با برد ۸۶۹ مایل (۱۴۰۰ کیلومتر) رونمایی شد و نوآوری اصلی آن، تواناییاش در فرار از آتش ضد هوایی است. ایران میگوید که این موشک قادر به انجام این کار است، چراکه «فتاح ۲» مجهز به یک حامل مافوق صوت است که از خود موشک جدا میشود و میتواند مانورهای سریعی برای فرار از پدافند موشکی معمولی انجام دهد و با سرعت مافوق صوت به سمت هدف خود حرکت کند. اگرچه مقامات آمریکایی و صهیونیستی تاکنون درباره رونمایی از این موشک اظهار نظری نکردهاند اما «بردلی بومن» مدیر ارشد لابی صهیوینستی «بنیاد دفاع از دموکراسیها» (FDD) گفت که برنامههای موشکی تهران «صرفاً برای نمایش نیست» و نباید به سادگی از کنار آنها رد شد. وی در ادامه تاکید کرد: ادعاهای تهران درباره ظرفیتهای جدید موشکیاش باید به دقت بررسی شود اما این، یک اشتباه بزرگ است که توانایی رو به گسترش ایران در برنامه موشکیاش نادیده گرفته شود.
واهمه غرب از توانمندیهای فتاح 2
به نوشته تلگراف، نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران قبلاً گفته بودند که قصد دارند برد موشکهای مافوق صوت خود را از حداکثر ۸۶۹ مایل فعلی به ۱۲۴۲ مایل (۱۴۰۰ تا ۲۰۰۰ کیلومتر) افزایش دهند. این امر، اسرائیل را بهعنوان دشمن منطقهای ایران در تیررس موشکهای جمهوری اسلامی قرار میدهد. ایران اولین بار در نوامبر ۲۰۲۲ اعلام کرد که یک موشک مافوق صوت ساخته است. چین و روسیه تنها کشورهای دیگری هستند که موشک هایپرسونیک در اختیار دارند. همچنین روزنامه سان در گزارشی درباره رونمایی از موشک «فتاح ۲» با اشاره به حمایت ایران از جنش حماس و حزبالله لبنان نوشت که تهران به تازگی از یک موشک جدید مافوق صوت مهیب رونمایی کرد که قادر به شکست دادن پدافند گنبد آهنین اسرائیل با سرعت ۱۱۰۰۰ مایل در ساعت است.
این نشریه در ادامه «فتاح ۲» را قدرتمند توصیف کرد و نوشت: جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریمهای بینالمللی توانسته است به میزان قابل توجهی صنعت تسلیحاتی خود را توسعه دهد و اکنون با توجه به پایان محدودیتهای موشکی سازمان ملل علیه تهران، قادر است تجهیزات نظامیاش را به متحدانی مانند روسیه صادر کند. سان همچنین نوشت سپاه پاسداران ایران هم اکنون زرادخانه بزرگی از موشکهای بالستیک را در اختیار دارد.
توانایی و ویژگیهای منحصر به فرد فتاح 2
موشکهای هایپرسونیک دارای دو ویژگی اصلی هستند. ویژگی نخست و اصلی «سرعت هایپرسونیک» و ویژگی دوم «قابلیت مانوردهی» است. سرعت هایپرسونیک 5 تا 20 ماخ در ثانیه است. این سرعت معادل یکهزار و 470 متر تا 5 هزار و 900 متر بر ثانیه است. در میان موشکها، انواع غیرهایپرسونیکی نیز یافت میشوند که دارای قابلیت مانوردهی هستند، اما ویژگی اصلی موشکهای هایپرسونیکی سرعت بالای آن است که در ترکیب با مانوردهی موثر میشود. یک موشک با سرعت هایپرسونیک بدون آنکه بتواند مانور دهد، بهدلیل پیشبینیپذیری مسیر حرکتش قابل رهگیری و انهدام توسط سامانههای پدافند ضدموشکی خواهد بود. به همین دلیل سرعت بالا و مسیر حرکت غیرقابل پیشبینی دو جزء اساسی موشکهای هایپرسونیک هستند. این موشکها میتوانند از زمین، از دریا بهوسیله زیردریاییها و از هوا بهوسیله بمبافکنها و جنگنده- بمبافکنها پرتاب شوند. موشکهای هایپرسونیک دارای دو نوع بالستیک و کروز هستند. از این میان، هردو نوع قابلیت پرتاب از زمین و دریا را دارند اما تنها نمونه کروز میتواند از هوا پرتاب شوند. در نوع بالستیک، موشک بهلحاظ ظاهری تفاوتی با دیگر موشکهای بالستیک ندارد. کلاهک موشک همانند دیگر موشکهای بالستیک است. در نوع کروز اما وضعیت ظاهری متفاوت میشود زیرا بهجای کلاهکی مشابه دیگر موشکهای بالستیک، یک موشک کروز نصب میشود.
این مساله نشان میدهد موشکهای هایپرسونیک زمینی و دریایی، دارای دو بخش هستند. یک بخش ثابت و معمولی که تنه موشک بالستیک است. مورد دوم، بخش هایپرسونیکی است. بخش ثابت یا همان تنه موشک بالستیک تنها بهعنوان حامل وظیفه رساندن بخش هایپرسونیکی به ارتفاع بالا و رهاسازی آن را برعهده دارد. به همین دلیل در هر دو نوع بالستیک و کروز یکسان است. موشک فتاح-1، از انواع هایپرسونیک بالستیک بهشمار میرود اما موشک فتاح-2، هایپرسونیک کروز است. در این دسته، موشکهای هایپرسونیک کروز خطرناکتر بهحساب میآیند زیرا نسبت به انواع بالستیک در ارتفاع پایین پرواز کرده و شناسایی آن توسط رادارها دشوارتر است. اهمیت دیگر موشک فتاح-2، تکمیل زنجیره پرتاب موشکهای هایپرسونیک در داخل کشور است. ایران درصورت امکان میتواند در آینده بهصورت هواپرتاب نیز از موشکهای هایپرسونیک کروز بهره گیرد. درخصوص برد با توجه به تنه هر دو موشک که از موشکهای بالستیک تاکتیکی است، برد نیز در همان دسته قابل ارزیابی است. ایران با تمرکز بر موشکهای بالستیک تاکتیکی، موفق شده برد آنها را که در جهان بین 300 تا 600 کیلومتر است به حداکثر 1450 کیلومتر برساند؛ تقریبا دوونیم برابر حداکثر برد نمونههای موجود در جهان. برد موشکهای هایپرسونیک نصب شده بر تنه موشکهای بالستیک تاکتیکی نیز به همان میزان است. موشک فتاح-1 برد موثری معادل 1400 کیلومتر داشت؛ هر چند برد نهایی و غیرموثر آن به 1800 کیلومتر نیز میرسد. بهنظر میرسد برد فتاح-2 تفاوت چندانی با نمونه پیشین نداشته باشد.