به گزارش بهداشتنیوز، برخلاف رژیمهای کلاسیک که معمولاً بر حذف یا محدودیت گروهی از غذاها تمرکز دارند، رژیم فستینگ یا روزهداری متناوب با تقسیم روز به بازههای غذا خوردن و روزهداری، سیستم متابولیک بدن را بازتنظیم میکند.
در رایجترین مدل فستینگ، فرد به مدت ۱۶ ساعت غذا نمیخورد و تمام وعدههای غذایی خود را در ۸ ساعت باقیمانده مصرف میکند. دیگر الگوهای محبوب شامل رژیم ۵:۲ (۵ روز تغذیه معمول + ۲ روز کاهش کالری شدید) نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
کارشناس تغذیه و رژیمدرمانی، در گفتوگو با بهداشتنیوز میگوید:
"فستینگ، برخلاف آنچه به نظر میرسد، نهتنها متابولیسم را کند نمیکند بلکه با ایجاد یک چرخه طبیعی بین تغذیه و استراحت گوارشی، به بدن اجازه میدهد چربیسوزی مؤثرتر و کنترل انسولین بهتری داشته باشد."
فواید علمی روزهداری متناوب:
کاهش وزن بدون نیاز به شمارش کالری سختگیرانه
افزایش حساسیت به انسولین و کاهش خطر دیابت نوع ۲
کاهش التهابات مزمن در بدن
بهبود عملکرد مغز و تمرکز
افزایش اتوفاژی (پاکسازی سلولی و کاهش پیری سلولها)
بررسیهای منتشرشده در ژورنال Cell Metabolism نشان میدهد افرادی که به مدت ۱۲ هفته از رژیم ۱۶:۸ استفاده کردهاند، بهطور متوسط ۳ تا ۵ کیلوگرم وزن کم کردهاند، بدون اینکه دچار ضعف یا کمبود انرژی شوند.
نکات مهم در اجرای ایمن فستینگ:
در ساعات مجاز، وعدههای غذایی سالم و کامل مصرف شود (پرهیز از پرخوری)
نوشیدن آب، چای سبز و دمنوشهای بدون قند در ساعات روزهداری آزاد است
شروع رژیم باید تدریجی باشد، بهخصوص برای افرادی که وعده صبحانه را حذف نکردهاند
زنان باردار، افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ یا سابقه اختلالات تغذیهای باید پیش از شروع با پزشک مشورت کنند
"فستینگ اگر درست و اصولی اجرا شود، میتواند بسیار مؤثر باشد، اما اگر با پرخوری در ساعات مجاز یا حذف کامل وعدههای مغذی همراه باشد، نتیجه عکس خواهد داد."