کد خبر: ۲۴۹۴۶
تاریخ انتشار: ۰۳ دی ۱۳۹۴ - ۲۰:۱۳
"تجارت" ضابطه مند نبودن تصمیمات کمیته اضطرار را بررسی می کند:
هواي تهران دیروز هم در شرايط ناسالم براي گروه‌هاي حساس جامعه یعنی کودکان و سالمندان قرار داشت. اما بر خلاف انتظار، مدارس در شهر تهران و شهرهای اطراف تعطیل نشد تا این پرسش بیش از هر زمان دیگری مطرح شود که معیار تعطیلی از سوی کمیته اضطرار آلودگی هوا چیست؟
بر اساس نمودارهای اعلام شده توسط شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، در صورتی که میزان ذرات معلق کمتر از دو و نیم میکرون موجود در هوا بین 100 تا 150 باشد هوا برای گروههای حساس ناسالم است. طی روزهای اخیر، شاخص کیفیت هوا بین این اعداد بوده و طبیعتا هوا برای گروههای حساس یعنی کودکان و سالمندان نامناسب است. به همین دلیل طی روزهای یکشنبه تا سه شنبه مدارس تعطیل شد. بر اساس آمارها، شاخص کیفیت هوا در روز
سه شنبه 124، در روز دوشنبه 134 و در روز یکشنبه 141 بود و به همین دلیل مدارس تعطیل شد. اما دیروز (چهارشنبه) که شاخص کیفیت هوا 139 یعنی آلوده تر از روزهای دوشنبه و سه شنبه بود، مدارس تعطیل نشد که جای پرسش دارد. از آن
عجیب تر اینکه در روز دوشنبه 23 آذر، شاخص کیفیت هوا به عدد 162 رسید بالاتر از 150 است و نه تنها برای افراد آسیب پذیر بلکه برای کلیه مردم ناسالم است اما در آن روز نیز مدارس تعطیل نشد. مروری بر ارقام یادشده نشان می دهد که هیچگونه معیار دقیقی برای سنجش ضرورت تعطیلی مدارس و ادارات در صورت آلودگی هوا وجود ندارد چرا که اگر اینگونه بود، باید دیروز (چهارشنبه) که هوا آلوده تر از دوشنبه و سه شنبه بود یا روز دوشنبه هفته گذشته 23 آذر که آلوده ترین هوای تهران در نه ماه اخیر را شاهد بودیم، مدارس و حتی ادارات تعطیل می شدند. هر چند تعطیلی مدارس و ادارات، راهکار مقابله با آلودگی هوا نیست اما از آنجا که اقدامی به منظور کاهش آثار ناگوار آلودگی هوا بر روی سلامت مردم محسوب
می شود باید با دقت نظر بیشتری مورد توجه مسوولان قرار گیرد و توسط کمیته اضطرار آلودگی هوا از حالت سلیقه ای و موردی به حالت ضابطه مند تبدیل شود. بویژه با توجه به اینکه پایداری هوا تا اواخر هفته آینده هم ادامه خواهد داشت و این امر آلودگی هوا را تشدید می کند. دیروز «ليلا نظري»، سخنگوي شركت كنترل كيفيت هوا گفت: امروز (چهارشنبه) هم شاخص كيفيت هوا در تهران بالاتر از حد مجاز استاندارد قرار گرفته و در شرايطي كه تهران از نظر پارامترهاي هواشناسي تحت تاثير وضعيت پايدار جوي است،  شاهد تداوم آلودگي هوا در پايتخت هستيم و كيفيت هوا در شرايط ناسالم براي گروه‌هاي حساس جامعه قرار دارد.
نظري با تاكيد بر اينكه فعاليت بدني شديد در هواي آلوده براي همه گروه‌ها به ويژه بيماران قلبي و تنفسي، كودكان، زنان باردار و سالمندان و نيز جانبازان شيميايي مي‌تواند خطرات جدي به همراه داشته باشد، اضافه كرد: به هر حال شهروندان تهراني براي زندگي روزمره ناگزير هستند حتي در روزهاي آلوده هم ساعاتي از روز را بيرون از خانه سپري كنند اما آنها مي توانند با توجه بيشتر به وضعيت آلودگي هوا و هشدارهاي سلامتي پيامدهاي منفي و خطرات احتمالي ناشي از اين وضعيت را كاهش دهند.او ادامه داد: در اين شرايط توصيه مهم و كاربردي براي حفظ سلامت افراد اين است كه از پياده روي‌هاي طولاني مدت در هواي آلوده، ورزش در پارك‌ها و فضاي باز و همچنين ورزش‌هاي هوازي چون كوهنوردي و دويدن كه منجر به فعاليت بيشتر دستگاه تنفسي شده و در نتيجه مقادير بيشتري از آلاينده‌هاي هوا را وارد بدن افراد مي‌كند، پرهيز كنند و هشدارهاي مربوط به سلامت را در روزهاي آلودگي هوا جدي بگيرند.او گفت: كودكان به دليل اينكه فعاليت بدني بيشتري نسبت به بزرگسالان دارند و از نظر سيستم ايمني بدن ضعيف‌تر هستند در شمار گروه هاي حساس جامعه در برابر آلودگي هوا قرار مي‌گيرند، آنها هم امروز نبايد در فضاي آزاد، فعاليت يا تحرك بدني زيادي داشته باشند.
افزایش مرگ و میر در روزهای آلوده
از سوی دیگر رئیس ستاد محیط زیست شهر تهران با بیان اینکه بر اساس آمار در روزهای آلوده میزان مرگ و میر بالاتر است، گفت: اگر در روزهای معمولی 150 نفر روزانه فوت می‌کند در روزهای آلوده به 170 تا 180 نفر می‌رسد.
گل‌مکانی در گفت‌وگو با فارس، به آلودگی هوای شهر تهران اشاره کرد و گفت: باید برای رفع آلودگی هوا تدابیر درستی اندیشیده شود و باید برای آن یک برنامه‌ریزی منظم صورت گیرد. وی با بیان اینکه نباید مدیریت آلودگی هوا را به دست باد و باران بسپاریم، گفت: این گونه مدیریت ها دیگر بر باد رفته است.
رئیس ستاد محیط زیست شهر تهران به راهکارهای کاهش آلودگی هوا اشاره کرد و گفت: استفاده از تجارب دنیا در آلودگی هوا که در حال حاضر معضل آنها برطرف شده است، در اولویت است و همچنین یک کمیته‌ای تشکیل و نظارت بر فعالیت‌های سازمان‌های مربوطه در این زمینه انجام دهد. کمیته اضطرار فعلی فقط راهکارهای موقتی ارائه می‌کند. گل‌مکانی به مدیریت یکپارچه نظام‌مند اشاره کرد و گفت: باید وظایف دستگاه‌ها تجمیع و این کمیته ناظر باشد و هر کسی کوتاهی کرد برخورد جدی با آنها صورت گیرد.
وی با بیان اینکه بر اساس آمار در روزهای آلوده میزان مرگ و میر بالاتر است، گفت: اگر در روزهای معمولی 150 نفر روزانه فوت می‌کند در روزهای آلوده به 170 تا 180 نفر می‌رسد که البته علت بیشتر آنها آلودگی هواست چرا که آلودگی بیماری‌های زمینه‌ای همانند قلبی، عروقی و مزمن را تشدید می‌کند. به گفته رئیس ستاد محیط زیست شهر تهران سیگاری‌ها هم در این زمان علائم‌شان تشدید می‌شود. وی با تأکید بر این موضوع که آلودگی جان انسان‌ها را تهدید می‌کند گفت: هیچ چیزی مهمتر از این نیست که مدیریت انسان‌محور و سلامت‌محور داشته باشیم. گل‌مکانی افزود: اولویت آلودگی هوا از شعار و کنفرانس باید بیرون بیاید و باید وارد فاز منطق شود و با راهکارهای عملی این مشکل را حل کنیم.
وی با تأکید بر این موضوع که با سلامت نباید شوخی کرد، گفت: این موضوع بسیار مهم و جدی است. وی همچنین به فرهنگ مشارکت مردم در کاهش آلودگی هوا اشاره کرد و گفت: باید فرهنگ مردم را ارتقا دهیم به عنوان مثال با تعطیلی مدارس باید ترددها کم شود اما شاهدیم که در برخی از اتوبان‌ها قفل‌ و در عصرها نیز میزان ترافیک بیشتر است باید به مردم آموزش دهیم که در این روزها وقتی تعطیل هستند ترددها را کاهش دهند. گل‌مکانی همچنین به ایجاد زیرساخت‌های الکترونیک اشاره کرد و گفت: باید این زیرساخت‌ها ایجاد شود تا مردم بدون تردد بتوانند فعالیت‌های خود را انجام دهند.
وی به حمل‌ونقل پاک اشاره کرد و گفت: تخصیص منابع در حوزه آلودگی هوا بسیار مهم است. رئیس ستاد محیط زیست شهر تهران با بیان اینکه باید نظام ترافیک بازنگری شود، گفت: باید خودروهای فرسوده و موتورسیکلت‌ها تعیین تکلیف شوند و همچنین خودرو یورو 2 تولید نشود. وی همچنین به ایجاد مسیر دوچرخه و پیاده‌راه‌هایی با فضای شهری اشاره کرد و گفت: همچنین استفاده از انرژی‌های نوری باید در دستور کار قرار گیرد چرا که بر اساس مطالعات در ایران می‌توان 82 درصد از سوخت منابع انرژی استفاده کرد.
شاخص کیفیت هوای تهران در ده روز کاری اخیر
 22آذر      143
23 آذر      162
24 آذر     143
25 آذر      110
28 آذر      142
29 آذر      141
30 آذر      134
ا دی      124
2 دی      139

توضیح : از کل روزهای فوق، تنها روزهای 29 و 30 آذر و یکم دی تعطیل اعلام شد و روزهای 22، 24 و 28 آذر و 2 دی که آلودگی هوا بیشتر بود ختبری از نعطیلی نبود. منبع آمارها : شرکت کنترل کیفیت هوای تهران

*** گزارش از: وحید رضایی
نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار