به گزارش ایلنا، عباسعلی کدخدایی در نشست خبری خود در مورد گمانهزنیها در خصوص تکدورهای شدن دولت یازدهم و احتمال ردصلاحیت روحانی گفت: شورای نگهبان هیچگاه توجهی به گمانهزنیها ندارد، البته نمیتوانیم مانع گمانهزنیها بشویم. ممکن است برخی نسبت به افراد خاص نظراتی داشته باشند، اما قطعاً این نظر شورای نگهبان نیست. در هر انتخابات، چه ریاست جمهوری و چه خبرگان در هر مرحله صلاحیت افراد مورد بررسی قرار میگیرد و بررسی صلاحیتها تنها مربوط به همان یک دوره است و شورای نگهبان مجاز است که در انتخابات بعد نیز مجدداً صلاحیتها را بررسی کند.
سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به اینکه از سوی این دولت گفته شده که یکی از دریافت کنندگان حقوقهای نجومی امانتدار نظام بوده است، آیا شورای نگهبان اجازه ورود چنین افرادی را به انتخابات ریاست جمهوری میدهد، گفت: شما از من تحلیل سیاسی میخواهید که من نمیتوانیم این تحلیلها را ارائه کنم. اگر تخلفاتی صورت گرفته باشد قطعاً در بررسی صلاحیتها مورد ملاک و معیار قرار خواهد گرفت.
کدخدایی در پاسخ به این سوال که در مسئله اصلاح قانون انتخابات ایرادهای شورای نگهبان بیشتر متوجه کدام مواد است، گفت: در این زمینه ایرادهای زیادی را میتوان ردیف کرد که موارد آن مختلف است. یکی از آنها موضوع بررسی صلاحیتها است که شورای نگهبان هم مدعی است شرایط ما کیفی است؛ گاهی موظیفم معیارها کمی باشد تا مسائل را به مردم و داوطلبان گزارش کنیم.
او افزود: همچنین زمانبندیهای انتخاباتی دشواریهایی را ایجاد کرده علاوه بر این بحث تخلفات صورت گرفته با اصلاح قانون میتوانند به حداقل برسند. در مسئله تبلیغات انتخاباتی نیز با اصلاح قانون انتخابات میتوان شفافتر عمل کرد. مسئله هزینههای انتخاباتی نیز از مواردی است که غالب نظامهای انتخاباتی کشورهای مختلف مکانیزمهای مشخصی برای آن دارد. امیدواریم در نظام جامع قانون انتخابات این مسائل برطرف شود.
کدخدایی با اشاره به مسئله انتخابات الکترونیک یادآور شد: شورای نگهبان همواره مدعی انتخابات الکترونیک بوده و هست و همواره در این زمینه پیشگام بوده است. ما همواره از برگزاری انتخابات الکترونیک استقبال میکنیم اما این مسئله منوط به فراهم کردن زیرساختها، اصلاح قانون انتخابات و مسائل دیگری است که در وزارت کشور در حال بررسی آن هستیم. همکاران وزارت کشور نیز در همین راستا درخواست تشکیل جلسات کارشناسی کردهاند که این موضوع نیز در حال بررسی است.
او در مورد تغییر نظام انتخاباتی به نظام حزبی گفت: اگر ما یک نظام حزبی مستقر داشته باشیم بسیاری از مشکلات ما حل میشود. در این صورت شورای نگهبان به جای اینکه با ۱۲ هزار نفر سروکار داشته باشد، با ۱۰ حزب سروکار دارد و برخی بررسیهای مقدماتی صلاحیتها در اختیار نهادهای مردمی و احزاب قرار میگیرد و شورای نگهبان نیز بر کار آنها نظارت میکند.
سخنگوی شورای نگهبان در خصوص اظهارات اخیر جنتی در مورد خرید و فروش آرا گفت: بحث خرید و فروش آرا از آسیبهای جدی انتخابات بوده که در گذشته با آن مواجه بودیم. باید تلاش شود این آسیب برطرف شود. یکی از راهکارهای بازدارندهای که میتوان آن را در قانون انتخابات آینده لحاظ کرد، ثبتنام رایدهندگان است که در دیگر کشورها طبق آن عمل میشود. همچنین الکترونیکی کردن انتخابات هم تا حدودی به این روند کمک میکند. امیدواریم با انجام این دو کار دیگر شاهد چنین اتفاقاتی نباشیم.
او در پاسخ به اینکه آمار خرید و فروش آرا به تفکیک استانهای مختلف به چه شکل است، گفت: در این مورد آماری ارائه نمیدهم اما خرید و فروش آرا در برخی استانها با شدت و ضعف همراه بوده است. آمار این مسئله نیز در اداره نظارت بر انتخابات ثبت شده است.
کدخدایی در مورد برخورد با مسئله خرید و فروش آرا گفت: ما موضوع برخورد با تخلفات را در قانون انتخابات داریم، اما این برخوردها حداقلی است و مقطعی و کند است که اثر خاصی ندارد. معتقدیم باید اول پیشگیری کنیم و بعد با تخلفات برخورد کنیم. این به مراتب بهتر است تا منتظر بمانیم تخلفات صورت گیرد و بعد با آن برخورد کنیم.