دبیر انجمن صنایع نساجی ایران گفت: سابقه تولید چادر مشکی در ایران باعث شده که سرمایهگذاران فکر کنند حمایت از تولید در این بخش مقطعی است و نسبت به ورود به این حوزه ترس داشته باشند.
حسن نیلفروش زاده با بیان اینکه واردات چادر مشکی توسط عده معدودی انجام میشود و منافع آنها ایجاب میکند که این کالا از خارج کشور وارد شود، اظهار کرد: تایید میکنم که مافیا در بخش واردات چادر مشکی حضور دارد.
وی افزود: در دهه ۷۰ که پروژه واحد حجاب شهرکرد توسط اینجانب پایهگذاری شد، دلار بخش صنعت ۷۴۰ تومان بود، اما با بهانه کمبود چادر مشکی، برای واردات، دلار ۳۰۰ تومانی اختصاص داده شد.
نیلفروش زاده تولید مواد اولیه چادر مشکی در کارخانههای پلیمری را از جمله مزیتهای این صنعت عنوان کرد که در گذشته وجود نداشته است.
وی خاطرنشان کرد: در بخش بافت نیز مشکلی وجود ندارد، اما در بخش رنگرزی ضعفهایی داریم که در سال جاری برنامهریزیهایی برای بهبود آن آغاز شده است.
او با اشاره به لزوم ادامه سیاستهای حمایتی دولت در این صنعت، تصریح کرد: سیاستگذاری دولت در تولید چادر مشکی باید ثابت باشد، اما چیزی که تاکنون شاهد آن بودیم این است که در هر مقطعی مذاکراتی در ظاهر انجام میشود و مجدداً همه چیز فراموش میشود.
دبیر انجمن صنایع نساجی ایران با اشاره به تولید سالانه ۸ تا ۱۰ میلیون متر چادر مشکلی در واحد شهرکرد، از برنامهریزی برای واردات ماشینآلات و تامین منابع از بانک مرکزی خبر داد و گفت: اگر این برنامهها عملی و پروژههای جدید اجرایی شود، تا دو سال آینده همه نیاز کشور در داخل تامین خواهد شد.
به گزارش ایسنا، نیاز سالانه ایران به پارچه چادر مشکی حدود ۸۰ میلیون متر است که در حال حاضر تنها ۱۰ میلیون متر از آن در واحد حجاب شهرکرد تولید و مابقی از طریق واردات تامین میشود.
در این میان با وجود آنکه پیشتر هم مجید افتخاری، عضو هیئت مدیره اتحادیه صنف تولیدکنندگان و فروشندگان پوشاک تهران، حضور مافیا در واردات چادر مشکی را تایید کرده بود، حسین مدرس خیابانی، قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت (صمت) معتقد است که " وقتی ۱۲ واردکننده در زمینه واردات چادر مشکی وجود دارد، یعنی انحصاری وجود ندارد و این ۱۲ شرکت میتوانند با هم رقابت کنند و انحصار را بشکنند".
در همین حال عضو هیئت مدیره اتحادیه صنف تولیدکنندگان و فروشندگان پوشاک تهران از افزایش چشمگیر قیمت چادر مشکی در سالهای اخیر خبر داد و با بیان حضور "مافیا" در واردات این کالا، اظهار کرد: تغییرات تعرفههای واردات ممکن است برای کسانی که از این راه تخلف میکنند، مشکل ایجاد کند؛ چرا که افرادی به اسم چادر، کالاهای دیگری را به کشور وارد میکنند.
مجید افتخاری با بیان اینکه در سالهای اخیر با افزایش نرخ ارز، قیمت چادر مشکی افزایش چشمگیری داشته است، قیمت هر متر چادر مشکی را بین ۲۰۰ هزار تومان تا بیش از یک میلیون تومان اعلام کرد.
این در حالی است که به گفته این مقام صنفی، قیمت جهانی هر متر چادر مشکی در حال حاضر ۱.۵ تا ۵ دلار است.
وی همچنین دلیل دیگر این افزایش قیمت را کم شدن عرضه این کالا عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه واردات چادر مشکی در دست عدهای محدود است، این افراد با کم کردن عرضه چادر مشکی، تغییرات مطلوب خود را بر قیمت آن اعمال کردند. از طرف دیگر تولیدکنندگان چادر مشکی به دلیل مشکلات مربوط به تامین مواد اولیه و نقدینگی، تعطیل شدند یا محصول تولیدی خود را تغییر دادند، که مجموعه این شرایط باعث ایجاد خلاء در بازار چادر مشکی شد.
عضو هیئت مدیره اتحادیه صنف تولیدکنندگان و فروشندگان پوشاک تهران با بیان واردات سالانه ۷۰ میلیون متر چادر مشکی، تصریح کرد: در ۴۰ سال اخیر حجم زیادی چادر مشکی به کشور وارد شده، اما تاکنون کارخانهای که چادر مشکی با کیفیت خوب و کاملا داخلی تولید کند، ایجاد نشده است. این در حالی است که راهاندازی چنین کارخانهای به هزینه وحشتناکی نیاز ندارد.
به گفته وی، نیاز سالانه کشور به چادر مشکی ۸۰ میلیون متر است که ۱۰ متر از آن در داخل تامین میشود و مابقی عمدتا از کشورهای چین و ژاپن وارد میشود.
افتخاری همچنین با بیان اینکه دلیل مرغوبیت چادر مشکی خارجی رنگرزی مناسب، مواد مرغوب و استفاده از تکنولوژی جدید است، اظهار کرد: به اعتقاد من مافیای واردات اجازه نمیدهد تولید چادر مشکی در داخل کشور انجام شود.
این مقام صنفی با بیان اینکه سازمانهای تبلیغ کننده حجاب میتوانند منابع تبلیغ را برای راهاندازی کارخانههای تولیدکننده چادر مشکی هزینه کنند، گفت: با هزینه ۱۰ میلیون دلار میتوان یک کارخانه تولید چادر مشکی با خروجی بالا راهاندازی کرد که ضمن سود بالا، اشتغال خوبی هم ایجاد میکند.
عضو هیئت مدیره اتحادیه صنف تولیدکنندگان و فروشندگان پوشاک تهران در توضیح علت دیگر ادامه واردات چادر مشکی گفت که تغییرات تعرفههای واردات ممکن است برای کسانی که از این راه تخلف میکنند، مشکل ایجاد کند؛ چرا که افرادی به اسم چادر که تعرفه واردات آن پایین است، کالاهای دیگری را به کشور وارد میکنند؛ بنابراین این افراد از مخالفان افزایش تعرفه واردات چادر هستند.
وی در پایان با بیان اینکه در حوزه تولید چادر مشکی مشوقی وجود ندارد، خاطرنشان کرد که دلایل گوناگونی برای عقب ماندگی در زمینه تولید چادر مشکی در کشور وجود دارد و این موضوع محدود به یک عامل نیست.