صد ور ۲۲ اخطار به اد ارهها و اماکن عمومی و قطع ۴۸ گرماتاب
بازرسان شرکت گاز استان تهران د ر اجرای طرح پایش د قیق مصرف گاز د ر اد ارهها و اماکن عمومی تهران، د ر ۱۹۶۶ بازرسی، ۲۲ اخطار صاد ر و گاز ۴۸ گرماتاب روشن را قطع کرد ند .
به گزارش گروه مسکن و انرژی از وزارت نفت، علیرضا اعوانی، د ر این باره گفت: د ر بخشنامه مراجع بالاد ستی د رباره مصرف بهینه انرژی، بر ممنوعیت استفاد ه از گرماتابها د ر فضاهای باز تأکید ویژه شد ه است. این بخشنامه که با هد ف مد یریت مصرف بهینه گاز د ر فصل سرد صاد ر شد ه، از سوی معاون وزیر نفت و مد یرعامل شرکت ملی گاز ایران نیز مورد تأیید و تأکید قرار گرفته است. د ر این بخشنامه، همه د ستگاههای اجرایی مکلف شد هاند با رعایت د مای رفاه د ر محیطهای د اخلی و خاموش کرد ن وسایل گرمایشی د ر ساعات غیر اد اری، د ر مصرف انرژی صرفهجویی کنند ، همچنین استفاد ه از د ستگاههای گازسوز استاند ارد با برچسب انرژی بالا و انجام معاینه فنی موتورخانهها از د یگر الزامهای این بخشنامه است.
وی افزود : از ابتد ای اجرای این طرح تاکنون، بازرسان شرکت گاز ۱۹۶۶ بازرسی از اد ارهها و اماکن عمومی انجام د اد هاند . د ر این بازرسیها، ۲۲ اخطار به اد ارههای متخلف د اد ه شد ه و ۲۰ مورد ممانعت به عمل آمد ه است، همچنین تاکنون ۲۲۶ گرماتاب شناسایی و ۴۸ گرماتاب روشن قطع شد ه است.
مهاجرانی: متعهد به اتمام طرح نهضت ملی مسکن هستیم
سخنگوی د ولت چهارد هم گفت: ما متعهد به اتمام طرح نهضت ملی مسکن و آنچه که وعد ه د اد ه شد ه برای ساخت هستیم و آن را به اتمام خواهیم رساند . فاطمه مهاجرانی د ر همایش چشم اند از صنعت ساختمان با اشاره به اینکه د ولت چهارد هم د ولت وفاق است و به طور قطع از ظرفیت های بخش خصوصی د ر تمامی بخش ها به ویژه د ر بخش مسکن استفاد ه خواهیم کرد گفت: د ر راستای توانمند سازی اقتصاد د ر این همایش د ور هم جمع شد یم، صنعت ساختمان از جمله صنایعی است که با توجه به نیاز بشر برای د اشتن یک سرپناه شکل گرفته است، این نیاز به مرور زمان با نیازهای د یگری از جمله نیاز به زیبایی و نیاز به اقتد ار آد می همراه شد . وی با بیان اینکه ساختمانها همواره میتوانند نماد کشورها باشند افزود : صنعت ساختمان به عنوان یکی از صنایع پیشران د ر اقتصاد نقش بسیار مهمی د ارد ، زیرا زنجیره بسیار طولانی را د ر اقتصاد ایجاد میکند و از سوی د یگر د ر راستای ایجاد مشاغل نیز بسیار حائز اهمیت است. مهاجرانی یاد آور شد : من به عنوان نمایند ه د ولت اینجا هستم تا اعلام کنم که د ولت بسیار نیازمند همکاری با بخش خصوصی است و این یک واقعیت به شمار میرود چراکه هیچ جامعهای نمیتواند مسائل و مشکلات خود را فقط با د ولت و از طریق تصد یگری حل کند .
کارنامه تجاری 7 ماهه ابتد ایی سال جاری نشان مید هد
تجارت غیرنفتی به 72 میلیارد د لار رسید
گروه صنعت و تجارت: گمرک ایران د ر گزارشی آمار و اطلاعات تجارت خارجی کشور د ر ۷ ماهه امسال را منتشر کرد که بر اساس آن تجارت خارجی کشور به استثنای نفت خام نفت کوره، نفت سفید و بد ون احتساب صاد رات از محل تجارت چمد انی به ۷۲ میلیارد د لار رسید . نگاهی به آمار سال گذشته (مد ت مشابه 7 ماهه ابتد ایی سال 1402) نشان مید هد که تجارت خارجی کشور د ر ۷ ماهه سال گذشته برابر با ۶۴ میلیارد و ۴۰۰ میلیون د لار بود ؛ به عبارتی د ر هفت ماهه ابتد ایی سال جاری حجم تجاری ایران نسبت به مد ت مشابهسال گذشته حد ود 7 میلیارد د لار بیشتر بود ه است.بر اساس گزارش گمرک ایران، میزان صاد رات قطعی کالاهای غیرنفتی کشور (به استثنای نفت خام نفت کوره، نفت سفید و همچنین بد ون صاد رات از محل تجارت چمد انی) بالغبر ۸۸ هزار و ۷۰۱ هزار تن به ارزش ۳۲.۵۲ میلیارد د لار محاسبه شد که د ر مقایسه با مد ت مشابه سال قبل، افزایش ۱۱.۴۸ د رصد ی د ر وزن و ۱۴.۷۲ د رصد ی د ر ارزش د لاری د اشته است. لازم به ذکر است آمار صاد رات د ر هفت ماهه سال 1402، ۲۸ میلیارد و ۳۰۰ میلیون د لار بود . همچنین، میزان وارد ات کشور د ر این مد ت به ۲۱ هزار و ۷۱۹ هزار تن به ارزش ۳۹.۵ میلیارد د لار، افزایش ۲.۷ د رصد ی د ر وزن و ۸.۸ د رصد ی د ر ارزش د لاری را تجربه کرد ه است. بر این اساس میزان تجارت خارجی غیر نفتی کشور (اعم از وارد ات و صاد رات) د ر هفت ماهه سال جاری از مرز ۱۱۰ هزار و ۴۲۰ هزار تن عبور کرد که ارزشی برابر با ۲۷ میلیارد و ۲۹ میلیون د لار د ارد .
چین بزرگترین مقصد صاد راتی
طی ۷ ماهه سال ۱۴۰۳، بیشترین میزان صاد رات کشور به مقصد کشورهای چین، با رقمی بالغبر ۸.۶ میلیارد د لار و سهم ۲۶.۴ د رصد ی از کل ارزش صاد رات د اشته است. با توجه به اینکه چین سالهاست چین بزرگترین شریک تجاری ایران بود ه ؛بنظر میرسد ظرفیت افزایش همکاریها بیش از این باشد . چند ی پیش صمد حسنزاد ه، رئیس اتاق ایران د ر همایش تجاری ایران و چین که د ر نمایشگاه اکسپو برگزار شد ، ظرفیت تجارت د و کشور را بسیار بیش از 30 میلیارد د لار فعلی د انست و تحقق تجارت 50 میلیارد د لاری ایران و چین را ممکن عنوان کرد . بعد از چین، کشور عراق با 7.2 میلیارد د لار د ومین مقصد صاد راتی بزرگ ایران (سهم 24.4 د رصد ی از بازار عراق) د ر هفت ماهه ابتد ایی سال جاری بود . با وجود اینکه عراق نیز جزو بزرگترین شرکای تجاری ایران است اما کشور نتوانسته سهم بزرگی از تجارت ۱۵۰ میلیارد د لاری عراق را به خود اختصاص د هد از این رو ورود جد ی بخش خصوصی به کشور عراق نیازمند بازنگری جد ی است. د ر طی سالهای اخیر بسیاری برخی از تولید کنند گان با صاد رات کالاهای بیکیفیت به این کشور منجر به عد م اطمینان کالاهای ایرانی د ر عراق شد ند . د ر همین راستا لازم است که تمامی مولفههای استاند ارد باید د ر صاد رات کشور رعایت شود . برای حفظ جایگاه خود د ر بازار حتما باید واحد های تولید ی ما محصولات خود را با کیفیت پاید ار عرضه کنند و سازمانهای نظارتی هم نظارت لازم را اعمال کنند . از امارات باید به عنوان سومین بازار صاد راتی ایران نام برد . د ر هفت ماهه ابتد ایی سال جاری بالغبر 4.2 میلیارد د لار به این کشور کالای غیرنفتی صاد ر شد ه است این د ر حالیست که حجم وارد ات از این کشور 12 میلیارد د لار بود ه است؛ د ر واقع مسئله قابل توجه تراز منفی شد ید تجاری با این کشور است. آنطور که گفته میشود ، امارات مبد أ وارد ات یکسوم کالاهای مورد نیاز ایران است که ۸۵ د رصد از ارز مورد نیاز ایران برای وارد ات کالا نیز به د رهم امارات وابسته است. بنا به گزارشی که از سوی خبرگزاری بازار منتشر شد ه، میزان وارد ات کالای تهران از ابوظبی د ر سال ۱۴۰۲ به ۲۱ میلیارد د لار رسید که این میزان، معاد ل د وسوم د رآمد نفتی کشور د ر یک سال است و تراز تجاری ایران با امارات د ر ۸سال اخیر ۲۰ برابر منفی به نفع امارات شد . د ر یک د هه اخیر ۱۴۰ میلیارد د لار از منابع ارزی ایران صرف وارد ات کالا از امارات شد ه است؛ این رقم معاد ل کل هزینۀ توسعه زیرساختهای پایتخت اقتصاد ی امارات د بی بود ه که شامل فرود گاه د بی ورلد سنترال، مترو، جاد هها، و مناطق آزاد تجاری مانند منطقه آزاد جبل علی میشود . تارنمای بینالمللی CFR وابستگی اقتصاد کشور به یک کانال مالی را تهد ید ی بزرگ برای اقتصاد د انسته و از این عمل بهعنوان نوعی استثمار د ر د نیای جد ید نام برد ه است. بنا به گزارش گمرک ایران، ترکیه با ۳.۳ میلیارد د لار و سهم ۱۰.۲ د رصد ی و افغانستان با ۱.۳ میلیارد د لار و سهم چهار د رصد ی از کل ارزش صاد رات د ر رد ههای بعد ی قرار گرفتهاند . طی هفت ماهه امسال، امارات متحد ه عربی با اختصاص رقمی بالغ بر ۱۲ میلیارد د لار و سهمی د ر حد ود ۳۰.۳ د رصد از کل ارزش وارد ات د ر جایگاه نخست کشورهای طرف معامله وارد ات به کشور قرار گرفته است.
گروه مسکن و انرژی:«د ر برخی مناطق تهران 15خانوار با یک سرویس بهد اشتی زند گی می کنند .» این عباراتی است که رییس گروه اقتصاد ی د فتر مقام معظم رهبری د ر همایش چشم اند از صنعت ساختمان ایران با استفاد ه از آن تلاش می کند تصویری از ناهنجاری های کشورمان د ر حوزه مسکن و سکونتگاه ارایه کند . ناهنجاری هایی که باعث شد ه، تصمیم سازان و سیاست گذاران به جای استفاد ه از ظرفیت های د ورنی شهرها، اید ه ساخت سکونتگاه هایی خارج از شهرهای ماد ر را طراحی و اجرا کنند و مشکلات بسیاری را برای متولیان و مرد م ایجاد کنند . این د ر حالی است که بر اساس اعلام آقا محمد ی راهبرد مناسب برای حل بحران مسکن از یک طرف احیای بافت های فرسود ه و از سوی د یگر، استفاد ه از زمین های بلااستفاد ه د ولتی است. او د ر عین حال اعلام کرد هنر برنامه رزیزی بخش مسکن باید د ر راستای خانه د ار کرد ن خانواد ه های فاقد استطاعت خرید مسکن باشد . محمود سریع القلم استاد د انگشاه شهید بهشتی د یگر چهره ای است که صحبتهایش د ر این همایش بازخورد های بسیاری پید ا کرد . سریع القلم د ر بیان مشکلاتی که بازارهای مختلف اقتصاد ی از جمله بازار مسکن با آن د ست به گریبانند گفت: د خالت د ولت د ر قیمتگذاری، نوسانات ارز، د ستورالعملهای ناپاید ار، ورود بانکها به صنعت، عد م امکان برنامهریزی د رازمد ت برای بخش خصوصی، تعد د مراکز تصمیمگیری، هزینههای تباد ل و تجارت و غیرقابلپیشبینی بود ن سیاست خارجی مجموعهای از عواملی است که بخش خصوصی بهعنوان موانع پیشرو عنوان میکند .
حذف شرط آورد ه اولیه برای خانواد ه های فاقد استطاعت
علی آقا محمد ی د ر ابتد ای صحبتهایش د ر این همایش می گوید :« اگر قرار است بخش خصوصی سکان هد ایت تصد ی مسکن را به د ست بگیرند باید برای همه اقشار و گروه ها برنامه ریزی کنند . د ر پروژه 2020 محله طی توافقی که با بانک مسکن،وزارت راه و شهرسازی و اتاق تعاون صوت گرفت، قرار شد برای عد ه ای که استطاعت مالی ند ارند از شرط آورد ه د ر مسکن ملی عبور کنیم. وقتی د ولت اعلام می کند زمین و وام را تخصیص می د هد حق اولیه افراد برای خانه د ار شد ن را نمی توان از آنها سلب کرد . نمی توان افراد کم برخورد ار را به این د لیل که پول اولیه مسکن را ند اشته اند یا قسط هایشان را پرد اخت نکرد ه اند ، محروم کرد . کارگران کارخانه ها، کارگران حمل و نقل و...از جمله این اقشار و گروه های فاقد استطاعت هستند . مکانیسم تامین این نیاز و خانه د ار کرد ن مرد م، موضوعی است که همه باید به فکر پاسخ د اد ن به آن باشند .» رییس گروه اقتصاد ی د فتر مقام معظم رهبری با بیان اینکه ارایه وام و زمین رایگان حق اولیه تمام ایرانیها است و نباید به د لیل عد م پرد اخت اقساط یا آورد ه اولیه از این حق محروم بمانند ، گفت: د ر حال حاضر، د ر ٢٠٢٠ محله ١٠٩ هزار نفر برای مسکن د ر استطاعت ثبت نام کرد ند و بخش خصوصی د ر این حوزه هم میتواند ورود کند . مسکن برای همه مرد م است و کارگران همین شرکت ساختمانی هم به مسکن نیاز را د ارند و باید برای آنها هم مسکن ساخته شود . مسکن تقاضای واقعی اقتصاد است و سوال این است که این مساکن چطور تامین میشوند .
این مقام مسئول د ر اد امه با اشاره به اهمیت مکان یابی د رست برای حل بحران مسکن می گوید :«اگر د ر شهر تهران نتوانیم تغییری د ر مسکن مرد م ایجاد کنیم و مد ام به خارج از تهران و سایر کلانشهرها برویم و بافت های فرسود ه و زمین های خالی را به حال خود رها کنیم، گرهی از مشکلات مرد م باز نمی شود . شخصا 15قطعه زمین را د ر د ولت قبل لیست کرد م تا 500هزار واحد مسکونی بنا به نظر مشاور قابلیت ایجاد مسکن د ر شهر تهران را د ارند . به جای این طرح ها ما نمی توانیم د ه ها کیلومتر خارج از تهران برویم و مثلا د ر جاد ه سمنان شهرک مسکونی ایجاد کنیم! نمیتوان مناطق ٢٠، ١۴ و د روازه غار را رها کرد و د ر جاد ه سمنان خانه ساخت..» او یاد آور شد :« چرا د روازه غار را که سرشار از تاریخ است را به د روازه علم تبد یل نکنیم؟ د روازه غار، تنها نقطه ایران است که بزرگترین مجموعه های حیاط مرکزی را د ارد و بهترین پروژه های مسکن را می توان د ر بطن آنها اجرایی کرد . امروز د ر یک واحد ١۵ خانوار با یک سرویس بهد اشتی زند گی میکنند و این واحد ها با حیاط مرکزی(د ر محلات قد یمی)میتوانند نوسازی شد ه و این واحد ها با حیات مرکزی از بهترین لوکیشها و آثار کشور محسوب میشوند و این واحد ها با حیاط مرکزی میتوانند نوسازی شوند و این واحد ها با حیات مرکزی از بهترین لوکیشها و آثار کشور محسوب میشوند ..» آقامحمد ی با اشاره به اینکه بررسی تهیه چشماند از ١۴٣٠ را شروع کرد هایم، تاکید کرد : این ٢۵ سال تنها مقطع تاریخی پولساز کشور محسوب میشود چراکه د ر سال 1430 پنجره جمعیتی ایران بسته میشود اما بیشترین سرمایه گذاری د ر بخشهای مختلف آموزشی، سلامت و... د ر این مد ت انجام شد ه و اگر از این فرصت استفاد ه کنیم جامعه پیر ثروتمند خواهیم د اشت وگرنه جامعه پیر فقیر میشویم.د ر چشم اند از این گفتگوها را پیشنهاد می کنیم، د ر حوزه ساختمان و مسکن پیشنهاد می کنیم چشم اند از 25ساله خود را بنویسند .د ر تمام قوانین به حضور بخش خصوصی تاکید شد ه و تقاضای ما از بخش خصوصی این است که برنامه بیاورد و خواستهها را منطقی و بهم رسانی کند . وی با بیان اینکه د ر این مقطع زمانی باید تصمیم بگیریم که چگونه مسیر را اصلاح کنیم، اظهار د اشت: «د ولت آماد ه اصلاحات اساسی است و ثروت زیاد ی د ر کشور وجود د ارد بنابراین د یگر نیازی به سخنرانی ند اریم. بلکه به تصمیمگیری نیاز د اریم و میتوان از ظرفیت بخش خصوصی استفاد ه کنیم و باید با بخش خصوصی به این تفاهم برسیم د ر افق ٢۵ ساله چه اقد اماتی انجام د اد . میتوان از هوش مصنوعی استفاد ه کنیم و شهرها را مد رن کنیم. امروز لجستیک تغییر اساسی کرد ه و الان فرصت برای کار جهانی د اریم و د ر این عرصه جا برای کسی تنگ نخواهد بود .» رییس گروه اقتصاد ی د فتر مقام معظم رهبری با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری به حذف نهاد های د ولتی و شبه د ولتی د ر رقابت با بخش خصوصی اظهار د اشت:« بهمن ماه سال گذشته رهبری به صراحت تاکید د اشت که نهاد های د ولتی و شبه د ولتی از رقابت با بخش خصوصی حذف شوند و حتی فرمود ند که ستاد اجرایی فرمان امام بخش خصوصی نیست و باید از پروژههایی که بخش خصوصی به آن ورود کرد ه، کنارهگیری کند . رسما اعلام کرد ند که بخش خصوصی ایران میتواند رشد اقتصاد ی را محقق کند .«
همکاری د ولت و بخش خصوصی د ر توسعه اقتصاد ، به نفع کشور است
محمود سریع القلم، استاد د انشگاه شهید بهشتی د یگر سخنران این همایش بود . سریعالقلم د ر اولین همایش چشماند از صنعت ساختمان، افزود : مسائل اقتصاد ی د ر چسبند گی بین مرد م و حکومت نقش اساسی د ارند ، د ر شرایطی این اتفاق میافتد که د ولت و حکومت نگران تعامل با محیط بینالملل نباشند و اولویت رشد و توسعه اقتصاد ی باشد . آنجلا مرکل بعد از بحران ۲۰۰۸ به سند یکاهای کارگری گفت انتظار افزایش د ستمزد را ند اشته باشید و به بخش خصوصی گفت کسی را اخراج نکنید . سال ۱۹۱۲ رئیسجمهور امریکا اتاق بازرگانی را تشکیل د اد و به بخش خصوصی گفت شما به منِ د ولت بگویید که برای شما چه کنم؟ همین اتاق بازرگانی آمریکا ۸۰۰ ملاقات بین د ولت و کنگره آمریکا فقط د ر سال ۲۰۲۳ برگزار کرد ه است.
سریعالقلم ضمن تأکید بر نقش بخش خصوصی د ر نوآوری گفت: افکار اگر عوض نشود ، هیچی چیز عوض نمیشود . اگر بتوانیم فکر را عوض کنیم، تصمیمها را هم میتوانیم تغییر د هیم. ۲۶ د رصد GDP د نیا را آمریکا، ۱۷ د رصد د ر اختیار چین، ۱۷ د رصد د ر اختیار اروپا است و خاورمیانه فقط ۳ د رصد از GDP د نیا را به خود اختصاص د اد ه است.
او اد امه د اد : د ر ایران اگر روسای د انشگاهها از سوی اساتید انتخاب شوند ، میتوانیم بگوییم به جایگاه کشورهای توسعهیافته د ر حوزه فناوری میرسیم. د ر ایران روسای د انشگاه د ر خد مت افراد خارج از د انشگاه هستند . نه استاد ان د انشگاه.
استاد د انشگاه شهید بهشتی با نقلقولی از «جان د یوید مکآفی» د رباره د ست و پاگیر بود ن قوانین د ر مسیر رشد و توسعه گفت: د ر چین قبل از ۱۹۸۰ همهچیز د ولت بود . تا اینکه افراد ی میآیند و میگویند پنجرههارو باز کنید و اجازه د هید بخش خصوصی فعال شود . همین چند هفته پیش د ولت چین اعتبار ۴۲ میلیارد د لاری د ر اختیار د ولتهای محلی گذاشت تا آپارتمانهای خالی را بخرد و برای رونق صنعت به این شکل مد اخله کند .
او اد امه د اد : د خالت د ولت د ر قیمتگذاری، نوسانات ارز، د ستورالعملهای ناپاید ار، ورود بانکها به صنعت، عد م امکان برنامهریزی د رازمد ت برای بخش خصوصی، تعد د مراکز تصمیمگیری، هزینههای تباد ل و تجارت و غیرقابلپیشبینی بود ن سیاست خارجی مجموعهای از عواملی است که بخش خصوصی بهعنوان موانع پیشرو عنوان میکند .
او بار د یگر بر اهمیت نقش بخش خصوصی د ر کاهش نا ترازی د ر کشور تأکید کرد و گفت: بخش خصوصی ایران د ستور کار سیاسی ند ارد بلکه د ر پی روانسازی فعالیت اقتصاد ی است. تصمیمسازی مشترک د ولت و بخش خصوصی به نفع کشور است. این یک تصمیم د ر بالاترین سطح کشور است. محول کرد ن آن به بد نه د ستگاههای اجرایی و وزارتخانهها جواب نخواهد د اد .
رییس هیات مد یره انجمن صنفی نیروگاههای ایران معتقد است: ما اکنون د ر توربینهای گاز با افت راند مان حد اقل یک تا ۲ د رصد ی مواجهیم که کاهش تولید بین ۵ تا ۱۰ د رصد و حتی تا ۲۰ د رصد را د ر پی د ارد ، د ر حال حاضر تقریبا نزد یک ۲ هزار مگاوات نیروگاه قد یمی و با راند مان ۲۰ تا ۲۲ د رصد و پایینتر د اریم که اگر سرمایهگذاری شد ه و تبد یل به سیکل ترکیبی شوند میزان راند مان به بیش از ۵۷ د رصد میرسد . به گزاترش گروه مسکن و انرژی از ایلنا علی نیکبخت ، د ر ارزیابی اعمال خاموشی د ر فصل زمستان و د لیل بوجود آمد ن این شرایط اظهار د اشت: همواره وقتی فصل سرد آغاز میشود اولویت تامین گاز با بخش خانگی است، زیرا همانگونه که د ر فصل تابستان ناترازی برق د اریم د ر زمستان ناترازی به گاز میرسد به طوری که بالغ بر ۲۵۰ میلیون متر مکعبی کسری گاز د اریم بنابراین اولین جایی که معمولا با کمبود ارسال گاز مواجه میشود ؛ نیروگاهها هستند که باید با سوخت د وم تولید انجام د هند . وی افزود : تامین سوخت د وم طی فرایند ی د ر مهر و آبان ماه شروع میشود اما امسال به نظر میرسد تامین سوخت مورد نیاز نیروگاهها د ر زمانبند ی مورد نظر اتفاق نیفتاد ه، ضمن اینکه فصل سرد هم زود تر آغاز شد ه است و این موضوع د ر کنار بحث تاخیر د ر تعمیرات اساسی نیروگاهها باعث شد ه د ر فصل زمستان بخش از واحد های نیروگاهی د ر مد ار نباشند . رئیس هیات مد یره انجمن صنفی نیروگاههای ایران تصریح کرد : به د لیل عقبماند گی د ر تعمیرات اساسی برخی نیروگاهها د ر پیک تابستان گذشته؛ نیروگاهها پیک تابستان امسال را با شرایط مشروط و به صورت خاص گذراند ند و د لیل آن عد م نقد ینگی و همچنین عد م پرد اخت مطالبات پیمانکاران و تولید کنند گان برق بود ه است. د ر نتیجه اینکه به محض پایان تابستان نیروگاهها از مد ار خارج شد ند و این باعث شد ه د ر این زمان هم خاموشی د اشته باشیم، تمام این عوامل د ست به د ست د اد ه و منجر به این شد ه ما د ر فصل زمستان هم با کسری برق مواجه باشیم. علاوه بر این، افزایش استفاد ه از لوازم و تجهیزات گرمایشی برقی هم باعث شد ه که د ر زمستان هم مصرف برق افزایشی باشد . وی با بیان اینکه اگر نتوانیم گاز نیروگاهها را تامین کنیم ۷۰ د رصد شبکه نیروگاهی متوقف میشود ، گفت: بالغ بر ۳۰۰ تا ۳۵۰ میلیون متر مکعب گاز د ر شبکه نیروگاهی به مصرف میرسد که بسته به اینکه که چه میزان با کسری گاز مواجهیم، از نیروگاهها تقاضا میشود که از سوخت د وم استفاد ه کنند .نیکبخت د رباره تاثیر راند مان نیروگاهها و کاهش مصرف سوخت و د ر پی آن کاهش ناترازی برق بیان د اشت: ما اکنون د ر توربینهای گاز با افت راند مان حد اقل یک تا ۲ د رصد ی مواجهیم که کاهش تولید بین ۵ تا ۱۰ د رصد و حتی تا ۲۰ د رصد را د ر پی د ارد ، د ر حال حاضر تقریبا نزد یک ۲ هزار مگاوات نیروگاه قد یمی و با راند مان ۲۰ تا ۲۲ د رصد و پایینتر د اریم که اگر سرمایهگذاری شد ه و تبد یل به سیکل ترکیبی شوند میزان راند مان به بیش از ۵۷ د رصد میرسد ، بعبارت د یگر یعنی با همین میزان سوخت مصرفی میتوانیم ۲.۷ تا ۳ برابر افزایش تولید برق د اشته باشیم یعنی ۵.۵ تا ۶ هزار مگاوات به تولید برق افزود ه میشود .