کد خبر: ۵۴۴۸۸
تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۳۹۶ - ۱۹:۵۶
علی وقف چی نماینده زنجان در مجلس شورای اسلامی

امروزه آلودگی هوا جان انسانها را تهدید می کند و این آلودگی در فصول سرد سال که معضل وارونگی هوا شدت می یابد، بیشتر می شود. بر اساس اعلام مسوولان، خودروها رتبه اول را در آلودگی هوا دارند که البته کیفیت تولید خودرو از همه بیشتر آزار دهنده است. در این بین دو معضل بزرگ داریم. اول اینکه مردم ما فرهنگ استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی را ندارند وهنوز استفاده از خودرو شخصی حرف اول را می زند و دوم اینکه مسوولان نیز به وظایف خودشان درست عمل نکرده اند و سیستم حمل و نقل عمومی به اندازه ای گسترش نداشته که مردم به سادگی و بدون مشکل از آنها استفاده کنند. بنابر این هم به فرهنگ سازی نیاز داریم و هم باید زیرساختها را آماده کنیم. نباید فراموش کنیم که مردم الگوپذیری دارند. یعنی اگر ببینند که مسوولان چگونه رفتار می کنند، مردم نیز به تبعیت از آنها اقدام خواهند کرد.

اما نکته اصلی این است که وقتی مردم ما فرهنگ لازم را در کاهش آلودگی هوا ندارند، از خودرو شخصی استفاده می کنند و اقبالی به حمل ونقل عمومی نشان نمی دهند، شرایط را برای آنان به نوعی فراهم کنیم که ناچار به استفاده از خودروهای هیبریدی شوند. البته برای خودروهای بنزینی فناوری های جدیدی تعریف شد که به عنوان نمونه شرط را بر این گذاشتند که اگر خودرو متوقف بود، خود به خود خاموش شود. اما حتی این سیستم وارد کشورمان نشد. بنابر این ناچار هستیم فناوری تولید را به نوعی تغییر بدهیم که کاهش آلودگی در دستور کار قرار بگیرد.

امروزه خودرو درکشور ما دو معضل بزرگ دارد. اول اینکه بنزین مصرف می کنند و دوم اینکه مصرف آنها به اندازه ای بالاست که در هیچ جای جهان پذیرفته نیست. وقتی در کشورمان خودرویی تولید می کنیم که 12 لیتر در هر 100 کیلومتر بنزین مصرف می کند و اجازه واردات خودروهای خارجی کم مصرف را نمی دهیم و تعرفه بالا برای آنها وضع می کنیم، یعنی غیر مستقیم از آلودگی حمایت کرده ایم. بنابر این باید روش خودمان را تغییر بدهیم.

نکته مهم این است که وقتی فناوری روز دنیا را نداریم و به سوی آن هم حرکت نمی کنیم، باید آن فناوری را تهیه کنیم. متاسفانه نظام مدیریتی در کشور ما عکس عمل می کند. در بخشهایی مانند تولید پوشاک، کفش، مواد خوراکی و... که توانمند هستیم، به صورت قانونی و قاچاق کالا وارد می کنیم اما در بخشهایی مانند خودرو که توانمندی لازم را نداریم، اصرار بر تولید داریم. نتیجه آن می شود که امروزه جهان در حال خداحافظی با خودرو بنزینی است و تمامی کشورها به این سمت رفته اند که تا 12 سال آینده خودرو بنزینی در کشورشان رفت و آمد نکند و ما تازه خط تولید جدید بنزینی راه اندازی می کنیم. هیچ کجای دنیا این سیاست وجود ندارد که یک کشور همه چیز را خودش تولید کند. امروزه خودرو هیبریدی و برقی نیاز جدی برای کشورمان است اما نه توان تولید آن را داریم و نه اجازه واردات را می دهیم. نتیجه آن می شود که مردم ما باید آلودگی تنفس کنند و جان بدهند.

امروزه زمزمه تولید خودرو هیبریدی مطرح شده است. اول اینکه دست تمامی کسانی که به دنبال تولید خودرو هیبریدی در ایران هستند را می بوسیم که یک گام از خودرو تمام بنزینی فاصله گرفته ایم. البته انتظار داریم زیرساختهای استفاده از هیبریدی فراهم شود. دادن تسهیلات برای خرید نیاز اولیه خودروهای هیبریدی است. اما این تولید در میان مدت جواب می دهد و امروزه نیاز داریم برای فرهنگ سازی و تغییر تفکر استفاده از خودرو بنزینی، واردات خودروی هیبریدی اتفاق بیفتد. بهترین راهکار این است که ثبت سفارش برای خودروهای هیبریدی باز شود اما اعمال محدودیت برای خودروهای بنزینی را داشته باشیم تا از یک سو مردم خودرو هیبریدی را بیشتر بخرند و از سوی دیگر شاهده جایگزینی هیبریدی با بنزینی باشیم.

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار