گاز طبيعي مغلوب رقابت با 2 منبع انرژي
گاز طبيعي در بازارهاي انرژي سراسر آمريکا در برابر دو منبع انرژي ديگر شامل خورشيدي و باطري تحت فشار قرار گرفته است. شرکت "فرست سولار" برنده يک قرارداد نيرو براي تامين برق بزرگترين شرکت نيروي آريزونا در زمان پيک مصرف بين ساعت ۳ تا ۸ بعدازظهر شد. اين سازنده پنل خورشيدي با پيشنهاد ساخت يک مزرعه خورشيدي که خوراک يک سيستم باطري ۵۰ مگاواتي را تامين مي‌کند، پيشنهادهاي نيروگاه‌هاي گازسوز شرکت کننده در مناقصه را شکست داد. انرژي خورشيدي و باطري، ترکيب قدرتمندي براي تامين پيک تقاضا است. پنل‌هاي خورشيدي در روز با استفاده از نور آفتاب، نيرو براي شارژ باطري‌ها توليد مي‌کنند و زماني که آفتاب غروب کرده شرکت نيرو از اين باطري‌ها استفاده مي‌کند.

جمعه، تشييع پيکرهاي دريانوردان سانچي
سخنگوي شرکت ملي نفتکش از تشييع سه پيکر حادثه سانچي در روز جمعه و بعد از نماز جمعه خبر داد.
محسن بهرامي‌در گفت‌وگو با ايسنا، با بيان اين که پيکر سه دريانورد حادثه سانچي صبح چهارشنبه به تهران مي‌رسد، اظهار کرد: فردا عده‌اي از مسئولان از جمله وزير کار، مديرعامل شرکت ملي نفتکش و مسئولان سازمان بنادر و دريانوردي و همچنين خانواده‌هاي شهدا با حضور در فرودگاه امام خميني (ره) از پيکرها استقبال مي‌کنند. وي افزود: مراسم تشييع جنازه اين پيکرها روز جمعه و بعد از نماز جمعه برگزار خواهد شد و محل دفن آنها متعاقبا اعلام مي‌شود.پيکر يکي از اين شهدا بعد از تشييع در تهران به کرج و يکي ديگر به شاهين شهر منتقل خواهد شد.

سهم بالاي خودروهاي غيراستاندارد در آلودگي
عيسي کلانتري گفت: سهم خودروهاي غيراستاندارد در بروز اين معضل بسيار بالاست.
عيسي کلانتري رئيس سازمان حفاظت محيط زيست در دهمين همايش بين‌المللي موتورهاي درون‌سوز و نفت و هفتمين نمايشگاه بين‌المللي موتور تهران، با بيان اين‌که حال محيط زيست کشور مناسب نيست، گفت: هم اکنون تغييرات اقليمي، خشکسالي و تبعات آن گريبانگير محيط زيست کشور شده است. رئيس سازمان حفاظت محيط زيست با بيان اين‌که امسال حدود ۱۳ روز دانش‌آموزان از رفتن به مدرسه به دليل آلودگي بازماندند، افزود: اين در حالي است که بيشتر اين آلودگي از خودروهاي آلاينده غيراستاندارد بوده است.

وعده وزير نيرو براي آبرساني به 8 ميليون روستايي
در دوران گذشته فقط ۷۴ درصد جمعيت۳۰ ميليوني کشور از آب شرب سالم برخوردار بودند، اين در حالي است که امروزه ۹۹.۴ درصد جمعيت شهري کشور تحت پوشش آب شرب سالم و بهداشتي هستند، در بخش آب شرب روستايي نيز در گذشته فاقد بهره مندي مناسب بوديم، اما امروز بيش از ۸۱ درصد روستاييان از آب شرب سالم و بهداشتي استفاده مي‌کنند و طبق وعده‌هاي وزير نيرو قرار شده تا پايان دولت دوازدهم بيش از ۸ ميليون نفر از جمعيت روستايي کشور از اين نعمت برخوردار شوند. به نقل از ايسنا، پس از اجراي طرح‌هاي آبرساني روستايي حدود ۱۰۰۰ روستا از آمار روستاهايي که با تانکر آبرساني مي‌شدند کم شد که اين بجز صرفه جويي در سوخت، سبب شد تا هزينه زيادي نيز از دوش دولت برداشته شود؛ زيرا آبرساني تانکري با توجه به مسافت، براي دولت بين ۱۵ تا ۳۰ هزار تومان در هر مترمکعب هزينه در بر داشته است. تا سال ۱۳۹۲ هيچ رديف بودجه آبرساني روستايي وجود نداشت و در سال ۱۳۹۳ براي اولين بار ۲۰۰ ميليارد تومان و در سال ۱۳۹۴، اعتبار ۳۰۰ ميليارد تومان براي اين طرح‌ها در نظر گرفته شد، در سال گذشته اعتبار ۳۳۰ ميليارد تومان در رديف بودجه آبرساني روستايي لحاظ شد که اين ميزان در سال جاري تا ۱۱۰۰ ميليارد تومان افزايش داشته است. در سال ۱۳۹۵ حدود ۳۰۰۰ روستا آبرساني شد به‌طوري‌که دو ميليون نفر تحت پوشش آب پايدار و مستمر قرار گرفتند ولي همه مشکلات آب روستايي کشور حل نشده و با يک ششم اعتبار مورد نياز تنها يک سوم مشکل حل شده است. ازسوي ديگر در زمان حاضر در سطح کشور در قالب مجتمع‌هاي آبرساني، حدود ۴۰۰۰ روستاي غير برخوردار و فاقد شبکه و ۳۳۰۰ روستاي سطح دو که با مشکلات شبکه مواجه هستند تحت پوشش شبکه آبرساني روستايي نيستند لذا بايستي حدود ۸۰۰۰ روستا آبرساني شود تا تمامي‌روستاهاي کشور تحت پوشش شبکه آبرساني سالم و بهداشتي قرار گيرند و براي تحقق اين امر، اعتباري بالغ بر ۱۰ هزار ميليارد تومان نياز است. در حال حاضر ۲۵ درصد کشور در انتظار آب هستند و گرچه دولت اميد توجه مناسبي به مساله آبرساني روستايي داشته و اقدامات خوبي نيز در اين راستا انجام شده اما بديهي است که تا عدم تخصيص اعتبار پيشنهادي شرکت‌هاي آب و فاضلاب نمي‌توانند ادامه کار را پيش ببرند، لذا با توجه به اهميت آبرساني و حياتي بودن اين نياز براي مشترکان لازم است که دولت توجه و عنايت بيشتري به اين مهم داشته باشد. بر اساس وعده‌هاي وزارت نيرو قرار شده ۵۵ هزار هکتار شبکه آبياري و زهکشي به شبکه‌هاي قبلي اضافه و ۲۰۰۰ روستا تا انتهاي امسال آبرساني شوند که تا امروز يک هزار و ۴۸۶ روستا از آب مناسب برخوردار شده‌اند و همچنين قرار شده ۸ ميليون روستايي نت پايان دولت از اين نعمت حياتي بهره ببرند. انجام اين کار مهم بي شک نيازمند تامين سرمايه و حمايت دولت است که با توجه به کارهاي صورت گرفته در دولت يازدهم به نظر مي‌رسد که دولت عزم جدي براي آبرساني به روستاييان داشته باشد و مي‌توان نسبت به تحقق اين وعده اميدوار بود.

پايان گازرساني به شهرهاي استان تهران
مديرعامل شرکت گاز استان تهران گفت: آخرين شهرهاي استان تهران با بيش از ۲۰۰ ميليارد ريال هزينه، از نعمت گاز طبيعي بهره‌مند شدند. به نقل از شرکت ملي گاز، احمد دارابي درباره پايان گازرساني به شهرهاي استان تهران گفت: با تلاش کارکنان شرکت گاز استان تهران، شمشک و دربندسر که از جمله آخرين شهرهاي محروم از نعمت گاز بودند، گازرساني شدند. وي افزود: اين طرح به دليل سخت‌گذر بودن مسير لوله‌گذاري در منطقه کوهستاني و سختي آب و هوا از جمله پرزحمت‌ترين طرح‌هاي شرکت گاز استان بود که با تلاش بي‌وقفه کارکنان بهره‌برداري شد. به گفته مديرعامل شرکت گاز استان تهران، با گازرساني به اين دو شهر با اعتباري بالغ بر ۲۰۰ ميليارد ريال و در مدت ۲ سال، ۴ هزار و ۴۰۰ نفر مشترک از نعمت گاز بهره‌مند شدند. در آيين پايان گازرساني به استان تهران، محمدحسين مقيمي، استاندار تهران با تشکر از وزير نفت و مديرعامل شرکت ملي گاز، تلاش همکاران شرکت گاز را در تحقق و راه‌اندازي اين طرح گازرساني ستود و همکاري همه ارگان‌ها براي انجام سريع‌تر اينگونه طرح‌هاي مهم عمراني را خواستار شد.
ورود گاز به ۲ روستاي شهرستان فيروزکوه
در آييني ديگر، طرح گازرساني به روستاهاي بن حصار و سيمين دشت شهرستان فيروزکوه بهره‌برداري شد. مديرعامل شرکت گاز استان تهران در اين آيين گفت: در اين دو روستا با انجام حدود ۱۶ هزار متر لوله‌گذاري، به ۶۰۰ واحد مسکوني گازرساني شد. وي افزود: اعتبار اين دو پروژه گازرساني بالغ بر ۱۳ ميليارد ريال بوده است. دارابي تصريح کرد: هدف اصلي شرکت گاز استان تهران اين است تا روستاهايي که در مناطق دوردست و سخت‌گذر استان قرار دارند در اسرع وقت از نعمت گاز بهره‌مند شوند. در اين زمينه با تلاش‌هايي که انجام شده تنها کمتر از ۲ درصد روستاهاي استان تهران هنوز گازرساني نشده‌اند که اميدواريم به‌زودي از نعمت گاز برخوردار شوند.


عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفتگو با «تجارت» تاکید کرد؛
گروه انرژي – مجتبي آزاديان: حسن بهرام نيا عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي‌و نماينده مردم نهاوند در خانه ملت در گفتگو با «تجارت» در خصوص برنامه‌هاي ايران در بازار نفت و اقداماتي که بايد انجام دهد تا بتواند در بازار ملتهب نفت و با کاهش و يا افزايش تقاضا درمقاطع مختلف روبروست و عکس‌العمل صحيحي که بايد در اين زمينه انجام دهد، اظهار داشت: در شرايط فعلي اوضاع به گونه‌اي است که ايران آنچنان که بايد و شايد به توليدات لازم نرسيده است، البته اوپک و ساير صادرکنندگان بزرگ هميشه تلاش بر اين دارند که اگر يک زماني نفت کمتر فروخته شد، هيچ خللي به کشورهاي واردکننده نفت وارد نشود و بتوانند بازار را کنترل کنند. 
وي افزود: به هر حال يکي از آيتم‌هاي بسيار مهمي‌که پايه اقتصاد ماست و وابستگي شديدي به آن داريم، نفت است، نفت براي ما بسيار مهم است و درآمد حاصل از آن در بخش‌هاي مختلف اقتصاد ما تاثيرگذار است. به هر صورت بايد سعي کنيم سطح توليدمان را بالاتر ببريم و البته در کنار آن هميشه بثي که وجود دارد، سعي بر کاهش خام فروشي است اما به هر حال بالا رفتن توليد نفت، در شرايط حاضر اقتدار ما را نشان مي‌دهد.
 بايد نگاه به ارزش افزوده و جلوگيري از خام فروشي داشته باشيم 
عضو کميسيون انرژي مجلس شوراي اسلامي‌ادامه داد: البته سعي ما اين است که افزايش توليد تاثير فراواني در معادلات جهاني نداشته باشد و ما بايد با دقت و تدبير سعي کنيم که آن جايگاه درخور ايران را پيدا کنيم. در حال حاضر افزايش توليد بسيار تعيين کننده است و موجب مي‌شود که کشورهاي ديگر به خواسته‌هاي ايران تمکين کنند. بنابراين ما بايد سقف توليد را بالا ببريم و از ميادين مشترک، مناطق مختلف نفت خيز، دريا و ... اکتشاف، توليد و صادرات را بالا ببريم و در کنار آن نگاهي نيز به ارزش افزوده و جلوگيري از خام فروشي داشته باشيم.
 يکي از برنامه‌هاي استراتژيک ما در درازمدت، بايد موضوع انرژي‌هاي جايگزين باشد
وي در پايان گفت: بايد يکي از برنامه‌هاي استراتژيک ما در درازمدت، موضوع انرژي‌هاي جايگزين باشد و بايد به صورت موقتي و در شرايط کنوني نگاه هوشمنده نهاي به انرژي‌هاي جايگزين داشته باشيم تا اگر روزي ارزش نفت پايين آمده و هزينه توليد بيشتر از هزينه استفاده و صادرات ان شد، متضرر نشويم. اما در شرايط کنوني بهترين کار تمرکز بر افزايش توليد با نگاه به آينده در دست انرژي‌هاي جايگزين است.
 خوش‌بيني اوپک به رشد تقاضاي نفت
گفتني است که اوپک پيش‌بيني کرد تقاضاي نفت در سال جاري ميلادي افزايش مي‌يابد، اما درباره رشد عرضه نفت از سوي رقيبان نيز هشدار داد.
اوپک اعلام کرد: به دليل وضع مناسب اقتصاد جهان، تقاضاي جهاني نفت در سال ۲۰۱۸ ميلادي با شتابي بيش از انتظار افزايش خواهد يافت.
با اين همه، اوپک در گزارش ماهانه خود اعلام کرد: به دليل افزايش توليد نفت آمريکا و ديگر توليدکنندگان غيرعضو اوپک، بازگشت توازن به بازار نفت زودتر از پيش‌بيني‌هاي گذشته اتفاق نمي‌افتد و در اواخر سال ۲۰۱۸ ميلادي محقق مي‌شود.
طبق پيش‌بيني اوپک، تقاضاي روزانه نفت جهان در سال جاري ميلادي يک ميليون و ۵۹۰ هزار بشکه رشد خواهد داشت که ۶۰ هزار بشکه بيشتر از برآورد پيشين اين سازمان است.
در گزارش اوپک آمده است: به تازگي، توسعه اقتصادي مطلوب و مستمر در مراکز تقاضاي نفت در جهان، مهم‌ترين عامل محرک رشد تقاضاي نفت بوده است. اين سازمان در گزارش خود افزود: پيش‌بيني مي‌شود حداقل در کوتاه‌مدت، اين پيوند نزديک ميان رشد اقتصادي و افزايش تقاضاي نفت ادامه داشته باشد. اوپک پيش‌بيني کرد آمريکا و ديگر توليدکنندگان نفت غير عضو اين سازمان عرضه روزانه نفت خود را در سال ۲۰۱۸ ميلادي يک ميليون و ۴۰۰ هزار بشکه افزايش مي‌دهند و اين مسئله، بازگشت توازن به بازار را به تأخير مي‌اندازد.
اين سازمان اعلام کرد: روند مستمر رشد قيمت نفت از تابستان ۲۰۱۷ تا کنون و تمايل به استفاده از فرصت‌هاي رشد سبب شده است توليدکنندگان عمده نفت فعاليت‌هاي اکتشافي خود را هم در بخش نفت شيل و هم در بخش فراساحلي، از سر بگيرند.
اوپک افزود: انتظار مي‌رود بازار تنها در اواخر سال ۲۰۱۸ ميلادي به سوي توازن بازگردد.
طبق اعلام اوپک، سطح ذخيره‌سازي نفت در کشورهاي صنعتي در ماه دسامبر سال ۲۰۱۷ ميلادي با ۲۲ ميليون و ۹۰۰ هزار بشکه کاهش، به ۲ ميليارد و ۸۸۸ ميليون بشکه رسيد که همچنان ۱۰۹ بشکه بيشتر از ميانگين پنج ساله است.
گزارش ماهانه اوپک همچنين نشان داد پايبندي به توافق جهاني کاهش توليد نفت در ماه ژانويه امسال همچنان مطلوب بود و توليد اعضاي اين سازمان در اين مقطع با هشت هزار بشکه کاهش به ۳۲ ميليون و ۳۰۲ هزار بشکه در روز رسيد.
اوپک به نقل از منابع ثانويه اعلام کرد توليد نفت ونزوئلا در ماه ژانويه امسال به يک ميليون و ۶۰۰ هزار بشکه در روز رسيد، در حالي که گزارش مستقيم ونزوئلا به اين سازمان نشان‌دهنده توليد روزانه يک ميليون و ۷۶۹ هزار بشکه بود.
با استناد به افزايش توليد کشورهاي غير عضو اوپک، اين سازمان برآورد تقاضاي جهاني براي نفت اعضاي خود را ۲۳۰ هزار بشکه کاهش داد و به ۳۲ ميليون و ۸۶۰ هزار بشکه در روز رساند.
قول روسيه به اوپک براي افزايش ندادن توليد نفت
دبيرکل اوپک گفت: روسيه وعده داده است توافق با اوپک براي محدود کردن عرضه را حتي در صورت افزايش قيمت نفت، ترک نکند. روند صعودي قوي‌تر از حد انتظار قيمت نفت اين نگراني را برانگيخته که غول‌هاي نفتي روسي تلاش خواهند کرد از توافق اوپک با روسيه و ساير توليدکنندگان براي محدود نگه داشتن توليدشان خارج شوند. قيمت نفت حدود ۶۰ درصد از ژوئن سال ميلادي گذشته بهبود يافته و نفت برنت پيش از عقبگرد هفته گذشته که رشد قيمتش در سال ۲۰۱۸ را به طور کلي از بين برد، به بيش از ۷۱ دلار در هر بشکه صعود کرده بود که بالاترين قيمت در سه سال اخير بود.


سرمقاله
محمد فاضلي
عضو هيئت علمي
‌دانشگاه شهيد بهشتي

فرصتي دست داد تا دقايقي با دبير اجلاس هم‌انديشي وزارت‌نيرو  با اساتيد و خبرگان علوم آب و محيط‌زيست که روز 10 اسفند با حضور وزير نيرو برگزار مي‌شود هم‌صحبت شوم. اجلاسي که در آن از استادان و خبرگان علوم آب و محيط‌زيست (رشته‌هاي فني و مهندسي مرتبط با آب، محيط‌زيست، علوم اجتماعي، اقتصاد آب و ...) خواسته شده است متون سياستي خود درباره راهکارهاي بهبود وضعيت مديريت منابع آب کشور را در 1500 تا 2500 کلمه براي شرکت در اين اجلاس ارسال کنند. شايد اين اولين بار است که وزير نيرو از همه متخصصان، با ماهيت بين‌رشته‌اي در چنين سطح گسترده‌اي خواسته است همه به کمک بخش آب بيايند. 
دبير اجلاس، اميدوار و دلخور بود. اميدش ناشي از تعداد زياد متون دريافتي و شمار قابل ملاحظه جوانان فارغ‌التحصيل علوم آب و محيط‌زيست بود که پا به ميدان گذاشته و دست به قلم شده بودند؛ و دلخور بابت دو نکته: اول، شماري از بزرگان اساتيد و خبرگان بخش آب و محيط‌زيست که انتظار داشت فعالانه براي ايده‌پردازي و کمک به وزارت نيرو وارد ميدان شوند، دست به قلم نشده‌اند، و دوم پا به ميدان نگذاشتن بسياري از خبرگان بخش آب که سال‌ها در وزارت نيرو، وزارت جهاد کشاورزي، شرکت‌هاي آب منطقه‌اي و بخش‌هاي ديگر مرتبط با آب تجربه اندوخته‌اند و انتظار داشت اکنون وارد عرصه شوند و در بازانديشي درباره گذشته نقش ايفا کنند. اين‌ها هستند که دردها را از نزديک ديده‌اند و راهکارهاي بسيار را آزموده و آموخته‌اند.  دائم فرياد مي‌زنيم که بياييد درباره مسائل‌مان گفت‌وگو کنيم و با خرد جمعي راهکارهاي درست را پيش نهيم و با جديت حل مسائل را دنبال کنيم. قبول دارم که عنکبوت ناکارآمدي و سابقه کردارهاي نادرست ما را بي‌اعتماد ساخته است؛ اما مگر جز اين وطن، اين سرزميني که دوستش داريم، با همه زشت و زيباي آن، وطن ديگري داريم که به اين اندازه دوست‌داشتني باشد؟  من يک بار در جريان نشست‌هاي تخصصي «بياييد درباره آب گفت‌وگو کنيم» در فاصله مهر 1393 تا مهر 1394، گفت‌وگو درباره آب را آزموده‌ام. گمان نبريد که ايده‌هاي ما به هدر مي‌روند. ما درباره آب گفت‌وگو کرديم، همه به ميدان آمديم از متخصص آب و محيط‌زيست تا جامعه‌شناس، هنرمند و فيلمساز؛ و اکنون آب در دستور کار قرار گرفته است تا اين سرزمين نخشکد. ما ايرانيان در چند سال گذشته درباره آب گفت‌وگو کرديم، شعر گفتيم، عکس گرفتيم، فيلم ساختيم، کمپين اجرا کرديم و امروز آب بسيار بيشتر از ساير مسائلي که درباره آن‌ها گفت‌وگو نکرديم و چنين اقداماتي انجام نداديم در دستور کار است. اين يعني تا اندازه‌اي موفق بوده‌ايم.  وزير نيرو امروز همه متخصصان و اساتيد آب و محيط‌زيست، همه خبرگان را به گفت‌وگو، به پيش نهادن ايده‌ها، به نااميد نبودن، به مبارزه با همه بي‌خردي‌هاي گذشته، و به تأمل در آن‌چه تاکنون همه با هم انجام داده‌ايم فراخوانده است. اميدوارانه پا به ميدان بگذاريم، حتي اگر شعله‌هاي اميد در دل ما کم‌فروغ شده باشند. ايران را ما و ايده‌هاي‌مان مي‌سازيم، نه گوشه‌گيري‌ها، بي‌اعتمادي‌ها و نق‌زدن‌هاي‌ ما. 

رئيس توسعه صادرات و پشتيباني صنايع آب و برق وزارت نيرو گفت: زمينه براي حضور گسترده‌تر شرکت‌هاي ايراني در کشور سريلانکا آماده است.
حميدرضا تشيعي رئيس مرکز توسعه صادرات و پشتيباني صنايع آب و برق وزارت نيرو پس از بازگشت از سريلانکا در گفت‌وگو با پاون با بيان اين مطلب که وزارت نيرو مسئوليت کميسيون مشترک همکاري‌هاي اقتصادي چند کشور از جمله تاجيکستان، ارمنستان، اسلوني، سريلانکا و نيکاراگوئه را به عهده دارد، اظهار داشت: به دنبال برپايي يازدهمين اجلاس کميسيون مشترک همکاري‌هاي اقتصادي بين جمهوري اسلامي‌ايران و جمهوري سوسياليستي دمکراتيک سريلانکا در اسفند سال 94 و پيرو نشست وزير نيرو با سفير کشورمان در سريلانکا مقرر شد، تا قبل از سال 97،‌ کميته پيگيري يازدهمين کميسيون مشترک همکاري‌هاي اقتصادي دو کشور در 7 و 8 فوريه (چهارشنبه و پنجشنبه هفته گذشته) در سريلانکا برگزارشود.
وي ادامه داد: هياتي با مسئوليت رئيس مرکز توسعه صادرات و پشتيباني صنايع آب و برق و متشکل از نمايندگاني از وزارت نيرو، بانک مرکزي، وزارت جهاد کشاورزي و سازمان توسعه تجارت با هدف پيگيري مصوبات يازدهمين کميسيون مشترک همکاري‌هاي دو کشور که در اسفند سال 94 برگزار شده و مصوبات آن در محورهاي همکاري‌هاي اقتصادي، بانکي، فرهنگي، بهداشتي، حمل و نقل و کشاورزي و ... بود به سريلانکا اعزام شد و در مذاکرات فشرده دو روزه با هيات سريلانکايي به سرپرستي رانجيت آسوکا، معاون وزير صنعت و تجارت و مرکب از بيش از 40 نفر از مديران و مسئولان وزارتخانه‌ها و دستگاه‌هاي اجرايي مختلف کشور موصوف، ميزان پيشرفت بند بند مصوبات کميسيون يازدهم را مورد بررسي قرار داد.
تشيعي با اشاره به اينکه پس از هر کميسيون بايستي مصوبات آن تا قبل از کميسيون بعدي اجرايي شود، افزود: کميسيون دوازدهم تا پايان سه ماهه اول سال آينده در تهران برگزار مي‌شود، لذا تلاش کرديم اين مصوبات با قيد زماني به امضاي طرفين برسد که موفقيت خوبي براي کميته پيگيري داشت.
وي اضافه کرد: مشکل مراودات بانکي مهمترين مشکل در مسير توسعه روابط تجاري و اقتصادي طي چند سال اخير تلقي مي‌شود، لذا وزارت نيرو بعنوان مسئول ايراني کميسيون مشترک، حل و فصل آنرا در صدر تلاش‌هاي خود قرار داده و در اين اجلاس نيز با حضور نماينده بانک مرکزي بخش مهمي‌از زمان جلسات و مذاکرات به اين موضوع مهم اختصاص يافت که از نتايج آن تاکيد مجدد طرف سريلانکايي مبني بر بلامانع بودن مراودات بانکي بانک‌هاي آن کشور با بانک‌هاي ايراني از طريق بانک‌هاي اروپايي و همچنين ابراز آمادگي براي پرداخت تمام مطالبات ايران تا پايان سه ماهه دوم 2018 بوده است.
رئيس مرکز توسعه صادرات و پشتيباني صنايع آب و برق وزارت نيرو با اشاره به اينکه در خصوص مطالبات ايران در پروژه‌هاي آب و برق کارهاي خوبي در حال انجام بوده و طرف سريلانکايي به تعهدات خود عمل کرده است، افزود: پروژه برق‌رساني به روستاهاي سريلانکا با 77 ميليون يورو در ماه دهم سال 2016 توسط شرکت صانير به اتمام رسيده و پروژه بزرگ برق‌آبي "اومااويا" نيز که از بزرگترين پروژه‌هاي ايران در سريلانکا و در سطح منطقه است به‌خوبي در حال اجرا است.
وي در ادامه با بيان اينکه اين گونه پروژه‌ها ضمن معرفي توانمندي‌هاي شرکت‌هاي ايراني در سريلانکا فرصت خوبي براي حضور پيمانکاران دسته يک و دو ايراني در اين کشور خواهد بود، افزود: در زمان حاضر مهم‌ترين پروژه ايران به ميزان 529 ميليون دلار در دست اجرا است و پروژه برقرساني روستايي نيز توسط شرکت صانير با اعتباري بالغ بر 77 ميليون يورو به اتمام رسيده است.
تشيعي با اشاره به اينکه در جلسات اين کميسيون، مهم‌ترين توافق‌ها در خصوص حمل و نقل هوايي بين دو کشور، صدور نفت خام و توسعه پالايشگاه‌هاي آن توسط شرکت‌هاي ايراني، تأمين بخشي از واردات کشور سريلانکا در زمينه مشتقات نفتي و پلاستيک، انواع کودهاي شيميايي، آهن، فولاد، سيمان و برپايي نمايشگاه‌هاي تخصصي بين المللي برگزار شده است، افزود: تداوم حضور شرکت‌هاي ايراني در بخش صنعت آب و برق در سريلانکا از ديگرمواردي است که توسط اين هيات مطرح و مقرر شد مورد پيگيري قرار گيرد.
حميدرضا تشيعي گفت: همچنين مقرر شد ليست پروژه‌هاي آب و برق کشور سريلانکا قبل از برپايي مناقصات براي حضور گسترده‌تر شرکت‌هاي ايراني در سريلانکا، در اختيار جمهوري اسلامي‌قرار گيرد.
وي با اشاره به اينکه کشور سريلانکا بازار بسيار خوبي را براي حضور تجار و بازرگانان و پيمانکاران ايراني در اختيار دارد که مي‌توان محصولات و خدمات فني و مهندسي را به خوبي در آنجا عرضه کرد، اذعان داشت: با پيگيري سازمان توسعه تجارت و تشکل‌هاي بخش خصوصي، بايد از اين فرصت که مسئوليت کميسيون آن به عهده وزارت نيروي جمهوري اسلامي‌است نهايت استفاده را برد و حضور شرکت‌هاي داخلي را در کشور سريلانکا تثبيت کرد.


جايگزيني ۱۷ هزار اتوبوس با سوخت سي ان جي به جاي ديزلي
حميدقاسمي‌ده‌چشمه مدير سي ان جي شرکت ملي و پخش فرآورده‌هاي نفتي ايران در نشست خبري صبح ديروز در جمع خبرنگاران اظهار داشت: از سال ٨٠ فعاليت تبديل ناوگان استفاده از CNGشروع شد و طي ١٦ سال گذشته به صورت مداوم پيگيري شد و امروز حدود ٢٤٠٠ ايستگاه دارين و در بهمن ماه ٢٥ ايستگاه ديگر اضافه شده و اکنون ٢٤٢٥ تجهيز راه‌اندازي شده است.
وي افزود: ظرفيت تجمعي کنوني CNG ٢ ميليون و ٨٠٠ هزار متر مکعب است.
قاسمي‌با بيان اينکه ٥٠ ايستگاه در سال آتي به بهره‌برداري مي‌رسد، گفت: ١٤١ ايستگاه با هزينه شهصي ساخته مي‌شود که از اين تعداد ٣٣ ايستگاه تک منظوره و ٣٣ ايستگاه دو منظوره خواهد بود، همچنين از اين تعداد ١٤١ ايستگاه ٣٣ ايستگاه نصب شده، ٣٣ ايستگاه راه اندازي و ٧٥ ايستگاه راه‌اندازي شده است.
مدير طرح CNG شرکت پخش فرآورده‌هاي نفتي با طرح اين سوال که چرا به سمت CNG رفته‌ايم اظهار داشت: ما بزرگترين ميدان گازي جهان پارس جنوبي را با 28 فاز داريم که 15 درصد منابع گازي جهان را شامل مي‌شود. اين ميدان با قطر مشترک است. استفاده از اين گاز تا سال آينده در تمامي‌فازهاي يک تا 24 نهايي مي‌شود و به ظرفيت ذخيره و توليد کشور اضافه مي‌شود و ما يکي از داراترين کشورهاي گازي جهان مي‌شويم. ما مي‌توانيم استفاده از گاز را در دستور کار اصلي و سوخت اصلي سبد سوخت قرار دهيم و بنزين را ذخيره کرده، آن را صادر کنيم و يا براي نسل‌هاي آينده نگه داريم، چرا که صادرات گاز به سادگي ميسر نيست. واز طريق لوله‌کشي و يا حمل از مسير LNG نيز هزينه‌بر است.
وي ادامه داد: در حال حاضر به همت وزارت نفت در تمام کشور انشعابات لوله گاز داريم که در هيچ جاي جهان اين فرصت وجود ندارد بنابراين بايد به سمتي حرکت کنيم که استفاده صددرصدي از CNG داشته باشيم چرا که حرکت به اين سمت رسيدن به اهداف زيست‌محيطي و صرفه‌جويي در مصرف انرژي است.
قاسمي‌با بيان اينکه اگر طراحي‌ها درست باشد مي‌توانيم از گاز به عنوان بهترين جايگزين بنزين استفاده کنيم، ادامه داد: با رويکردي که در پيش گرفته‌ايم ابتدا بايد مصرف‌کنندگان، سازندگان اتومبيل و زيرساخت‌ها براي تحقق اهداف استفاده بيشتر از CNG آماده باشند.
اين مقام مسئول يادآور شد: ما در حال حاضر 3هزار و 500 جايگاه بنزين و 2هزار و 400 جايگاه CNG داريم که رقم قابل ملاحظه‌اي است ولي هنوز در سبد سوخت به ظرفيت ايجاد شده در CNG دست نيافته‌ايم يعني دو برابر ظرفيت فعال روزانه ظرفيت موجود داريم. در حال حاضر 21 ميليون مترمکعب در روز مصرف CNG داريم و با ظرفيتي که داريم بايد اين رقم به 42 ميليون مترمکعب در روز برسد و براي استفاده از اين ظرفيت بايد سه نگاه مصرف‌کننده، سازنده اتومبيل و توليدکننده سوخت دخيل باشد.
وي تاکيد کرد: خودروسازان بايد استاندارد و ايمني را رعايت کنند. وزارت نفت بايد گاز رابه اندازه کافي براي کل کشور تامين کند و ما نيز يک جهش نياز داريم که استفاده کنوني موجود را به ظرفيت اسمي‌رسانده و در دست قرار دهيم.
وي بيان کرد: اگر خودروساز موتور گازسوز با کيفيت بهتري توليد کند سوخت CNG با همين جايگاه‌ها که 42 ميليون مترمکعب ظرفيت ايجاد شده است کافي است. جا دارد که ظرفيت 4 ميليون خودرو را بالا ببريم. 
قاسمي‌درباره دليل افزايش ساخت جايگاه جديد با توجه به عدم استفاده از ظرفيت فعلي گفت: براي اينکه مصرف عمده شود بايد در دسترس باشيم تا مصرف‌کنندگان به راحتي و بدون ايستادن در صف‌هاي طولاني بتوانند از ايستگاه‌هاي CNG استفاده کنند.
قاسمي‌با بيان اينکه در نظر داريم که تعداد جايگاه‌هاي CNG دولتي را کاهش دهيم اظهار داشت: سال گذشته 470 ايستگاه نصب شده از سوي دولت داشتيم که امسال اين رقم به 15 ايستگاه رسيده است و برنامه داريم که بتوانيم جايگاه‌هاي دولتي را واگذار کنيم.
وي همچنين گفت: ما يک ميليون خودروي ديزلي داريم که روزانه 45 ميليون ليتر گازوئيل مصرف مي‌کند. برنامه‌ريزي مي‌کنيم که خودروسازها به سمتي هدايت شوند که ديزلي‌ها به سمت CNGسوز بروند.
مدير طرح CNG همچنين به توافق هفته گذشته شهرسازي و وزارت نفت اشاره کرد و افزود: بر اين اساس قرار است که طي دو سال 17 هزار اتوبوس جايگزين CNGسوز داشته باشيم.
وي ادامه داد: ما در حال حاضر 22 جايگاه اتوبوسراني فعال در تهران داريم که بايد فرهنگ‌سازي کنيم که مصرف CNG افزايش يابد.
وي همچنين يادآور شد: با استفاده از CNG ما توانسته‌ايم ميزان مصرف 100 ميليون ليتر بنزين را به 80 ميليون ليتر برسانيم.
وي درباره نامه‌اي که انجمن صنفي جايگاه‌داران CNG به دولت براي اصلاح قيمت گاز CNG، گفت: نکته‌اي که من بايد بگويم اين است که تغيير قيمت تأثير آن چناني در ميزان مصرف ندارد و اگر کاهش قيمت يک شوک اوليه ايجاد کند ديگر عوامل موجب مي‌شود که مصرف CNG افزايش پيدا نکند.
وي با اشاره به اينکه در حال حاضر تمايل به سمت احداث جايگاه‌هاي شخصي زياد شده است گفت: اکنون دستمزدها را به ازاي هر مترمکعب 140 تومان براي کلانشهرها در نظر گرفته‌ايم و براي آنهايي که همه چيز به خرج دولت است نيز 80 تومان به ازاي هر مترمکعب در نظر گرفته شده است.
قاسمي‌درباره نتيجه نمونه‌گيري شرکت فولکس واگن آلمان از گاز ايران براي ساخت خودروي پايه گازسوز گفت: هدف تاکنون بيشتر خودروهاي ديزلي بوده است؛ تاکنون پنج خودروساز خارجي از جمله بنز موتور پايه گاز سوز را بر اساس کيفيت گاز کشور طراحي کرده اند.
وي با بيان اينکه اين شرکت مذاکراتي با سازندگان داخلي داشته‌اند، ادامه داد: طراحي اين خودروسازها به نحوي است که مصرف انرژي را به ميزان قابل قبولي کاهش مي‌دهد، درواقع ١٦٠کيلومتر را به ٨٨٠کيلومتر به ازاي باک‌هاي موجود رسانده اند. آنها موتور را بر اساس کيفيت گاز ايران ساخته‌اند تا CNG جايگزين گازوئيل شود.
قاسمي‌بيشترين ظرفيت و مصرف CNG در کل کشور را نيز به ترتيب مربوط به استان‌هاي تهران، آذربايجان شرقي، مشهد، اصفهان، فارس، گيلان و اهواز و کمترين مصرف را مربوط به چابهار عنوان کرد.