استفاده نانوايان از نمک زياد، جوش شيرين و جوهر قند باعث شده است؛
بررسي گزارشهاي سازمان حمايت مصرف کنندگان و توليدکنندگان در ماههاي گذشته نشان ميدهد همواره نان در صدر شکايتهاي مردم قرار داشته است.
بررسي گزارشهاي سازمان حمايت مصرف کنندگان و توليدکنندگان در ماههاي گذشته نشان ميدهد همواره نان در صدر شکايتهاي مردم قرار داشته است.بيشترين شکايتها در بخش کالا به «نان»، «ميوه و سبزي» و «شيريني» و در بخش خدمات به رستورانهاي غذاخوري، تعميرگاههاي خودروهاي سبک و پارکينگ شهري مربوط ميشود.گرانفروشي، تقلب و خودداري از درج قيمت نيز در صدر عناوين تخلف است.مصرف ساليانه نان براي هر ايراني در حالي 150 تا 170 کيلوگرم اعلام ميشود که به گفته برخي مسوولان صنفي، نيمياز نانواييها به جاي خميرمايه سالم، از افزودنيهاي غيرمجاز همچون جوش شيرين، جوهرقند و نمک استفاده ميکنند.براساس مصوبه شوراي سلامت، استفاده از جوش شيرين در توليد نان در کشور ممنوع است؛ زيرا علاوه بر کاهش کيفيت نان، آثار مخربي بر سلامت جامعه دارد.
رد استفاده از جوش شيرين
در اين رابطه رئيس اتحاديه نانوايان سنتي با اشاره به کافي نبودن خمير مايه در دسترس نانواييهاي سنتي، گفت:آنها خمير مايه مورد نياز خود را از بازار سياه خريداري ميکنند.قاسم زراعت کار در گفتگو با باشگاه خبرنگاران، با اشاره به اينکه خمير مايه به اندازه کافي در دسترس نانواييها نيست، اظهار کرد: با وجود برگزاري جلسات متعدد با شرکت غله، صنعت و معدن و سنديکا قرار شد صورت جلسهاي مبني بر توزيع خمير مايه به تعاونيهاي نانوايان صورت بگيرد. اين درحالي است که به سبب موظف نکردن کارخانههاي خمير مايه از سوي سنديکا، نانوايان سنتي امکانات لازم براي خمير مايه را در اختيار ندارند.به گفته وي اکثر نانواييهاي سنگگ ، بربري و لواش خمير مايه مورد نياز خود را از بازار سياه با قيمت هر کيسه 50 تا 70 هزار تومان خريداري ميکنند.زراعت کار ادامه داد: علي رغم آنکه سنديکاي خمير مايه، طبق صورت جلسه انجام شده خمير مايه مورد نياز را در اختيار نانواييها قرار نميدهد،اظهاراتي مبني بر استفاده بيش از حد جوش شيرين، جوهر قند و... براي سفيد و نرم شدن توليد نان را مطرح ميکند.رئيس اتحاديه نانوايان سنتي در پايان تصريح کرد: تا سال 85،استفاده از جوش شيرين در نانواييها مشکلي نداشت اما از ان سال به بعد نانوايان در صورت مصرف بيش از حد از سوي سازمان تعزيرات جريمه، 10 تا 15 ميليون ميشوند چرا که طرز مصرف آن همانند دارو اندازه دارد.
نبود نظارت بر سلامت نان
از سوي ديگر دبير سنديکاي خمير مايه ايران در واکنش به صحبتهاي رييس اتحاديه نانوايان گفت: طبق آمار نانواييهاي موجود در کشور ما سالانه 40 هزار تن خمير مايه نياز داريم، اين در صورتي است که همه نانواييها از خمير مايه استفاده کنند اما شاهديم که تنها 20 هزار تن درخواست مشتري وجود دارد در حالي که در تمام استانها امکان تهيه خمير مايه وجود دارد و حتي سال گذشته 12 هزار تن خمير مايه به کشورهايي همچون عراق، افغانستان و پاکستان صادر کردهايم که خود گواهي بر کيفيت محصول است.محمود گياهي گفت: نان به عنوان يکي از غذاهاي اصلي در سفره خانوار در ايران شناخته ميشود به طوري که سرانه مصرف نان در ايران 170 کيلو است و جزو 5 کشور اول مصرفکننده نان محسوب ميشويم. به ويژه آنکه اقشار کم درآمد و دهکهاي پايين جامعه روزانه سه وعده نان مصرف ميکنند.
وي با اشاره به اينکه عوامل متعددي در کيفيت نان تأثير دارد خاطرنشان کرد: علاوه بر کيفيت آرد تجهيزات پخت، مهارت نانوا و فرآوري صحيح خمير در اين زمينه بسيار مؤثر است اما اين روزها شاهديم که برخي از نانواييها براي سرعتدهي و سهولت کارشان از نمک زياد، جوش شيرين و جوهر قند براي تهيه نانهايي از جمله نان لواش که مصرف زيادي هم دارد استفاده ميکنند.
دبير سنديکاي خمير مايه ايران با اشاره به اينکه فرآوري صحيح خمير بايد به وسيله خمير مايه انجام شود، تصريح کرد: در طول اين مدت آنزيمهاي مخمر منجر به شکسته شدن مولکولها و در دسترس قرار گرفتن ريزمغذيهاي موجود در آرد گندم ميشود ما بالعکس استفاده از جوهر قند که براي سفيد شدن و نرم شدن خمير و همچنين جوششيرين براي سرعتدهي در تهيه نان و ور آمدن استفاده ميشود باعث ميشود که املاحي از جمله منيزيم، کلسيم و آهن نه تنها جذب بدن نشود بلکه در طولانيمدت موجب ريزش مو، کوتاه قدي و انواع بيماريهاي گوارشي ميشود.
وي به افرادي که سلامت و امنيت غذايي برايشان بسيار اهميت دارد توصيه کرد تا مصرف نان سنگک و نانهاي صنعتي را در دستور غذايي خانواده قرار دهند، افزود: متأسفانه هيچ آييننامه يا استانداردي براي نحوه پخت و تهيه نان در نانواييها ابلاغ نشده و جالبتر آنکه نظارتي هم بر کيفيت تهيه خمير نميشود.
گياهي گفت: متأسفانه قشر دانشگاهي ما در مقالات علميخود ميگويند اگر از جوهر قند به ميزان اندک در توليد نان استفاده شود اشکالي ندارد.
قيمت نهادههاي داميهمچنان بالا
رئيس انجمن پرورش دهندگان مرغ گوشتي با اشاره به اينکه قيمت نهادههاي داميهمچنان بالاست، اظهار کرد: هم اکنون هر کيلو ذرت برزيلي با نرخ يک هزار و 300، ذرت اوکراين يک هزار و 200 و کنجاله سويا 2 هزار و 900 تومان تحويل مرغدار داده ميشود.محمد يوسفي در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران، با بيان اينکه قيمت مرغ در يک هفته اخير در بازار رو به افزايش است، افزود: باتوجه به روند کنوني توليد انتظار ميرود که روند افزايش قيمت مرغ تا رسيدن به نرخ واقعي پيش رود.يوسفي نرخ واقعي هر کيلو مرغ زنده 6 هزار و 500 و مرغ آماده به طبخ در خرده فروشيها 9 هزار و 500 تا 10 هزار تومان اعلام کرد و گفت: با توجه به آنکه قيمت کنوني مرغ کمتر از نرخ تورم است؛بنابراين اگر قيمت مرغ به نرخ واقعي خود نرسد در آيندهاي نه چندان دور مرغداريها يکي پس از ديگري تعطيل خواهند شد.وي در پاسخ به اين که اعمال تحريمهاي جديد چه تاثيري در واردات نهادههاي داميخواهد داشت، بيان کرد: هم اکنون نميتوان اظهار نظري راجع به اين موضوع داشت و بايد منتظر ماند که با توجه به مذاکرات دولت با اروپاييها چه تمهيداتي انديشيده ميشود.
70 درصد لوازم آرايشي وارداتي است
دبير اجرايي انجمن صنايع شوينده، بهداشتي و آرايشي ايران گفت: توليد لوازم آرايشي تکنولوژي پيچيدهاي ندارد و تمام دانش و ادوات مورد نياز براي ساخت مواد آرايشي و بهداشتي به اندازه دو برابر نياز کشور فراهم است. جمشيد فروزش در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران با اشاره به صادرات به کشورهاي لبنان، افغانستان، آذربايجان، عراق و حتي آلمان، افزود: ميزان مصرف لوازم آرايشي در کشور حدود 2.5ميليارد دلار است که از اين ميزان 30 درصد توليد داخلي و 70 درصد واردات محصولات خارجي است و متأسفانه تنها 10 تا 15 درصد واردات به صورت رسميو مابقي به صورت قاچاق است.فروزش در رابطه با اقدامات وزارت صنعت در جهت تقويت توليد برندهاي خارجي در داخل کشور، بيان کرد: بسياري از واردکنندگان لوازم آرايشي و بهداشتي، اين محصولات را با چند برابر قيمت واقعي در ايران ميفروشند و فعال شدن برندهاي خارجي در ايران را با منافع خود در تضاد ميدانند.دبير اجرايي انجمن با اعلام اينکه 50 هزار نفر در صنعت شوينده و لوازم آرايشي بهداشتي مشغول به کار هستند گفت: در صورتيکه سازمان غذاودارو با زدن برچسب فارسي بر محصولات آرايشي موافقت کند،جلوي قاچاق اين محصولات به ميزان زيادي گرفته ميشود.
خروج بيرويه و غيرقانوني دام زنده
رئيس اتحاديه گوشت گوسفندي از افزايش مجدد يکهزار توماني نرخ گوشت در بازار خبر داد و گفت: هم اکنون هر کيلو شقه گوسفندي بدون دنبه با نرخ 46 تا 48 هزار تومان به مغازه دار و 51 تا 52 هزار تومان به مشتري عرضه ميشود. علي اصغر ملکي در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران، با اشاره به تأثير نوسان نرخ ارز بر قاچاق دام زنده بيان کرد: نوسان نرخ ارز انگيزه قاچاقچيان در افزايش قاچاق دام زنده تأثير بسزايي داشته زيرا آنها هر کيلو گوسفند زنده را با نرخ 30 هزار تومان در بازار عراق عرضه ميکنند و در مقابل دلار ميگيرند.وي در پاسخ به اين که برخي افراد به سبب افزايش دما،صادرات رسميو غير رسميدام را بهانهاي براي افزايش قيمت گوشت ميدانند، بيان کرد: بنابر مستندات موجود قاچاق دام از غرب و جنوب غرب ايران به سمت عراق انجام ميشود. ملکي با پيشبيني قيمت گوشت در بازار، گفت: با استمرار روند خروج غير قانوني دام زنده، قيمت گوشت قرمز بي رويه در بازار افزايش خواهد يافت و انتظار ميرود تدابيري براي اين موضوع انديشيده شود تا در پايان مرداد همزمان با عيد قربان با کمبود دام و افزايش چشمگير قيمت در بازار روبهرو نشويم.