بابت گراني از مردم عذر مي‌خواهيم

رئيس سازمان برنامه‌وبودجه کشور ضمن عذرخواهي از مردم و توليدکنندگان بابت نوسان قيمت‌ها گفت: ما بابت نوسانات قيمت در مدت اخير شرمنده مردم هستيم. محمدباقر نوبخت در جمع خبرنگاران اظهار کرد: با توجه به مشکلاتي که وجود دارد، امروز توانايي آن را داريم تا از اعتبارات ريالي تأمين‌شده براي ايجاد اشتغال و توليد استفاده کنيم. وي افزود: به‌منظور ارائه تسهيلات ارزان‌قيمت براي واحدهاي توليدي که در حال فعاليت هستند، پيش‌بيني لازم صورت گرفته تا بتوانيم مواد اوليه آن‌ها را از طريق تسهيلات و وجوه اداره شده تأمين کنيم. نوبخت خاطرنشان کرد: با موافقت شوراي هماهنگي و سران سه قوه براي برخي واحدهايي که فعال هستند ولي نوسانات ارزي و افزايش هزينه توليد سبب ايجاد مشکل براي آن‌ها شده، علاوه بر اعتبارات فعلي، معادل يک ميليارد دلار اختصاص داده‌ايم. رئيس سازمان برنامه‌وبودجه کشور يادآور شد: از توليدکنندگان بابت شوکي که به بازار وارد شد و براي برخي واحدها ايجاد مشکل کرد، عذرخواهي مي‌کنيم و تلاش خواهيم کرد تا به‌سرعت مشکلات برطرف شود. وي با اشاره به اينکه کشور ظرفيت‌هاي زيادي دارد که شهرک صنعتي کاسپين در قزوين يک نمونه از آن است، گفت: اين ظرفيت‌ها بيانگر توانمندي ايران در توليد و صنعت است. معاون رئيس‌جمهور ادامه داد: با توجه به مشکلات ايجادشده در کشور خوشبختانه فرصت براي سرمايه‌گذاري خارجي مهيا شده است و ما نيز حمايت مي‌کنيم. وي تأکيد کرد: حضور سرمايه‌گذار فرانسوي در قزوين مصداق شرايط خوب کشور براي خارجي‌هاست و ما هم مصمم هستيم باسياست‌گذاري اصولي و درست بتوانيم به‌سرعت همه مشکلات واحدهاي توليدي را برطرف کنيم. نوبخت تصريح کرد: توليدکنندگان و مردم مطمئن باشند که اجازه نخواهيم داد تا مشکلات توليد ادامه پيدا کند.

اصناف

رئيس انجمن توليدکنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان محصولات دخاني در گفت‌وگو با ايسنا و در ارتباط با آخرين وضعيت قيمت محصولات دخاني از جمله سيگار و کاهش قيمت‌ها به دليل کاهش قيمت ارز اظهار کرد: با توجه به اينکه سيگار به يک کالاي سرمايه‌اي تبديل شده و ديگر يک کالاي مصرفي نيست، کاهش قيمت ارز موجب شده است تا افرادي که براي حفظ ارزش پول خود سيگار انبار کرده بودند به دليل ترس از کاهش شديد قيمت‌ها محصولات خود را روانه بازار کنند که اين مساله موجب کاهش قيمت سيگار شده است. محمد تاج‌دار ادامه داد: با توجه به تبديل از سيگار از کالاي مصرفي به کالاي سرمايه‌اي در کشور به هر دليل که شاهد کاهش قيمت ارز باشيم، بلافاصله اين اتفاق در بازار سيگار هم رخ مي‌دهد و قيمت‌ها پايين مي‌آيد. رئيس انجمن توليد کنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان محصولات دخاني با اشاره به اينکه افراد غيرمرتبط، واسطه‌ها و دلالان با انبار سيگار و احتکار آن به عنوان يک کالاي مصرفي سعي در کسب سود و درآمد مناسب دارند، گفت: کاهش قيمت ارز موجب شد تا سيگارها از انبارها و پستوها بيرون بيايد و علت آن ترس ناشي از کاهش شديد قيمت ارز در روزهاي آتي است. تاج‌دار همچنين درمورد نبود نظارت کافي بر شبکه توزيع سيگار و فروش محصولات با برند مختلف و با ارقامي‌متفاوت از يکديگر در واحدهاي فروش بيان کرد: همان نظارتي که در مورد ساير کالاها و محصولات در کشور وجود دارد در بخش سيگار نيز مطرح است اما علت اصلي نبود نظارت کافي در جهت عرضه سيگار اين است که بخشي از حاکميت به اين مساله باور دارد که گران شدن محصولات دخاني مي‌تواند ميزان مصرف را کاهش دهد اما نکته حائز اهميت در اين بخش سودي است که دلالان و واسطه‌ها به جيب مي‌زنند و سود حاصل از گران فروشي سيگار يا گران شدن قيمت‌ها به جيب توليدکننده نمي‌رسد. رئيس انجمن توليد کنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان محصولات دخاني ادامه داد: به طور حتم اگر سيگار گران شود و نتيجه آن کاهش قيمت‌ها باشد، توليدکنندگان خوشحال هستند اما متاسفانه سود حاصل از گران شدن يا گران فروشي سيگار به جيب دلالان و واسطه‌ها مي‌رود و در اين بخش توليدکنندگان بهره‌اي از مابه‌التفاوت قيمت‌هاي ايجاد شده نمي‌برند. گفتني است، چندي پيش رئيس انجمن توليدکنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان محصولات دخاني در گفت‌وگو با ايسنا از ورود پول‌هاي سرگردان به خريد سيگار توسط افراد غيرمرتبط خبر داده و اعلام کرده بود که سيگارهاي خريداري شده به پستوها و انبارها منتقل شدند و شاهد التهاب و گراني در بازار محصولات دخاني هستيم.

اقتصاد کلان
بانک جهاني پيش‌بيني کرد رشد اقتصادي ايران از سال ۲۰۲۰ مجددا در مدار صعودي قرار مي‌گيرد. بانک جهاني در گزارش خود از چشم‌انداز اقتصاد ايران، اعلام کرد نرخ رشد اقتصاد ايران در سال ۲۰۱۷ به ۳.۸ درصد کاهش يافته است. اين بانک از تورم بالا، نوسانات نرخ ارز و تحريم‌هاي آمريکا به‌عنوان عواملي نام برده است که باعث خواهند شد رشد اقتصادي دو سال آينده کشور منفي باشد. بانک جهاني گفته است ميزان اثرگذاري اين ريسک‌ها بر رشد اقتصادي ايران، کاملا به ميزان مختل شدن تجارت جهاني اين کشور و جدي گرفته شدن اصلاحات ساختاري اقتصادي بستگي دارد. بانک جهاني با بيان اين که بيش از نيمي‌از رشد اقتصادي سال‌هاي پيش‌رو برعهده بخش غيرنفتي خواهد بود، رشد بخش خدمات را ۴.۴ درصد پيش‌بيني کرده است. بانک جهاني هم‌چنين رشد بخش‌هاي کليدي نظير ساخت و ساز، تجارت، رستوران و خدمات هتلداري را در دو سال اخير خوب ارزيابي مي‌کند. بانک جهاني در ادامه با اشاره به اين که صدور اوراق بدهي توسط دولت هنوز رقم بالايي است، اعلام کرده که اين رقم از ۱۹ درصد سال گذشته به ۱۳.۹ درصد کاهش يافته است. در عين حال مازاد حساب جاري از ۳.۹ درصد به ۳.۵ درصد توليد ناخالص داخلي در سال مالي ۲۰۱۷-۱۸ کاهش يافته است. رشد صادرات کالا و خدمات در همين مدت به ۱.۸ درصد رسيده است که در مقايسه با ۴۱.۳ درصد سال گذشته، افت بسيار شديدي را نشان مي‌دهد. با اين حال خبر خوب اين است که صادرات بخش غيرنفتي از شش درصد سال ۲۰۱۳ به ۱۰ درصد توليد ناخالص داخلي در سال ۲۰۱۷ افزايش يافته است. بانک جهاني با انتقاد از سياست تک‌نرخي کردن دستوري ارز که از فروردين‌ماه به اجرا گذاشته شد، نوشت: اين اقدام به انتظار کمبود دلار در بازار آزاد دامن زد و باعث افزايش نرخ تورم به ۱۸ درصد در ماه ژوئيه شد که از مارس ۲۰۱۴ تاکنون بي‌سابقه بوده است. اين گزارش نوشته است که نرخ بيکاري ايران تا پايان سه ماهه منتهي به ژوئن به ۱۲.۱ درصد کاهش يافته و ۷۹۰ هزار شغل ايجاد شده است. نرخ مشارکت بازار کار ايران در اين مدت ۴۱.۱ درصد بوده است که بالاترين نرخ يک دهه اخير محسوب مي‌شود. براي جوانان ۱۵ تا ۲۴ سال، نرخ بيکاري ۲۸.۳ درصد است که در مقايسه با ميانگين منطقه‌اي و دوره‌هاي قبلي رقم بالايي است. با اين حال نرخ مشارکت زنان در بازار کار به ۱۹.۸ درصد افزايش يافته است و ايران از اين نظر در کنار کشورهايي قرار مي‌گيرد که فضاي شغلي را براي بانوان بهبود داده‌اند.
صنعت

همواره کشف قيمت را به مکانيسم عرضه و تقاضاي آزاد بسپاريم تا از اين طريق توليد به ويژه در صنعت فولاد تسهيل شود.

عزيز قنواتي، مديرعامل شرکت فولاد اميرکبير کاشان گفت: صنعت فولاد در برهه‌اي از زمان شرايط بيمارگونه‌اي را تجربه کرد و به دليل سنگيني اين وضعيت، بهبود آن نيز زمان بر بود اما اکنون اين صنعت در حال بازيابي و احيا است.

وي افزود: بنابراين جاي سوال است که چرا مسئولين محترم، با اعمال فشارهايي نظير سيستم قيمت گذاري دستوري به اين صنعت استراتژيک، سرعت اين بهبود را کند مي‌کنند؟

آقاي قنواتي با طرح اين سوال که آيا مي‌توان پذيرفت که اقدامي‌نظير قيمت گذاري دستوري ايجاد رانت نکند؟ و آيا چنين تصميماتي انگيزه سرمايه گذاران چه داخلي و چه خارجي براي سرمايه گذاري در صنعت فولاد را از بين نمي‌برد؟ اظهار داشت: در چنين وضعيتي انتظار از انجمن اين است که با توجه به اشراف هيئت مديره به مشکلات فولادسازان، مشکلات اين تصميمات را با مسئولان مربوطه مطرح نمايند تا از وضع قوانين مغاير با توليد خودداري کرده يا قوانين موجود را تسهيل نمايند. ايشان تصريح کرد: لازم است همواره کشف قيمت را به مکانيسم عرضه و تقاضاي آزاد بسپاريم تا از اين طريق توليد به ويژه در صنعت فولاد که پس از نفت و پتروشيمي‌بيشترين درآمد ارزي را براي کشور تامين کرده تسهيل شود.

جهانگیری در پی بارندگی‌های اخیر دستور داد؛

با بارش شديد باران که از 2 روز گذشته در استانهاي شمالي شامل خراسان شمالي، گلستان، گيلان و مازندران اتفاق افتاده، مردم برخي نواحي اين استانها بيشترين آسيب را ديده‌اند و به اصطلاح خانه خراب شده‌اند. به عنوان مثال خسارت وارده به شريان‌هاي مواصلاتي، پل‌ها، معابر، تاسيسات آب، برق و گاز، باغات و دام‌ها در روستاها و شهرهاي غرب مازندران ناشي از طغيان رودخانه‌ها فراتر از حد تصور بوده و دامنه تخريب بسيار بالاست. بر اساس گزارشهاي رسيده از استانهاي شمالي تاکنون حدود 7 نفر در 3 استان گيلان و مازندران و خراسان شمالي در پي وقوع سيل فوت شده‌اند و يک نفر در استان گيلان مفقود شده است. همچنين تنها در استان مازندران به بيش از 900 نفر امدادرساني شده است و اين در حالي است سازمان امداد و نجات جمعيت هلال احمر اعلام کرده در کل چهار استان آسيب ديده به 870 نفر امدادرساني شده و سه نفر فوت کرده‌اند. مشاهده خبرنگاران در شهرهاي مازندران نشان مي‌دهد که بارش باران و رعد و برق و بعضا طوفان در شهرهاي فريدونکنار، تنکابن، ساري، محمودآباد، جويبار، ساري، بابل، بهشهر، سوادکوه، قائمشهر، نوشهر، چالوس و آمل شديد گزارش شده و در پي آن به تاسيسات زيربنايي و منازل در اين شهرها خسارت وارد شده است. تا آنجا که ۱۵ خط اصلي برق مازندران دچار قطعي شده و گاز و آب در برخي نواحي مازندران قطع شده و خانه‌هاي ساکنان برخي نواحي به خصوص در نوشهر و چالوس و تنکابن پر از آب شده است و ماشين‌ها در پارکينگ‌ها زير آب فرو رفته‌اند.

  • بي توجهي به هشدارها

با وجود آنکه هشدارهاي لازم به مردم مازندران و مسافران هوادار اين استانهاي شمالي نسبت به وقوع سيل و بارندگي شديد داده شده بود اما باز هم گرفتار شدند و يک مسافر اسب سوار در لب ساحل فريدونکنار با صاعقه دچار ايست قلبي شد و خودش و اسب، درجا از بين رفتند؛ حالا اين مسافر شمال از دست رفته و ۲ نفر در بهشهر و ساري فوت شده‌اند و يک نفر در چالوس بر اثر خفگي در آب از بين رفته است. به تازگي گزارش شده که يک نفر در خراسان شمالي نيز جان خود را در پي بروز سيل از دست داده است. همچنين مسافران شمال در راه بازگشت به خانه‌هايشان در جاده‌هاي مازندران گير افتاده‌ بودند و ترافيک شديدي ايجاد شده بود اما هم اينک ترافيک در جاده‌ها روان گزارش شده است. تاکنون بيشترين باران در اطراف رامسر با 275 ميليمتر رخ داده و سد رامسر در آستانه سرريز شدن و پل نياسته اين شهرستان خم شده و در حال ريزش است؛ فعلا (تا لحظه تهيه گزارش) شرايط در رامسر و تنکابن بحراني است و مدارس غرب مازندران براي احتياط و آسيب نديدن دانش آموزان تعطيل شده‌اند. اين تنها مازندران نبوده که از سيل اخير آسيب ديده بلکه شهرستانهاي صومعه سرا، رشت، چابکسر، قلعه رودخان، رودسر، لاهيجان، ماسال و تالش در استان گيلان و چندين شهرستان در استان گلستان و خراسان شمالي نيز دچار خسارت شده‌اند؛ به عنوان مثال رودخانه در برخي از اين شهرستانها طغيان کرده و برخي پل‌ها از بين رفته‌اند؛ خانه‌هاي برخي از اين شهرستانها دچار آبگرفتگي شده‌اند و خلاصه آنکه تاسيسات زيربنايي در اين شهرستانها تخريب شده‌اند.

  • دستورات ويژه معاون اول رييس‌جمهور

دکتر اسحاق جهانگيري، معاون اول رييس جمهور در تماس‌هاي تلفني جداگانه با استانداران مازندران و گيلان، ضمن اطلاع از آخرين وضعيت خسارات ناشي از بارش شديد باران و وقوع سيل در اين دو استان، خواستار آماده‌باش کامل نيروهاي امدادي جهت رسيدگي فوري و امدادرساني به مصدومين و خسارت ديدگان شد. معاون اول رييس جمهور همچنين ضمن ابراز همدردي با خانواده جانباختگان، مصدومين و خسارت‌ديدگان، از استاندار و ساير مديران استانهاي مازندران و گيلان خواست با بکارگيري تمام ظرفيت‌هاي استان و نيز استان‌هاي همجوار، هرچه سريعتر اقدامات لازم را در جهت رفع آبگرفتگي معابر و مديريت اوضاع تا زمان بازگشت شرايط به حالت عادي انجام دهند.

  • چهار استان درگير سيل و آبگرفتگي

مرتضي سليمي، رئيس سازمان امداد و نجات جمعيت هلال احمر در آخرين اظهار نظر و با تشريح آخرين جزئيات امدادرساني به مناطق سيل‌زده گفته، امدادگران در حال امدادرساني در چهار استان گيلان،‌ مازندران، گلستان و خراسان شمالي هستند.

وي اظهار کرده بر اساس گزارش‌هاي تجميعي از سراسر کشور تعداد استان‌هاي درگير، به چهار استان رسيده و در حال حاضر امدادگران مشغول امدادرساني در استان‌هاي گلستان، گيلان، مازندران و خراسان شمالي هستند. 89 تيم عملياتي متشکل از 396 نيروي امدادگر در شهرستان‌هاي کردکوي، گرگان، بندرگز، علي آباد، تالش، فومن، صومعه سر، لنگرود، آستارا، املش، رضوانشهر، رودسر، آمل، بابل، بابلسر، تنکابن، جويبار، چالوس، ساري، نکا، نوشهر، نور، کلاردشت، رامسر، بهشهر، قائمشهر، گلوگاه، شيروان و رازجرگلان در حال امدادرساني هستند و بر اساس گزارش‌هاي تجميعي تا ساعت 10:30 امروز، به 870 نفر امدادرساني شده است.

سليمي‌اضافه کرده 168 نفر از هموطنان که بر اثر سيل و آبگرفتگي با مشکل اسکان مواجه شدند و در مساجد و پايگاه‌هاي امداد و نجات جمعيت هلال احمر اسکان اضطراري داده شدند. امدادگران تاکنون 193 منزل مسکوني را از آب تخليه کردند و براي اين کار از 80 دستگاه موتور پمپ و لجنکش استفاده شد. اقلام مورد نياز از جمله نايلون در ميان آسيب ديدگان حال توزيع است.

  • کاهش ۱۵ درجه‌اي دما در نوار شمالي کشور

احد وظيفه، مدير کل پيش‌بيني و هشدار سريع سازمان هواشناسي از کاهش ۱۰ تا ۱۵ درجه‌اي دما در نوار شمالي کشور و دامنه‌هاي البرز در روزهاي آينده خبر داده و به ايسنا گفته است: در اثر جريانات سرد شمالي، ابرناکي، همراه با بارش باران، گاهي به شکل رگبار و رعدوبرق و وزش باد شديد و کاهش محسوس دما حدود ۱۰ تا ۱۵ درجه سلسيوس در نوار شمالي کشور و دامنه‌هاي البرز رخ خواهد داد.

وي اظهار کرد: رگبار باران، گاهي رعد و برق و وزش باد در اردبيل، جنوب آذربايجان شرقي، دامنه‌هاي زاگرس مرکزي در استان‌هاي کردستان، شمال و شرق کرمانشاه و لرستان، همدان، مرکزي ، دامنه‌هاي جنوبي البرز در استان‌هاي زنجان، قزوين، البرز، تهران و سمنان پيش‌بيني مي‌شود. مدير کل پيش‌بيني و هشدار سريع سازمان هواشناسي ادامه‌ داد: امروز(۱۵ مهرماه) بيشترين مقدار بارش همراه با وزش باد و گاهي با رعد و برق در استان‌هاي گيلان، البرز، تهران، غرب سمنان و جنوب و غرب مازندران پيش‌بيني مي‌شود. همچنين پديده غالب در شرق استان‌هاي خراسان رضوي و خراسان جنوبي و همچنين سيستان‌وبلوچستان وزش باد شديد خواهد بود. فردا (۱۶ مهرماه) نيز در برخي از مناطق زاگرس مرکزي و جنوب شرق کشور بارش پراکنده باران، گاهي با رعد و برق پيش‌بيني مي‌شود.

  • سيل جان يک نفر را در شهرستان شيروان گرفت

مرآتي، فرماندار شيروان در خراسان شمالي به ايسنا گفته، يک نفر از اهالي اين شهرستان گرفتار سيل شده و جان خود را از دست داده است.

  • خسارت 4 ميلياردي ناشي از جاري شدن سيل در راز و جرگلان

محمد زارعي، فرماندار راز و جرگلان نيز از جاري شدن سيل در سه بخش اين شهرستان خبر داده و اضافه کرده بر اثر جاري شدن سيل ارتباط هفت روستا قطع شد که با تلاش‌هاي انجام شده اين ارتباط هم اکنون برقرار شده است. همچنين سيل چهار ميليارد تومان به سه بخش اين شهرستان خسارت وارد کرده است.

  • امدادرساني به 36 حادثه ديده سيل و آبگرفتگي در گلستان

محمدعلي هروي، مديرعامل هلال احمر گلستان نيز از امدادرساني نيروهاي هلال احمر استان به 36 نفر از حادثه ديدگان سيل و آبگرفتگي در استان خبر داده و در جمع خبرنگاران گفته، طي روزهاي پنجشنبه و جمعه هفته گذشته نيروهاي هلال احمر استان در يک مورد کمک به در راه ماندگي در پارک جنگلي امام رضا(ع) کردکوي، 6 مورد امدادرساني و تخليه آب منازل در روستاهاي کارکنده، نوکنده و گز و 2 مورد امدادرساني در پي ريزش سقف در گرگان و روستاي امام آباد شهرستان علي آباد کتول امدادرساني کردند.

  • جزئيات خسارت بارندگي شب گذشته در گلستان

مجتبي جمالي، مديرکل مديريت بحران استان گلستان نيز آخرين وضعيت خسارت باد و بارندگي شديد شب گذشته در استان را تشريح کرد و به خبرنگاران گفته ميزان بارندگي در ايستگاه‌هاي باران سنجي در شب گذشته حدود 60 ميلي متر گزارش شده و رعد و برق‌هاي شديد رخ داده است. همچنين شهرستان‌هاي غربي استان از جمله بندرگز، کردکوي، ترکمن، گرگان و علي آبادکتول دچار آبگرفتگي شدند. وي اضافه کرده با توجه سيلابي رودخانه زيارت و النگدره، محدوديت آب شرب شهري در گرگان و در بندرترکمن به دليل قطع برق تاسيسات و چاهها رخ داده است. همچنين در برخي مناطق بويژه بندرگز، داشلي برون و مراوه تپه قطعي موقت برق وجود داشته که تا اواخر وقت شب گذشته برطرف شده است.

  • امداد‌رساني هلال احمر گيلان به 400 خانوار گرفتار در سيلاب

مهدي ولي‌پور، مديرعامل هلال احمر گيلان در آخرين اظهار نظر از امداد‌رساني هلال احمر به 400 خانوار گرفتار در سيلاب خبر داده و گفته است: با توجه به آب گرفتگي برخي منازل و مسيرهاي عبوري، 65 موتور پمپ جمعيت هلال احمر جهت کمک به تخليه آب منازل و مناطق عبوري به کار گرفته شده است. وي با اشاره به آب گرفتگي 35 روستا در 12 شهرستان استان تاکيد کرده کمک‌رساني به مردم حادثه ديده تا پايان آبگرفتگي و بازگشت به شرايط عادي ادامه خواهد داشت.

  • آبگرفتگي در سياهکل به صورت جزئي است

رضا اسلامي، فرماندار سياهکل با اشاره به عبور کانال آب از داخل شهر، گفته خوشبختانه وجود اين کانال سبب شده که آبگرفتگي جزئي داشته باشيم.

وي با بيان اينکه ايستگاه هواشناسي سياهکل دچار مشکل ناشي از برخورد صاعقه شده است، افزود: با اين وجود ميزان دقيق بارندگي مشخص نيست، اما ميزان بارش حدود 150 ميلي متر تخمين زده مي‌شود.

بارش بيش از 216 ميليمتر باران در منطقه اسالم

سيد عيسي مهدوي، فرماندار تالش با اشاره به بارش 216 ميلي متر باران در منطقه خرجگيل اسالم گفته گاز ۴۰ خانوار در خانقاه تالش به دليل رد شدن سيل از مسير لوله گاز قطع شده است. وي اضافه کرده با بارش‌هاي شب گذشته تعدادي از خانوارهاي روستا نشين در شهرستان تالش که در مسير سيلاب سکونت داشتند، دچار آسيب ديدگي شده و به برخي از راه‌هاي عبوري خسارت وارد شده است.

  • سيلاب راه 27 روستاي ماسال را مسدود کرد

محمدجواد عامر، فرماندار ماسال از از مسدود شدن 27 راه روستايي بر اثر بارش شديد باران و وقوع سيلاب خبر داده و اضافه کرده بر اثر بارش شديد باران در دو بخش شاندرمن و بخش مرکزي ماسال 32 راه روستايي و اصلي شهرستان دچار آبگرفتگي شده است که از اين ميان راه‌هاي دسترسي 27 روستاي شهرستان مسدود شده بود که با تلاش نيروهاي خدمات رسان و امدادي، تعدادي از اين راه‌ها بازگشايي و مابقي در حال انجام است. وي افزوده 191 منزل و انبار برنج روستايي دچار آبگرفتگي شده است.

  • کشته شدن 4 نفر در مازندران

ذکريا اشکپور، سخنگوي اورژانس مازندران در گفت‌وگو با ايسنا از برق گرفتگي يک نفر در اثر صاعقه جواني در فريدونکنار خبر داده و گفته اين جوان در بيمارستان فوت کرده است. يک فرد ديگر نيز در ساري در خودروي خود نشسته بود که دچار برق گرفتگي شد. يک فرد نيز در شهرستان بهشهر دچار برق گرفتگي شده است. هر دوي اين افراد نيز فوت شده‌اند.

وي همچنين از فوت يکي از رانندگان تاکسي شهر چالوس به دليل خفگي ناشي از گرفتار شدن ماشين در آبگرفتگي زيرگذر تازه‌آباد خبر داده و تصريح کرده است، با وجود حضور نيروهاي آتش‌نشاني و امداد اورژانس، متاسفانه اين حادثه منجر به فوت اين شهروند چالوسي شد. عليرضا قدمي، رئيس پليس راه مازندران نيز درباره محدوديت‌هاي محورهاي مواصلاتي استان مازندران با توجه به بارش‌هاي فعلي خاطرنشان کرد: بارش شب گذشته باران موجب آبگرفتگي معابر شده و برخي از محورها با مشکل تردد رو به رو شده‌اند. محور دو هزار تنکابن نيز به دليل آبگرفتگي و شدت باران روز گذشته مسدود شده و تلاش براي بازگشايي محور ادامه دارد. براي امروز نيز محدوديت جديدي اعلام نشده و با توجه به شدت بارندگي خوشبختانه در محورهاي مواصلاتي استان مازندران تاکنون تصادفي گزارش نشده است.

سرمقاله
مسعود يوسفي

روزنامه نگار

yousef44@yahoo.com


روز جمعه گذشته پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي به نقل از عباس آخوندي وزير راه آورده بود: «امسال دويستمين زادروز کارل مارکس بود. مجله نگاه نو شماره تابستان خود را با عکس روي جلد به او اختصاص داده‌بود. در اين دو سه روز، هرچه کردم مجله را به زمين بگذارم نشد. مقالات بسيار جالبي در باره انديشه‌ها، سير تحول زندگي او و مارکس‌هاي فراواني که پس از مرگ وي بر اساس قرائت‌هاي مختلفي که از انديشه‌هاي او در کشورهاي متعدد خلق شدند گردآوري شده‌بود....». درست در همان روز خبرگزاري خانه ملت به نقل از اقبال محمديان نماينده مردم رامهرمز و رامشير نوشت: «جاده‌هاي استان خوزستان، تبديل به قتلگاه انساني شده‌اند که اين مسئله ضررهاي جبران ناپذيري را براي کشور به دنبال خواهد داشت. .. متأسفانه وضعيت راه‌هاي اصلي و روستايي به ويژه در استان خوزستان رضايت بخش نيست و اين مسئله بارها به وزير راه تذکر داده شده، اما تاکنون اقدام قابل توجهي صورت نگرفته است». غفلت‌هاي وزارت راه و شهرسازي تنها به وضعيت جاده‌هاي کشور محدود نمي‌شود. متاسفانه در دوره وزارت عباس آخوندي در حوزه‌هاي مختلف ريلي، هوايي و دريايي نيز اتفاق خاص و قابل دفاعي رخ نداد و موجبات انتقاد مردم، نمايندگان و ساير مسئولان را فراهم آورد. او در همه اين 5 سال که عهده دار مسئوليت وزارت راه و شهرسازي در دولت‌هاي يازدهم و دوازدهم بود، پيش و بيش از هر کاري حرف زد و فلسفه بافي کرد و براي توسعه کشور نسخه داد، اما کمتر به وظايف و ماموريت‌هاي محوله خود پرداخت. طرح مسکن اجتماعي که عباس آخوندي قول آن را داده بود سرانجامي‌پيدا نکرد. تسهيلات مسکن که با عناوين و طرح‌هاي متنوع و رنگارنگ تصويب و اميدهايي را زنده کرد هيچ وقت همپاي تورم و گراني خانه پيش نيامد و هميشه عقب ماند. صعود وحشتناک اجاره خانه که مطلقا هيچ اقدامي‌براي مهار آن صورت نگرفت و باعث شد اجاره نشين‌ها بدترين دوره زندگي خود را در عهد وزارت عباس آخوندي تجربه کنند. طرح ماليات بر خانه‌هاي خالي که هيچ وقت آغاز نشد و دست آخر هم آخوندي درخواست کرد که به دليل نداشتن ساز و کار به شهرداري‌ها محول شود. از اتمام پروژه راه آهن چابهار که قرار بود آسياي ميانه را به اقيانوس هند پيوند دهد و از اين رهگذر رونق اقتصادي فراواني را براي کشور به ارمغان بياورد خبري نيست. آزادراه تهران- شمال سرنوشتي بهتر از راه آهن چابهار پيدا نکرد. طرح‌ها و پروژه‌هاي تشويقي که قرار بود بنادر کشور را از حضور کشتي‌هاي مسافري و تفريحي و باري بياکند به جايي نرسيد. الخ .... اوج عملکرد و نقطه قوت وزير راه را شايد بتوان در دو مورد دانست؛ اول تلاش‌هايي که براي خريد هواپيماهاي برجامي‌کرد که آن هم به واسطه خروج ترامپ و بدعهدي‌هاي آمريکايي‌ها با وقفه مواجه شد و دوم به سرانجام رساندن بخشي از پروژه بزرگ مسکن مهر که البته اين پروژه هم به شدت مورد انتقاد عباس آخوندي بود اما سرانجام به نکته مثبتي در کارنامه ضعيف او تبديل شد. نکته‌اي که در کارنامه عباس آخوندي به شدت بايد به آن توجه داشت اين است که او در ابتداي مطرح شدن بسياري از طرح‌ها و ماموريت‌هاي محوله با آن‌ها مخالفت نکرد و قول اجراي آن‌ها را داد اما پس از مدتي از عدم اجراي اين طرح‌ها سخن گفت و به اين وسيله طرح‌هايي را که با صرف هزينه و انرژي و وقت زياد تهيه شده بود به حال خود رها کرد. آخرين طرح و مصوبه‌اي که دچار اين سرنوشت شد طرح ماليات بر خانه‌هاي خالي بود که حالا و پس از گذشت مدت زيادي از تصويب آن، وزير راه مي‌گويد وزارتخانه متبوعش امکان اجراي اين طرح را ندارد و بهتر است که اجراي آن به شهرداري‌ها محول شود . در همين خصوص بايد از آقاي وزير پرسيد که آيا اين امکان براي او و کارشناسان وزارت راه و شهرسازي وجود نداشت که پيش از تصويب و ابلاغ طرح مورد نظر که بدون شک از قبل در جريان همه مراحل تهيه و تدوين آن قرار داشته‌اند دست به امکان سنجي بزنند و اگر توان اجراي طرح مورد نظر برايشان محرز نشد اعتراض و مخالفت خود را با آن ابراز کنند تا اين همه هزينه و اتلاف وقت و انرژي به کشور و بيت المال تحميل نشود و در نهايت مردم محروم و درد کشيده متحمل آسيب ناشي از اين بي مبالاتي‌ها نشوند. حالا و در چنين وانفسايي که کشور از همه سو درگير مشکلات اقتصادي و معيشتي و اجتماعي بيشمار است آقاي وزير هم ويرشان گرفته و به جاي پرداختن به امور روزمره و اجرايي خود به فلسفه خواني و مارکس خواني روي آورده‌اند و به قول خودشان با چنان جذبه و ولعي هم مي‌خوانند که توان از دست گذاشتن مجله و مقالات را هم در خود نمي‌يابند و اصلا به تذکرات نمايندگان و مردم توجهي ندارند. غافل از اين که غايت فلسفه خدمت به همنوع است وگرنه صرف لذت بردن از آن دردي از هيچ دردمندي را دوا نخواهد کرد. به نظر می‌رسد آقای وزیر به خاطر مصائبی که در دوره وزارت ایشان در وزارت راه و شهرسازی برجای مانده است به جای «مارکس خوانی»، بایستی «مرثیه‌خوانی» کنند.


یادداشت
علي ديني ترکماني

کارشناس اقتصادی


نوسان قيمت‌ها در بازارها، برندگان و بازندگاني دارد. کاهش شديد نرخ دلار در ساعات گذشته موجب هراس دارندگان دلار، به‌ويژه افرادي شده که اخيراً در نرخ حدود ۱۵ هزار به بالا، آن را خريده‌اند. روند سال‌هاي طولاني گذشته نشان مي‌دهد که اين کاهش مقطعي است. نرخ دلار به‌احتمال زياد در هفته‌هاي آينده دوباره افزايش خواهد يافت. بازارها به‌ويژه بازار ارز به اخبار و وقايع مختلف، بسيار حساس‌اند. اخباري چون قرارداد نفتي ايران با اروپا، تأسيس سازوکار بانکي خاصي براي نقل و انتقال مالي ميان ايران و اروپا و اعدام دو تن از "اخلال گران بازار ارز"، براي ايجاد يک شوک در جهت کاهش نرخ دلار کافي است. در کنار اين موارد، تزريق احتمالي ارز به بازار نيز مي‌تواند تأثير شوک را قوي‌تر کند. در چنين شرايطي سازوکار انتظار کاهش نرخ فعال مي‌شود. عده‌اي شروع به عرضه ارز مي‌کنند؛ نرخ مي‌شکند. تزريق ارز، کاهش نرخ را سرعت مي‌دهد. در جايي اين کاهش متوقف مي‌شود. سرمايه‌گذاران دست به ارزيابي دوباره شرايط مي‌زنند. اگر به اين باور برسند که اثر اخبار مذکور بيش از آن چيزي بوده است که آنان تصور مي‌کردند، سازوکار انتظارات در جهت عکس فعال مي‌شود و در نتيجه نرخ را افزايش مي‌دهد. اولين بار نيست که نرخ دلار مي‌شکند و دوباره رشد مي‌کند. روند گذشته اين نرخ سينوسي رو به بالاست. بالا و پايين دارد، اما ميانگينش هميشه در طول زمان رشد داشته است.