سه هزار روستاي کشور امسال گاز‌رساني شد

حسن منتظر تربتي مديرعامل شرکت گاز ايران گفت: براي اولين‌بار در کشور به سه هزار روستا در طول يک سال گاز‌رساني شد.به گزارش مهر، وي اظهار کرد: موضوع گاز‌رساني به شهرها و روستاها در کشور به شکل جدي مدنظر دارد.وي افزود: با ايجاد بستر مناسب براي مصرف گاز طبيعي، امکان صادرات نفت و صرفه‌جويي ميزان مصرف نفت به ميزان پنج ميليون بشکه نفت فراهم شد.تربتي گفت: گاز‌رساني در حوزه انرژي با توجه به صرفه‌جويي که به دنبال دارد توسعه کشور و کاهش هزينه‌ها در زمينه مصرف سوخت را در پي خواهد داشت.وي گفت: سه هزار روستا در سال جاري گاز‌رساني شده و در سال آينده نيز به دنبال گاز‌رساني به سه هزار روستا ديگر هستيم .


افزايش تلفات جاده‌اي با حذف قير از بودجه ۹۸

وحيد شيخي عضو هيئت مديره اتحاديه فراورده‌هاي نفتي با اشاره به اين که هرگونه تغيير در روند بند هـ بودجه باعث توقف در اجراي پروژه‌هاي عمراني کشور مي‌شود، گفت: تلفات جاده‌اي با حذف قير از بودجه ۹۸ افزايش پيدا مي‌کند.وي در گفتگو با تسنيم گفت: تغيير « بند هـ » بودجه ريسک بزرگي براي عمران کشور به همراه دارد و اين تغيير در شرايط تحريم به نفع دولت و مردم نيست.وي افزود: با نگاهي به بودجه 97 شاهديم که وزارت نفت متعهد بود 4 ميليون تن ماده اوليه قير جهت سازمان‌هاي دولتي تحويل دهد که با کسر بدهي قبلي، مقدار باقي مانده تحويلي فاصله زيادي با تعهد بودجه دارد.وي ادامه داد: اگر صادرات قير رونق پيدا کند، قطعا اولويت با صادرات خواهد بود و وعده پول نقد تبديل به قير براي پروژه‌هاي عمراني کشور نخواهد شد.


راه‌اندازي واحد آمونياک پتروشيمي‌مسجدسليمان

بهزاد محمدي معاون وزير نفت در امور پتروشيمي‌اظهار اميدواري کرد که واحد آمونياک پتروشيمي‌مسجدسليمان در سال ۹۸ راه‌اندازي شود و در سال ۹۹ به توليد پايدار برسد.به گزارش خبرگزاري ميزان،طرح اوره وآمونياک مسجد سليمان در اسفند ۱۳۹۳ با هدف توليد سالانه ۶۶۰ هزار تن آمونياک و ۱۰۷۳ هزار تن اوره با مصرف ۸۶۱ ميليون متر مکعب گاز طبيعي در سال به‌عنوان خوراک، در زميني به مساحت ۵۰ هکتار در منطقه هفت شهيدان مسجد سليمان استان خوزستان آغاز به‌کار کرد.شرکت کازاله سوئيس تامين‌کننده دانش فني واحد آمونياک و شرکت تويو ژاپن تامين‌کننده دانش فني واحد اوره بوده و ووهان چين فعاليت‌هاي مهندسي تفصيلي، تدارکات و ساخت و نصب پروژه را به‌عهده دارد.

کره جنوبي 7/1 ميليون بشکه نفت

از ايران وارد کرد

کره جنوبي در پي دريافت معافيت از تحريم‌هاي ايران ۱.۷ ميليون بشکه نفت خام از ايران در ژانويه وارد کرد.به گزارش خبرگزاري تسنيم به نقل از رويترز، اطلاعات اوليه خدمات گمرکي کره جنوبي نشان مي‌دهد اين کشور 227941 تن نفت خام از ايران در ژانويه وارد کرد که 75 درصد کمتر از سال گذشته بود . اين مقدار معادل 1.7 ميليون بشکه نفت است . پنجمين خريدار بزرگ نفت خام دنيا در کل، 12.5 ميليون تن در ماه گذشته نفت وارد کرد. در حالي که سال گذشته 13.5 ميليون تن واردات نفت داشت. اطلاعات نهايي واردات نفت خام کره جنوبي در ماه گذشته، توسط شرکت ملي نفت دولتي کره اعلام خواهد شد. اطلاعات اين شرکت استاندارد صنعت براي واردات نفت خام کره جنوبي است .

برگزاري کميسيون مشترک همکاري‌هاي اقتصادي ايران و روسيه خرداد ماه

وزير نيرو از توافق دو کشور ايران و روسيه در برگزاري اجلاس کميسيون مشترک همکاري‌هاي اقتصادي دو کشور در آخرين هفته خرداد سال ۹۸ در تهران خبر داد.به گزارش وزارت نيرو، رضا اردکانيان در حاشيه نشست يک روزه سوچي روسيه در گفت و گوي زنده تلويزيوني با اشاره به برگزاري ملاقات‌هاي دوجانبه رئيس جمهور اسلامي‌ايران و رئيس فدراسيون روسيه در اين سفر، اظهار داشت: در اين ملاقات دو جانبه، گزارش فعاليت‌ها و پيشرفت‌هاي حاصل شده توسط وزراي نيرو و انرژي ايران و روسيه به عنوان روساي کميسيون مشترک همکاري‌هاي اقتصادي دو کشور، به روساي جمهور ارائه شد.وزير نيرو افزود: دو کشور ايران و روسيه در برگزاري اجلاس کميسيون مشترک همکاري‌هاي اقتصادي دو کشور در آخرين هفته خرداد سال ۹۸ در تهران به توافق رسيدند. وي ادامه داد: در اين سفر همچنين ساير زمينه‌هاي همکاري در بخش‌هاي مختلف اقتصادي، توريسم و ... مورد بحث و پيگيري قرار گرفت.

بهاي نفت به بالاترين حد خود در سال 2019 رسيد

تحريم‌هاي آمريکا عليه صادرات نفت ونزوئلا و ايران و همچنين کاهش عرضه نفت اوپک باعث شد تا بهاي نفت خام برنت جمعه 26 بهمن به بالاترين حد خود در سال 2019 ميلادي برسد.به گزارش رويترز، بهاي هر بشکه نفت خام برنت روزجمعه 15 فوريه به 65 دلار و 10 در هر بشکه رسيد و قيمت هر بشکه نفت خام 'وست تگزاس اينترمديت دابليوتي‌آي' نيز با 29 سنت افزايش، به 54 دلار و 70 سنت در هر بشکه رسيد.به نوشته رويترز، سازمان کشورهاي صادر کننده نفت (اوپک) و برخي از تامين کنندگان غير عضو، عرضه نفت را به منظور تحت فشار قرار دادن بازار و افزايش قيمت‌ها متوقف کردند.گروه توليد کننده نفت خام به نام 'اوپک پلاس' توافق کردند تا ميزان توليدات نفت خام خود را تا ميزان يک ميليون و 200 هزار بشکه در روز کاهش دهند. عربستان سعودي، بزرگترين توليد کننده نفت خام نيز مي‌گويد که ممکن است توليدات نفت خام، تا ماه مارس (اسفند - فروردين) بيش از پيش کاهش يابد.به گفته وزير انرژي روسيه، مسکو نيز توليدات نفت خام خود را به ميزان 80 تا 90 هزاربشکه در روز کاهش داده است.بدين ترتيب افزايش بهاي نفت در سال جاري به حدود 20 درصد رسيد که دليل عمده اين امر، کاهش توليدات نفت اوپک و تحريم صادرات نفتي ايران و ونزوئلا توسط آمريکا است.

خبرهای ضد و نقیض درباره تکمیل فاز 11 پارس جنوبی؛

گروه انرژي: از گفته‌هاي مديرعامل شرکت ملي نفت ايران چنين برداشت مي‌شود که ظاهرا مسئولان صنعت نفت ايران اميد چنداني به حضور چيني‌ها در فاز 11 ندارند.

به گزارش خبرگزاري فارس مسعود کرباسيان مدير عامل شرکت ملي نفت ايران روز چهارشنبه در مراسم توديع و معارفه مديرعامل جديد شرکت نفت پتروپارس گفت: «در صورت توافق با شرکت چيني براي پروژه فاز 11 پارس جنوبي، پتروپارس مي‎تواند با همکاري اين شرکت پروژه طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبي را پيش ببرد و افتخاري ديگر را رقم بزند. اين شرکت در پروژه‌هاي خود 80 درصد از توانمندي داخلي و ساخت داخل بهره برده است.»

نوع سخن مسعود کرباسيان در مورد شرکت سي ان پي سي نشان مي‌دهد که ظاهرا ادامه همکاري با اين شرکت در موضوع فاز 11 پارس جنوبي پيچيده شده و از اين جمله چنين استنباط مي‌شود که شايد بايد قيد همکاري با اين شرکت را همانند توتال فرانسه زد.

زماني که قرار داد توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبي، روي ميز قرار گرفت، کمتر کسي فکر مي‌کرد پرونده اين فاز پرحاشيه بسته نشود، آنچه امروز در فاز 11 شاهدش هستيم، تکرار مطابق نعل به نعل تاريخ است که براي اين فاز در سالهاي نه چندان دور رخ داده است.

فرانسوي‌ها دوباره به خاطر تحريم دست از اين فاز کشيدند و خبري نيز از چيني‌ها نيست و شرکت ايراني نيز همانند گذشته منتظر مانده تا تکليفش رو شن شود. امروز که مسئولان صنعت نفت صحبت از اتمام فازهاي پارس جنوبي تا پايان سال 98 مي‌کنند منظورشان دقيقا همه فاز‌ها به جز فاز 11 است. گويا که در اين فاز نحسي عدم توسعه افتاده است و قرار است سالهاي سال اين فاز مرزي بلاتکليف باقي بماند. اينکه چرا فعاليت توسعه در پارس جنوبي از فاز 11 رخ نداد محل سوال است زيرا که اين فاز نزديکترين فاز به آبهاي قطر است و اگر توسعه از اين فاز آغاز مي‌شد، شايد که زودتر از امروز مي‌توانستيم توليد گاز را از اين ميدان افزايش داده و همپاي قطر پيش رويم، اما به هرحال اين کار انجام نشد.

روزي که مسئولان اسبق شرکت نفت و گاز پارس در لفافه مي‌گفتند، توسعه فاز 11 بايد به توتال برسد، بسياري از کارشناسان صنعت نفت گفتند که حساب کردن بر روي شرکت توتال اشتباه محض است، زيرا که اين شرکت فرانسوي در پارس جنوبي کارنامه خوبي ندارد، زيرا اولاً توافقنامه‌اي بين ايران و توتال براي توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبي که در سال ۱۳۷۹ امضا شده بود با بهانه‌گيري‌هاي مداوم اين شرکت فرانسوي در موضوعاتي مانند رقم قرارداد هيچ‌گاه تبديل به قرارداد نشد و توسعه اين فاز پارس جنوبي هشت سال به تأخير افتاد، زيرا توتال در سال ۱۳۸۷، به بهانه ريسک بسيار زياد سرمايه‌گذاري در ايران، از صنعت نفت و گاز کشورمان خارج شد.

ثانياً انتقادهاي مهمي‌درباره عملکرد فني توتال در توسعه فازهاي ۲ و ۳ پارس جنوبي مطرح است. اين شرکت با پرداخت رشوه به مقامات ايراني موفق شده است که پروژه توسعه فازهاي ۲ و ۳ پارس جنوبي در دولت اصلاحات و در اواسط دهه ۱۳۷۰ به دست بياورد.

امروز ديگر نه از توتال خبري هست و نه از وعده و وعيده‌هاي شيرين و جذاب که اگر غولهاي نفتي بيايند همپاي ديگر کشورهاي صاحب نفت پيشرفت مي‌کنيم.

آنهايي که وعده حضور خارجي‌ها را مي‌دادند امروز به حرف منتقدان رسيده‌اند که چاره‌اي جز اتکا به توان داخل ندارند.

در مورد فعاليت چيني‌ها در اين فاز بايد تصريح کرد، با گذشت حدود چهار ماه از احتمال جايگزيني چيني‌ها با توتال هنوز اين امر محقق نشده است و حتي چندي پيش هم برخي منابع غيررسمي‌از احتمال اينکه CNPC قرارداد توسعه فاز ۱۱ را ترک کند خبر دادند. البته اظهار نظر زنگنه که گفت: «بعد از آنکه توتال از اين قرارداد خارج شد قرار بود شرکت ملي نفت چين (CNPC) طبق قرارداد فاز ۱۱ را توسعه بدهد که اگر اين کار را نکند تخلف کرده است. با اين حال ما به اين فکر کرده‌ايم که چه بايد بکنيم». بر اين اخبار دامن زد.

همچنين منابع اگاه چيني در ۲۲ آذرماه اعلام کردند معلوم نيست، آيا دستور توقف سرمايه‌گذاري مستقيماً از سوي دولت چين داده شده است، اما در شرايط مذاکرات تجاري ميان چين و آمريکا، از نظر سياسي بسيار حساس است.

منابع آگاه که به دليل محرمانه بودن موضوع، مايل نبودند نامشان فاش شود، همچنين تاکيد کردند ايران ۱۲۰ روز زمان دارد تا نقش CNPC در پارس جنوبي را بازبيني کند و تصميم بگيرد که اين شرکت چيني را به عنوان يک سرمايه‌گذار خاموش نگه دارد يا قرارداد را لغو کند.

البته اين اخبار از سوي هيچ کدام از منابع رسمي‌ايراني تأييد نشد و حتي محمد مشکين‌فام، مديرعامل نفت و گاز پارس در آخرين اظهار نظر خود در اين مورد اعلام کرد : قرارداد سه جانبه‌اي بين توتال، CNPC و پتروپارس امضا شده و مراحل نهايي خود را طي مي‌کند.

اخباري هم وجود دارد مبني بر اين‌که شرکت چيني قصد دارد قرارداد را ترک کند، اما اين شرکت هنوز به‌صورت رسمي‌چيزي به ما اعلام نکرده است. مسائل مانند قبل دنبال مي‌شود و تا پايان سال، وضعيت پارس جنوبي مشخص مي‌شود. توتال مدارک و مستندات را به شرکت چيني تحويل داده است.

شفاف بايد گفت که مسئولان صنعت نفت اميد چنداني به ادامه حضور CNPC در فاز ۱۱ ندارند و به نظر مي‌رسد، چيني‌ها هم در حال آماده‌سازي مقدمات ترک ايران در شرايط تحريم هستند. پس نکته‌اي که مي‌ماند حساب کردن روي توان داخل است، زيرا که تنها اين شرکت‌هاي داخلي هستند که مي‌توانند توسعه فاز 11 را نيز برعهده بگيرند و بايد ديد آيا مسئولان صنعت نفت ايران دوباره به توان داخل اطمينان مي‌کنند يا اينکه بايد قيد توسعه فاز 11 را زد.

گران شدن گوشت زمينه ساز فروش گاوهاي شيري شد؛

گروه اصناف: رئيس انجمن صنفي گاوداران با بيان اينکه خوراک دام به راحتي پيدا نمي‌شود و قيمت بالايي دارد گفت: قيمت گوشت قرمز نيز گران شده و انگيزه براي فروش دام‌هاي شيري را بالا برده است و ادامه اين شرايط منجر به کاهش توليد شير و لبنيات در سال آينده مي‌شود.

احمد مقدسي در گفتگو با تسنيم افزود: دامداران در سال گذشته يک ميليون و 300 هزار راس صادرات دام زنده داشتند و به شرکاي خود تعهد داده‌اند اما صادرات اين محصول به يک مرتبه ممنوع شد و اين زمينه شرايط را براي فعاليت قاچاقچيان که انگل اقتصاد کشور به حساب مي‌آيند، باز کرد.

وي افزود: تا زماني که قيمت ارز به صورت دستوري پايين نگه داشته شده بود از خارج از کشور شاهد ورود دام به صورت غيرقانوني بوديم و اکنون نيز که نرخ ارز بالارفته اين روند برعکس شده است و ما نيز به عنوان توليد کننده از اين شرايط موجود در بازار خوشحال نيستيم.

رئيس انجمن صنفي گاوداران ادامه داد: در شرايط فعلي نيز بهتر است دولت به جاي يارانه‌اي که براي تامين ارز کالاهاي اساسي پرداخت ميکند و ممکن است به درستي به جامعه هدف نرسد آن را به قشر آسيب پذير جامعه اختصاص دهد.

وي تصريح کرد: هر کيلو دام زنده (گوسفند) را کيلويي 7 دلار از قاچاقچيان در خارج کشور خريداري مي‌کنند که با دلار نرخ امروز حدود 85 هزار تومان مي‌شود و در داخل نيز هر کيلوگرم دام زنده (گوسفند) حدود 40 هزار تومان و گوساله 30 هزار تومان خريداري مي‌شود. مقدسي با بيان اينکه دامداران تحت فشار هستند، گفت: در حالي که قيمت مصوب هر کيلوگرم جو و ذرت 1350 تومان و کنجاله سويا 2450 تومان است اما در بازار آزاد به ترتيب 1700 تومان و 3400 تومان به فروش مي‌رسد.

مقدسي گفت: در حال حاضر تنها 20 درصد علوفه مورد نياز گاوداران به قيمت دولتي تامين مي‌شود که اين امر 10 درصد هزينه‌هاي آنها را شامل مي‌شود.

وي افزود: وضعيت تامين علوفه در روزهاي اخير بهتر شده است به طوري که تا 15 روز قبل علوفه‌هاي دولتي به دست دامدارن نميرسيد.

رئيس انجمن صنفي گاوداران ادامه داد: درحالي که هزينه‌هاي توليد بالارفته است اما نرخ مصوب شير خام 2 هزار تومان است و دامداران مجبور به فروش به اين قيمت هستند و اين امر هزينه‌هاي توليد آنها را پاسخگو نيست.

وي تصريح کرد: در حال حاضر نيز دامداران علوفه را سخت پيدا ميکنند و قيمت آنها نيزگران شده که اين امر باعث شده که مانند يک هروئيني که ممکن است براي تامين مواد حتي بچه خود را بفروشد ما نيز در صورت ادامه اين روند مجبوريم که گاوهاي خود را بفروشيم. اين امر تامين شير و لبنيات را در سال آينده دچار مشکل ميکند.

مقدسي يادآور شد که وضعيت توليد شيردر سال جاري مناسب و ميزان توليد 5.7 درصد در مقايسه با سال گذشته افزايش يافته است اما ادامه روند فعلي شرايط معکوسي ايجاد ميکند.

رحماني از رکود انتقاد کرد؛

رئيس اتحاديه توليدکنندگان و فروشندگان بلور، چيني و لوستر گفت: اگر مواد اوليه در صنف لوستر تامين شود، امکان ارز آوري آن در بازار وجود خواهد داشت.

احمد رحماني در گفت وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره آخرين وضع بازار لوستر گفت: اگر مواد اوليه مورد نياز صنف لوستر تامين شود، امکان ارز آوري آن در بازار وجود خواهد داشت. وي با اشاره به اينکه اين صنف در رکود بسر مي‌برد اظهار کرد: هم اکنون ۶۰ درصد نيرو‌هاي فعال در صنف لوستر تعديل شده اند. رحماني با بيان اينکه صادرات لوستر به کشور‌هاي عراق، افغانستان و ترکمنستان صورت مي‌پذيرد، اظهار کرد: در اين صنف وارداتي صورت نمي‌گيرد، تنها با همکاري وزارت صنعت، معدن و تجارت مواد اوليه وارد بازار مي‌شود. به گفته رئيس اتحاديه توليدکنندگان و فروشندگان بلور، چيني و لوستر، دولت مي‌تواند حضور بخش خصوصي را در جهت همکاري در چرخه اقتصادي کشور پررنگ‌تر کند. رحماني با بيان اينکه توليد لوستر در ايران يکي از توليدات قديمي‌محسوب مي‌شود افزود: اين صنعت در کشورمان يکي از صنايع موفق بوده و ذوق و سليقه ايراني در گسترش و ارتقاي آن موثر است، اما رکود فراگير و کسادي بازار عرصه را بر توليد‌کنندگان لوستر و روشنايي تنگ کرده است.

وزير جهاد کشاورزي خبر داد:

وزير جهاد کشاورزي گفت: توليد محصولات شيلاتي ايران پس از انقلاب اسلامي‌۴۰ برابر رشد داشته است. محمود حجتي گفت: توليدات شيلاتي کشور از ۳۲ هزار تن در سال ۵۷ به ۱.۲ ميليون تن در سال ۹۶ افزايش يافته که اين دستاورد عظيم حاصل اهتمام و اقدامات بي نظير در حوزه شيلات کشور در ۴۰ سال اخير است. وي با اشاره به ارتقاي رتبه جهاني ايران در توليد محصولات شيلاتي خاطرنشان کرد: رتبه توليد شيلات کشور از حدود هفتادم جهان به رتبه بيست و هفتم رسيده است.

حجتي ادامه داد: در حالي که ساير کشور‌هاي جهان از دانش، تجربه و ابزار و امکانات بالاتري نسبت به ايران برخوردار بوده‌اند و در طول ۴۰ سال اخير نيز در مسير رشد توليد خود حرکت مي‌کردند، اين دستاورد‌ها حاصل شده است.وي اقدامات شيلات ايران را مصداق بهره‌گيري از ظرفيت‌هاي خداداي انسان و طبيعت برشمرد و افزود: آبزي پروري دريايي، صيد در آب‌هاي عميق و دوردست و همچنين پرورش ميگو در آب‌هاي شور و مناطق کم برخوردار از جمله ظرفيت‌هاي طبيعي بوده که با اقدامات شيلات در اين دوره به فعليت رسيده است. وزير جهاد کشاورزي اظهار داشت: بر اساس آمار فائو، ايران در حال حاضر رتبه نوزدهم آبزي پروري و رتبه بيست و هشتم صيد در جهان را در اختيار دارد و در پرورش ماهيان سردآبي (قزل آلا) در آب شيرين جايگاه نخست جهان را به خود اختصاص داده است.

در نتيجه بي توجهي مسوولان صورت گرفت؛

عضو هيات مديره خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان گفت: اسپانيا زعفران ايران را به صورت فله خريداري و پس از بسته بندي دوباره، آن را به عنوان «زعفران اسپانيايي» صادر مي‌کند. به همين دليل اين کشور به عنوان بزرگ‌ترين صادرکننده زعفران جهان شناخته مي‌شود. فرزاد سحرخيز در گفت و گو با ايرنا افزود: امارات نيز زعفران ايراني را به صورت روزانه و هفتگي توسط دلالان و تجار غيرحرفه‌اي خريداري مي‌کند و پس از مخلوط کردن با برخي ناخالصي‌ها،‌ به صورت عمده با بسته ‌بندي‌هاي ايراني و حتي با علامت استاندارد ايران به کشورهاي حوزه خليج فارس، آفريقا و چين مي‌فروشد. وي يادآور شد: پس از اسپانيا و امارات، چين بزرگ‌ترين خريدار زعفران فله ايراني است، همچنين افغانستان از ديگر مشتريان زعفران فله ايراني به شمار مي‌رود که به عنوان رقيب آينده ايران تلقي مي‌شود؛ به طوري که با خريد زعفران از ايران و فروش آن به عنوان «زعفران افغان»، تجارت اين محصول را در جهان آغاز کرده است.

سحرخيز، عربستان و قطر را نيز جزو خريداران عمده زعفران بسته بندي ايران برشمرد و گفت: مردم کشورهاي عربي به دليل رفت و آمد زياد به ايران با کيفيت زعفران ايراني آشنا شده‌اند و تمايل خريدشان به اين محصول به نسبت زعفران اسپانيايي روز به روز بيشتر مي‌شود.

اين عضو هيات مديره خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان گفت: با راه اندازي واحد تخصصي بازرگاني خارجي و استراتژي فروش، صادرات زعفران بسته بندي با نام ايران به ساير کشورها را در دستور کار قرار گرفته است، به طوري که بسته بندي زعفران طبق درخواست مشتري بين المللي انجام و به عبارتي به صورت سفارشي توليد شده و به مقصد ارسال مي‌شود. وي افزود: با بررسي آمار صادرات زعفران مشاهده مي‌شود فقط پنج درصد از کل زعفران صادراتي کشور به بسته بندي‌هاي زير 10 گرم ويژه مصرف کنندگان نهايي و مراکز خرده فروشي اختصاص دارد و 95 درصد باقيمانده، در بسته‌هاي بالاي 10 گرم و به طور عمده (نيم و يک کيلوگرمي) صادر مي‌شود.

سحرخيز اضافه کرد: شرکت‌هاي ايراني فعال در اين عرصه توانسته‌اند با توجه به رعايت استاندارد در توليد و بسته بندي زعفران، انعطاف در بسته بندي سفارش خارجي، بسته بندي‌هاي لوکس، ارائه خدمات مطلوب و استانداردهاي بازارهاي بين المللي، سهم خود را در صادرات زعفران بسته بندي ايراني افزايش دهند.

وي ادامه داد: اکنون 45 درصد از حجم کل صادرات به بسته بندي‌هاي کمتر از 10 گرم اختصاص دارد و اين سهم همه ساله در حال افزايش است.


سرمقاله

کورش شرفشاهي

k.sharafshahi@gmail.com

در اينکه تورم باعث مشکلات فراواني براي يک کشور مي‌شود،‌ شکي نيست. تورم بر همه بخشها اثر مي‌گذارد و بخشهاي اقتصادي، اجتماعي، سياسي، فرهنگي،‌ ورزشي و... را به چالش مي‌کشد. تعريف‌هاي متفاوتي از تورم ارائه مي‌شود، اما، تمامي‌آن‌ها به روند فزآينده و نامنظم افزايش در قيمت‌ها اشاره دارد. در يک اقتصاد سالم، تورم شامل يک پديده پولي است که از حجم پول و نقدينگي تاثير مي‌پذيرد که البته عاملهاي اثر‌گذار ... بر تورم بسيار زياد است و سنجيدن همه آنها ممکن نيست. اين در حالي است که اگر اثر همه آنها را صفر منظور کنيم، نتيجه غلط مي‌شود. شايد صندوق بين المللي پول هم نتواند به درستي و دقيق به اين سوال پاسخ بدهد و اگر هم بر اين مبنا جواب دهد، جواب درست و قابل اتکايي نيست. با اين وجود مشاهده مي‌شود که اقتصاد بسان بازيچه‌اي در دست سياسيون است و مانند سيبي که بالا انداخته شده، هزاران چرخ مي‌خورد تا نظر سياستمداران را تامين کند. اينکه گمان کنيم اقتصاد کشور تابع معادلات منطقي اقتصادي است، عرضه و تقاضا قيمت‌ها را تعيين مي‌کند و اگر هر آنچه را که اقتصاددانان مطرح مي‌کنند، مو به مو اجرا کنيم، همه چيز گل و بلبل مي‌شود، تا حدودي ساده انگاري است. اثبات اين ادعا نيز بسادگي امکان پذير است. يکي از مسوولان به يک مناسبتي چند کلمه صحبت مي‌کند، تورم چند درصد جابجا مي‌شود، دلار گران يا ارزان مي‌شود، برخي کالاها احتکار مي‌شود، توليد کنندگان در مسير توليد تجديد نظر مي‌کنند و خلاصه آنکه تغييرات کلاني اتفاق مي‌افتد. اين اتفاقات ناشي از سياست داخلي است و سياست خارجي نيز بشدت با اقتصاد بازي مي‌کند. ترامپ از برجام خارج مي‌شود و هنوز تحريم‌ها شروع نشده، بازارها دچار نوسان شديد مي‌شوند. اعضاي اوپک با توافق نمي‌رسند، تورم دستخوش نوسان مي‌شود. فدرال رزرو بهره را ثابت نگه مي‌دارد، تورم حرکت مي‌کند. داعش شکل مي‌گيرد يا به جايي حمله تروريستي مي‌کند، محورهاي اقتصادي دچار وحشت مي‌شود. رييس دولت يک کشور بخشنامه‌اي صادر مي‌کند، تورم را جابه جا مي‌کند. مصوبه cft در شوراي نگهبان راي نمي‌آورد، تورم بالا مي‌رود. خلاصه آنکه چون نيک بنگريم و بدون غرض بررسي کنيم، اقتصاد بازيچه‌اي بيش در دست سياست نيست. بنابر اين بهتر است بين سياستمداران و اقتصاددانان مذاکره جدي صورت بگيرد تا مشکلات کشور به سامان برسد.

یادداشت

بهنام فتحنایی

روزنامه‌نگار

صنعت بسته بندي نقش گسترده‌اي در اقتصاد کشورها ايفا مي‌کند ، و به نوبه خود مي‌تواند در بخش‌هاي مختلف صنعتي و توليدي و اقتصادي شکوفايي ايجاد کند. فعالان صنعت بسته بندي با چالش‌هاي متعددي مواجه هستند که با اتخاذ تصميم‌هاي درست و استفاده از فناوري‌هاي نو آورانه مي‌توان بر مشکلات موجود غلبه نمود .استفاده از بسته بندي‌هاي زيست تخريب پذير که براي افزايش طول عمر محصولات غذايي مورد استفاده ... قرار مي‌گيرد. يا روش‌ها و فناوري‌هاي مرتبط با بهداشت و سلامت مانند توجه به توليد مواد اوليه بسته بندي سازگار با محيط زيست و يا استفاده از فناوري‌ها و محصولاتي که به کاهش مصرف انرژي کمک مي‌کنند. رشد سريع تجارت الکترونيک موجب توجه بيشتر کشورهايي همچون هند به فناوري‌هاي نو آورانه در صنعت بسته بندي گرديده است ولي در کشور ايران به اين مقوله در صنعت پرداخته نشده است ، و همچنان به شکل سنتي انجام مي‌گيرد. پيشرفت در تجارت الکترونيک باعث نگرديده که به يکي از ملزومات اين بازار که ارسال کالا براي مشتري مي‌باشد توجه لازم مبذول گردد. روند خرده فروشي باعث گرديده تا سرعت در بسته بندي مورد توجه بيشتري قرار گيرد. خرده فروشان پيوند نهايي در زنجيره‌ي تأمين بين توليدکنندگان و مشتري هستند. خرده فروشي مهم است چون به توليدکنندگان اجازه مي‌دهد تا بر توليد کالاها تمرکز کنند،‌ بدون اينکه به تلاش مورد نياز براي تعامل با کاربران نهايي که مي‌خواهند آن کالاها را بخرند، توجه داشته باشند. ولي از مشکلات اين بخش از زنجيره توزيع کالا، عدم دسترسي اين گروه به بسته بندي‌هاي کاربردي و شکل يافته مي‌باشد. بسته بندي‌ها بايد متناسب با کالاي مورد نظر طراحي شود ، که متاسفانه با توجه به هزينه‌هاي زياد طراحي بصورت سفارشي ، اين امکان در اختيار فروشندگان خرد ، قرار نگرفته است. بسته بندي در صنعت از ملزوماتي است که هميشه در کشور ما با بي مهري مواجه شده، اين موضوع در کشور‌هاي پيشرفته مورد توجه بسيار واقع شده و با استفاده از آن شرکت‌هاي توليدي محصولات خود را به نوعي تبليغ مي‌کند. صنعت بسته بندي نيازمند بهبود و بازنگري است و بايد طوري طراحي شود که علاوه بر استحکام و حفظ محصول جاذبه و زيبايي داشته باشد . بسته بندي از حلقه‌هاي گمشده صنعت کشور است از محصولات غذايي و کشاورزي گرفته تا توليد محصولات الکترونيک و لوازم خانگي و غيره . مشکل ما محدود بسته بندي نيست بلکه توليد جعبه براي محصولات نيز شامل اين موضوع مي‌باشد. تلاش‌هاي بسيار زياد کارشناسان و توليد کنندگان کشور در نهايت به خاطر ظاهر نا مناسب کالا، قابل رقابت با محصولات خارجي نمي‌باشد، مانند اين است که شما ترشي خانگي را با ترشي توليدي کارخانجات مقايسه کنيد. هر چه کنيم نمي‌توانيم محصولي که از لحاظ ظاهري زيبايي ندارد را با محصولاتي چشم نواز و با ظاهري شکيل مقايسه کنيم. صنعت کشور در عرصه‌هايي که بسيار جلوتر از کشورهاي ديگر مي‌باشد، به خاطر عدم توجه به بسته بندي درست نتوانسته به شکوفايي دست يابد، در صنعت کشاورزي در مقوله محصولاتي مانند زعفران ، زيتون، خرما و هزاران محصول ديگر، عدم توجه به بسته بندي درست باعث شده، محصولات ايراني نتواند جايگاه خود را به دست آورد و عرصه را براي دلالان باز کرده است. جنس با کيفيت ايراني به صورت قاچاق به کشور‌هاي هم جوار برده شده، و در آنجا با تکنولوژي پيشرفته بسته بندي و به بازار با نام و نشان تجاري آن کشور عرضه مي‌شود. با وجود اينکه در توليد محصولات همچون خرما، زيتون و يا زعفران در بسته بندي‌هاي آن بسيار ضعيف عمل کرده است و از کشورهاي در حال توسعه در اين صنعت عقب مانده چرا که چراکه صادرات در اين نوع محصولات در کشورهاي ديگر با بسته بندي‌هاي نوآورانه شده با نام تجاري شرکت و به نام آن کشور صادر مي‌شود.