بررسی مجدد طرح تسویه بدهکاران بانکی در مجلس

عضو شورای فقهی بانک مرکزی اظهار کرد: در نظام بانکی مبانی نظری در امور اجرایی مورد توجه قرار نمیگیرد و نتیجه آن میشود که بانکداری ما پوسته بدون ربا دارد، اما محتوای آن ربوی است.به گزارش ایسنا، محمدحسین حسینزاده بحرینی درخصوص دریافت سود مرکب توسط بانکها، گفت: مجلس چندین نوبت در مورد سود مرکب ورود کرده تا آن را به شکلی سامان دهد، البته ایرادات فقهی در شورای نگهبان مطرح شده که روز یکشنبه در صحن مجلس دوباره مطرح و به مجمع تشخیص مصلحت ارجاع میشود تا تصمیم نهایی اتخاذ شود.بحرینی تصریح کرد: یکی از علل اینکه ترازنامه بعضی بانکها وضعیت شکننده پیدا کرده، بیتوجهی به موضوع دریافت سود از اصل بدهی است.

 

اجرای عملیات بازار باز بانکی تا پایان شهریور

رئیس کل بانک مرکزی از اجرای عملیات بازار باز بانکی تا پایان شهریورماه و تغییر در نحوه امهال تسهیلات بانکها بر اساس تصمیم شورای فقهی بانک مرکزی خبر داد.به گزارش ایسنا، عبدالناصر همتی افزود: شتاب افزایشی تورم کنترل و کندتر شده اما هر زمانی که نرخ تورم منفی شد، ما میتوانیم این مژده را به مردم بدهیم که مشکلات اقتصادی حل شده است، اما مهم اینجاست که تورم ۵.۵ درصدی در اسفند ماه سال گذشته به سطوح زیر یک درصد رسیده است.وی با بیان اینکه یکی از مهمترین چالشهای ما چالش بودجه است، گفت: اصلاح ساختار بودجه در حال انجام است و دغدغه مهم ما کنترل نقدینگی و جلوگیری از تاثیرپذیری حجم پول در بودجه دولت است.

 

تجدیدنظر در پایه، نرخ و معافیتهای مالیاتی

رئیس سازمان امور مالیاتی با اشاره به تجدیدنظر در پایه، نرخ و معافیتهای مالیاتی، گفت: تمام درآمدهای مالیاتی نصف حقوق و مزایای کارکنان نظام است.به گزارش مهر، امیدعلی پارسا نشست هماندیشی وزیر امور اقتصادی و دارایی با فعالان بازار سرمایه، اظهار داشت: در کشور ما سهم مالیات از GDP، ۷ تا ۸ درصد است در حالیکه این عدد در کشورهای پیشرفته بسیار بالاتر است.رئیس سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه تمام درآمدهای مالیاتی نصف حقوق و مزایای کارکنان نظام است، گفت: کم بودن درآمدهای مالیاتی ناشی از معافیتها و فرارها و اجتنابهای مالیاتی است.پارسا گفت: ۳۵ درصد از اقتصاد کشور همچون بخش کشاورزی، فرهنگ، صادرات، مناطق آزاد و ویژه و ... از مالیات معاف است، آن هم یک معافیت کلی که مشخص نیست چگونه است.

عملیات بازار باز تاثیر چندانی بر

جبران کسری بودجه ندارد

یک کارشناس اقتصادی گفت: عملیات بازار باز و بازارهای متشکل ارزی تاثیر چندانی بر درآمد دولت و افزایش میزان بودجه کشور نخواهند داشت بلکه بیشتر تمرکز ابزارها بر روی کنترل نرخ دلار و کاهش نقدینگی در بازار است.میر محمد حشمتی به عنوان کارشناس اقتصادی در گفتگو با میزان در خصوص نوسانات اخیر ارز در کشور اظهار کرد: در روزهای اخیر که قیمت ارز در کشور کاهش یافته و این روند نزولی نیز همچنان ادامه دارد، قیمت انواع کالا و محصولات در بازار ثابت ماندند، اما این موضوع بر پوشش کسری بودجه در کشور تاثیر منفی خواهد گذاشت.وی در ادامه افزود: دولت باید در تلاش باشد تا افت قیمت ارز تاثیری بر درآمدها نداشته باشد یعنی با افزایش صادرات این کسری را جبران کند.این کارشناس اقتصادی در رابطه با پوشاندن کسری بودجه به وسیله افزایش صادرات بیان کرد: از راههایی که دولت میتواند به این مهم دست یابد، تسهیل سازی در امور صادرات و جذاب کردن بازارهای هدف برای صادرکنندگان است و درصورتی که این هدف در کشور تحقق یابد شاهد رونق در بازار و کاهش نرخ تورم خواهیم شد.این کارشناس اقتصادی عنوان کرد: عملیات بازار باز و بازارهای متشکل ارزی تاثیر چندانی بر درآمد دولت و افزایش میزان بودجه کشور نخواهند داشت بلکه بیشتر تمرکز ابزارها بر روی کنترل نرخ دلار و کاهش نقدینگی در بازار است.

تورم تولیدکننده به ٥٨,٦ درصد رسید

تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده کل کشور نسبت به فصل مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) در فصل بهار ١٣٩٨ به ٦٩,٥ درصد رسید که در مقایسه با همین اطلاع در در فصل زمستان ١٣٩٧، ٣.٢ واحد درصد افزایش داشته است.به گزارش ایلنا و به نقل از مرکز آمار ایران، تغییرات شاخص قیمت تولیدکننده کل کشور نسبت به فصل قبل (تورم فصلی) در فصل بهار ١٣٩٨ به ١٤,٤ درصد رسید که در مقایسه با همین اطلاع در فصل زمستان ١٣٩٧، ٥.٦ واحد درصد افزایش دارد. کمترین تورم فصلی به ترتیب مربوط به بخش برق (٤.٢- درصد )، بخش خدمات (٥.٩ درصد ) و بخش صنعت (١٣.٧ درصد ) می­باشد. بیشترین تورم فصلی تولید نیز مربوط به بخش کشاورزی (٣٥.٥ درصد ) است.

تجارت بررسی کرد؛

 

گروه اقتصاد کلان: قریب یک ماه پیش، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس گفته بود طرح بانکداری اسلامی روزهای نهایی خود را در کمیسیون میگذراند و تا پایان شهریور برای ورود به صحن تقدیم هیئت رئیسه مجلس میشود. از سوی دیگر روز گذشته سیامین همایش بانکداری اسلامی بستری برای مباحث شرعی و عملیاتی بانکی با حضور وزیر امور اقتصادی و دارایی، رئیسکل بانک مرکزی، اعضای فقهی بانک مرکزی و مدیران عامل بانکها برگزار شد و مواردی از جمله کاهش شعب بانکی، نحوه پرداخت نرخ سود در بانکداری اسلامی، اجرای عملیات بازار باز بانکی، کاهش قیمت مسکن و نظایر آن در این همایش مطرح شد.

به گزارش تجارت به نقل از ایسنا، در ابتدای این مراسم، فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه هنوز درباره مبانی بانکداری اسلامی دچار مشکل اساسی هستیم، اظهار کرد: برخی مراجع نسبت به عملیات بانکی به شدت موضع دارند؛ برخی قائل به این هستند که قوانین و مقررات مشکل ندارد و مشکل در اجراست و برخی نیز معتقدند که به خوبی اجرایی میشود. وی افزود: نقش نظام بانکی هنوز در تامین مالی بلند مدت و کوتاهمدت نقش برجسته و اولیه است و نظام بانکی باید خود را برای این رشد و توسعه آماده کند. دژپسند تاکید کرد: باید مقوله توانمندسازی و آموزش کارکنان را از دو سو برای تقویت بانکداری اسلامی اجرا کرد. وی خاطرنشان کرد: در بانکداری اسلامی نرخ سود باید بر مبنای بازدهی باشد، اما اگر بخواهیم این کار را انجام دهیم دامنه نوسان بسیار بالا و ریسک زیاد است، بنابراین رفتیم به سمت نرخ سود ثابت. ما باید به طور مستمر در بحث تئوریک کشف نرخ سود و در عین حال جلوگیری از ایجاد ریسک برای سپردهگذاران فعالیت کنیم.

  • محتوای بانکداری ما ربوی است

    در ادامه این برنامه، حجتالاسلام و المسلمین محمدحسین حسینی بحرینی، نماینده مجلس و عضو شورای فقهی بانک مرکزی گفت: در نظام بانکی مبانی نظری در امور اجرایی مورد توجه قرار نمیگیرد و نتیجه آن میشود که بانکداری ما پوسته بدون ربا دارد، اما محتوای آن ربوی است. این عضو شورای فقهی بانک مرکزی با اشاره به بازسازی و بازنگری قواعد حقوقی و بانکداری، گفت: قوانین بانک مرکزی، بانکداری و تاسیس بانک، توسعه و همچنین لایحه اصلاح موادی از قانون پولی و بانکی در گزارشی توسط مجلس آماده شده که دولت تقاضا کرده این اقدامات متوقف شود و دولت لایحه بیاورد، اما مقام معظم رهبری قبول نکردند. اما در بخش دیگری از این مراسم، غلامرضا مصباحی مقدم، عضو دیگر شورای فقهی بانک مرکزی با اشاره به نتایج جلسات شورای فقهی بانک مرکزی، اظهار کرد: یکی از نتایج این جلسات این بود که در حال حاضر نظام بانکی در احتساب سود با مشکل جدی روبرو است و اکنون احتساب سود بانکی که در چارچوب بانکداری بدون ربا باید متناسب و بر مبنای سود تسهیلات اعطایی و نرخ حقالوکاله باشد، با آن مطابقت ندارد. وی احتساب سود سپرده با عنوان هزینه و سود دریافتی به عنوان درآمد بانک را یکی دیگر از مشکلات تعیین نرخ سود دانست و گفت: این اقدام بانکها که سود سپرده را قبل از تحقق پرداخت میکنند اشکال شرعی دارد، چراکه این نوع شیوه محاسبه بر اساس شیوه محاسبه سود پول است که در بانکداری بدون ربا جایی ندارد. عضو شورای فقهی بانک مرکزی افزود: در بانکداری بدون ربا، سود باید از طرف تسهیلات به سمت سپرده باشد، یعنی اول سود تسهیلات و بعد سود سپرده مشخص میشود و اساس تعیین سود سپرده، سود تسهیلات و نرخ حق الوکاله باشد. وی با تاکید بر اینکه رقابت بانکها در اعلام نرخ سود سپرده باید متوقف شود، اظهار کرد: این اقدام که از سالها پیش فراگیر شد، اشتباه بود و همین مساله بانکها را به رقابت با ابزار نرخ سود بانکی کشاند، در حالی که رقابت بانکها برای جذب مشتری باید در نرخ حقالوکاله باشد.

  • حرکت دنیا به سوی نظام بانکداری اسلامی

    استاد دانشگاه استرالیایی وولونگونگ می گوید: باید در هر حوزه پولی و بانکی حتی بانکداری اسلامی هم از متخصصهای پولی و بانکی به خوبی استفاده کرد حتی من توصیه کردم از مشاوران خارجی خبره نیز بهرهبرداری شود اگر تمامی به استفاده از متخصصان داخلی نبود. علی سعدوندی می افزاید: الان در نظام بانکداری دنیا ذخیرهگیری جزئی بر بانکها حاکم است و نظام ذخیرهگیری کلی نداریم. یعنی اگر بانک ۱۰۰ تومان سپرده داشته باشد میزان ذخیره آن در نزد بانک مرکزی مثلا ۱۰ تومان است. الان نظام بانکداری مدرن دارد به سود آرمانهای بانکداری اسلامی کمکم حرکت میکند یعنی در نظام بانکداری بینالملل ربا وجود ندارد. در قدیم ارزش پول از ارزش طلا بیشتر بود چرا که اگر غیر از این بود سکه یا دینار را ذوب میکردند تا تبدیل به طلا کنند و سود بیشتری به دست بیاورند.

  • طرح بانکداری اسلامی در راه صحن علنی مجلس

    آخرین تغییرات بانکداری اسلامی در حال انجام است. در این رابطه قریب یک ماه پیش رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفت: طرح بانکداری اسلامی روزهای نهایی خود را در کمیسیون میگذراند و تا پایان شهریور برای ورود به صحن تقدیم هیئت رئیسه مجلس میشود.الیاس حضرتی در گفتگو با خبرنگار حوزه مجلس گروه سیاسی خبرگزاری آنا، با اشاره به طرح نظام بانکداری اسلامی اظهار کرد: این طرح مراحل نهایی خود را در کمیسیون میگذراند و تا پایان شهریور برای ورود به صحن تقدیم هیئت رئیسه مجلس میشود.وی با بیان اینکه این طرح ۱۶۷ ماده داشت که همگی اصلاح شده است، گفت: کمیسیون اقتصادی از سه سال گذشته بررسیهای خود را درباره این طرح آغاز کرده و در نشستی که با حضور رئیس مجلس و رئیس کل بانک مرکزی داشتیم تفاهمی میان مجلس و بانک مرکزی صورت گرفت و ایرادهای بانک مرکزی به طرح برطرف شد.رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه بانکداری بدون ربا همواره دغدغه فعالان اقتصادی و مراجع عظام تقلید بوده، خاطرنشان کرد: با تصویب این طرح استقلال بانک مرکزی رقم میخورد و سیر ربوی بودن بانکداری به صفر میرسد.

 

 

مدیرعامل فرابورس ایران اعلام کرد: به موجب دستورالعمل جدید قوانین بازار پایه فرابورس برای قرار گرفتن شرکتهای حاضر در بازار پایه در تابلوهای رنگی زرد، نارنجی و قرمز نماد که شرکتهای حاضر در بازار پایه از روز چهارشنبه 13 شهریور تا روز 25 شهریور متوقف خواهند بود. به گزارش فارس، امیر هامونی افزود: عمده هدف مقررات جدید بازار پایه افزایش شفافیت و حاکمیت شرکتی در مورد شرکتهای حاضر در بازار پایه است.مدیرعامل فرابورس ایران با بیان اینکه طبق دستورالعمل جدید در روزهای دوشنبه هر هفته حراج معاملاتی نماد بازار پایه صورت میگیرد، گفت:اما در عین حال هیچ جای نگرانی برای فعالان بازار نیست و این اختیار وجود دارد که تعداد حراجها را طی هفته در صورت داشتن شرایط و صف خرید افزایش دهیم.

معاون عملیات شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار گفت: با صدور بیش از ۴۷ هزار کد سهامدار جدید در مردادماه امسال، تعداد کدهای سهامداران بازار سرمایه از مرز ۱۱ میلیون گذشت.فریبا اخوان، در گفت و گو با بازار سرمایه، با اعلام این خبر افزود: در مجموع در پنج ماه نخست امسال بیش از ۱۹۸ هزار کد سهامدار جدید در بازار سرمایه صادر شده است تا رقم کل کدهای صادر شده به ۱۱ میلیون و ۴۲ هزار کد برسد.وی تعداد کدهای صادر شده برای سهامداران خارجی بازار سرمایه را ۱۳۶۶ کد اعلام کرد و گفت : ۹۲ کد از ابتدای امسال برای سهامداران خارجی صادر شده است.معاون عملیات شرکت سپرده گذاری مرکزی درباره اوراق حق تقدم تسهیلات مسکن گفت: حدود ۱۹ نفر در ماه گذشته با خرید اوراق تسهیلات حق مسکن وارد فرآیند دریافت این تسهیلات شدند.

آخر هفته خوب بورسهای جهانی

بورسها در مناطق مختلف جهان با سبزپوشی به استقبال تعطیلات رفتند.به گزارش ایسنا به نقل از آسوشیتدپرس، در قاره سبز، شاخص "دکس" بورس فرانکفورت آلمان، رهبر جریان صعودی بود و با جهش ۱.۲ درصدی به ۱۱ هزار و ۹۸۳ واحد رسید. در فرانسه شاخص " کک ۴۰" بورس پاریس با ۱ درصد صعود به ۵۵۰۰ واحد رسید و در انگلیس شاخص " فوتسی ۱۰۰" بورس لندن با ۰.۷ درصد افزایش در سطح ۷۲۳۹ واحدی بسته شد.در آمریکا نیز روند صعودی شاخصها ادامه یافت تا جایی که دو شاخص "داو جونز اینداستریال اوریج" و " اس اند پی ۵۰۰" بورس وال استریت هر دو با جهش ۱.۳ درصدی بسته شدند و شاخص "نزدک کامپوزیت" نیز با صعود ۱.۵ درصدی به کار خود خاتمه داد.

رشد ۱۶۹ و ۸۱ درصدی حجم و ارزش معاملات بورس کالای ایران

در هفته منتهی به ۷ شهریور ماه، ۶۸۰ هزار و ۲۹۱ تن انواع کالا به ارزش بیش از ۲۸ هزار میلیارد ریال در بورس کالای ایران مورد داد و ستد قرار گرفت که نسبت به هفته ما قبل به ترتیب رشد ۱۶۹ و ۸۱ درصدی را در حجم و ارزش معاملات تجربه کرد.به گزارش کالاخبر، طی هفته اخیر و در تالار محصولات صنعتی و معدنی ۲۲۳ هزار و ۸۸۹ تن انواع کالا به ارزش ۱۱ هزار و ۸۲۲ میلیارد ریال معامله شد.در این تالار ۲۱۹ هزار و ۵۷۷ تن فولاد، یک هزار و ۴۶۰ تن مس، ۲ هزار و ۷۲۰ تن آلومینیوم، ۱۲۰ تن کنسانتره مولیبدن، ۱۲ تن کنسانتره فلزات گرانبها و ۱۴ کیلوگرم شمش طلا از سوی مشتریان خریداری شد.همچنین در هفته معاملاتی مذکور در دو بخش داخلی و صادراتی تالار فرآورده های نفتی و پتروشیمی، ۴۵۶ هزار و ۵۲ تن انواع کالا به ارزش ۱۶ هزار و ۶۹۲ میلیارد ریال به فروش رسید.در این تالار ۲۰۹ هزار و ۹۰۰ تن وکیوم باتوم، ۱۱۹ هزار و ۳۹۴ تن قیر، ۴۳ هزار و ۳۱۹ تن مواد پلیمری، ۲۴ هزار و ۵۸۹ تن مواد شیمیایی، ۲۸۰ تن عایق رطوبتی، ۵۳ هزار و ۵۰۰ تن لوب کات و ۵ هزار و ۴۲۰ تن گوگرد معامله شد.