بی توجهی بودجه ای به بخش کشاورزی

عضو کمیسیون کشاورزی گفت: وزیر پیشنهادی وزارت جهاد کشاورزی باید قوانین موجود در بخش کشاورزی را رعایت کند، چراکه درحال حاضر بر اساس آمارهای موجود تنها ۱۲ درصد از قانون برنامه ششم توسعه در این زمینه اجرایی شده است.

جلال محمودزاده در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت گفت: استیضاح آقای حجتی دارای 18محور بود و در زمان وزیر سابق در بخش ستاد و معاونان وی مشکلات بسیار زیادی وجود داشت. وی با اشاره به اینکه متاسفانه نهادههای مورد نیاز کشاورزان به موقع تامین نمیشد، ادامه داد: بسیاری از سموم از رده خارج شده در کشور مورد استفاده قرار میگرفت و از سوی دیگر واردات و صادرات محصولات کشاورزی کنترل شده نبود و در این زمینه شاهد تخلفاتی بودیم.

 

نیازمندان واقعی یارانه بنزین دریافت نکرده اند

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس بیان کرد: شیوه پرداخت یارانه بنزین صحیح نیست و بسیاری از نیازمندان واقعی جامعه هدف این طرح قرار نگرفتهاند بنابراین نباید فقط درآمد افراد را ملاک برای پرداخت یارانه قرار داد. سید ناصر موسوی لارگانی با اشاره به تصویب یک فوریتی (بررسی طی یک ماه) "طرح الزام دولت به پرداخت تمامی درآمد حاصل از افزایش قیمت بنزین به مردم" به خانه ملت گفت: شیوه پرداخت یارانه بنزین صحیح نیست و بسیاری از نیازمندان واقعی جامعه هدف این طرح قرار نگرفتهاند بنابراین نباید فقط درآمد افراد را ملاک برای پرداخت یارانه قرار داد چراکه بسیاری افراد درآمد پایین اما املاک بسیاری دارند در مقابل نیز ممکن است یک کارمند درآمد نسبتا خوبی داشته باشند اما مستاجر باشد.

 

تداوم تامین کالاهای اساسی با ارز ۴۲۰۰ تومانی

رئیس سازمان برنامه و بودجه از تامین کالاهای اساسی در سال ۹۹ با ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی خبر داد و گفت: دولت خواهان مهار تورم است.

به گزارش خانه ملت، محمدباقر نوبخت درباره قیمت دلار در لایحه بودجه ۹۹، گفت: قیمت دلار برای کالاهای اساسی در لایحه بودجه ۹۹ همچنان چهار هزار و ۲۰۰ تومان پیش بینی شده است.

وی توضیح داد: دولت به دنبال مهار تورم است و اگر به جای دلار چهار هزار و ۲۰۰ تومانی، از ارز نیمایی استفاده شود، یعنی پذیرفتهایم از ابتدای فرودین ماه ۹۹، مرغ و شکر با دلار حدود ۱۱ هزار تومانی تامین شود که در این شرایط همه چیز گران خواهد شد.

تامین معیشت بر توسعه

زیرساختها اولویت دارد

عضو کمیسیون انرژی مجلس به پیگیری "طرح الزام دولت به پرداخت تمامی درآمد حاصل از افزایش قیمت بنزین به مردم" در مجلس اشاره کرد و گفت: مجلس برای نظارت عالیه بر پرداخت دقیق یارانه بنزین به دنبال تصویب این طرح است.

علی گلمرادی عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با اشاره به تصویب یک فوریت (بررسی طی یک ماه) "طرح الزام دولت به پرداخت تمامی درآمد حاصل از افزایش قیمت بنزین به مردم" در نشست علنی این هفته مجلس شورای اسلامی، گفت: سیاستهای غلطی در دولت از سنوات گذشته تاکنون وجود داشته به همین دلیل معیشت مردم با مشکل جدی مواجه است بنابراین باید اولویت بودجه و امکانات کشور به سمت افراد ضعیف و محروم سوق داده شود زیرا زمانی که مردم مشکل معیشت دارند نمیتوان در حوزه توسعه زیرساختها هزینه کرد.

ارائه گزارش حسابرسی

ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی

رئیس دیوان محاسبات از تنظیم و ارائه گزارش حسابرسی عملکرد دولت در تخصیص ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی در قالب گزارش تفریغ بودجه ۹۷ به مجلس شورای اسلامی خبر داد.

عادل آذر در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با اشاره به تدوین تفریغ بودجه 97، گفت: اکنون در اوج تدوین و نهایی کردن تفریغ بودجه ۹۷ هستیم زیرا طبق قانون تا پایان دی باید آن را نهایی و تقدیم مجلس شورای اسلامی کنیم.

وی با بیان اینکه خلاصه گزارش تفریغ بودجه 97 در صحن علنی مجلس قرائت میشود، افزود: دیوان محاسبات هر سال تلاش میکند، طبق زمانبندی قانونی عمل کرده و تأخیری در تدوین این گزارش نداشته باشد. امسال نیز به مردم قول میدهیم که گزارش تفریغ بودجه ۹۷ را در مهلت قانونی به مجلس ارائه کنیم.

رئیس دیوان محاسبات با بیان اینکه اقدامات دستگاهی، هیئتهای حسابرسی، استانی و حتی ملی نهایی شده و در حال جمع بندی و تلفیق است، اظهار کرد: اگر بخواهم تبیین کلی از شرایط حکومت داری در قالب بودجه عمومی کشور و دستگاههایی که بودجه را هزینه کرده اند در مقایسه با سالهای گذشته داشته باشیم، نتایج بررسیهایی که تاکنون به دست آمده، حاکی از انضباط بیشتر است که علت آن را می توان هزینه کمتر پول به دلیل محدویتهای بودجه و منابع کشور دانست.

 

تجارت گزارش اخیر مرکز آمار را بررسی کرد؛

گروه اقتصاد کلان: بر اساس گزارش اخیر مرکز آمار، نرخ تورم کل کشور در آبان ماه ١٣٩٨ برابر ٤١,١ درصد است که در دهکهای مختلف هزینهای در بازه ٤٠.٧ درصد برای دهک اول تا ٤٢.٧ درصد برای دهک دهم نوسان دارد. محدوده تغییرات تورم دوازده ماهه در گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» بین ٥٣.٦ درصد برای دهک اول تا ٦١.٥ درصد برای دهک دهم است. هم چنین اطلاع مذکور در مورد گروه عمده «کالاهای غیر خوراکی و خدمات» بین ٢٩.٨ درصد برای دهک اول تا ٣٨.٥ درصد برای دهک دهم است.

به گزارش تجارت به نقل از خبرگزاری ها، بر اساس اعداد مربوط به تورم در میان دهکهای مختلف هزینهای، فاصله تورمی دهکها در این ماه به ٢,٠ درصد رسید که نسبت به ماه قبل (٢.٢ درصد) ٠.٢ واحد درصد کاهش داشته است. فاصله تورمی در گروه عمده «خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات» نسبت به ماه قبل ٠.٢ واحد درصد افزایش و در گروه عمده «کالاهای غیر خوراکی و خدمات» نسبت به ماه قبل ١.١ واحد درصد کاهش نشان میدهد.تورم نقطهای دهکها یا تغییر در قدرت خرید خانوارهای مختلف کشور نسبت به ماه مشابه سال قبل، در ماه جاری برای کل دهک ها کاهش یافته است.

  • سیاست های تورم زا عامل نابرابری

    برخی اقتصاددانان افزایش نرخ و سهمیه بندی اخیر بنزین را تورم زا و عامل گسترش هرچه بیشتر فقر دانسته اند. استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی در این باره اظهار داشت: در قلمروی اقتصاد هیچ عاملی به اندازه سیاستهای تورمزا و اشتغالزدا در گسترش نابرابری و فقر نقش ندارد. به طوری که در همین سیاست تغییر قیمت بنزین بیشتر استدلالها در محکومیت آن مربوط به تورمزایی و اشتغالزدایی آن است. بنابراین بنده بسیار متاسفم که آقای رئیسجمهور، رئیس سازمان برنامه و بودجه و دیگر مسئولان اقتصادی استراتژی تبلیغاتی خود را بر این موضوع تمرکز کردند که در این سیاست به هیچ وجه طمع مالی ندارند که البته بنده با ۱۰ دلیل میتوانم نشان دهم که از نظر کارشناسی قابل خط خدشه است، اگر واقعیت هم داشته باشد باز هم به هیچ وجه توجیه این سیاست نیست. البته آنچه که در این چند روز مردم با پوست و گوشت خود لمس کردند جدا از آمارهای شگفتانگیزی است که ارائه میشود. به گزارش ایلنا فرشاد مومنی در جلسه هفتگی نشست هفتگی موسسه دین و اقتصاد افزود: باید توجه داشت که سیاستهای تورمزا در ذات خود جیببری از فقرا و باجدهی به اغنیاء است. ما حتی این را مطالعه کردهایم که چگونه سیاستهای تورمزا رانتهای قابل اعتنا به غیرمولدها و ثروتمندان میدهد و زندگی فقرا را با سختی روبهرو میکند بطوریکه جبران نقدی تنها درصدی از آنچه از دست دادهاند را به صورت ناپایدار جبران خواهد کرد و چون سرویسهای رانتی غیرمتعارف به ثروتمندان میدهد نابرابریهای ناموجه را از هر دو سو تقویت کرده و بنابراین بحرانساز خواهد شد. بر اساس این گزارش مومنی تصریح کرد: باید توجه داشت فشارهایی که از ناحیه سیاستهای تورمزا بر مالیه دولت و کسری آن وارد میشود حدود ۳.۵ برابر فشارهای است که بر مالیه بنگاههای تولیدی و خانوارها است. حتی تجربه تاریخی ایران و سایر کشورهای در حال توسعه نشان میدهد که وقتی دولت از طریق سیاستهای تورمزا دچار بحران میشود از مسوولیتهای حاکمیتی خود در زمینههای آموزش، سلامت، تغذیه و طرحهای عمرانی اشتغالزا طفره میرود به طوری که در دو دهه گذشته رفتار مالی دولت در این چهار مورد کشور را در آستانه فاجعه قرار داده است. آیا نظام تصمیمگیری ما نمیداند میزان تعهدی که در زمینه سلامت و آموزش به مردم است تقریباً نصف میانگین جهانی است؟ جالب آنکه این فرار از مسوولیت در دورههایی شدت گرفته است که درآمدهای نفتی کشور در اوج بوده است. بنابراین اگر دولت محترم فکر میکند با اجرای سیاستهای تورمزا خیری به فقرا میرساند با ادله بیشمار میتوان نشان داد که اینگونه نخواهد بود.

  • گران شدن بنزین، تورم ایجاد میکند؟

    همچنین یک اقتصاددان دیگر بیان کرد: افزایش قیمت بنزین تورم ایجاد نمیکند؛ چراکه عامل کلیدی افزایش قیمتها، افزایش در حجم پول و تغییر متغیرهای وابسته به آن است.

    به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، چندی پیش مرتضی ایمانیراد در یک یادداشت اینستاگرامی نوشت: گران شدن بنزین، تورم ایجاد میکند؟ نه ایجاد نمیکند!! افزایش قیمت بنزین میتواند قیمتهای نسبی را جابهجا کند، ولی خودش عامل افزایش قیمتها نیست. وی افزود: عامل کلیدی افزایش قیمتها، افزایش در حجم پول و تغییر متغیرهای وابسته به آن است. ضمنا در سالجاری و سال آینده تنگناهای مالی دولت میتواند چندین برابر افزایش قیمت بنزین، تورم ایجاد کند. این اقتصاددان تصریح کرد: افزایش قیمتها در برابر افزایش قیمت بنزین تنها یک مساله روانی است که اثرگذار هم هست، ولی اثر آن در کوتاهمدت است و در بلندمدت از بین میرود.

    ایمانیراد متذکر شد: معنی صحبت من این نیست که تورم نمیشود. قیمتها بالا میروند، ولی علتش افزایش قیمت بنزین نیست. ضمنا مطالعات نشان میدهد که افزایش سه برابری بنزین تنها کمتر از ۲۵ درصد روی کرایه حمل اثر دارد.

    وی خاطرنشان کرد: میدانم شما و شاید مردم طوری دیگری فکر میکنند. مردم عمری است که معتقدند خورشید صبح زود بالا میاد، ولی همه میدونیم که خورشید ثابت است و تغییر نمیکند.

مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: انحلال تعدادی از صندوقهای سرمایهگذاری کوچک، بعد از آنکه خود را با شرایط و ابلاغیه جدید سازمان بورس تطبیق دادند، منتفی شد.به گزارش بازار سرمایه ایران، «محمدرضا معتمد» افزود: مطابق ابلاغیه سازمان بورس، به صندوق هایی که تعداد سرمایه گذاران آنها کمتر از ۱۰۰ نفر و مبلغ جمع آوری شده در آن زیر ۱۰ میلیارد تومان باشد، فرصت زمانی مشخصی داده شد تا نسبت به تعدیل این دو موضوع اقدام کنند؛ در غیر این صورت صندوق مذکور منحل می شود.وی با اشاره به استقبال صندوق های سرمایه گذاری کوچک از ابلاغیه سازمان بورس اظهار داشت: در این راستا برخی از مدیران سرمایه گذاری موفق شدند دو شرط یاد شده را اجرایی کنند؛ برخی صندوق ها هم که توان اجرایی مدیرشان برای تحقق این ابلاغیه کافی نبود، یا مدیریت صندوق را واگذار کردند یا برای درخواست انحلال صندوق، اقدام کردند.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: استان خوزستان قابلیت های فراوانی در تولید محصولات کشاورزی دارد که طی سال های گذشته نیز شاهد عرضه های پر حجم ذرت و گندم خوزستان در بورس کالا بودیم که عملکرد مثبتی نیز در این زمینه ثبت شد.جواد کاظم نسب در گفت و گو با «کالاخبر» افزود: به تازگی فعالان بازار خرما در حال آشنایی با مکانیسم و مزایای بورس کالا هستند که در صورت ورود این محصول به بورس، امید و انگیزه به کشاورزان برمی گردد. وی گفت: عرضه محصولات کشاورزی در بورس کالا مسیری است که می تواند پتانسیل کشور در تولید محصولات کشاورزی را نشان دهد به طوریکه در هر استانی محصولات کشاورزی تولید می شود که با عرضه آن محصولات در بورس کالا نگاه به تولید و بخش کشاورزی مسیر رو به رشدی را طی خواهد کرد.کاظم نسب اظهار داشت: علاوه بر خرما می توانیم در عرضه نیشکر در بورس کالا هم توفیقاتی را داشته باشیم.

روند مثبت معاملات بورس تا پایان آذر ماه

یک کارشناس بازار سرمایه گفت: از هفته آینده تا انتهای آذرماه روند معاملات بورس متعادل و مثبت خواهد بود؛ این بدین معنا نیست که بازار دوباره به صورت دسته جمعی رشد می کند بلکه بدین منظور است که ترس بازار از ریزش کاهش یافته است.سینا سلیمانی در گفت و گو با ایرنا افزود: برخی از صنایع که به لحاظ افزایش سرمایه از پتانسیل رشد بالایی برخوردار بودند در بازار روز گذشته مورد اقبال سهامداران قرار گرفتند و از نظر سودآوری با رونق بیشتری نسبت به سایر صنایع همراه بودند.وی ادامه داد: عمده علت رشد بازار سرمایه متاثر از تحرکات موجود در قیمت دلار و بودجه دولت در سال آینده است که این دو عامل در کنار یکدیگر به شدت روند معاملات بورس را تحت تاثیر قرار داد و با رشد شاخص بورس همراه بودیم.سلیمانی خاطر نشان کرد: اگر وضعیت معاملات بورس کالا در دو هفته اخیر را مورد بررسی قرار دهیم متوجه خواهیم شد که معاملات از رکود خارج شده و دوباره رقابت های خوبی در بین محصولات به خصوصی فولادی ایجاد شده است که به مراتب شاهد تغییر قیمت سهام این دسته از صنایع در بازار هستیم.

تداوم تنش در روابط چین و آمریکا

بازارهای آسیایی آخرین روز معاملاتی هفته را با روند نزولی به پایان رساندند در حالی که نا آرامی های هنگ کنگ سایه شومی را بر توافق تجاری میان آمریکا و چین انداخته است.به گزارش بازار سرمایه، نگرانی سرمایه گذاران از امکان امضا نشدن توافق تجاری میان آمریکا و چین به دلیل نا آرامی های هنگ کنگ، موجب کاهش میزان معاملات در بازارهای آسیایی و افت شاخص های اصلی در این منطقه شده است.این در حالی است که، ترامپ مصوبه مجلس در خصوص حمایت از اعتراضات هنگ کنگ را به امضا رسانده و این موضوع باعث افزایش تنش در رابطه چین و امریکا شده است.به این ترتیب، نگرانی ها از توافق تجاری در میان سرمایه گذاران افزایش یافته است و وزارت خارجه چین در تازه ترین اظهارات خود اعلام داشته که این اقدام آمریکا را مقابله به مثل می کند.بر این اساس، شاخص ها در بازار آسیا معاملات روز جمعه 8 آذر ماه، را با افت شدیدی همراه کردند و شاخص آسیا پاسفیک با روند منفی ۰.۳ درصدی معاملات را به پایان رساند.شاخص اصلی بورس هنگ کنگ با کاهش ۲ درصدی همراه شد و شاخص کاسپی در بازار کره جنوبی افت ۱.۴ درصدی را مشاهده کرد.شاخص نیکی ژاپن نیز ۰.۵ درصد منفی شد و در بازار چین، شاخص بلوچیپ با کاهش ۱.۳ درصدی مواجه شد.تحلیلگران معتقدند بازارهای سهام در سراسر دنیا یک پارچه در صف فروش نشسته اند و اوضاع ابهام برانگیز تجاری میان آمریکا و چین اصلی ترین دلیل این واقعه است.

یک صادرکننده نمونه تاکید کرد؛

گروه بورس: یک فعال بازار زعفران از راهاندازی سازمان جهانی تولید و صادرات زعفران از سوی ایران خبر داد و اظهار داشت: به منظور مدیریت بهتر تولید و صادرات زعفران، نیازمند سازمانی جهانی همچون اوپک هستیم که با تحقق این رویداد، سهم ایران از تجارت جهانی زعفران حداقل ۱۰ برابر میشود.

«سید احسان مصطفوی نژاد» در گفت و گو با ایرنا افزود: سالهاست که از سوی مسوولان مختلف کشور اعلام میشود که از حدود هشت میلیارد دلار ارزش تجارت زعفران در دنیا، سهم ایران تنها ۴۰۰ تا ۴۵۰ میلیون دلار است که این آمار تاسف بار است.

این صادرکننده نمونه زعفران ادامه داد: برای حل این مشکل و افزایش سهم ایران در تجارت زعفران باید یک سازمان بالادستی همچون اوپک در بازار نفت برای زعفران نیز ایجاد شود که بدون تردید ایران به دلیل سهم خود در تولید زعفران باید متولی این کار باشد.

مصطفوی نژاد با تاکید بر ملی بودن پروژه راه اندازی اوپک زعفران گفت: راه اندازی سازمان جهانی تولید و صادرات زعفران با نام اختصاری «اوسک» که از سازمان جهانی اوپک الگو گرفته است، یک پروژه ملی ایران است و همه فعالان و مسوولان در حوزه زعفران و بخش کشاورزی باید سهمی در آن داشته باشند. از این رو طرح راه اندازی این سازمان برای وزارت جهاد کشاورزی، وزارت امور اقتصادی و دارایی، وزارت امور خارجه، نمایندگان مجلس و بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان ارسال شده تا با اعلام نظر هر یک از آنها، طرح نهایی آماده شود.

وی با بیان اینکه باید برای بازار زعفران اهداف بزرگی در سر داشته باشیم تا جایگاه واقعی ایران در این صنعت را بدست آوریم، گفت: در زمینه راه اندازی سازمان جهانی اوسک، بانک جهانی اوسک نیز راه اندازی خواهد شد که در این زمینه نیز مذاکرات با بانک مرکزی در حال انجام است، همچنین بورس زعفران نیز جهانی خواهد شد تا قیمت ها و برندهای زعفران ایران در کل دنیا شناخته شود.

به گفته این کارشناس ارشد بازار زعفران، امروزه برندها از مرزها فراتر رفته و فراملی شده اند به شکلی که برای مثال وقتی به برند سونی، سامسونگ و ... نگاه می کنیم خیلی از افراد حتی از کشور تولیدکننده محصولات این برند اطلاعی ندارند اما برند را به خوبی می شناسند؛ در این زمینه باید زعفران را با نام ایران در دنیا بشناسند که امیدواریم با همکاری همه فعالان بازار زعفران کشور به زودی سازمان جهانی اوسک آغاز بکار کند.

وی ادامه داد: پیش بینی می شود با راه اندازی سازمان جهانی سهم ایران از تجارت جهانی زعفران ظرف مدت چند سال ابتدایی از ۴۰۰ میلیون دلار به چهار میلیارد دلار برسد. همچنین یکی دیگر از اقدامات ایران برای رشد تجارت جهانی زعفران، تعیین استاندارد مورد قبول بازار بین المللی است به طوریکه هم اکنون کشورهای اروپایی استانداردهای ما را قبول ندارند اما راه اندازی اوسک این موضوع را نیز تسهیل می کند و سبب میشود ایران با استاندارد مورد قبول دنیا نبض بازار و قیمت ها را در دست بگیرد، بورس کالا حقوق کشاورز و مصرف کننده را حفظ می کند.

مصطفوی نژاد در ادامه به نقش بورس کالا در بازار زعفران اشاره کرد و گفت: یکی از اقداماتی که هم اکنون در بازار داخلی زعفران در حال انجام است، تکمیل و توسعه زنجیره ارزش زعفران قبل از تولید با آموزش کشاورزان تا بازخورد از مصرف کننده است که یکی از مهم ترین حلقه های این زنجیره، بورس کالاست که با استانداردسازی، ارزیابی کیفی و کمی، شفافیت در خرید و فروش و عرضه و تقاضا، حقوق کشاورز و مصرف کننده را حفظ می کند.

وی در پایان در خصوص خرید توافقی زعفران از سوی دولت گفت: خرید توافقی زعفران یکی از موفق ترین پروژه های دولت در حوزه حمایت از بازار زعفران طی سال ۹۶ بود که از زمان آغاز این طرح در سال جاری نیز شاهد بهبود قیمت زعفران و شرایط کشاورزان هستیم.

بازدهی سرمایه در فرابورس از اول سال تا کنون به ۸۰ درصد رسید و شاخص کل آن در هفته جاری با رسیدن به ۴۰۶۱ واحد و رشد ۲.۸ درصدی رو به رو شد.به گزارش مهر ، در حال حاضر شاخص کل فرابورس از ابتدای سال ۹۸ رشد ۸۰ درصدی و ارزش بازار نیز با رسیدن به بیش از رقم ۴ میلیون میلیارد ریال، افزایشی ۶۵ درصدی را نسبت به اولین روز کاری سال جاری ثبت کرد. در هفتهای که پشت سر گذاشتیم و طی ۵ روز کاری، ارزش کل معاملات ۶۷ هزار و ۳۶۷ میلیارد ریال رقم خورد که با توجه به ارزش معاملات هفته پیش از آن رشد ۱۰۷ درصدی را ثبت کرد.همچنین در پایان روز کاری چهارشنبه، حجم معاملات ۷ هزار و ۵۸۴ میلیون ورقه بود که در این بخش نیز رشدی ۹۱ درصدی نسبت به هفته قبل را شاهد بودیم. تعداد معاملات نیز در این هفته رشدی ۴۳ درصدی داشت و هزار و ۱۲۱ دفعه خریدوفروش انجام گرفت.

  • بازارها زیر ذرهبین

    در پایان هفته منتهی به ۸ آذر ۱۳۹۸، بهجز تابلو شرکتهای کوچک و متوسط (SME)، سایر بازارها هفتهای همراه با رشد را در هر سه شاخصه ارزش، حجم و تعداد معاملات سپری کردند.مرتبسازی بازارها بر اساس ارزش معاملات نشان میدهد که بازار ابزارهای نوین مالی و بازار دوم با اختلاف در رتبههای اول و دوم بالاترین ارزش دادوستدی قرار دارند. ارزش معاملات در بازار ابزارهای نوین مالی بالغ بر ۳۰ هزار میلیارد ریال بود و بازار دوم نیز با ثبت بیش از ۲۲ هزار میلیارد ریال، بیشترین سهم را از کل معاملات بر دوش داشتند.