قاضی پوردر گفتگوی اختصاصی با «تجارت» میزان افزایش حقوق در بودجه 99 را به باد انتقاد گرفت؛

گروه اقتصاد کلان: کورش شرفشاهی: خبرها در تمام طول سال برای قشر حقوق بگیر نگران کننده است. هر اتفاقی که بیفتد، برای قشر حقوق بگیر تفاوتی نمی کند زیرا در نهایت قیمت کالاها گران می شود. فرقی نمی کند که ترکیه به سوریه حمله کند یا روسیه با آمریکا سرشاخ شود، حمله عربستان به یمن باشد یا درگیری داخلی در عراق را شاهد باشیم. اصلا اگر در یک نقطه از جهان زلزله یا سونامی رخ بدهد یا اتفاقاتی از این هم ساده تر صورت بگیرد، بر اقتصاد ایران اثر می گذارد. خلاصه اینکه هر اتفاقی که در هر گوشه از جهان رخ بدهد، حداقل یکی از کالاها یا خدمات در ایران گران می شود. اما وقتی خودزنی می کنیم و به استقبال تورم و گرانی می رویم، فاجعه رخ می دهد. به عنوان نمونه در آخرین خودزنی، دولت فخیمه قیمت بنزین را 300 درصد گران کرد و به تبع آن شاهد زلزله 10 ریشتری در اقتصاد ایران بودیم به نوعی که قیمت همه کالاها و خدمات تکان خورد. در این شرایط چشم حقوق بگیران به دست دولت است و انتظار می رود دولت در این زمینه نیز افزایش 300 درصدی آن هم یک باره داشته باشد. اما تاکنون عملکرد هیچ دولتی به نفع قشر حقوق بگیر نبوده است. امسال نیز دولت لایحه بودجه را به مجلس داد و بدترین خبر در این لایحه، افزایش حقوق 15 درصدی بود. عددی که با هیچ محاسبه ای همخوانی ندارد و معلوم نیست دولت بر اساس کدام تورم یا سبد هزینه خانوار چنین عددی را استخراج کرده است.

  • مژده دلسرد کننده

در این رابطه سخنگوی ستاد بودجه گفت: میزان افزایش حقوق کارمندان دولت و بازنشستگان برای سال آینده 15 درصد خواهد بود. مژگان خانلو در مورد اقدامات و تمهیدات حوزه حمایت از معیشت عمومی، سلامت و عدالت اجتماعی در لایحه بودجه سال ۹۹، اظهار داشت: معیشت عمومی، سلامت و عدالت اجتماعی در لایحه بودجه مورد توجه قرار گرفته است.

سخنگوی ستاد بودجه سازمان برنامه و بودجه کشور با بیان اینکه پرداخت یارانه نقدی با اعتبار ۴۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان تداوم خواهد داشت، افزود: افزایش حقوق کارمندان و بازنشستگان دولت رشد ۱۵ درصدی خواهد داشت و همچنین سقف معافیت مالیاتی کارکنان دولتی و غیردولتی به سه میلیون تومان در ماه افزایش می یابد. اگرچه دولت اصرار دارد پرداخت تمامی منابع حاصل از مابه‌التفاوت افزایش قیمت بنزین (سالانه ۳۱ هزار میلیارد تومان) به حدود ۶۰ میلیون ایرانی در سال ۹۹ تداوم خوهد داشت، اما این عدد هرگز پاسخگوی هزینه های خانوار و تبعات گرانی ناشی از افزایش قیمت بنزین نیست.

  • بنزین بهانه ای برای گران فروشی

در این رابطه نایب رییس فراکسیون کارگری مجلس شورای اسلامی با انتقاد شدید از تعیین 15 درصدی حقوق کارکنان دولت گفت: در شرایطی که قیمت همه کالاها رشد وحشتناکی داشته و گران کردن 300 درصدی بنزین بهترین بهانه برای گران فروشی شده است، افزایش حقوق 15 درصدی به هیچ عنوان معنا ندارد.

نادر قاضی پور در گفت و گو با خبرنگار روزنامه تجارت با انتقاد شدید از سیاست های دولت روحانی گفت: اگر به وضعیت زندگی حقوق بگیران نگاه کنیم، می بینیم که سیر نزولی را طی می کنند و حقوقی که امروز می گیرند پاسخگوی هزینه های 10 روز زندگی آنان هم نمی شود. وی خطاب به رییس جمهور و رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: در شرایطی که مردم در بدترین وضعیت زندگی می کنند و کنترل قیمت ها از دست دولت خارج شده است، انتظار داشتیم افزایش حقوق متناسب با وضعیت روز باشد، در حالی که افزایش حقوق هیچ سنخیتی با تورم و گرانی ندارد و افزایش15 درصدی حقوق شوخی تلخ دولت با حقوق بگیران است.

نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی عواقب تصمیمات دولت را خطرناک توصیف کرد و گفت: رشد بی رویه قیمت ها و افزایش ناچیز حقوق بیانگر آن است که دولت می خواهد مردم به ویژه حقوق بگیران را تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی در بیاورد.

وی با تاکید بر اینکه قبل از این که حسن روحانی کلید خودش را در قفل ها بچرخاند، وضعیت مردم بسیار بهتر از امروز بود گفت: اگر به وضعیت زندگی مردم در سال 92 نگاه کنیم، می بینیم که حدود 5 تا 12 درصد مردم وضعیت مناسبی داشتند و جزو اقشار مرفه جامعه بودند. برای این دسته از افراد گرانی کالاها هیچ تفاوتی نمی کرد زیرا به اندازه ای پول داشتند که آقایان هر بلایی به روزگار مردم بیاورند، زندگی آنها هیچ مشکلی نخواهد داشت.

  • سقوط قشر متوسط به ورطه فقر

قاضی پور وضعیت قشر دوم جامعه تا قبل از دولت روحانی را متوسط توصیف کرد و گفت: اگر مقداری واقع بین باشیم، متوجه می شویم که70 درصد مردم تا قبل از روی کار آمدن دولت روحانی زندگی شان در وضعیت سر به سر بود و با درآمدی که داشتند، زندگی خودشان را اداره می کردند. هر چند که زندگی این افراد نیز مشکلاتی داشت اما به هر حال توان اداره خودشان را با حقوقی که می گرفتند، داشتند.... وی با یادآوری اینکه 18 درصد مردم تا قبل از دولت روحانی فقیر یا زیر خط فقر بودند گفت: این افراد شامل بازنشستگان حداقل بگیر، کارگران ساده، بیکاران و افرادی بود که پشتوانه درست و حسابی نداشتند.

نایب رییس فراکسیون کارگری مجلس با انتقاد شدید از سیاست های متکی بر سرمایه داری دولت روحانی گفت: دولت روحانی هیچ توجهی برای اقشار آسیب پذیر جامعه قایل نیست و نتیجه این تفکر و سیاست گذاری متکی بر سرمایه گذاری دولت روحانی باعث شد تا 70 درصد خانواده هایی که تا قبل از سال 92 در نقطه سر به سر زندگی می کردند، به جمع 18 درصدی اضافه شوند که زیر خط فقر بودند.

وی با انتقاد شدید از ناتوانی دولت در کنترل قیمت ها گفت: قیمت بخشی از کالاها در کنترل دولت نیست، اما آن بخش از کالاها که تعیین قیمت آنها در دست دولت است و سالهاست فاجعه درست می کند، چرا گران می شود؟

قاضی پور در پاسخ به اینکه افزایش قیمت بنزین تاثیر مستقیم بر کالاها و خدمات گذاشته است گفت: دولت روحانی با افزایش قیمت ها، فقیر کردن مردم را در دستور کار قرار داده و فقر تحمیلی به مردم را به نتیجه هم رسانده است.

  • درآمد به ریال هزینه به دلار

وی با ابراز تاسف از نبود هماهنگی بین درآمد و هزینه مردم گفت: امروزه به کارکنان دولت، حقوق بگیران و کارگران به ریال حقوق می دهند اما هزینه های زندگی مردم بر اساس دلار محاسبه می شود. برای خرید هر کالایی که مراجعه می کنیم، گرانی دلار را بهانه می کنند و کنترل قیمت هم در دست دولت است.

عضو کمیسیون صنایع مجلس با تاکید بر اینکه گرانی قیمت ها باعث شده تا حقوق بگیران با شرف به چه کنم بیفتند گفت: اگر حقوق بگیر چاره ای ندارد، به دلیل قفلی است که دولت روحانی در نتیجه سومدیریت بر زندگی مردم زده است.

وی با اعلام اینکه معلمان، نیروهای مسلح، کارکنان دولت و در یک کلام حقوق بگیران کشور به سراشیبی ناتوانی مالی و فقر سقوط کرده اند گفت: وقتی با مردم صحبت می کنیم، سوال مردم از ما این است که با این اوضاع فلاکت بار چه کار کنند و چگونه خرج کنند تا شرمنده زن و فرزندشان نشوند؟

قاضی پور با اعلام اینکه تبعات گران کردن بنزین در آینده بیشتر به چشم خواهد خورد گفت: اگر مدیریت دولت با همین روال ادامه داشته باشد، روزی خواهد رسید که در سفره های خالی مردم نان هم پیدا نشود.

  • حذف درمان و تفریح

وی با تاکید بر اینکه مردم برای مقابله با حقوق ناچیز و گرانی های بی حساب و کتاب، راهکارهای بسیاری دارند گفت: در اولین گام بهداشت خانواده شان را حذف خواهند کرد. بدین معنا که اگر به بیماری مبتلا شدند، سراغ پزشک نمی روند، دارو مصرف نمی کنند و نتیجه آن می شود که بیماری های خطرناکی مبتلا می شوند.

نایب رییس فراکسیون کارگری دومین اقدام حقوق بگیران را حذف تفریح و مسافرت اعلام کرد و گفت: مردم تنها در مسیر خانه و محل کار رفت و آمد خواهند کرد و حتی فکر تفریح را هم از سرشان بیرون می کنند.

وی سومین گام مقابله با گرانی و ناتوانی در تامین معیشت زندگی را کاهش دید و بازدید یا صله رحم اعلام کرد و گفت: وضعیت بد اقتصادی حقوق بگیران باعث خواهد شد تا مرز قطع صله رحم پیش بروند.

قاضی پور با اشاره به بیماری هایی که سراغ حقوق بگیران آمده است گفت: وقتی ویتامین و پروتئین لازم به بدن انسان نرسد، بدن ضعیف می شود و کوچکترین بیماری به بدترین نوع آن تبدیل می شود.

وی با اعلام اینکه ناتوانی نان آور خانواده در تامین نیازهای زن و فرزند، فشارهای روحی روانی شدیدی به تمام اعضای خانواده وارد می کند گفت: ناتوانی در تامین نیازهای ابتدایی در دراز مدت، آنچنان باعث مشکلات روحی روانی خواهد شد که با میلیاردها تومان سرمایه گذاری هم نخواهیم توانست این معضل را حل کنیم.

نماینده ارومیه از افزایش بزهکاری و جرم خبر داد و گفت: در برخی موارد کار بجایی می رسد که شریف ترین انسانها نیز دست به خلاف می زنند تا شرمنده زن و فرزند نشوند.

وی با ابراز تاسف از اینکه کارکنان دولت هیچ تشکلی ندارند تا از حقوق آنان در قبال مصوبات دولت دفاع کند گفت: نمایندگان مجلس به عنوان حامیان کارکنان دولت باید در مورد افزایش حقوق فریاد بزنند و باور من این است که نمایندگان مجلس مانند سال گذشته در صحن علنی از افزایش 15 درصدی عبور خواهند کرد اما امیدواریم به اعتراض دولت توجه نکرده و افزایش مناسبی را مصوب کنند.

  • دستمزدهای بی تناسب کارگران

قاضی پور با اعلام اینکه در لایحه بودجه آمده که افزایش حقوق کارکنان دولت بر دستمزد کارگران نیز اثر می گذارد گفت: روال بر این است که در آخرین روزهای سال، شورای عالی کار تشکیل می شود تا دستمزد سال آینده کارگران را تعیین کند و آنچه تاکنون برای کارگران تصویب شده، هیچ تناسبی به واقعیت ها نداشته است.

وی با اعلام این که اعضای شورای عالی کار هیچ تناسبی ندارد گفت: 6 تن از اعضای شورای عالی کار به نمایندگی از دولت 3 تن به نمایندگی از کارفرمایان و سه تن نیز به نمایندگی از کارگران در جلسه حاضر می شوند و خواسته های خودشان را مطرح می کنند. اما چون دولت کارفرمای بزرگی است، معمولا آرای دولت با کارفرمایان یکی می شود و در نهایت کارگران در اقلیت محض باقی می مانند و مبلغی ناچیز به دستمزد کارگران افزوده می شود.

نماینده ارومیه با یادآوری اینکه در سالهای گذشته هرگز افزایش دستمزد مطابق با تورم نبوده است گفت: نتیجه بی توجهی به افزایش دستمزد بر مبنای تورم واقعی، عقب افتادگی حقوق کارگران بود به نوعی که حدود 60 درصد به حقوق کارگران بدهکار بودند.

وی با تاکید بر اینکه اگر قرار بود افزایش حقوق متناسب با تورم یا سبد هزینه خانوار باشد، می بایست حداقل حقوق کارگران در شرایط کنونی 4 میلیون و 500 هزار تومان باشد گفت: با این اوضاع واحوالی که امروز به وجود آمده و گرانی وحشتناک ناشی از گرانی بنزین، حداقل حقوق کارگران برای سال آینده باید ماهیانه6 میلیون تومان باشد.

  • افزایش حقوق بیشتر از سال گذشته

از سوی دیگر دبیرکل خانه کارگر با مخالفت شدید نسبت به افزایش 15 درصدی حقوق کارکنان دولت گفت: عددی که امسال برای افزایش حقوق مطرح می شود هرگز از عدد سال گذشته کمتر نخواهد بود و چون سال گذشته افزایش 20 درصدی حقوق در مجلس تصویب شد، دولت باید عددی بیش از سال گذشته بیاورد و 15 درصد به هیچ وجه توجیه ندارد.

علیرضا محجوب در گفت وگو با خبرنگار روزنامه تجارت با تاکید بر اینکه مصوبات بودجه ابتدا در کمیسیون تلفیق بررسی و نهایی می شود و سپس به صحن علنی می آید گفت: اگر نمایندگان عضو کمیسیون تلفیق به افزایش 15 درصدی حقوق رای بدهند که البته معتقد نیستم چنین تصمیمی گرفته شود، نمایندگان درصحن علنی مجلس مانند سال گذشته اصلاح قیمت خواهند داشت.ژ

وی با تاکید بر اینکه بی شک خروجی مجلس متفاوت با نظر دولت است گفت: بی شک مصوبه افزایش حقوق کارکنان دولت برای سال آینده کمتر از سال گذشته نخواهند بود.

رییس فراکسیون کارگری مجلس با تاکید بر اینکه حقوق کارگران نیز به تاسی از حقوق کارکنان دولت افزایش خواهد داشت گفت: متاسفانه امروزه مبنای افزایش 15 درصد حقوق کارکنان دولت بر دستمزد کارگران سایه انداخته است. اما از آنجا که تصمیم شورای عالی کار در پایان سال و پس از تصویب لایحه بودجه اتفاق خواهد افتاد، تا آن زمان افزایش دستمزد کارگران نیز بیش از 15 درصد خواهد بود.

استقبال تجار آذربایجان‌شرقی از بازار سوریه

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجانشرقی با اشاره به تشکیل و فعالیت میز سوریه در این نهاد در سه ماه اخیر اعلام کرد: استقبال تجار و صنعتگران استان از بازار این کشور روز به افزایش است. حبیب امین‌زاده در ششمین جلسه کارشناسی و مطالعاتی میز سوریه گفت: پیش از این کشور سوریه در ۱۰ ردیف نخست مقاصد صادراتی آذربایجان شرقی قرار نداشت، اما در زمان حاضر توجه تجار استان به این بازار در حال افزایش بوده است. وی افزود: برنامه عملیاتی خوبی در این زمینه تدوین شده و امیدواریم بتوانیم با شناخت کافی و بهره‌مندی از ظرفیت‌های تجاری کشور سوریه، میزان صادرات آذربایجان شرقی به این کشور افزایش پیدا کند.

 

ایران آماده همکاری تجاری با استرالیا

رئیس اتاق مشترک ایران و استرالیا گفت: همکاری و پیاده‌سازی برنامه‌های تولید و بازاریابی مشترک از سوی ایران و استرالیا فرصتی بی‌بدیل برای همتایان استرالیایی فراهم کرده است. به گزارش تجارت به نقل از ایلنا، همایش تخصصی بازار مواد غذایی ایران 2020 با حضور لیندال ساکس سفیر استرالیا در تهران و ایان هالیدی رئیس دفتر خاورمیانه کمسیون تجارت دولت استرالیا، از سوی اتاق مشترک ایران و استرالیا برگزار شد. در این همایش که با حضور فعالان بخش خصوصی دو کشور برگزار شد، حمیدرضا مناقبی، با مروری بر فراز و نشیب اقتصادی سال‌های اخیر ناشی از بازگشت یکجانبه تحریم‌ها توسط دولت آمریکا، به تبیین اهداف کوتاه مدت، میان مدت و دراز مدت توسعه همکاری با استرالیا پرداخت.

 

افزایش حجم مبادلات تجاری ایران و ازبکستان

معاون وزیر صمت اظهار داشت: در دو سال گذشته همکاری میان شرکت‌های ازبکی و ایرانی افزایش یافته است، این افزایش بر حجم مبادلات دو کشور تاثیر نهاده است که ما در سال 2019 نسبت به 2018 جلو رفتیم و امیدواریم در سال 2020 نیز بتوانیم با تلاش و کوشش مضاعف بخش خصوصی دو کشور باز هم در توسعه مناسبات اقتصادی و تجاری افزایش داشته باشیم. به گزارش ایلنا و به نقل از وزارت صمت، حمیدزادبوم در مراسم افتتاحیه نمایشگاه اختصاصی توانمندی‌های جمهوری اسلامی ایران در تاشکند ازبکستان بیان کرد: مراتب تشکر خود را از دولت ازبکستان برای پذیرا بودن ما در اینجا اعلام می‌دارم.

عضو اتاق ایران در دیدار با سفیر اتریش در تهران تصریح کرد:

گروه تجارت: عضو هیات رئیسه اتاق ایران در دیدار با سفیر اتریش در تهران، به ظرفیت های دو طرف برای توسعه مناسبات اقتصادی اشاره و اعلام کرد: بخش خصوصی ایران از برقراری ارتباط اقتصادی با بخش خصوصی اتریش استقبال می‌کند.

به گزارش تجارت از پایگاه اتاق ایران، کیوان کاشفی با تأکید بر اینکه همه کشورها باید بدعهدی‌های آمریکا در برجام را محکوم کنند، گفت: ما پس از عادی شدن شرایط در آینده، قدرشناس پایبندی برجامی کشورها به تعهدات خود خواهیم بود.

کیوان کاشفی در دیدار با سفیر اتریش در تهران، افزود: اتریش تاکنون نسبت به برجام پایبند بوده و اطلاعاتی که ما از این کشور داریم نشان می‌دهد که اتریش قابلیت‌های مهمی به‌ویژه در پتروشیمی، ماشین‌آلات و تولید تین کشور دارد و می‌تواند با انتقال تجربیات به فعالان اقتصادی ایران کمک به سزایی داشته باشد.

کاشفی با بیان اینکه اطلاعات خوبی از ظرفیت‌های تجاری استان کرمانشاه در اختیار شما می‌گذاریم، به سفیر اتریش در تهران گفت: ما آمادگی کامل داریم برای واحدهای در دست اجرا مثل پتروشیمی چهارم و پالایشگاه دوم و صنایع غذایی از تجربیات کشور اتریش استفاده کنیم.

رئیس اتاق کرمانشاه افزود: پس از خروج آمریکا از برجام ارتباط اقتصادی ما با اتریش قطع نشد و ما از برقراری ارتباطات اقتصادی بیشتر با این کشور در بخش خصوصی استقبال می‌کنیم و این را از طریق رایزن اقتصادی و سفارتخانه دنبال می‌کنیم.

  • لزوم توسعه دوجانبه

سفیر اتریش در تهران نیز در این دیدار گفت: مشارکت اقتصادی در سطح استانی و ملی بین اتریش و ایران انجام گرفته و شرکت‌هایی در حوزه مشخص اقتصادی باید برای توسعه تجارت دوجانبه ورود کنند. مایر ادامه داد: اتریش به آنچه در برجام در قبال ایران پیش‌بینی شده پایبند است که انجام بگیرد.

او گفت: شرکت‌های در حوزه مشخص اقتصادی باید بیشتر در معادلات اقتصادی دو کشور وارد شوند.

مایر با تأکید بر توسعه همکاری‌های مشترک و همچنین همکاری با کرمانشاه، افزود: جمع‌بندی لازم انجام گرفته و مثلاً در استان کرمانشاه، در زمینه سایت پسماند، محیط‌زیست و.... همکاری لازم انجام خواهد گرفت. سفیر اتریش در تهران گفت: اتریش ازلحاظ فناوری سبز در جهان پیشرو است و تمایل به همکاری با ایران دارد و در زمینه گردشگری نیز اهدافی برای پیشبرد اهداف اقتصادی در نظر گرفته شده است.

  • شرط اصلاحات اقتصادی

در خبری دیگر،‌ در نشست شورای اداری استان کرمانشاه که با حضور رئیس مجلس شورای اسلامی و وزیر نیرو برگزار شد، با بیان اینکه اصلاحات اقتصادی کشور نباید با ترس صورت گیرد، گفت: برای این منظور نیازمند تقویت سرمایه های اجتماعی در کشور هستیم که می‌تواند با همت مجلس محقق شود.

کیوان کاشفی با اشاره به مشکلات متعدد اقتصادی که در کشور وجود دارد از جمله نرخ بالای بیکاری، مشکلات نظام بانکی، مشکلات صندوق‌های بازنشستگی و ...، افزود: بیکاری امروز به یک ابرچالش برای جوانان تبدیل شده و رفع این معضل نیازمند میلیاردها تومان سرمایه‌گذاری و سازوکارهای مختلف است.

عضو هیئت رئیسه اتاق ایران یادآور شد:در حوزه نظام بانکی نیز با معضلات متعددی مواجهیم و نظام بانکی امروز به سانتریفیوژی تبدیل شده که هر چهار سال یکبار نقدینگی موجود در کشور را دو برابر می‌کند. به گفته کاشفی، شرایط نظام بانکی امروز به گونه‌ای شده که این نظام نه در خدمت بخش تولید است و نه در خدمت اقتصاد کشور است.

وی با اشاره به معضلات صندوق‌های بازنشستگی که در شرایط اقتصادی بدی قرار دارند، گفت: چرا باید مالیاتی که از فعالان اقتصادی گرفته می‌شود به این صندوق‌ها تزریق شود. رئیس اتاق کرمانشاه، فشارهایی که بر فضای کسب و کار کشور و فعالان اقتصادی وارد می‌شود را نیز مزید علت مشکلات دانست.

وی با بیان اینکه برای همه مشکلات راهکارهای کارشناسی وجود دارد، تاکید کرد: متاسفانه سرمایه‌های اجتماعی در کشور بسیار تنزل پیدا کرده و این امر باعث شده هر اصلاح اقتصادی که بخواهیم انجام دهیم با ترس مواجه باشیم.

کاشفی، اصلاح قیمت سوخت که تقریبا همه کارشناسان با آن موافق بودند را از جمله این موارد دانست که نیاز آن ضروری بود اما با واکنش‌هایی از سوی مردم مواجه شد.

وی معتقد است: اگر قرار است اصلاحات اقتصادی در کشور صورت بگیرد ابتدا باید سرمایه‌های اجتماعی را تقویت کنیم و این امر به همت مجلس می‌تواند محقق شود. وی با بیان اینکه رئیس مجلس شورای اسلامی می‌تواند پرچم گفتمان ملی را در کشور بلند کند، تاکید کرد: مردم ما مردم خوبی هستند و اگر با آن‌ها صحبت کنیم و آنها را از مسائل مطلع کنیم حتما خواهند پذیرفت.

عضو هیات رئیسه اتاق ایران، در ادامه با بیان اینکه مجلس طی سال‌های اخیر اقداماتی در خصوص بعضی از موارد انجام داده که از جمله آن می‌توان به قانون مالیات بر ارزش افزوده، قانون بانکداری، قانون تجارت و ... اشاره کرد، ادامه داد: متاسفانه این موارد با گذشت چند مدت به سرانجام نرسیده و فعالان اقتصادی چشم به راه تعیین تکلیف آن هستند.

سرمقاله

رضا آریاراد

کارشناس بازار خودرو

افزایش قیمت خودروهای سواری در چند هفته اخیر در بازار را می‌توان هیجانی توصیف کرد که واسطه‌گران این فضا را با آشفته کردن بازار خودرو و به بهانه‌های افزایش نرخ سوخت و نوسانات نرخ ارز، به وجود آورده‌اند و قصدی جز افزایش کاذب قیمت خودرو و عرضه خودروهای دپو شده را ندارند...در چند ماه اخیر با وجود بازگشت رونق تولید به صنایع خودروسازی کشور شاهد افزایش کاذب قیمت‌های خودرو در بازار هستیم، نشانه‌ها و آمارها همگی حکایت از تولید و تجاری‌سازی مناسب و متناسب با نیاز بازار دارد، از طرفی نظارت‌ها در بخش خودرو بسیار موثر عمل کرده و موجب تسهیل در روند تجاری سازی شده است.

در اینجا این سوال به ذهن می‌رسد که براستی چرا با وجود رونق در تولیدات و تجاری‌سازی محصولات خودرویی، شاهد عدم تناسب و افزایش قیمت خودروهای داخلی با قیمت مصوب کارخانه در بازار هستیم؟

برخی از کارشناسان افت میزان ۳۲ درصدی تولید در مقایسه با هشت ماهه سال قبل را از عوامل اختلاف قیمت خودرو با بازار عنوان می کنند. برخی دیگر بر این باورند که تحریم ها و دست و پنجه نرم کردن صنایع خودروسازی با شرایط دشوار تامین متناسب با نیاز نقدینگی، در تولید خودرو اثرگذار بوده است. همچنین عده‌ای دیگر افزایش نرخ سوخت را مهمترن عامل دانسته و نوسانات نرخ ارز را که در هفته‌های اخیر شاهد آن بوده‌ایم موثر در آشفتگی قیمت بازار خودرو می‌دانند.

اما باید به این نکته توجه داشت که شوک اقتصادی ناشی از تحریم را که در سال ۱۳۹۷ با تحریم شدن بخش خودروسازی کشور توسط استکبار جهانی اتفاق افتاد، پشت سر گذاشته و با تحول و برنامه‌ریزی منسجم در جبران کسری قطعات و اجزاء مورد نیاز خودرو، در سال ۱۳۹۸ شاهد رونق در این بخش هستیم و با برنامه‌ریزی‌های منسجم در داخلی‌سازی، می‌توان اینگونه تعبیر کرد که تحریم‌ها برای خودروسازان خودکفایی و افزایش میزان داخلی‌سازی و حمایت از تولید داخل را به ارمغان آورده است و همینطور برابر پیش‌بینی‌ها تا سال ۱۳۹۹ تمامی اهداف از پیش تعیین شده در داخلی سازی خودرو قابل تحقق خواهد بود.

از طرفی، در بخش تجاری‌سازی خودروهای کف پارکینگ، خودروسازان بسیار موفق عمل کرده و با سرعت مناسب در تحویل و همچنین با تعهد به روزرسانی تحویل ها از دیماه امسال، در پوشش تقاضای مصرف کننده نهایی بسیار موثر بوده و می توان ان را مهمترین عامل رونق در صنعت خودرو عنوان کرد؛ که تداوم این رویه دست کم تا پایان امسال به اغنای نیاز تقاضا در بازار بدین وسیله خواهد انجامید. تعهد به روزرسانی و تحویل خودرو را منطقا می باید یکی از نشانه های نزدیک تر شدن قیمت بازار با قیمت مصوب کارخانه دانست. بنابراین افزایش قیمت خودروهای سواری در چند هفته اخیر در بازار را می‌توان هیجانی توصیف کرده که واسطه‌گران در فضای مجازی با آشفته کردن بازار خودرو و به بهانه‌های افزایش نرخ سوخت و نوسانات نرخ ارز، به وجود آورده و قصدی جز افزایش کاذب قیمت خودرو و عرضه خودروهای دپو شده آنها ندارند. از این رو، نقش رسانه‌ها در اطلاع رسانی از اوضاع متناسب با نیاز بازار حال حاضر خودروسازان در تامین نیاز مصرف کننده نهایی، تولید و تحویل متناسب با نیاز مصرف‌کننده و جلوگیری از ضرر و زیان آنان در بازارهای آشفته که توسط منفعت طلبان و مفسدان اقتصادی به آن دامن زده شده؛ بسیار موثر بوده و در شرایط کنونی برای از بین بردن جو روانی حاصل از دسیسه واسطه گران و دلالان اقتصادی، این نیاز به اطلاع‌رسانی بشدت احساس می‌شود.

پیش‌بینی می‌شود بزودی شاهد تغییر بسیار محسوس قیمت‌ها و شفافیت در بازار خودرو باشیم، چراکه افزایش تیراژ تجاری سازی محصولات شرکت‌های خودرویی و اطلاع رسانی جراید و رسانه‌ها از افزایش توانمندی و پتانسیل‌های بالای ایجاد شده توسط خودروسازان، به کاهش هیجانات لحظه‌ای انجامیده و از ضرر و زیان مصرف‌کنندگان حقیقی در ورود به اینگونه بازارها خواهد کاست.

منبع: ایرنا

یادداشت

مسعود یوسفی

روزنامه نگار

اگرچه جهانگردانی که برای اولین بار به ایران می آیند با دیدن شهرهای کشورمان و مردمی که سرگرم کار و زندگی خود هستند ممکن است ذوق زده شوند و در مصاحبه با رسانه ها و هنگام تعریف خاطره سفرشان با شگفتی از زیبایی هایی که می بینند داد سخن بدهند و تعریف کنند...که چه سفر خوبی داشته اند اما آیا واقعا همه چیز در ایران زیباست؟ آیا مشاهده کودکان کار که با سر و روی ژولیده اینجا و آنجا دیده می سچند و بیش از ۸۰ درصد آن ها هم غیر ایرانی هستند زیباست؟ آیا صحنه پیرمردی تکیده و رنجور که تا کمر روی سطل زباله خم شده است تا تکه نانی خشک و سخت بیابد و دندان بزند زیباست؟ آیا ترافیک و شلوغی سرگیجه آور خیابان ها و فرسودگی بسیاری ساختمان ها و دود و دم مرگباری که روی شهرها سایه انداخته است مناظری زیبا هستند؟ آیا ازدحام روزانه انبوه شاکیان و متشاکیان و وجود چند ده میلیون پرونده در نوبت اقدام در مراجع قضایی زیباست؟ آیا وجود این همه تبعیض و رانت و اختلاس و بیکاری و گرانی و تورم و طلاق و اعتیاد و اسراف و خام فروشی و نابودی محیط زیست و هدررفت منابع و ثروت ملی زیباست؟ ...متاسفانه این آیا، آیا ها، حالا حالاها می تواند ادامه داشته باشد و چالش ها و معضلات بسیاری را پیش روی خواننده ای که خود او هم هر لحظه و هر روز با آن ها سر و کار دارد بگذارد و حالش را بدتر از بد کند. شاید به ذهن کسی برسد که نگارنده فقط نیمه خالی لیوان را می بیند و باید نیمه پر لیوان را هم دید. بله! ایران سرشار از نیروی انسانی توانمند و مستعد، منابع و ذخایر خدادادی ارزشمند و‌ موقعیت کم نظیر سوق الجیشی است که با وجود آن ها می توان هر ناممکنی را ممکن ساخت و دستاوردهای عظیم حاصل کرد و ثروت و رفاه چشمگیر برای مردم و کشور ایجاد نمود ما همه این ها فعلا بالقوه است و هنوز به فعل در نیامده است و پیشرفت هایی هم که حاصل شده نسبت به آنچه که باید باشد ناچیز است. همین که امروز کشور توانسته است در مقابل تحریم های فلج کننده آمریکا این همه تاب بیاورد و مقاومت کند دستاورد کمی نیست اما به حکم قاعده «ما می توانیم»، شرایط به خصوص به لحاظ اقتصادی بایستی بسیار بهتر از این باشد که هست. همانطو ر که رهبر انقلاب و سران قوا و سایر مسئولان به کرات ابراز کرده اند در حال حاضر معیشت مردم و بهبود وضعیت اقتصاد در اولویت سایر مسائل است و صواب این است که متولیان اداره جامعه به حل این مشکل زیرساختی اهتمام جدی بورزند تا پس از آن سایر مشکلات از عرصه جامعه رخت بربندد و گردشگران و ایرانگردانی که به این دیار سفر می کنند واقعا و حقیقتا با ایرانی بسیار زیباتر و جذابتر روبرو شوند چون آنچه که آن ها در حال حاضر مشاهده می کنند و به وجد می آیند تنها نسبت به چهره و نمای تیره و تاری است که رسانه های بیگانه به تصویر می کشند.