ظریف به دبیر کل سازمان ملل نامه نوشت؛

گروه سیاسی - کورش شرفشاهی: ژست های آمریکایی هرگز پاسخگو نبوده و نه تنها برای آمریکایی ها به ویژه ترامپ و دولتمردانش آبرو نخریده، بلکه همواره باعث آبروریزی آنان شده و رویکرد جنایتکارانه آنان را افشا کرده است. اما امروز که نه تنها ایران بلکه جهان درگیر ویروس مهلک کرونا شده، بار دیگر آمریکا را در معرض آزمون دیگری قرار داده تا دولتمردان به ویژه دونالد ترامپ رییس جمهور کنونی آمریکا ماهیت خود را به جهانیان نشان دهند. البته ترامپ در اولین گام اعلام کرد که آماده کمک به ایران و حتی تعریف کانال مالی برای قدرت دادن به ایران برای خرید نیازهای دارویی و بهداشتی است اما هرچقدر پیش تر رفتیم، ماهیت غیر انسانی آمریکایی ها بیشتر نمایان شد. نکته مهم اینجا بود که ترامپ در سخنان خود تاکید کرده بود که کافی است ایران درخواست کمک کند اما ایران برای بازکردن مشت آمریکای پلید درخواستی نیز مطرح کرد که با واکنش های کینه توزانه رو به رو شد.

  • ادعای کمک به ایران

پس از آنکه ترامپ و برخی مسوولان آمریکایی از آمادگی کمک به ایران خبرداده بودند، یک مقام آمریکایی مدعی شد که کشورش تلاش کرده اقداماتی برای کمک به کره شمالی، ایران و چین و همه انجام دهد.به گزارش ایلنا از تایم، رابرت دسترو معاون بخش دموکراسی و حقوق بشر وزارت امورخارجه آمریکا در مورد کمک به ایران و کره شمالی برای مقابله با کرونا ویروس گفت: می‌دانم که دولت ما تلاش کرده اقداماتی برای کمک به کره شمالی، ایران و چین و همه انجام دهد. ما می‌خواهیم مفید باشیم و بتوانیم کمک کنیم تاکنون چندین بار این کار را کرده‌ایم.

  • نامه به دبیرکل سازمان ملل

در همین رابطه وزیر امور خارجه کشورمان که از کمک های آمریکا ناامید شده بود، با ارسال نامه‌ای به آنتونیو گوترش که رونوشت آنرا برای روسای همه سازمان های بین المللی و همتایان خود در سراسر جهان فرستاد، پایان تحریم‌های دولت ایالات متحده را که مانع عمده ای برای مبارزه با شیوع کرونا در کشورمان است، خواستار شد. محمد جواد ظریف در این نامه تاکید کرد که علی‌رغم توانمندی علمی و تعهد نظام سلامت ایران برای مبارزه با شیوع کروناویروس، تحریم‌های ایالات متحده بر تجارت قانونی و پیش شرط های اخیر مقامات ایالات متحده برای ممانعت از فروش دارو، تجهیزات پزشکی و کالاهای بشردوستانه، تلاش‌ها برای مبارزه با شیوع کووید-۱۹ در ایران را با موانع جدی مواجه کرده است.وزیر امور خارجه، تاثیر تحریم‌های ثانویه بر فروش نفت و هم چنین دیگر صادرات کشور توسط بخش خصوصی و در نتیجه کاهش توان دولت برای تامین یارانه کالاهای اساسی شهروندان ایرانی، و کاهش توان بخش خصوصی برای تولید و اشتغال، چندلایه بودن تحریم‌های بخش‌های مالی، حمل و نقل، بیمه و بانکی برای ممانعت از فروش دارو و تجهیزات پزشکی به ایران، عدم تامین لوازم و نرم‌افزارهای ناوبری مورد استفاده شرکت‌های هواپیمایی ایران با هدف زمین‌گیر کردن بخش هوایی ایران و اقدامات اخیر شرکت‌های آمریکایی برای مانع‌تراشی در استفاده از فناوری اطلاعات در جلوگیری از شیوع کووید-۱۹ را به عنوان مثال‌هایی از اقدامات آمریکا بر شمرده که تا حدی در بی‌عملی جامعه جهانی در مقابل اقدامات غیرقانونی دولت ایالات متحده ریشه دارد.وی در پایان، توقف فوری تروریسم اقتصادی دولت ایالات متحده علیه مردم ایران را الزامی دانسته و بر وظیفه سازمان ملل متحد و کشورهای عضو در همراهی با درخواست مردم و دولت ایران در توقف سیاست دولت ایالات متحده تاکید کرده است و از دبیرکل درخواست کرده است که متن این نامه به عنوان سند مجمع عمومی و شورای امنیت منتشر شود.

  • درخواست از صندوق بین‌المللی پول

اما صندوق بین المللی پول که گویا بیشتر از آمریکا شرایط بحرانی شیوع کرونا را درک کرده است، به صورت رسمی بر کمک به کشورهای جهان برای مقابله با کرونا تاکید و اعلام کرد که اعتباری برای کشورهای جهان در نظر گرفته است. در نتیجه این اظهارات وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به اعلام آمادگی صندوق بین المللی پول برای کمک به کشورها برای مقابله با کرونا تاکید کرد که بانک مرکزی ایران خواستار دسترسی فوری به این تسهیلات است. محمدجواد ظریف با انتشار پیامی در حساب کاربری خود در توئیتر خواستار کمک صندوق بین المللی پول در رابطه با ویروس کرونا شد.وی در پیام خود نوشت: رئیس صندوق بین‌المللی پول گفته است که کشورهای متاثر از ویروس کرونا توسط "ابزار سریع مالی" مورد حمایت قرار خواهند گرفت. بانک مرکزی ایران خواهان دسترسی فوری به این تسهیلات است.ظریف افزود: صندوق بین المللی پول و هیئت مدیره آن می‌بایست به مسئولیت این نهاد پایبند باشند، در طرف صحیح تاریخ بایستند و مسئولانه عمل کنند. همچنین رئیس کل بانک مرکزی نیز در پست اینستاگرامی خود اعلام کرد: در نامه هفته پیش خود به رئیس صندوق بین‌المللی پول خواستار استفاده از حق ایران برای بهره‌مندی از طرح ۵۰ میلیارد دلاری تسهیلات سریع آن صندوق برای پیشگیری و درمان و مقابله با آثار اقتصادی ویروس کرونا شده‌ام.

  • اعلام فوری‌ترین نیازها

از سوی دیگر وزیر امورخارجه کشورمان در توئیتی فوری ترین نیازهای کادر درمانی کشور در مبارزه با کرونا را لیست کرد. محمدجواد ظریف گفت: کادر درمانی ایران با شجاعت در خطوط مقدم در حال مبارزه با کروناست.وزیر امورخارجه کشورمان تاکید کرد: تلاش‌های آنها به دلیل کمبودهای گسترده‌ای که بر اثر محدودیت‌های ایجاد شده برای دسترسی مردم ما به تجهیزات پزشکی و دارویی بوجود آمده، کُند شده است. فوری‌ترین نیازمندی‌ها در لیست پیوست آمده است.ظریف تاکید کرد: ویروس‌ها قائل به تبعیض نیستند؛ بشریت هم (در کمک کردن) نباید تبعیض قائل شود.

  • واکنش آمریکا به درخواست کمک

اما در هنگامی که انتظار می رفت آمریکا به درخواست ایران واکنش مثبت نشان دهد و حداقل کمک اندکی ارایه کند، دست به اقدامی انتحاری زد و سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در واکنش به درخواست کمک وزیر امور خارجه کشورمان از جامعه جهانی در پی شیوع کرونا ویروس، موضوع آزادی زندانیان آمریکایی در ایران را مطرح کرد. مورگان اورتاگوس در اظهاراتی که بیشتر به فرار روبه جلو شباهت دارد تا اظهارات منطقی و انسانی، در صفحه توییترش با عنوان فوری نوشت: آمریکایی‌ها شجاعانه در حال مبارزه با احکام ناعادلانه زندان در ایران هستند. یک حکومت بی‌رحم مانع تلاش‌های آن‌ها می‌شود. نیاز ضروری آن‌ها آزاد شدن است.

  • رفتار کینه توزانه ترامپ

اگرچه سابقه سیاست ورزی و مدیریت ترامپ، دروغ پراکنی و اظهارات ضد و نقیض است، اما در شرایط شیوع بیماری مسری و کشنده کرونا، انتظار می رفت تغییر رویه بدهد که این را نیز شاهد نبودیم به نوعی که رئیس جمهوری آمریکا فرمان وضعیت اضطراری ملی در قبال ایران را برای یک سال دیگر تمدید کرد. «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در نامه‌ای به کنگره اعلام کرد که وضعیت اضطراری ملی درباره ایران که ۱۵ مارس ۲۰۲۰ منقضی می‌شود، باید برای یک سال دیگر تمدید شود.«جیمی کارتر» رئیس‌جمهوری اسبق آمریکا در تاریخ ۱۵ مارس ۱۹۹۵ برای نخستین بار در قبال وضعیت اضطراری اعلام کرد و این وضعیت هر ساله توسط روسای جمهوری آمریکا تمدید می‌شود.

صدور فرمان تشکیل قرارگاه بهداشتی و درمانی

حضرت آیت الله خامنه‌ای فرمانده معظم کل قوا با صدور فرمانی به سرلشکر باقری رئیس ستاد کل نیرو‌های مسلح با تقدیر از خدمات نیرو‌های مسلّح به مردم در زمینه مقابله با ویروس کرونا، بر لزوم سازماندهی این خدمات در قالب یک «قرارگاه بهداشتی و درمانی» برای پیشگیری از شیوع بیشتر این بیماری تأکید کردند. در فرمان رهبر انقلاب خطاب به سرلشگر باقری آمده است: با تقدیر از خدماتی که نیرو‌های مسلّح تاکنون در زمینه‌ی کرونا به مردم عزیز تقدیم کرده‌اند و با تاکید بر ادامه و گسترش هرچه بیشتر آن، لازم است سازماندهی این خدمات به شکل یک قرارگاه بهداشتی و درمانی بوده و علاوه بر درمان و ایجاد مراکز درمانی مانند بیمارستان صحرایی و نقاهتگاه و غیره، به پیشگیری از شیوع بیشتر بیماری با شیوه‌های لازم نیز بپردازد. تقسیم وظائف و مأموریت‌های سازمان‌ها و بخش‌های نیرو‌های مسلّح از وظائف این قرارگاه است. این قرارگاه باید در هماهنگی کامل با دولت و وزارت بهداشت و درمان عمل کند.این اقدام با توجه به قرائنی که احتمال «حمله‌ی بیولوژیکی» بودن این رویداد را مطرح کرده می‌تواند جنبه‌ی رزمایش دفاع بیولوژیک نیز داشته و بر اقتدار و توان ملّی بیفزاید.امید است با هدایت الهی و پشتیبانی ویژه‌ی حضرت بقیه الله ارواحنا فداه ملت ایران همواره پیروز و برخوردار از امنیت و سلامت باشند.

هماهنگی دستگاه‌ها در مقابله با کرونا

رییس مجلس شورای اسلامی در دیدار وزرای کشور و بهداشت، ترمیم و جبران افت شماری از کسب و کارها در کشور به دلیل شیوع کرونا را ضروری دانست و تاکید کرد: حمایت از کسب و کارها در شرایط فعلی باید در ستاد اقتصادی دولت پیگیری شده و تمهیدات ویژه و هدفمندی برای آن اندیشیده شود.به گزارش ایسنا،‌ علی لاریجانی با اشاره به ضرورت هماهنگی همه دستگاه‌ها در موضوع مقابله و پیشگیری بیماری کرونا، گفت: تمام توان مجموعه‌ها در دولت و دیگر بخش‌ها می بایست هماهنگ شده و در خدمت کمک به جلوگیری از شیوع و ریشه‌کنی این بیماری درآید و گزارش اقدامات انجام شده به مردم داده شود.لاریجانی بررسی‌های میدانی در استان‌ها و دریافت بهنگام اطلاعات دقیق از نیازمندی های مردم و مراکز درمانی را لازمه تصمیم‌گیری هماهنگ در مقابله با کرونا دانست.

محدودسازی اختیارات نظامی ترامپ

مجلس نمایندگان آمریکا قطعنامه محدودسازی اختیارات نظامی «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری این کشور علیه ایران را تصویب کرد.به گزارش ایلنا از سی‌ان‌ان شماری از جمهوری‌خواهان مجلس نمایندگان آمریکا، در اقدامی همسو با دموکرات‌ها به این قطعنامه رای مثبت دادند.این قطعنامه که توسط «تیم کین» سناتور دموکرات ایالت ویرجینا پیشنهاد شد، ماه گذشته به‌رغم مخالفت‌های شدید ترامپ در مجلس سنا تصویب شده بود.مجلس نمایندگان آمریکا پیش از این، طرح جلوگیری از تأمین منابع مالی برای اقدام نظامی علیه ایران را تصویب کرده بود.این طرح که توسط «رو خانا» قانون‌گذار دموکرات ایالت کالیفرنیا پیشنهاد شده بود، با ۲۲۸ رأی موافق و ۱۷۵ رأی مخالف تصویب شد. این طرح تحت عنوان «نه به جنگ علیه ایران» یکی از دو طرح مجلس نمایندگان آمریکا در راستای محدود کردن اختیارات رئیس‌جمهوری آمریکا برای اقدام نظامی علیه ایران است.

ولایتی در قرنطینه خانگی

روابط عمومی بیمارستان مسیح دانشوری اعلام کرد که ولایتی در قرنطینه خانگی است و وضعیت عمومی ایشان خوب و رو به بهبود است.به گزارش ایلنا، پس از گذشت روزهایی که علی اکبر ولایتی رییس بیمارستان مسیح دانشوری به منظور انجام امورات مرتبط با مقابله با ویروس کرونا و در کنار پزشکان و پرستاران با حضور در بیمارستان مشغول به فعالیت های روزانه بودند، با ظهور علائم خفیف بنا به نظر پزشکان، اقدام به آزمایش گردید که نشانه های بروز کرونا در دکتر ولایتی مشهود بود.لذا بنا به تشخیص و تجویز پزشک، دکتر ولایتی در قرنطینه خانگی قرار گرفته و در حال حاضر وضعیت عمومی ایشان خوب و رو به بهبودی می باشد.

تحلیل حمله به پایگاه التاجی

دبیر شورای عالی امنیت ملی نوشت: به نظر می‌رسد اشتراکاتی میان طرح ترور سردار سلیمانی و ادعای آمریکا مبنی بر حمله به پایگاه التاجی وجود داشته باشد.به گزارش ایلنا، علی شمخانی در حساب توئیتر خود نوشت: در سفر به عراق از مسئولین این کشور خواستم که دنباله های داخلی عملیات ترور شهیدان سلیمانی و ابومهدی را شناسایی و معرفی کنند. به نظر می‌رسد اشتراکاتی میان طرح ترور و ادعای آمریکا مبنی بر حمله به پایگاه التاجی وجود داشته باشد.

به دنبال مسئول حمله به التاجی

رئیس‌جمهوری آمریکا به حمله به پایگاه «التاجی» واکنش نشان داد.به گزارش ایلنا از سی‌ان‌ان، «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری آمریکا در واکنش به حمله اخیر به پایگاه «التاجی» اعلام کرد که هنوز «به طور قطع» مشخص نیست که ایران مسئول حمله بوده است.وی افزود: «خواهیم دید پاسخ ما چه خواهد بود».

ترامپ مسول حملات اخیر عراق

سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به اظهارات دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در خصوص مسئولیت حملات اخیر در عراق اظهار داشت: آمریکا نمی‌تواند عواقب حضور غیرقانونی خود در عراق و واکنش مردم آن کشور به ترور و کشتار فرماندهان و رزمندگان عراقی را با فرار به جلو بر عهده دیگران بگذارد. به گزارش ایلنا، سیدعباس موسوی افزود: آقای ترامپ به جای اقدامات خطرناک و اتهام زنی‌های بی پایه٬ حضور و رفتار نیروهایش را در منطقه مورد بازنگری اساسی قرار داده و از انتشار ویروس فرافکنی و اتهام زنی برای توجیه رفتار غیرقانونی و فرار از مسئولیت قویا اجتناب ورزد.

بررسی «تجارت» از یک مشکل اساسی نشان می دهد؛

گروه اقتصاد کلان: انحصار و رانت های گوناگون، آفت جدی اقتصاد این سال های کشور است که مبنا و ریشه بسیاری از مفاسد و نارسایی ها در این زمینه است. تلاش ها برای از بین بردن این بلی بنیان سوز ادامه دارد اما سنبه پرزور انحصار همچنان در کار است تا پایه های اقتصاد را به نفع خود بجود و برای همین منظور سعی در تداوم آن وجود دارد و تا یک مبارزه درونی، فراگیر و بی ملاحظه با این آفت فساد برانگیز آغاز نشود اقتصاد روز خوش نخواهد دید و در این گیر و دار بیشترین ضربه به معاش و اقتصاد کم درآمدها وارد خواهد آمد.

  • مجلس باید پیشقدم شود

آغاز مبارزه با انحصار از جایی مثل مجلس باید آغاز شود و در این مسیر نمایندگان باید پیشقدم و عامل باشند. یک فعال سیاسی اصول‌گرا در این راستا می‌گوید : این حق را به من بدهید به عنوان کسی که حدود 1500 نماینده را در دوران حضورم در مجلس دیده ام که همکارم شده اند و تجربه ای دارم مطلبی را بگویم و درصدی را اعلام کنم. به گزارش سایت الف، باهنر تصریح می کند: تصور من این است که از مجموع نمایندگانی که وارد مجلس می‌شوند حدود 10 الی 15 درصد وارد جریان‌هایی می‌شوند که از رانت یا فرصت رانت استفاده کنند البته این به معنای دریافت زیرمیزی و... نیست مثلا کارمند جایی است و درخواست انتقال خودش را به شرکت نفت یا فولاد یا... می دهد. البته 5 یا 6 درصد هستند که رانت‌های بسیار بزرگتری را استفاده می‌کنند.

این چهره سیاسی می‌افزاید: برخی نماینده شهرستان هستند و به تهران می‌آیند . تعدادی از این نمایندگان دیگر نمی توانند به حوزه انتخابیه خود بازگردند مثلا فرزندانشان در تهران مشغول تحصیل شده اند و...بنابراین بعد از دوران نمایندگی با درآمد سابق و قبل از نمایندگی نمی‌توانند زندگی کنند . باهنر تاکید می کند: بنابراین مطالبه‌گری و عدالت خواهی کار خوبی است اما اغراق کردن مصیبت بیشتری در پی دارد باید عالمانه و عادلانه قضاوت کرد. اصلا توصیه نمی‌کنم که این جریان ها متوقف شود بلکه حتما حضورشان برای رصد مسولان لازم است اما باید تلاش شود که بزرگ نمایی و اغراق نشود.

  • تا رانت هست، نمی‌توان اعتماد را به جامعه بازگرداند

از سوی دیگر رییس فراکسیون زنان مجلس گفت: اگر مردم و مسئولین بر مدار قانون حرکت کنند، بسیاری از اتفاقات رخ نخواهد داد البته این موضوع نیاز به آموزش و فرهنگ عمومی دارد.

ایرنا نوشت: «فریده اولاد قباد» درباره راهکارهای کاهش نارضایتی‌های اجتماعی و بازگشت اعتماد به جامعه گفت که اصلاح در ساختار اقتصادی و در ساختار بانکی از ضروریات کشور ما است، اگر دولت ما الکترونیک و اقتصاد ما هوشمند باشد، به عنوان مثال سامانه جامع الکترونیک گمرک داشته باشیم و یک نظارت جدی در حوزه اقتصاد شکل بگیرد،‌بسیاری از ریشه‌های نارضایتی جامعه از میان خواهد رفت. نماینده مردم تهران در مجلس با مهم توصیف کردن مبارزه با فساد افزود: تا زمانی که افرادی از رانت استفاده می‌کنند، نمی‌توان اعتماد را به جامعه بازگرداند. همه مسئولین باید ساده زیستی پیشه کنند و یک زندگی شفاف داشته باشند تا مردم اعتماد کنند. وی تاکید کرد: عدم اعتماد باعث فاصله ای است که بین مردم دولت و حاکمیت افتاده است، شخصا در تحقیق و تفحص‌ها و بسیاری موقعیت های دیگر شاهد بروز چنین آفت‌هایی هستم، در نتیجه باید خود مسوولین صادق و شفاف و پاکدست باشند و زندگی کاملا شفافی داشته باشند. مسئولان باید مثل مردم زندگی کنند تا مردم به آنها اعتماد کنند. اگر اینطور باشد به نظر من خیلی از مشکلات حل می شود. عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با تاکید بر این که حرف اول و آخر را در مسائل کلان کشور مردم باید بزنند، خاطرنشان کرد: باید مبارزه با مفاسد اقتصادی ریشه ای باشد. قوه قضاییه کار را شروع کرده است، ولی نیازمند این هست که هم حمایت شود و هم اینکه با همه افراد، هر فرد و هر مسئولی یا وابستگان به هر مسئولی، بدون مماشات برخورد شود. هیچ تفاوتی در برخورد با مفاسد وجود نداشته باشد. اولاد قباد اضافه کرد: مسئله دیگری که در کشور ما باید انجام شود قانون مداری است، اگر مردم و مسوولین بر مدار قانون حرکت کنند شاید خیلی از این اتفاقات نیفتد. البته این موضوع نیاز به آموزش و فرهنگ عمومی دارد. خیلی از مردم ما حقوق شهروندی خود را نمی شناسند.

  • چگونه از ایجاد رانت جلوگیری کنیم؟

همچنین یک کارشناس اقتصادی گفت: کشور در شرایط اقتصادی خاصی قرار دارد و به‌طورمعمول در دوران سخت اقتصادی، گروه‌هایی تلاش می‌کنند تا به تعبیری از آب گل‌آلود ماهی بگیرند، این گروه‌ها با ایجاد بازارهای سیاه کالایی، باعث اخلال در سیستم اقتصادی می‌شوند که مسوولان برای جلوگیری از این رویداد، باید یک اقدام را در اولویت قرار دهند. محمدرضا شهیدی تبار در گفت‌و‌گو با خبرگزاری میزان اظهار کرد: گفت: در حال حاضر همه مسئولان اذعان دارند که نبود شفافیت از معضلات اساسی کشور است به طوری که عدم شفافیت مشکلاتی را از نظر گردش‌های مالی و عدم پرداخت مالیات ایجاد می‌کند که همین امر، منشأ سوءاستفاده است. وی با بیان نقش مهم و کلیدی بورس کالا در ایجاد شفافیت اقتصادی گفت: بورس کالا، بازاری کاملاً شفاف و با سازوکار قانونی است و ظرفیت توسعه بیش از این را در اقتصاد کشور دارد. شهیدی تبار مزایای این بازار را برشمرد و گفت: با توجه به شفافیت آماری بورس کالا، نهادهای نظارتی به‌طور شفاف می‌توانند فعالیت خریدار و فروشنده کالاهای مهم را مشاهده کنند و همچنین فعالان بازارها نیز به شکل لحظه‌ای می‌توانند از روند قیمت ها مطلع شوند.

رئیس سازمان برنامه و بودجه تشریح کرد:

گروه صنعت، معدن و تجارت: رئیس سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه سه مرحله پرداخت بسته حمایتی کرونایی تعریف کردیم، گفت: تا هفته آینده بسته اول برای سه میلیون خانوار فاقد درآمد ثابت پرداخت خواهد شد که از ۲۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان است.

به نقل از ایسنا، محمدباقر نوبخت در گفت وگوی ویژه خبری صداوسیمای مرکز گیلان، با اشاره به شیوع ویروس کرونا در کشور و استان گیلان، اظهار کرد: آنچه که امروز در گیلان می گذرد، با یک طیف وسیع تری در سراسر کشور وجود دارد و گزارشات توسط سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا روزانه اعلام می شود.

وی با بیان اینکه طی یک ماه گذشته برای دومین بار در استان گیلان حضور پیدا کردم، افزود: بهمن ماه گیلان با مشکل برف و خسارات سوء ناشی از آن بر زندگی مردم مواجه بود لذا از سوی دولت مامور شدم در گیلان حضور پیدا کنم. امروز نیز به واسطه شیوع بیماری کرونا به گیلان سفر کردم تا از نزدیک در جریان روند اقدامات قرار گیرم.

رئیس سازمان برنامه و بودجه، با اشاره به برگزاری جلسه ستاد مبارزه با کرونا در گیلان و دریافت گزارشات لازم از سوی مسئولان ذیربط، تصریح کرد: این گزارشات در اولین فرصت به دست رئیس جمهور و هیئت دولت خواهد رسید. حضور بنده در کنار مردم گیلان در این شرایط سخت لازم بود، زیرا یک رخداد بی نظیر در کشور ما پیش آمده؛ البته هر چند سال با یک بیماری مسری و صعب العلاج همچون سارس و تب کنگو مواجه هستیم، اما این بیماری ها معطوف به یک کشور و یک منطقه و یک قاره بود، اما کرونا همه جهان را در بر گرفته و کشور ما نیز جزو این همه گیری است.

نوبخت با اشاره به شدت شیوع کرونا در استان گیلان، بر لزوم مقابله با این بیماری تاکید کرد و گفت: دو اقدام از سوی دولت درخصوص کمک به مردم در این شرایط رخ داده که اولین اقدام رسیدگی به مباحث بهداشت و درمان مردم است و باید با پشتیبانی مالی و بودجه ای نیازهای بیمارستان ها را برطرف کنیم.

  • آخرین خبر ها از گیلان

معاون رئیس جمهور با بیان اینکه مباحث تخصصی و درمانی گیلان را به صورت تلفنی و روزانه پیگیری می کنیم، ادامه داد: بعد از گزارش رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس به دنبال حضور در ستاد مبارزه با کرونای گیلان، لازم بود اقدامات لازم جهت پذیرش بیماران در بیمارستان های استان صورت گیرد لذا براساس درخواست دانشگاه علوم پزشکی گیلان مبلغ ۲۸ میلیارد تومان به عنوان تنخواه حواله شد. همچنین برای تجهیز و راه اندازی دو بیمارستان جدیدالاحداث تالش و لنگرود ۲۲ میلیارد تومان دیگر به استان پرداخت کردیم.

وی کادر درمانی فاخر و بزرگ استان گیلان را نیازمند وسائل حفاظت شخصی برای حضور در کانون های پرویروس دانست و اضافه کرد: در حال حاضر همه استان ها برای رفع نیازهای بهداشتی و درمانی خود به ستاد ملی مقابله با کرونا به ریاست وزیر بهداشت مراجعه می کنند لذا از دانشگاه علوم پزشکی گیلان خواستیم اقلام و تجهیزات مورد نیاز کادر درمانی و بیمارستان های استان را احصا و اعلام کند.

نوبخت با بیان اینکه ۱۶۰ میلیارد تومان جهت تامین ۱۸ قلم مورد نیاز دانشگاه علوم پزشکی گیلان پرداخت شده است، تصریح کرد: امروز کادر درمانی کشور در خط مقدم مقابله با کروناست و پزشکان و پرستاران جان خودشان را کف دست گرفته و به بیماران خدمت رسانی می کنند، اما متاسفانه بخشی از کادر درمانی ما هنوز کارانه های خود را دریافت نکرده اند لذا ۴۰ میلیارد تومان دیگر در اختیار دانشگاه علوم پزشکی استان قرار گرفت تا پرداخت های لازم را برای پرسنل داشته باشد.

وی کادر درمانی کشور را در معرض خطر کرونا دانست و خاطرنشان کرد: بی تردید نام شهدای خدمت جاوید و ماندگار خواهد ماند لذا یکی از مصوبات جلسه ستاد مبارزه با کرونای گیلان نامگذاری یکی از خیابان ها به نام شهدای خدمت است.

رئیس سازمان برنامه و بودجه، با بیان اینکه تاکنون ۲۵۰ میلیارد تومان تقدیم دانشگاه علوم پزشکی گیلان شده و منتی بر مردم نیست، گفت: اقدام دوم دولت درخصوص افرادی است که به نوعی معیشت آنان دچار مشکل شده لذا دو بسته حمایتی را تعریف کردیم که تا هفته آینده بسته اول پرداخت خواهد شد. در این راستا سه میلیون خانوار فاقد درآمد ثابت شناسایی شدند که براساس بعد خانوار از ۲۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان دریافت خواهند کرد. تا پایان دوره بیماری کرونا و آثار آن سه مرحله پرداخت خواهیم داشت.

نوبخت بسته های حمایتی مذکور را غیر از حمایت معیشتی انتهای سال دانست و تصریح کرد: چهار میلیون خانوار دارای مشاغل خرد نیز شناسایی شده اند که به واسطه کسادی بازار شب عید با مشکلات مواجه هستند لذا یک تا دو میلیون وام قرض الحسنه بدون ضامن برای این قشر در نظر گرفته شده که به صورت ۲۷ ماهه از محل یارانه ها بازپرداخت خواهد شد.

  • لزوم استفاده از الگوی رفتاری کشور چین

معاون رئیس جمهور با اشاره به ناشناخته بودن بیماری کرونا در جهان، بر لزوم استفاده از الگوی رفتاری کشور چین تاکید کرد و یادآور شد: خوشبختانه کرونا در چین مهار شده و امیدواریم ظرف چند ماه آینده نیز شاهد مهار آن در سراسر جهان و ایران باشیم.

وی ضمن قدردانی از قوای سه گانه و نیروهای مسلح و بخش خصوصی، اظهار کرد: ۱۶۰۰ میلیارد تومان بین دانشگاه های علوم پزشکی کشور توزیع شده تا نیازهای کادر درمانی را برطرف کنند، اما اگر کسی بیمار نشود با این همه خسارت مواجه نخواهیم شد.

نوبخت با بیان اینکه بیماری کرونا برای پیشگیری نیاز به هزینه کرد فراوانی ندارد، گفت: فقط کافیست زمینه انتقال کرونا را فراهم نکنیم لذا مدارس و دانشگاه ها را تعطیل و فعالیت ادارات و سازمان ها را محدود کردیم تا مردم در خانه بمانند و تماس را کم کنند. با وجود سختی های تحریم و پرداخت حقوق و مزایای کارکنان و تداوم طرح های عمرانی، نباید اجازه دهیم کرونا خسارت مضاعف برای کشور ایجاد کند.

رئیس سازمان برنامه و بودجه از مردم خواست شرایط ایزوله شدن در خانه و کاهش تردد در شهر و شست و شوی دست ها را جدی بگیرند و یادآور شد: وظیفه ماست که نیازهای بیمارستان ها را تامین کنیم و این روند تا پایان این بحران ادامه خواهد داشت.

وی از پرداخت چهار هزار میلیارد تومان اعتبار به سازمان بیمه سلامت ایرانیان خبر داد و اضافه کرد: همچنین پنج هزار میلیارد تومان به بیمه تامین اجتماعی جهت پرداخت بدهی دانشگاه های علوم پزشکی پرداخت کردیم.

کارشناس ارشد انرژی تشریح کرد؛

گروه انرژی: رییس دفتر مطالعات انرژی وین اظهار داشت: قیمت‌های ۳۰ دلاری برای اوپک و اوپک پلاس خوب نیست. این قیمت برای برخی از تولید کنندگان فاجعه بار است. در عین حال کرونای نفتی است و باید آن را به عنوان یک واقعیت پذیرفت و راهکار پیدا کرد. دنیا و اروپا، صنعت جهانی نفت را با انرژی‌های نو، محیط زیست و شیل خیلی آزار دادند؛ دامنه تحمل بازار نفت هم محدوده تحمل خودش را دارد.

فریدون برکشلی در گفتگو با مهر با بیان اینکه دوشنبه ۹ مارس ٢٠٢٠ میلادی در ۶ دهه حیات اوپک بی سابقه بود، گفت: عربستان در دوره زکی یمانی در دهه ۱۹۸۰ خودش بر هم زننده بازی شطرنج اوپک بود، اما حالا در سال اول دهه سوم قرن حاضر توسط روسیه مات شد. در واقع در بازار جهانی نفت، تولید کنندگان جملگی درآمد بیشتر می‌خواهند و درآمد محور هستند، درآمد از طریق قیمت بالاتر یا عرضه بیشتر.

وی افزود: در کشاکش اختلاف و یا مذاکرات مابین ملک عبدالعزیز و نواک، روسیه گفته بود که با بشکه‌ای ۴۰ دلار هم مشکلی ندارد. عربستان اما بودجه خود را روی ارقام بالا تنظیم کرده است. از سویی دیگر روسیه بخش اعظم نفت خود را بر پایه قرار دادهای بلند مدت می‌فروشد. مثلاً روسیه با چین قرار داد ۳۰ ساله فروش نفت دارد. بنابراین میزان عرضه روسیه ارتباط چندانی با کاهش تقاضا ندارد.

  • تخفیف نفتی عربستان به خودش

به گفته این کارشناس بین المللی نفت، عربستان برخلاف روسیه اما باید بازاریابی کند و برای سهم بازار بجنگد. البته عربستان هم در تعدادی از کشورها ظرفیت پالایشی ایجاد کرده و در واقع به پالایشگاه‌های خودش تخفیف می‌دهد، اما نهایتاً تقاضای کافی برای فراورده‌های پالایش شده باید وجود داشته باشد.

برکشلی با اشاره به اینکه حالا باید به بازیگران اصلی زمان داد تا دامنه تحمل یکدیگر را ارزیابی کنند، ادامه داد: اوپک و غیر اوپک باید تأثیر واقعه ۶ مارس را بر روی بازار نفت و اقتصاد خود اندازه گیری کنند.

  • قیمت 30 دلار فاجعه بار است

رییس دفتر مطالعات انرژی وین اظهار داشت: قیمت‌های ۳۰ دلاری برای اوپک و اوپک پلاس خوب نیست. این قیمت برای برخی از تولید کنندگان فاجعه بار است. در عین حال کرونای نفتی است و باید آن را به عنوان یک واقعیت پذیرفت و راهکار پیدا کرد. دنیا و اروپا، صنعت جهانی نفت را با انرژی‌های نو، محیط زیست و شیل خیلی آزار دادند؛ دامنه تحمل بازار نفت هم محدوده تحمل خودش را دارد. وی با تاکید بر اینکه نفت ۱۵۰ سال اقتصاد جهان را ساخت و اوپک ۶۰ سال بازار را مدیریت کرد، تصریح کرد: نمی‌توان این چنین بی محابا همه چیز را نادیده گرفت. قصد اصلی روسیه تقویت سهم بازار است. می‌خواهد که حاکمیت خود را در بازار تثبیت و شیل را حاشیه کند. البته اگر عربستان را حاشیه‌ای کند، شیل را تحمل خواهد کرد.

  • صادرات ١.٣ میلیون بشکه نفت ایران

به گفته برکشلی، عربستان در این جنگِ سهمِ بازار گرفتار امده و راه گریزی ندارد. در ۱۹۸۷-۱۹۸۶ میلادی قیمت نفت به ۷ دلار در بشکه رسید. ایران در جنگ عراق، با صادرات ۱.۳ میلیون بشکه در روز درآمد کل سالش ۶ میلیارد دلار بود؛ اما با قیمت‌های پایین، تولید کنندگان زیادی از بازار خارج شدند.

وی گفت: در امریکا تولید کنندگان موسوم به حاشیه‌ای در پنسیلوانیا، تگزاس و البانی از چرخه تولید خارج شدند. هرگز هم باز نگشتند. قیمت‌های پایین و حفظ آن در سطح پایین ارزش سهام شرکت‌های نفتی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. سرمایه گذاری کاهش پیدا می‌کند و رشد شتابان عرضه تحت الشعاع قرار می‌گیرد.این برای تولید کنندگان و البته جمهوری اسلامی ایران در یک فرایند ۵-۳ ساله تأثیرات مثبتی خواهد داشت.

  • آمریکا از چرخه تولید حذف می شود

از سویی دیگر سید محمدعلی خطیبی، نماینده پیشین ایران در اوپک در گفت و گو با میزان تصریح کرد: با توجه به عدم توافق برای کاهش تولید، توافق گذشته نیز تمدید نشد و تلقی بازار از این وضعیت عدم مدیریت عرضه است و کاهش قیمت نفت نیز به این موضوع باز می‌گردد. وی افزود: روسیه فقط حاضر است توافق قبلی با اوپک را تمدید کند و موضع رسمی این کشور در این زمینه تغییر نخواهد کرد و با توجه به اینکه در آستانه فصل بهار هستیم قیمت نفت کاهش پیدا می‌کند.

خطیبی ادامه داد: روسیه در تلاش برای کاهش سهم نفت در بودجه عمومی کشورش بوده و با قیمت نفت ۴۰ دلار در بشکه هم راضی است، به طوری که مطالعات قبلی نشان می‌دهد، قیمتی که روسیه مدعی است با آن راحت است، تنها در شرایطی میسر خواهد بود که روسیه، بتواند تولیدی در سطح ۱۳ میلیون بشکه در روز را تداوم بخشد. به گفته وی؛ در صورت ادامه این وضع قیمت نفت باز هم کاهش خواهد یافت. خطیبی ابراز کرد: کشور‌های صادرکننده نفت و گاز از این موضوع زیان خواهند دید و طبیعتا کشور‌های واردکننده بهای کمتری را می‌پردازند.

نماینده پیشین ایران در اوپک تصریح کرد: در صورت عدم توافق قیمت نفت در فصل بهار با کاهش مواجه خواهد شد و به زیر ۳۰ دلار نیز می‌رسد، اما زمزمه‌های در خصوص برگزاری جلسه برای تعدیل بازار نفتی وجود دارد که باید منتظر برگزاری جلسه ماند.

وی ادامه داد: بدترین وضعیت در فصل بهار و تابستان است که نیاز به نفت کاهش می‌یابد، اما در فصل‌های آینده احتمال دارد قیمت نفت با جهش نامحسوسی مواجه شود.

سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس مطرح کرد؛

گروه راه و مسکن: سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی گفت: موضوع تداوم پرواز برخی ایرلاین‌ها به چین را در قالب تحقیق و تفحص از سازمان هواپیمایی دنبال خواهد کرد.

به گزارش تجارت، بهرام پارسایی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: ما پیش از این تحقیق و تفحص از سازمان هواپیمایی و سقوط هواپیماها در ایران را به هیات رییسه مجلس ارائه کرده بودیم که این تحقیق و تفحص به کمیسیون مربوطه ارجاع شده است، هر زمان این موضوع در کمیسیون مطرح شود یک بند دیگر به آن اضافه خواهیم کرد که مربوط به پرواز ایرلاین‌ها به چین بعد از شیوع کرونا است.

وی افزود: البته اگر احیانا جلسات مجلس تشکیل نشود، انتظار داریم قوه قضاییه راسا به این موضوع ورود کند زیرا ما معتقدیم اتهام این افراد سنگین‌تر از کسانی است که ماسک احتکار می‌کنند. در واقع متهم ردیف اول کسانی هستند که با وارد کردن ویروس کرونا با جان و سلامتی مردم بازی کردند.

نماینده مردم شیراز در مجلس ابراز عقیده کرد: کشور ما مثل خیلی از کشورهای دیگر از این آلودگی عاری بود و اگر ما بخواهیم متهمان شیوع کرونا در کشور را رده بندی کنیم، متهمین ردیف اول کسانی هستند که عامل ورود این ویروس به کشور بودند و باعث شدند هزینه جانی، مالی و معنوی سنگینی به کشور وارد شود که به راحتی قابل جبران نیست. قطعا سازمان هواپیمایی که مانع انجام پرواز به چین نشد در کنار ایرلاین ماهان از متهمان ردیف اول است.

پارسایی تاکید کرد: اگر مبادی ورودی به درستی کنترل می شد و پروازها به چین متوقف می‌شد امروز این هزینه‌ها را متحمل نمی‌شدیم. پروازهای ایران به چین در حالی تداوم پیدا کرد که سایر کشورها پروازهای خود را به این کشور متوقف کرده بودند و یک ایرلاین ایرانی می‌گفت که برای وارد کردن کالای پزشکی به این کشور می‌رود در حالی که هم مسافر می‌برد و هم مسافر بقیه کشورها را جابجا می‌کرد. ضمن اینکه ادعای وارد کردن کالای پزشکی در شرایطی که حتی پزشکان و پرستاران کشورمان از وسائل لازم برای مبارزه با این ویروس محرومند ادعایی مضحک بیش نیست.

وی اضافه کرد: حتی مدیرعامل این ایرلاین با سفیر چین نشست و با افتخار گفت که ما مسافر جابجا می‌کنیم. این اتفاق در شرایطی افتاد که حتی کروی پروازی هم بدون نظارت و قرنطینه به راحتی تردد می‌کردند. من معتقدم اگر بر فرض توقف پروازها به قطع ارتباطات اقتصادی ایران با چین می‌انجامید باز هم می‌ارزید به این مشکلی که امروز گریبانگیر کشور شده است، در صورتی که توقف پرواز در چنین شرایطی هیچ مشکلی ایجاد نمی کرد.

پارسایی در ادامه گفت: به محض اینکه جلسات مجلس برقرار شود، ما این موضوع را پیگیری خواهیم کرد که این ایرلاین علاوه بر مسافر چه کالاهایی وارد کرده است؟. برداشت من این است که اگر هم کالایی بوده تنها کالای پزشکی نبوده و این موضوع به قیمت درگیری کل کشور به ویروس کرونا تمام شد.

سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس در پایان اضافه کرد: ما پیش از این هم از مدعی‌العموم درخواست کرده بودیم جلوی این پروازها را بگیرد ولی آنها فقط نظاره‌گر بودند، حالا هم می‌خواهیم که به تمامی قصور و تقصیرها در این زمینه رسیدگی شود.

سرمقاله

مهدی رضاخانی

روزنامه نگار

هند بزودی از کشور چین پیشی خواهد گرفت و به بزرگترین کشور جهان از نظر جمعیت تبدیل خواهد شد این در حالی است که این کشور از نظر وسعت با فاصله زیاد در جایگاه هفتم در بین کشورهای جهان قرار دارد. سرزمین هفتاد و دو ملت که بزرگترین دمکراسی دنیا لقب گرفته بود اکنون با چالش های بزرگی...روبروست که شاید ریشه بسیاری از آن ها در همین افزایش بی رویه و افسارگسیخته جمعیت باشد. فاصله طبقاتی و فقر در هند بطور محسوسی خود نمایی می کند و اکثر مسافران هند جلوه های آشکاری از آن را در انظار عمومی مشاهده می کنند.

در سیاست داخلی سیاست های مدارا جویانه و رواداری نهرو و گاندی همانطور که قدرت از خاندان گاندی فاصله گرفته است کم رنگ و دورشده است و بیشتر به سمت سیاست های تند و احساسی تمایل پیدا کرده است چنانکه حل مشکلات این کشور را به سمت مقابله های قومی عقیدتی سوق داده و عنوان بزرگترین دمکراسی جهان و زیست مسالمت آمیز 72 ملت در کنار هم را با مخاطره مواجه کرده و حتی اخیرا بدین سمت تمایل پیدا کرده که مشکلات و بحران جمعیتی را با محروم نمودن بخش از مردمان از حقوق شهروندی حل نماید. سیاستی که به نظر می رسد به دور از آینده نگری است و مخاطرات غیر قابل پیش بینی را بدنبال داشته باشد.

قانون جدید شهروندی هند که در پی محدودیت مهاجران به این کشور است نیز می تواند پیامد چالش جمعیتی و سیاست های خلاف رویه هندوان باشد. اما مهمتر این است که هند در کنار چین نمونه های دو الگوی سیاست های جمعیتی در جهان امروزند. چینی ها استراتژی مدیریت بر جمعیت را در پیش گرفتند و نتیجه آن خوب یا بد در پیش روی جهانیان است و رویه ی رها سازی و افزایش بدون محدودیت هندی ها نیز نمونه دیگر و قابل مقایسه در منظر دید ناظران می باشد. عدم مدیریت بر جمعیت در را حتی با دلایلی مثل اینکه جهان با پیری جمعیت مواجه است و تدبیر در این مورد لازم است را نباید با عدم مدیریت بر جمعیت و تولید لشگر گرسنگان جبران کرد. در حل مشکلات جمعیتی شاید توجه به کیفیت جمعیت بر کمیت آن ارجح باشد این مقایسه در دو کشور چین و هند کاملا محسوس است.

یادداشت

مسعود یوسفی

روزنامه نگار

اولش با یک سیل بنیان کن شروع شد و آخرش هم به کرونا دارد ختم می شود. اواسط سال هم گرانی سرسام آور، تورم افسار گسیخته، نقدینگی ویرانگر، نوسانات شدید ارزی و رویارویی ایران و آمریکا تا سر حد جنگ و شهادت مظلومانه سردار قاسم سلیمانی و چندین زلزله کوچک و بزرگ را داشتیم. لابلای این اتفاقات هم ...ده ها اتفاق ریز و درشت دیگر برای جامعه و خانواده ها و افراد به وجود آمد. همه این موارد و حتی بسیار کمتر از آن کافی بود تا سال 98 را به قول شاملو سالی بد بدانیم: « سال بد/ سال باد/ سال اشک/ سال شک/ سال روزهای دراز.../ سالی که غرور گدایی کرد/ سال پست/ سال درد...». این روزها طبق رسوم همه ساله حاجی فیروز از راه می رسد و با داریه دنبک و شعرخوانی با مطلع معروف « ارباب خودم سلام و علیکم...»، نوید آمدن نوروز و بهار را می دهد. حاجی فیروز در قسمتی از شعری که می خواند به سالی که در حال رفتن و پس پشت نهادن است اشاره می کند و می گوید: «سالی که گذشت سال بد بود/ سالی بد و بد ز بد بدتر بود/ ای سال برنگردی/ بری دیگه برنگردی ...». این ابیات به نوعی زبان حال این روزهای مردم ماست. ناگفته پیداست که سالی که حاجی فیروز همه ساله در روزهای پایانی سال از آن یاد می کند، در نکبت و بدی و نحسی به هیچ وجه به پای امسال نمی رسد. البته این مردم حالا از برکت این همه بلایی که از زمین و آسمان بر آن ها می بارد و تدبیر و چاره قاطعی نسبت به آن ها نشان داده نمی شود، هم پوست شان کلفت شده است و هم سرّ شده اند. هر حادثه و اتفاقی که از راه می رسد، با فراغ بال هرچه تمام تر کار خودش را می کند، کلی خسارت و زحمت و دردسر درست می کند، بر دل های همیشه داغدار، داغ های تازه ای می گذارد و فاتحانه و دامن کشان از این مُلک می گذرد. این بلای آخری، یعنی ویروس کرونا هرچند حالا طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت به یک اپیدمی همه گیر جهانی تبدیل شده است و وحشت و کابوس ناشی از آن بر سر مردم بیش از یکصد و بیست کشور جهان سایه انداخته است اما برای مردم ایران که در طول سال، چندین بار به مسلخ گرانی و تورم و کمبود کالا و ورشکستگی و فروپاشی کسب و کار و بسیاری بدبختی های دیگر برده می شوند در برخی موارد چندان جدی گرفته نمی شود و هرچه که کارشناسان تذکر می دهند افاقه نمی کند. تردد مردم در خیابان ها و شلوغی فروشگاه ها و ترافیک جاده های شمال همگی نشانه هایی از بی توجهی تعدادی از مردم به اظهارات و تذکرات مسئولان و کارشناسان است. تعبیر خیلی عامیانه و سردستی برای رفتار این عده این است که آن ها بی خیال شده اند و از بس که طی این سال ها بحران و گرفتاری از سر گذرانده اند احساس می کنند رویین تن شده اند. در قبال بحران و خطر شیوع ویروس کرونا نمی توان و نباید به این مردم حق داد اما باید به آن ها حق داد که از این همه بی تدبیری و ناکارآمدی که طی این چند دهه رخ داده است گلایه مند باشند. در پایان امیدواریم آخر و عاقبت این همه ناکامی و اتفاق ناگوار به خیر و خوبی ختم شود، به برکت دعای معروف « یا مقلب القلوب و الابصار، یا مدبر الیل و النهار، یا محول الحول و الاحوال، حول حالنا الی احسن الحال»، آمین

دبیرکل سازمان ملل خواستار شد؛

گروه بین الملل: دبیرکل سازمان ملل متحد از نهادهای زیر مجموعه این سازمان و کشورهای عضو خواست تا با همکاری و ارائه تسهیلات زمینه حمایت لازم از تلاش‌های ایران در مقابله با ویروس کرونا را فراهم سازند.

استفان دوجاریک سخنگوی آنتونیو گوترش در نشست خبری روزانه این مطلب را در پاسخ به سوالی درباره نامه محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به دبیرکل سازمان ملل متحد، مطرح کرد.

وی افزود: ما یک رونوشت از نامه ظریف وزیر خارجه را دریافت کرده ایم. دبیرکل سازمان ملل متحد نسبت به شیوع ویروس کرونا در ایران عمیقا نگران است. می دانید که ایران یکی از کشورهایی است که به شدت مورد ضربه این ویروس قرار گرفته است. سخنگوی سازمان ملل متحد ادامه داد: دبیرکل همبستگی خود را با دولت و ملت ایران در مبارزه با این ویروس اعلام و از تلاش‌های آنها در مقابله با این ویروس سپاسگزاری کرده است.

دوجاریک تصریح کرد: از نظر گوترش، ایران می تواند از حمایت های نهادهای سازمان ملل همچون سازمان جهانی بهداشت بهره‌مند شود و همان‌گونه که می‌دانید این نهاد، ماموران خود را به ایران اعزام کرده است. او همچنین نسبت به نواقص و کمبودهای ارسال دارو به ایران آگاه است که مقابله با گسترش این ویروس را بسیار مشکل ساخته است.

وی تاکید کرد: دبیرکل از همه کشورهای عضو سازمان ملل متحد خواسته است تا تسهیلات و حمایت لازم را از تلاش‌های ایران در این لحظات دشوار فراهم سازند.

سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد همچنین اعلام کرد به دلیل گسترش ویروس کرونا، تمامی برنامه‌های جانبی سازمان ملل و آن دسته از نشست‌هایی که جزو دستور کار رسمی این سازمان نیست، از شانزدهم مارس (26 اسفندماه) تا پایان ماه آوریل (10 اردیبهشت) لغو خواهد شد. به گفته وی با این حساب نزدیک به 100 برنامه از دستور کار خارج خواهد شد

همتی از صاحبان کسب و کارها درخواست کرد ؛

گروه اقتصاد کلان: رییس کل بانک مرکزی از صاحبان کسب و کارهایی که به تشخیص خودشان مشمول تعویق اقساط وام‌های‌شان به مدت سه ماه هستند، درخواست کرد از مراجعه حضوری به بانک‌ها خودداری کنند.

به گزارش ایرنا، عبدالناصر همتی در صفحه مجازی خود با اعلام این خبر خود خاطرنشان کرد: از دغدغه‌های مهم اینجانب و مدیران محترم بانک ها خدمت رسانی به مردم با کم‌ترین آسیب به همکاران تلاشگر شعب و مردم عزیز است.

رییس بانک مرکزی افزود: ضمن تقدیر مجدد از همکاران عزیز بانکی که در هر شرایطی در خدمت مردم هستند، با توجه به تصمیم شورای پول و اعتبار، حمایت دولت محترم و تعیین مصادیق فعالیت‌های آسیب دیده از شیوع کرونا، از صاحبان کسب وکارهایی که به تشخیص خود، مشمول تعویق اقساط وام‌های‌شان به مدت سه ماه می‌شوند، تقاضا می کنیم از مراجعه به شعب جدا خودداری کنند.

وی افزود: با توجه به هماهنگی‌های به عمل آمده، مدیران بانک‌ها نیز اقدام لازم را انجام داده و اطلاع‌رسانی ضروری خواهند داشت. همه با هم کمک کنیم شیوع ویروس کنترل و با یاری خداوند متعال و همت مردم متوقف شود.

همتی ۲۲ اسفند در جمع خبرنگاران از مردم خواست کمتر به شعبه‌های بانکی مراجعه کنند و فعالیت‌های خود را در صورت امکان با استفاده از روش‌های غیرحضوری انجام دهند.

او همچنین اعلام کرد: نزدیک ۱۸ نفر از کارکنان شبکه بانکی بخاطر ابتلا به این ویروس فوت کردند و تعدادی از همکاران نیز به دلیل مبتلا شدن به ویروس کرونا در قرنطینه هستند.

رئیس کل بانک مرکزی گفت: مدیران بانکی با استفاده از اختیاراتی که داده شده، از طریق شیفتی کردن و کشیک گذاشتن کارکنان بانک‌ها، این شرایط را مدیریت کنند

سخنگوی وزارت خارجه؛

گروه سیاسی: سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: رژیمی که رسما ترور می‌کند، میزبان و میهمان گروهک‌های منفور تروریستی است، آشکارا و هدفمند نژادپرست است، مراکز تاریخی و فرهنگی را تهدید به نابودی می‌کند و معتاد به دروغ‌پردازی سیستماتیک است، هیچ جایگاهی برای اظهارنظر درباره مفهوم والای حقوق بشر و نسخه‌پیچی برای سایر کشورهای مستقل ندارد.

به گزارش اداره کل اطلاع‌رسانی و امور سخنگویی وزارت امو خارجه، «سید عباس موسوی» در واکنش به گزارش سالانه وزارت امور خارجه آمریکا درباره وضعیت حقوق بشر در ایران، رژیم آمریکا را فاقد هرگونه وجاهت سیاسی، حقوقی و اخلاقی برای اظهارنظر در خصوص حقوق بشر دانست و گفت: رژیمی که رئیس‌جمهور آن با افتخار، فرمان ترور پاکترین فرزندان ایران زمین را صادر می‌کند و همدستانش در مصدر وزیر امور خارجه و نماینده ویژه امور ایران با بی‌شرمی میزبان و میهمان منفورترین گروهک‌های تروریستی ضد ایرانی هستند، هیچ میانه‌ای با مفهوم والای حقوق بشر ندارند.

وی ادامه داد: رژیمی که رئیس‌جمهور آن آشکارا سخنان نژادپرستانه به زبان می‌آورد، با بی‌شرمی تمام از تبعیض مذهبی دفاع می‌کند، زنان را در حد ابزاری برای هوسرانی می‌داند، مردمان سایر کشورها را تنها به دلیل مذهب و نژاد از سفر به آمریکا منع می‌کند، بی‌محابا و برخلاف تمام مقررات و موازین بین‌المللی تهدید به نابودی مراکز فرهنگی کشورها می‌کند، متحد و حامی رژیم کودک‌کش و قصاب سعودی و رژیم ضد بشری صهیونیستی است، در جایگاهی نیست که برای سایر کشورها نسخه حقوق بشری بپیچد.

رییس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه با اشاره به اعترافات صریح و بی‌پرده مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا که تعلیم شگردهای دروغ گفتن و حقه‌بازی را بخشی از برنامه درسی خود در دوره ریاست بر سازمان جاسوسی آمریکا عنوان کرده است، اظهار داشت: گزارش‌نویسی آمریکایی در مورد سایر کشورها از جمله ایران، شیوه نخ‌نماشده‌ای است که بر اساس آموخته‌های پمپئو و هم‌قطارانش در سازمان سیاه سیا و از طریق ردیف کردن مجموعه‌ای از دروغ‌ها، وارونه‌سازی واقعیت‌ها، بزرگنمایی نقاط ضعف و سیاهنمایی نقاط مثبت تنظیم می‌شود و بنابراین هیچ ارزش و اعتباری ندارد.

موسوی با ابراز نگرانی شدید از اعتیاد مخرب الیگارشی حاکم بر آمریکا به دروغ‌پردازی سیستماتیک، نژادپرستی هدفمند و بیگانه‌ستیزی خشونت‌آمیز، سیاست‌های غیرانسانی هیات حاکمه آمریکا علیه مهاجران را یکی از بدترین نمودهای نژادپرستی دانست و اصرار آمریکا بر جداسازی کودکان بیگناه از والدینشان در مبادی ورودی امریکا برای ارعاب مهاجران را شرم‌آورترین برخورد یک دولت با انسان دانست