از محاکمه ۲۱ متهم ارزی تا صدور حکم ۷ متهم بانک سرمایه و صندوق ذخیره فرهنگیان
 

سخنگوی قوه قضاییه گفت: در شعبه اول ویژه رسیدگی به پروندههای اخلال اقتصادی ۲۱ نفر از متهمان ارزی کشور که با خرید و فروش ارز باعث اخلال ارزی شده بودند و هر کدام در قالب ۴ گروه بودند و هر گروه بیش از ۱۲ میلیون دلار ارز غیرمجاز معامله کرده بودند که مجموعاً ۴۸ میلیون دلار ارز خرید و فروش شده بود، دادگاهشان در حال برگزاری است. این امر نشان میدهد هیچ مانعی نمیتواند رویکرد قوه در مبارزه با مفاسد اقتصادی را تغییر دهد.

به گزارش ایسنا، غلامحسین اسماعیلی در بیست و پنجمین نشست خبری با گرامیداشت روز کارگر و مقام معلم افزود: بر متولیان امور است که در دل آنها را بشنوند و برای حل مشکلات آنها قدم بردارند. مشکلات کارگران و معلمان با شعار دادن و بدتر از آن با نان خوردن از سفره کوچک معلم و کارگران تأمین نمیشود.

وی درباره اقدامات انجام شده در رابطه با موضوع زندانیان افزود: بعد از صدور بخشنامه اخیر رییس قوه قضاییه بیش از ۵۰۰ هیات در سراسر کشور مأموریت یافتند که وضعیت زندانیان در حال مرخصی و زندانیان در حبس را بررسی کنند. این هیات ها در ۱۵ روز گذشته تمامی پروندههای زندانیان در حال مرخصی و برخی از زندانیان موجود در زندان را دقیق بررسی کردند و برای هر یک از زندانیان متناسب با نوع جرم و میزان تحمل مجازات و نحوه رفتار آنها در زمان تحمل حبس و در ایام مرخصی تصمیمات کارشناسی گرفتند و تکلیف آنها مشخص شده است. ۱۱۴ هزار و ۱۹۳ نفر از زندانیان به مرخصی رفتند و همه آنها یک مرتبه بررسی شد که یک اقدام مؤثر بود.

وی افزود: در سال ۹۸ بیش از ۱۰۶ هزار حکم مجازات جایگزین حبس توسط همکاران قضایی ما در سراسر ایران صادر شده است. وی با اشاره به صدور رأی محکومیت ۷ نفر دیگر از متهمان بانک سرمایه و صندوق ذخیره فرهنگیان گفت: صدور این احکام هدیهای از سوی قوه قصاییه به قشر زحمتکش فرهنگیان است. این ۷ نفر جز هیات مدیره بانک سرمایه بودهاند.

وی افزود: این احکام بخشی از پرونده بانک سرمایه است و بخشهای دیگری هم حکمشان صادر شده و تعدادی همراه حسین هدایتی و تعدادی همراه هادی رضوی و گروههای دیگری از متهمان بودهاند. وی افزود: اخیراً کیفرخواست پرونده آقای امامی و ۲۰ نفر دیگر صادر و به دادگاه رفته و بیش از ۲۰ نفر دیگر پروندهشان با صدور کیفرخواست به دادگاه کیفری دو ارسال شده است.

سخنگوی دستگاه قضا یادآور شد: مبارزه با مفاسد اقتصادی اولویت اصلی ماست و تا زمانی که فساد وجود داشته باشد، مبارزه قاطع و بیامان با مفسدان بدون هیچ ملاحظهای ادامه خواهد داشت.

وی درباره مشکلات صیادان و صید ترال گفت: صید ترال یک صید ویژه و به ضرر صیادان بومی و محیط زیست منطقه بود. مقرر شد از حقوق این صیادان دفاع شود و دادستان به عنوان مدعیالعموم ورود کند. در روزهای اخیر هم شاهد صید ترال در هرمزگان بودیم که در این ارتباط دادستان ورود کرد و ۳۴ فروند که صید ترال انجام میدادند توقیف شده است.

اسماعیلی با اشاره به صدور رأی علی محرر رئیس وقت سازمان چای کشور به جرم اهمال در انجام وظیفه منجر به تضییع گسترده اموال دولتی گفت: این فرد به تحمل ۷۴ ضربه شلاق و ۱۸۷ میلیارد و ۶۸۹ میلیون و ۸۴۹ هزار و ۱۱۸ ریال جزای نقدی و دو سال انفصال از خدمات دولتی و عمومی محکوم شده است.

وی با اشاره به صدور رأی ۱۱ نفر از متهمان در حوزه قاچاق نفت، ادامه داد: در این پرونده عقیل مبارکی به جرم قاچاق عمده ارز به ۱۰ سال حبس تعزیری، مهران طیاری به جرم مشارکت گسترده در قاچاق فراوردههای نفتی به صورت سازمان یافته که در یک مرحله ۱۳۴۵ تن و مرحله دیگر ۴۷۵ تن بود، به ۵ سال حبس تعزیری بابت یکی از این محمولهها و متضامنا به پرداخت حدود ۱۴۵ میلیارد جزای نقدی معادل ۴ برابر ارزش کالای قاچاق و در ارتباط با محموله بعدی نیز به ۵ سال حبس و معادل چهار برابر بهای کالای قاچاق محکوم شدند. شرکای دیگر این پرونده اعم از میلاد رحیمی دستجرد به ۵ سال حبس، شاهرخ دریابان به ۵ سال حبس، مجید زندهدل به تحمل ۵ سال حبس، اسماعیل برزگران به ۶ ماه حبس تعزیری و ۲۰ میلیون ریال جزای نقدی، غلامحسین گل آفتاب به ۵ سال حبس تعزیری، محمدعلی موسوی فخر به تحمل دو سال حبس تعزیری و جزای نقدی معادل سه برابر میزان کالای قاچاق محکوم شدهاند و سعید معتمد به تحمل دو سال حبس تعزیری، محمد آزادهدل به دو سال حبس تعزیری و محرومیت از تأسیس شرکت و عضویت در هیئت مدیره و دریافت کارت بازرگانی، اخذ پروانه کسب و محرومیت از صادرات فراوردههای نفتی به عنوان مجازات تکمیلی محکوم شدهاند.

وی درباره پرونده عیسی کلانتری گفت: آقای کلانتری از قبل چند پرونده در دادسرا دارد. از بیان جزئیات پروندهها معذورم. اغلب پروندهها راجع به محیط زیست است، چون بخشی از آن رسانهای شد و مربوط به تالاب انزلی و بخشی مربوط به فعالیتهای محیط زیستی در خوزستان و اصفهان و کرمان مطرح شده و هنوز نهایی نشده و تخصصی است، نظرات کارشناسی متفاوت است و مراحل نهایی را طی میکند.

وی درباره پروندههای کثیرالشاکی گفت: از جمله این پروندهها مانند سکه ثامن و طلای شادی است که این پروندهها در دادگاه بدوی رسیدگی و رأی صادر شد و به تجدیدنظر ارسال شد و هر کدام چند هزار شاکی دارند. وعده داده شده که دادگاه تجدیدنظر پرونده سکه ثامن را تا پایان ماه جاری و پرونده طلای شادی را دادگاه تجدیدنظر تا یک ماه آینده رأی نهاییش را صادر کند و با این دو پرونده حدود ۱۰ هزار نفر مالباختگان تکلیفشان روشن میشود.

وی در باره پرونده خلیل آقایی گفت: رسیدگی به این پرونده در دادسرا پایان یافته و در ارتباط با رئیس سابق سازمان جنگل است و تعداد هشت نفر دیگر از متهمان کیفرخواستشان صادر و به دادگاه ارسال شده است و به زودی رسیدگی میشود.

وی درباره دو نفر از دانشجویانی که به تازگی دستگیر شدهاند گفت: این افراد متاسفانه به گروههای ضد انقلاب به ویژه گروهک تروریستی منافقین وصل شده و تحت تعلیمات این گروهک به دنبال انجام اقدامات خرابکارانه در کشور بودند و یکسری اقدامات ایذایی نیز انجام داده بودند. در بازرسی از منازل آنها اقلام انفجاری کشف شد و ما به این موضوعات کار داریم. این توطئه دشمن بود که میخواستند در این شرایط کرونایی یک بلوایی ایجاد کننده که با هوشیاری سربازان گمنام امام زمان این توطئه خنثی شد. سخنگوی قوه قضائیه درباره پرونده دو نماینده مجلس که در رابطه با خودرو برای آنها پرونده تشکیل شد، گفت: به دنبال این هستیم که حتیالمقدور به پرونده اتهامی مقامات در همان دوره مسئولیتشان رسیدگی شود. تعدادی از این افراد در این فرایندها محاکمه شدند و تعدادی از نمایندگان مجلس از جمله دو نماینده مجلس درباره پرونده خودروسازها پرونده دارند. پرونده به دادگاه رفت و دادگاه به تحقیقات ایراد گرفت و هفته گذشته نواقص برطرف شد و پرونده دوباره به دادگاه رفت. چون نواقص برطرف شده به زودی رأی آن صادر میشود کما اینکه درباره برخی نمایندگان مجلس در ایام گذشته رأی صادر شده است

رئیس جمهوری به ادعای آمادگی برای کمک به ایران واکنش نشان داد
 

حسن روحانی و نخستوزیر ژاپن در گفت و گویی تلفنی با اشاره به ضرورت همکاری همه کشورهای جهان برای مقابله با ویروس کرونا، بر ضرورت همکاریهای دو کشور در این زمینه و همچنین انتقال و اشتراک تجربیات به یکدیگر تاکید کردند.

رئیس جمهور ایران و نخست وزیر ژاپن همچنین با اشاره به ضرورت برقراری صلح، ثبات و آرامش در منطقه و جهان، ادامه رایزنیها و تلاشها در این زمینه را خواستار شده و تاکید کردند: در شرایط فعلی که ویروس کرونا همه جهان را درگیر کرده است، باید از تنشها در همه جهان کاسته شده و روابط کشورها بر مبنای روابط بشر دوستانه باشد.

حسن روحانی در این تماس تلفنی با قدردانی از دولت ژاپن بخاطر کمک دوستانهاش به ایران در مقابله با ویروس کرونا، گفت: متاسفانه در شرایط سخت مبارزه با کرونا و همچنین تبعات بسیار سخت اقتصادی آن، تحریمهای غیرقانونی آمریکا علیه ملت ایران تشدید شده است. وی با بیان اینکه برای نجات از این ویروس عالمگیر راهی جز همکاری همه کشورها وجود ندارد، اظهارداشت: با تشدید تحریمهای ظالمانه و ضد بشری آمریکا علیه ایران امروز حتی در زمینه تجهیزات پزشکی و تأمین مواد غذایی نیز با مشکلات زیادی مواجه هستیم. رئیس جمهور با بیان اینکه در این شرایط سخت، همکاریهای دو دولت ایران و ژاپن در خاطره تاریخی ملتهای ما باقی خواهد ماند، افزود: ما همواره به رایزنیها و گفت و گو های مشترک دو کشور راجع به مسائل مورد علاقه ارج میگذاریم. روحانی با تاکید بر ضرورت تداوم تلاشها برای کاهش تنش در منطقه و جهان افزود: متأسف هستیم که در هفتههای اخیر شاهد ایجاد تنش از سوی آمریکا در عراق و منطقه خلیج فارس بوده ایم و این درحالی است که همواره آغاز تنش ها در منطقه از طرف آمریکا بوده است.

«تجارت» اصرار به ایجاد مناطق آزاد با وجود مخالفت ها را بررسی کرد

گروه اقتصادی کورش شرفشاهی: هدف از ایجاد منطقه آزاد تجاری، رونق اقتصادی و اشتغالزایی بود، اما با کمال تأسف مناطق آزاد به بارانداز کالاهای وارداتی تبدیل شده و نه تنها اشتغالزایی به دنبال ندارد (به غیر از معدودی فروشنده)، بلکه ابزاری علیه تولید و اشتغال شده است. نکته دیگر دامن زدن مناطق آزاد به قاچاق کالاست به نوعی که همه نوع کالا وارد کشور میشود و بدتر اینکه کالاهایی وارد کشور میشود که امکان تولید آن در داخل وجود دارد. از سوی دیگر نمایندگان مجلس به دنبال ایجاد مناطق آزاد هستند و هر از چندگاهی برخی از نمایندگان مجلس تنها با نگاه منطقهای، بحث ایجاد منطقه آزاد تجاری را مطرح میکنند. هنوز چند روزی از تصویب ایجاد سه منطقه آزاد تجاری نگذشته که بحث توسعه منطقه آزاد انزلی مطرح میشود.

توسعه منطقه آزاد انزلی

در این رابطه نمایندگان مجلس با توسعه منطقه آزاد تجاری-صنعتی گیلان (انزلی) موافقت کرده و ماده واحده آن مبنی بر اینکه محدوده منطقه به مساحت ۸۶۰۹ هکتار تعیین شود، تبصره آن را برای تعیین تکلیف و تعیین نقشه به کمیسیون اقتصادی ارجاع دادند. در ماده واحده این لایحه آمده است: محدوده منطقه آزاد تجاری- صنعتی گیلان (انزلی) به مساحت ۸۶۰۹ هکتار بر طبق نقشه پیوست که به تصویب هیات وزیران رسیده تعیین میگردد. همچنین در تبصره این لایحه که برای بررسی بیشتر به کمیسیون اقتصادی ارجاع شد آمده است: به دولت اجازه داده میشود علاوه بر محدوده فوق الذکر حداکثر به میزان ۲ هزار هکتار در نقاط دارای توجیه شهرستانهای استان گیلان با اولویت انزلی را به محدوه اضافه نمایند.

ویلاسازی به جای منطقه آزاد

نماینده ارومیه با تاکید بر اینکه در عمل آنگونه که باید نتایج مورد انتظار از مناطق آزاد حاصل نشده گفت: انتظار داشتیم سرمایه گذار خارجی در مناطق آزاد سرمایه گذاری کرده و به تقویت تولید داخلی و صادرات کمک کند گفت: منطقه آزاد انزلی را بدون اذن مجلس تأسیس و در اراضی کشاورزی که متعلق به مردم بود، ویلاسازی کردند.

نادر قاضی پور گفت: با مدیران متخلفی که بدون اذن قانونی، شالیکاران و کشاورزان را از زمینهایشان بیرون کردند و به افراد خاص دادند، باید برخورد شود.

کمک مناطق آزاد به قاچاق

در ادامه نماینده مشهد گفت: فلسفه ایجاد مناطق آزاد کمک کردن به تولید بوده، اما اکنون باید توجه داشت که سرمایه داران و قاچاقچیان نیز از زمینههای ایجاد شده سوءاستفاده میکنند، زیرا کالاهایی مانند نخ را وارد میکنند و موجب تعطیلی کارخانههای نخ ریسی و پتوبافی شدهاند. نصرالله پژمانفر گفت: مخالف اساس مناطق آزاد نیستم، اما در عمل مناطق آزاد زمینه تضعیف تولید کشور را ایجاد میکند. نماینده مشهد با بیان اینکه اساساً ایجاد مناطق آزاد کمک و حمایتی به تولید داخل نکرده است گفت: مناطق آزاد آیا به تولید داخل کمک کرده یا یک مشت سرمایهگذار و قاچاق را توسعه داده است؟ افراد مختلفی گزارش دادند که از همین مناطق آزاد کالاهایی به صورت قاچاق وارد میشود و تولید داخل را از بین میبرد.

مناطق آزاد وبال گردن کشور

از سوی دیگر نماینده اصفهان با ابراز تأسف از اینکه از سال ۷۱ تاکنون این مناطق آزاد وبال گردن کشور شدهاند گفت: در چین منطقه آزاد کمتر از یک کیلومتر و در سنگاپور ۳۲۷ کیلومتر وسعت مناطق آزاد است و موافقان نباید وسعت منطقه آزاد انزلی را کم تلقی کنند. حسن کامران با بیان اینکه مکان یابی ایجاد مناطق آزاد غلط بود، افزود: با چه اذن شرعی مسئولان منطقه آزاد انزلی به ملک مردم دست اندازی کردند و کاربری این اراضی را تغییر دادن، در حالی که اگر یک کشاورز این کار را کند، به شدت با وی برخورد میشود. وی گفت: برای ایجاد مناطق آزاد که کارکرد نامناسبی دارد، توجیهاتی مانند کمک به جهش تولید و اقتصاد مقاومتی میآورند، در حالی که این شیوه ایرادات جدی دارد و اگر به این لایحه رأی دهیم، یک بدعت بد و سنت غلط را قانونی کردهایم.

جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی

همچنین نماینده صومعه سرا در مجلس گفت: مناطق هفتگانه آزاد در کشور محدودههای بسیار گستردهای دارد به عنوان مثال قشم ۹۰ هزار هکتار، چابهار ۸۱ هزار هکتار، ماکو ۴ هزار هکتار و ارس ۷۶ هزار هکتار است. سیدکاظم دلخوش گفت: کوچکترین منطقه آزاد در کشور منطقه آزاد انزلی است، ما نمیخواهیم مناطق آزاد ایجاد کنیم بلکه میخواهیم منطقه آزاد انزلی را تثبیت و توسعه دهیم. وی افزود: در سال جهش تولید باید مناطق آزاد فعالیت کنند؛ منطقه آزاد انزلی از نظر استراتژیک بسیار مهم است و وجود سرمایهگذار داخلی و خارجی از اهمیت بالایی برخوردار است. دلخوش گفت: با توجه به کریدور شمال و جنوب رابطه اقتصادی ما با چین و روسیه برای کشور بسیار اهمیت دارد، توسعه فعالیت تولیدی در منطقه آزاد انزلی برای مردم منطقه رونق به همراه دارد. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد برای سرمایهگذار فعالیتهای اقتصادی و سرمایهگذاری در این منطقه با توجه به شرایط آب و هوایی، وجود راهآهن و همچنین تبادلات مهم در اوراسیا و روابط اقتصادی در کریدور شمال و جنوب در منطقه و ایجاد اشتغال بسیار مهم است.

اهمیت همجواری با آذربایجان و روسیه برای منطقه آزاد انزلی فرصتی برای محرومیت زدایی و تولید

در این مورد نماینده رودسر و املش در مجلس گفت: ما برای همه مناطق ایران ارزش قائل هستیم و استان گیلان هم یکی از حلقههای مهم ایران است. اسدالله عباسی با اشاره به رشد سنگاپور در توسعه اقتصادی گفت: از نظر توسعه و میزان درآمد سنگاپور بسیار پیشرفت کرده است، ایجاد منطقه آزاد به منظور محرومیت زدایی و تولید است و جنبه صادراتی آن به مناطق اوراسیا یک فرصت است. قشم دو و نیم برابر نسبت به سنگاپور وسعت دارد. وی با اشاره به اینکه در سال جهش تولید قرار داریم، تصریح کرد: خط آهن اتصال انزلی به خط آهن کریدور شمال به جنوب بسیار اهمیت دارد، در این منطقه صادرات باید بیشتر از واردات باشد ولی هنوز فرصتی را برای این منطقه ایجاد نکردهایم. عباسی ادامه داد: شرکتهای واردکننده در حال حاضر تولیدکننده شدند، هنوز ظرفیتی را برای استان گیلان ایجاد نکردهایم، کریدور شمال به جنوب فرصتی برای کل کشور است، معافیتهای مالیاتی رقبای ما بسیار بیشتر است، ترکیه ۲۱ منطقه آزاد، امارات ۳۲ منطقه آزاد و ایران ۷ منطقه آزاد دارد و تعدادی را در همین مجلس افزایش دادهایم و با افزایش خود گیلان حدود ۱۶ منطقه آزاد ایجاد شده است. این نماینده مردم در مجلس دهم تصریح کرد: فرودگاه گیلان یک فرودگاه بینالمللی است و باید در این موضوع ملی فکر کنیم نه استانی، آحاد مردم در این مناطق ذینفع هستند و باید جلوی قاچاق را گرفت. عضو مجمع نمایندگان گیلان گفت: باید درآمد کشور را افزایش دهیم، مجمع نمایندگان استان هم برای درآمدزایی کشور تلاش میکنند چرا که گیلان متعلق به همه مردم است. ما جلوی سوء استفادهها را با کمک دستگاههای نظارتی میگیریم و اجازه نمیدهیم قاچاق وارد استان بشود.

عرضه سهام دولتی برای کاهش نگرانی از حبابی شدن بورس

رئیس سازمان خصوصی سازی درباره وضعیت بازار بورس و واگذاری بنگاههای اقتصادی گفت: هرچه عرضه سهام بنگاههای دولتی در بازار سرمایه افزایش یابد، بازار عمیقتر شده و تنوع سهام بیشتر میشود بنابراین نگرانی مردم و خریداران نسبت به حبابی شدن رشد بورس کاهش مییابد. به گزارش خانه ملت، علیرضا صالح با بیان اینکه دولت درصدد افزایش عرضه اولیه سهام بنگاههای دولتی است، افزود: از آنجایی که پذیره نویسی صندوقهای سرمایه گذاری واسطهگری مالی آغاز شده، تنوع بخشی و عمق بخشی به بازار سرمایه محقق میشود. صالح با بیان اینکه سرمایه گذاری در بورس با ریسک همراه است و نمیتوان ادعا کرد که این بازار هر روز ۵ درصد سود داشته باشد، اظهار کرد: مردم باید به عنوان سرمایه گذاری بلند مدت به بورس بنگرند، مطمئناً بورس در بلندمدت مطمئنترین بازار برای سرمایه گذاری است.

وی درباره خصوصی سازی سرخابیها توضیح داد: جلسات بسیاری با وزیر ورزش برگزار شده است، امیدواریم بتوانیم در پایان مرداد ماه، سرخابیها با داراییهای جدید وارد بازار بورس شده و پذیرش آنها انجام گیرد. کشف قیمت آنها در تابستان صورت خواهد گرفت.

 

تازه واردهای بورس با مشاوره به سراغ معامله بروند

وزیر اقتصاد گفت: به خاطر شلوغی زیاد در دفاتر پیشخوان دولت، مصوب شد تا احراز هویت تمامی افرادی که میخواهند کد بورسی دریافت کنند، به صورت غیر حضوری و الکترونیکی انجام شود. طبق مصوبههای شورایعالی بورس تمام مراجعات حضوری برای احراز هویت به دفاتر پیشخوان دولت بدلیل رعایت فاصله گذاری اجتماعی لغو میشود. به گزارش صداوسیما، فرهاد دژپسند افزود: هر گونه نقل و انتقال وکالتی سهام ممنوع است و این مصوبه به سازمان اسناد کشور هم ابلاغ شده تا آنها هم به تمام شهرستانها و استانها ابلاغ کنند. وزیر اقتصاد در خصوص اختلال نرم افزاری بورس گفت: امروز به سرعت این مشکل حل شد و جای نگرانی نیست.

دژپسند در خصوص تکانههای شدید بازار بورس هم گفت: بازار بورس در مقابل بازارهای دیگر یک بازار ریسکی است و ما بارها توصیه کردیم تا کسانی که تازه وارد هستند حتماً با مشاوره به سراغ معامله بروند. وزیر اقتصاد و دارایی افزود: اگر کسی تخصص لازم را در این رابطه ندارد میتواند از کارگزاریها کمک بگیرد
چرا که در خرید و فروش و معاملات آن کار بسیار حساسی است و مثل معاملات دیگری نیست که فوراً به نتیجه خاص برسد.

توکلی از رویکرد جدید دولت ابراز نگرانی کرد

عملکرد دولت که ریشه در سومدیریت دارد، با انتقادهای جدی و متعددی رو به رو شده و رفتار دولت به نوعی است که به هیچ عنوان امکان دفاع از این مدیریت وجود ندارد. در این رابطه عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: متاسفانه میخواهند به اسم مشارکت عمومی - خصوصی تمامی داراییهای ملت را تاراج کنند.

به گزارش فارس، احمد توکلی افزود: پس از چپاول اموال ملت به اسم خصوصی سازی حالا میخواهند به اسم مشارکت عمومی- خصوصی تمامی داراییهای ملت را اعم از مدارس، بیمارستانها، ورزشگاهها، دانشگاهها همه و همه را به تاراج دهند. وی اظهارداشت: ساز و کار هم بسیار فساد آفرین است زیرا تصمیمگیری درباره انتخاب طرح قابل فروش، قیمت گذاری، انتخاب خریدار، شرایط نقد و اقساط به عهده شش نفر است که در عمل وزیر در مرکز و مدیرکل در استانها تصمیم گیر نهایی هستند. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: منبع خرید از طریق وام بانکی با ضمانت دولت برای به اصطلاح خریدار تأمین میشود و وزیر یا مدیرکل میتواند ۸۰ درصد برای مناطق محروم و ۵۰ درصد برای دیگر مناطق تخفیف دهد. وی افزود: مجلس نمیتواند از اصل ۸۵ برای لایحه مشارکت عمومی - خصوصی استفاده کند چرا که این اصل برای قوانینی که قابلیت آزمایش داشته باشند نه قانونی که بر اساس آن اموال ملت به اسم فروش از ید دولت خارج میشود.

توکلی بیان داشت: بررسی لایحه مشارکت عمومی - خصوصی که از آن به عنوان خصوصی سازی دوم یاد میشود در دستور کار مجلس قرار گرفته است. دولت و بعضی نمایندگان مجلس تلاش میکنند این لایحه بدون طی روال معمول بررسی و تصویب طرحها در قالب اصل ۸۵ و بدون نیاز به طرح و بحث در صحن مجلس تصویب شود.

تلفیق فرمول شورای رقابت و سازمان حمایت برای قیمت گذاری خودرو نتیجه نداد

گروه صنعت و تجارت: در شرایطی که اختلاف میان شورای رقابت و ستاد تنظیم بازار برای تعیین فرمول قیمت گذاری خودرو در سال جاری هر روز بیشتر میشود، دلالان بازار خودرو یکه تاز میدان شدهاند و هر روز قیمت جدیدی برای خودروها در فضای مجازی میسازند. خودروسازان و قطعه سازان نیز همچنان معتقدند که بهترین شیوه تعیین قیمت محصولات آنها نه تعیین فرمول و قیمت گذاری دستوری بلکه عرضه مستقیم به خریداران و تعیین قیمت در حاشیه بازار است. در این میان هرچند فعالان بازار خودرو می گویند که این بازار در حال تجربه دوران رکود است، اما نشانههای افزایش قیمت خودرو هر روز بیشتر از گذشته مشاهده میشود.

قیمت خودرو در فضای مجازی و آگهیهای روزنامهها هر روز رکورد تازهای خلق میکند؛ کارشناسان دو موضوع شایعه افزایش قیمتها و نبود عرضه مناسب خودروسازان را از دلایل این موضوع اعلام میکنند. برخی کارشناسان بازار خودرو معتقدند که خودروسازان قادر به تأمین نیاز بازار نیستند، زیرا در این صورت شاهد تبدیل شدن آن به کالای سرمایهای و احتکار و انبار خودرو از سوی برخی نمیبودیم. به گفته آنان، وقتی خودرو به میزان کافی در بازار عرضه نمیشود افرادی که خودرو در اختیار دارند به دلخواه خود قیمت میدهند، به طوری که اکنون حدود ۲ ماه است که خودروسازان عرضهای به آن صورت نداشتهاند؛ بنابراین در اوضاع کنونی آشفته بازار خودرویی، خودروسازان مقصر اصلی هستند و دولت برای رفع این مشکل باید اجازه ورود خودروهای کارکرده را صادر کند.

ضد و نقیضهای قیمت خودرو در ستاد تنظیم بازار

روز دوشنبه هفته جاری (۱۵ اردیبهشت ماه) جلسه ستاد تنظیم بازار برگزار شد، جلسهای که عباسی قبادی، معاون وزیر صنعت معدن و تجارت درباره آن به ایرنا گفت: در این جلسه مقرر شد سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان پس از بررسی آرا و نظرات خودروسازان و شورای رقابت، به انجام بررسیهای لازم برای قیمت گذاری خودرو بپردازد. او که سمت دبیر کارگروه ستاد تنظیم بازار را نیز عهده دار است، خاطرنشان کرد: پس از انجام بررسیهای لازم، جمع بندی نهایی توسط سازمان حمایت در کمیته خودرو انجام شده و تصمیم نهایی اتخاذ خواهد شد. در همین زمان رضا رحمانی، وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام میکند که هنوز تعیین تکلیف برای افزایش قیمت خودرو در سال ۹۹ در ستاد تنظیم بازار نهایی نشده است. او در حاشیه جلسه مشترک با اعضای کمیسیون ویژه حمایت از تولید ملی، با اشاره به اینکه افزایش تولید خودرو یکی از راهکارهای وزارت صمت برای مقابله با افزایش قیمت خودرو است، گفت: هنوز تعیین تکلیف برای افزایش قیمت خودرو در سال ۹۹ در ستاد تنظیم بازار نهایی نشده است. رحمانی، درباره آخرین وضعیت تعیین تکلیف قیمت خودرو در ستاد تنظیم بازار، افزود: بسیاری از محصولات صنعتی و غیرصنعتی در ماههای اخیر مشمول افزایش قیمت شده و میشود، اما هنوز ستاد تنظیم بازار درباره موضوع مذکور تصمیم گیری نکرده، اما اینکه قیمت غیرمتعارف باشد اینگونه هم نخواهد شد.

منبع آگاه بی نام وارد میشود

چند ساعت پس از اظهار نظر وزیر صنعت، معدن و تجارت بود که خبرگزاریهای مهر و فارس در اقدامی هماهنگ خبری را از قول منبعی آگاه در وزارت صمت، بدون ذکر نام منتشر کردند که براساس آن فرمول نرخ گذاری خودرو در جلسه ستاد تنظیم بازار مصوب شده است.

طبق این خبر کمیته خودرو در جلسه ستاد تنظیم بازار، پیشنهاد خود را مبنی بر قیمت گذاری خودرو اعلام کرد و براساس پیشنهاد این کمیته، فرمول قیمت تمام شده خودرو به علاوه حداکثر ۵ درصد سود به عنوان فرمول نرخگذاری خودرو نهایی و مصوب شد. البته برای این افزایش قیمت بهرهوری ۷۰ درصدی خودروسازان تعیین شده است. همچنین در این خبر آمده است که در مقابل بازنگری قیمت خودرو ۶ مؤلفه تیراژ خودرو، کاهش تعهدات مشتریان، داخلی سازی و حمایت از زنجیره خودرو، ارتقاء کیفیت، پشتیبانی از قطعه سازان و خدمات پس از فروش به صورت ماهانه توسط کمیته خودرو بررسی و گزارش میشود.

شورای رقابت همچنان مخالفت میکند

در همین حال دیروز (سه شنبه ۱۶ اردیبهشت ماه) رئیس شورای رقابت با اعلام اینکه طی روزهای اخیر اخبار مختلفی مبنی بر تعیین قیمتهای جدید خودرو شنیده میشود، گفت: ما هیچ توافقی با ستاد تنظیم بازار نداشتهایم و اگر قیمتهای جدید بدون هماهنگی با شورای رقابت اعلام شود غیرقانونی است. رضا شیوا در گفتگو با تسنیم، با بیان اینکه در سال ۹۷ براساس ماده ۳ ابلاغیه سران سه قوه شورای عالی هماهنگی اقتصادی هرگونه تصمیمگیری در مورد نرخ و ضوابط قیمتگذاری و تعیین سهمیه کالا و خدمات که بهموجب قوانین و مقررات مختلف در اختیار دستگاهها و شوراهای مختلف قرار گرفته است منوط به تأیید ستاد تنظیم بازار شد، اظهار داشت: بهموجب این ماده هر تشکیلاتی نهتنها شورای رقابت که در بخش قیمتگذاری کالا فعالیت میکرد، باید دستورالعملها را برای تأیید به ستاد تنظیم بازار ارسال کند اما این مصوبه به هیچ عنوان بهمعنای سلب وظیفه از شورای رقابت نبود. وی با بیان اینکه پیش از این ابلاغیه، شورای رقابت دستورالعمل قیمتگذاری را به ستاد تنظیم بازار ارسال نمیکرد، گفت: قانونگذار براساس ماده ۵۸ اصل ۴۴ به ما گفته بود باید دستورالعمل قیمتگذاری را بهصورت مستقل اعلام کند تا براساس آن چارچوب قیمتها تعیین شود اما بعد از ابلاغیه ماده ۳ مصوبه سران قوا در شورای عالی هماهنگی اقتصادی، دستورالعمل تنظیم قیمت باید برای تأیید به ستاد تنظیم بازار ارسال میشد. رئیس شورای رقابت با بیان اینکه در دو هفته اخیر ما هیچ جلسهای با ستاد تنظیم بازار نداشتهایم، افزود: باید ستاد تنظیم بازار دستورالعمل قیمت گذاری شورای رقابت را بررسی و اگر ایرادی داشت به ما اعلام کند تا اصلاحات لازم را انجام دهیم. اما متأسفانه خبری از این موضوع نیست و حتی شنیده شده ستاد تنظیم بازار در مورد قیمت خودرو به توافق رسیده، در حالی که این کار قانونی نیست. به گفته شیوا، روش قیمت گذاری ما در بخش خودرو براساس سقف قیمتی است به نحوی که مطابق نرخ تورم بخشی برای هر خودرو در مدت معین به اضافه قیمت پایه و لحاظ کردن دو متغییر بهره وری و کیفیت دستور العمل قیمت گذاری خودرو تعیین میشود.

تلفیق فرمولها هم جواب نداد

در همین حال دبیر انجمن خودروسازان گفت: ستاد تنظیم بازار به کمیته خودرو مأموریت داد تا تلفیق فرمول شورای رقابت و سازمان حمایت برای قیمت گذاری را بررسی کند که نتیجهای درباره آن حاصل نشد. احمد نعمت بخش درباره قیمتگذاری خودرو اظهار کرد: روز به روز صنعت خودرو در حال تضعیف شدن است، قیمتهایی که شورای رقابت در سالهای گذشته و تکلیفی که وزیر صنعت مبنی بر فروش با قیمت بهمن ۹۷ به بر خودروسازان اعمال کردند موجب زیان انباشته ۴۰ هزار میلیارد تومانی خودروسازان شدند. وی افزود: ایرانخودرو و سایپا در اسفندماه با تجدید ارزیابی داراییها این زیان را پرداخت کردند و از نظر قانون تجارت از ماده ۱۴۱ خارج شدند، اما پولی وارد شرکت نشد و در حال زیان کردن هستند. وی گفت: اگر تاکید بر فروش خودرو با قیمتهای فعلی باشد ایرانخودرو و سایپا مجدداً طی دو تا سه ماه آینده مشمول ماده ۱۴۱ میشوند و نمیتوانند هزینه قطعه سازان را پرداخت کنند.

نعمت بخش بیان کرد: اختلاف قیمت کارخانه و بازار بسیار زیاد شده و زمانی که پیش فروشی صورت میگیرد با انبوهی از تقاضا مواجه میشود. دبیر انجمن خودروسازان خاطرنشان کرد: ۲.۴ میلیارد میلیون تومان نقدینگی در بازار وجود دارد و زمانی که اختلاف قیمت ارزانترین خودرو در کارخانه و بازار به ۲۵ میلیون تومان میرسد مشخص است که تقاضا برای پیش فروش زیاد میشود. وی تصریح کرد: دو هفته قبل ستاد تنظیم بازار به کمیته خودرو مأموریت داد تا تلفیق فرمول شورای رقابت و سازمان حمایت برای قیمت گذاری را بررسی کند که نتیجهای درباره آن حاصل نشد. نعمت بخش افزود: طبق نامه معاون حقوقی رئیس جمهور که در بهمن ماه ارسال شده بود و فصل الخطاب ستاد تنظیم بازار است مقرر شد فرمول سازمان حمایت به جلسه ستاد تنظیم بازار ارسال تا بر اساس آن تصمیم گیری شود که به جلسه تنظیم بازار نرسید. دبیر انجمن خودروسازان تاکید کرد: اگر این روش اعمال شود شرکتها از زیان خارج میشوند هرچند اختلاف قیمت کارخانه و بازار وجود خواهد داشت.

اردکانیان با اشاره به پروژه پویش وزارت نیرو خبر داد؛

گروه انرژی: وزیر نیرو از افتتاح ۲۵۰ پروژه با سرمایهگذاری ۵۰ هزار میلیارد تومان در پویش امسال وزارت نیرو خبر داد و گفت: در استان مرکزی ۲۵ طرح در دست اجرا با سرمایهگذاری حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان و پیشرفت متوسط حدود ۶۰ درصد داریم. وی همچنین درخصوص افزایش سالیانه تعرفههای آب و برق گفت: از دو سال پیش، هیئت وزیران با توصیه و تاکید رئیس جمهور، وزارت نیرو را درخصوص افزایش سالیانه تعرفههای آب و برق به رقم هفت درصد محدود کرد و بیش از این مقدار، افزایش تعرفه نخواهیم داشت.

به گزارس ایسنا، رضا اردکانیان در حاشیه افتتاح پروژههای صنعت آب و برق استان مرکزی در جمع خبرنگاران اظهار کرد: وزارت نیرو به دنبال افزایش راندمان نیروگاهها، کاهش تلفات در شبکهها و اجرای برنامه ۰۹۹ به معنی تابستان ۹۹ با خاموشی صفر در قالب مشارکت وزارت نیرو و مردم، بدون ایجاد وقفه در چرخه تولید کشور است.

وزیر نیرو هدف از اجرای این برنامه را کاهش اوج بار در تابستان ضمن حفظ آسایش و امنیت خاطر مردم عنوان کرد و گفت: تلاش ما بر این است که بتوان با همکاری و مشارکت مردم و وزارت نیرو ضمن ارائه بیشتر خدمات، اوج بار کاهش یافته و مصرف در ساعات مختلف مدیریت شود که بتوانیم سال جهش تولید را به عنوان یک سال با معنا از حیث آب و برق سپری کنیم و ضمن نبود خاموشی در تابستان ۹۹، تعهدات برای صادرات برق هم انجام شود.

اردکانیان بیان کرد: خوشبختانه در استان مرکزی وضعیت نسبتاً خوبی حاکم است و در حال حاضر ۲۵ پروژه بزرگ آب و برق با حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان در حال اجراست. دیروز سه شنبه تعدادی از پروژههای به اتمام رسیده از جمله سه پست برق ۶۳ به ۲۰ کیلو ولت در ساوه و خمین و دو نیروگاه برقابی کوچک و آبرسانی به شهر جدید امیرکبیر به بهره برداری رسید. استان مرکزی از حیث ظرفیت برقابیهای کوچک که جزو انرژیهای پاک و تجدیدپذیر محسوب میشود در صدر لیست استانهای کشور است و بیش از ۲۵ درصد کل ظرفیت نصب شده در این استان قرار دارد.

وی با اشاره به کلنگ زنی پست ۴۶۳ کیلو ولت در زرندیه اضافه کرد: زرندیه منطقه صنعتی مهمی است و این پست برای توسعه در ساوه و زرندیه و مامونیه نقش مهم و کلیدی خواهد داشت.

اردکانیان در خصوص میزان دریافتی از محل قبوض آب و برق بیان کرد: متاسفانه در این خصوص شرکتهای آب و برق وضعیت خوبی ندارند و حدود ۲۰ درصد مبلغ اصلی که باید توسط مردم پرداخت میشد، دریافت شده است و در صورتی که این شرایط ادامه داشته باشد با توجه به اینکه اتکای چندانی به بودجه دولت نداریم، ممکن است در عرضه محصول و ارائه خدمت شرمنده مردم شویم، البته به هوشمندی و همکاری مردم دلگرم هستیم و امیدواریم به جز قشر خاصی که به سبب کرونا تحت فشار بوده و پرداختهایشان با درخواست مهلت همراه شد، باقی اقشار پرداختهای خود را به موقع انجام دهند. وزیر نیرو همچنین درخصوص ذخیره وضعیت سدهای موجود در کشور با بیان اینکه بدنبال بارشهای مناسب انجام شده چند دریاچه بویژه در فلات مرکزی کشور به دریاچههای موجود شد، اظهار کرد: امسال از حدود ۵۱ میلیارد مکعب حجم مخازن ساخته شده در کشور ۷۶ درصد ظرفیت پر است و برخی از مقادیر خالی برای دریافت سیلابهای احتمالی خالی نگه داشته شده است.

سرمقاله

عبدالغفور ایراننژاد

نماینده چابهار در مجلس

براساس اصول اقتصادی، مناطق آزاد ایجاد می‎شود تا دولت با استفاده از جاذبه‎‎ها و مشوق‎‎هایی نظیر عوارض گمرکی صفر، بخشش مالیاتی و ده‎‎ها امتیاز دیگر، هم زمینه حضور سرمایه‎گذاران و هم اشتغال افراد این مناطق را فراهم کند ...اما تنها جزیره کیش است که توانسته در امر جذب گردشگر موفق عمل کند و نمی‎توان البته این منطقه را هم یک منطقه ویژه اقتصادی نام گذاشت.

جزیره کیش، بی‎شک، یک منطقه گردشگری موفق است که به‎عنوان نمونه می‎توان از آن تجربه کسب کرد. مناطق آزاد بدون شک دروازه واردات هستند، البته در مناطق محروم‎تر باید نام آن را دروازه قاچاق گذاشت.

مناطق آزاد، دیگر یک محل برای واردات کالا یا صادرات نیستند، بلکه زمینه‎ای برای فساد و رانت‎خواری را نیز ایجاد کردهاند. براساس اهداف تعیین شده، مناطق آزاد می‎بایست سکوی پرشی برای صادرات کالا‎های ایران می‎شدند، اما نهتنها نقشی در توسعه نداشتند بلکه عامل توقف آن هم شدند. روند توسعه یک روند علمی است که نیاز به تحقیق و بررسی بیشتر دارد. نمی‎توان یک شبه تصمیم به راهاندازی یک منطقه ویژه اقتصادی گرفت.

در صورتی که آنچه امروز در مناطق آزاد روی داده و کم و بیش از آن باخبریم، چیزی جز دوری از موضوع اقتصاد مقاومتی به فرموده مقام معظم رهبری نبوده و خبری از حمایت تولید داخلی نیست.

مناطق آزاد بیشتر در مرز‎ها و بندر‎های کشور راهاندازی شده است؛ از اینرو می‎تواند مسیر مناسبی برای تبادل کالا باشد. با توجه به اینکه همواره مناطق آزاد، مناطق ویژه‎ای برای رانتخواران بوده،سهمخواهی بیش از حد ویژهخواران، باعث بالا رفتن میزان قاچاق و جلوگیری از رشد و توسعه منطقه شده است.

این سؤال پیش میآید که مگر دستگا‎های قانونی در این مناطق وجود ندارد.نکته اینجاست که گمرک ورودی مناطق آزاد جزو تشکیلات همان مناطق آزاد به‎شمار می‎رود؛ یعنی سازمان گمرک ایران حضور ندارد.

نظارت و کنترل بر امور واردات کالا‎های خارجی برعهده سازمانی است که از افزایش واردات منافع زیادی نصیبش می‎شود.در چنین شرایطی چگونه می‎توان انتظار داشت که قاچاق انجام نشود و کالا‎ها به‎صورت عادی و قانونی رد و بدل شود.

همیشه ویژهخواران به‎دنبال شرایطی هستند که بتوانند از هر فرصتی برای تحقق اهداف خود استفاده کنند. حال در نبود یک نهاد ناظر، به آسانی فعالیت کرده و از تبعیت هر مورد قانونی سرباز می‎زنند.

یادداشت

مجید گودرزی

مدرس مالی دولتی در دانشگاه

مدتی است شاهد اوج گرفتن معاملات در تالار شیشه ای هستیم و رشد عجیب شاخص بورس در شرایطی که بورسهای جهان سر به زیر شدهاند، نیاز به بررسی های کارشناسانه دارد. بدون شک یکی از دلایل مهم هجوم به بورس تفاوت ارزش دفتری و ارزش واقعی دارائیهای شرکتهای بورسی است. سالهاست که شرکتها تجدید ارزیابی نداشتهاند و تنها بر اساس ماده ۱۴۱ قانون تجارت و در شرایط ورشکستگی میتوانند ارزش دارائیهای خود را تجدید و به روز رسانی کنند. آنهم بدلیل مالیات حدود ۲۵ درصدی از تجدید ارزیابی، شرکتهای بورسی اقبالی به آن نشان نمیدهند. چرا که بخشی از سود سالهای گذشته هم مشمول مالیات میشود و این به ضرر شرکتهای بورسی است. ولی بدلیل تورم بعضاً بالای ۳۰ درصد در سالهای اخیر، فاصله بین ارزش دفتری که ملاک صورتهای مالی و حسابداری است، با ارزش واقعی بخصوص املاک، فاصله زیادی است و این رشد قیمت بر خلاف نظر سوداگران بازارهای موازی بورس مثل مسکن و ارز کمتر حبابی است و بیشتر مربوط به بروز رسانی ارزش دارائیها است. نوسانات نرخ ارز و جهش بیش از ۲۳۰ درصدی آن و بالطبع افزایش درآمد ریالی شرکتهای صادرات محور هم مزید بر علت شده است و افزایش سرمایه از محل سود انباشته میتواند ملاک درستی برای جهش قیمتی بورس باشد. بر خلاف بازارهای دیگر بخصوص مسکن افزایش شاخص در بورس باعث تقاضای بیشتر است. اما در بخش مسکن افزایش قیمتها باعث رکود شدید و از بین رفتن تقاضای واقعی شده است. من هیاهوی دلالان مسکن و ارز را واقعی نمیدانم و نظرم اینست که بخش کمی از جهش شاخص بورس حباب است. و بیشتر این جهش تداعی کننده مسیر درست مدیریت سرمایه گذاری است که ما سالهاست منتظر آن بودهایم. قطعاً شرکتهای بورسی برای پرداخت مالیات کمتر، کم اظهاری را هم مد نظر داشتهاند. این نظر من بود و مطمئن هستم نظرات بهتری برای یادگیری من از طرف اساتید حاضر وجود دارد. خواهشم اینست که ما را از نظرات ارزشمند خود محروم نفرمایید.

خادمی از چنبره مدیران ناکارآمد در دولت انتقاد کرد

نماینده ایذه در مجلس با بیان اینکه شهدا به امید رفع ظلم و بی عدالتی و کاهش فاصلههای طبقاتی جان خود را فدای حفظ کشور، نظام و انقلاب کردند، افزود: متاسفانه طی چند ده سال گذشته گروهی مدیر نوکیسه و تازه به دوران رسیده، ناکارآمد و منفعت طلب بر امور اجرایی دولتها چنبره زده و نتیجه عملکردشان باعث گسترش فقر و فاصله طبقاتی، کودکان خیابانی، بیکاری و افسردگی جوانان، عادی شدن اختلاس، گسترش مصرف مواد مخدر و دهها معضل دیگر شده است. به گزارش خانه ملت هدایت الله خادمی در نطق میان دستور افزود: این گروه منفعت طلب از یک جریان خاص نیستند گرچه شاید سهم جریانی کمتر یا بیشتر شود؛ گاهی چپ و گاهی راست و مانند فصول سال چهار فصل هستند و نقطه اشتراک همه آنها اختلاس و حیف و میل منابع کشور بوده و به همین دلیل است که خاوریها به وجود آمدند و راحت رفتند و خبری از ۴.۸ دهم میلیارد دلاری و هزاران میلیارد دلار نیست و تازه میخواهند ۵ میلیارد دلار دیگر را بگیرند و مردم فقیر را بدهکار کنند. خادمی افزود: به همین دلیل است که هیچکس جرات حرف زدن در مورد کرسنت را ندارد و مسکوت میماند و حتی منتقدان خود کرسنت، کرسنتی ها را به صدارت مینشانند و مجلس نهم که تعدادی از آنها وارد مجلس یازدهم شدند به کرسنتی ها رأی دادند تا افتضاح توتال و توقف خط لوله صلح را به وجود بیاورند و به همین دلیل است که منابع مالی کشور به خودروسازان داده میشود تا مشتی قوطی حلبی چرخدار تولید و به کشتن مردم ادامه دهند و عجب داستانی است.