صرفه جویی و فروش اوراق برای جبران کسری بودجه

رییس سازمان برنامه و بودجه از صرفه جویی۲۰ درصدی و همچنین فروش اوراق و اسناد خزانه که عمدتا ناشی از مشکلات ایجاد شده در بحث فروش نفت است به عنوان دو راهکار برای جبران کسری بودجه امسال خبر داد.

به گزارش خانه ملت، محمدباقر نوبخت با اشاره به تدابیر دولت برای جبران کسری بودجه امسال اظهار داشت: احتمال عدم تحقق منابع مالی بودجه عمدتا ناشی از مشکلات ایجاد شده در بحث فروش نفت است، برای جبران آن ۲ روش را در پیش گرفتهایم.

رییس سازمان برنامه و بودجه تصریح کرد: ابتدا موضوع اعتباراتی که غیراعتبارات پرسنلی و حقوق و مزایاست و ما آن را بهشکل کامل پرداخت خواهیم کرد و حتی در پارهای از موارد هم مجبوریم بیش از صد در صد بپردازیم و در موارد باقیمانده هم تلاش داریم تا بتوانیم ۲۰ درصد صرفهجویی کنیم.نوبخت تاکید کرد: همچنین اگر بار دیگر نیاز به منابع جدیدی برای تامین بودجه مورد نیاز داشته باشیم، میتوانیم از فروش اوراق و اسناد خزانه استفاده کنیم.

 

صندوق توسعه ملی در خدمت تعاونی ها

معاون وزیر کار گفت: برای حمایت از تعاونیها در شرایط کرونا، مقرر شد به زودی در کنار تسهیلات بانک توسعه تعاون از محل صندوق توسعه ملی نیز تسهیلاتی به تعاونیها ارائه شود. البته تعاونیها میتوانستند جهت دریافت تسهیلات به سامانه کارا نیز مراجعه کنند. به گزارش مهر، محمد کبیری با بیان اینکه بیش از ۹۴ هزار تعاونی در سراسر کشور داریم که ۵۴ درصد از آنها در حوزه تولید فعال هستند، گفت: در شرایط موجود کشور و پیامدهای خارجی همچون شیوع کرونا و تحریمهای آمریکا باید بتوانیم از ظرفیت تعاونیها جهت افزایش تاب آوری اقتصاد، جذب سرمایههای خرد مردم و ایجاد اشتغال پایدار استفاده کنیم. وی افزود: در حوزه دانش بنیان مقرر شده با کمک صندوق نوآوری و بانک توسعه تعاون یک خط اعتباری برای تعاونیهای دانش بنیان ایجاد شود تا تعاونگران با مراجعه به شعب بانک توسعه تعاون بتوانند تسهیلات با نرخ ترجیحی بگیرند. همچنین وزارت کار برای محرومیت زدایی از طریق تشکیل تعاونیهای روستایی و رساندن محصولات تعاونیهای خُرد به بازارهای هدف از طریق بنگاههای پیشران به وسیله اتحادیه تعاونیهای تسهیلگر اقدام خواهد کرد.

کرونا قاتل ٤٠٠ میلیون فرصت شغلی در جهان

سازمان بینالمللی کار اعلام کرد که به خاطر شیوع ویروس کرونا در سه ماهه دوم سال جاری معادل ۴۰۰ میلیون فرصت شغلی در جهان از بین رفته است. به گزارش فارس از راشاتودی، سازمان بینالمللی کار، که زیرمجموعه سازمان ملل به شمار میرود اعلام کرد انتظار میرود در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۰ به خاطر همه گیری ویروس کرونا، ساعات کاری در جهان ۱۴ درصد کاهش یابد. این میزان کاهش ساعات کاری معادل از دست رفتن ۴۰۰ میلیون فرصت شغلی بر مبنای هر هفته ۴۸ ساعت کاری است. این سازمان پیشتر برای سه ماهه دوم سال جاری کاهش ۱۰.۷ درصدی معادل ۳۰۵ میلیون فرصت شغلی را پیشبینی کرده بود. بنا به گزارش این سازمان کشورهای قاره آمریکا بیشترین تاثیر منفی را در حوزه اشتغال از شیوع کرونا گرفته و انتظار میرود ۱۸.۳ درصد از ساعات کاری در این کشورها معادل ۷۰ میلیون فرصت شغلی تمام وقت از بین برود. در گزارش سازمان بینالمللی کار آمده است عوامل مختلفی بر از دست رفتن فرصتهای شغلی وجود دارد که از جمله آنها کاهش ساعات کاری کارگران، مرخصی اجباری یا اخراج موقت به همراه افزایش بیکاری و عدم اشتغال هستند.

گزارش "تجارت" از نام و نشان گروه هایی که قوانین مالیاتی را دور می زنند

گروه اقتصادی کورش شرفشاهی: در شرایطی که کشور با مشکلات ناشی از فروش نفت و ناتوانی در تامین هزینه ها رو به رو شده، دولت ناچار به بهره گیری از ظرفیت های دیگر از جمله مالیات شده است. اما مشکل اینجاست که دریافت مالیات از حقوق بگیران و افراد صادق بسادگی صورت می گیرد در حالی که زیاده خواهان از پرداخت مالیات شانه خالی می کنند تا بار اداره کشور بر دوش آنهایی باشد که به قانون احترام می گذارند یا هنوز با راهکارهای دورزدن قانون آشنایی ندارند. امروزه بسیاری از قشرهای جامعه و کسب و کارها از خدمات و امکانات دولتی استفاده می کنند اما هنگام پرداخت مالیات برای مشارکت در هزینه اداره کشور، خود را به موش مردگی می زنند. به نظر می رسد زمان آن فرا رسیده این متخلفان مورد شناسایی جدی قرار بگیرند و مهمتر اینکه برخورد لازم با آنان صورت پذیرد. به همین دلیل برخی از این فرصت طلبان مورد بررسی و شناسایی قرار می گیرد.

تهدید فراریان مالیاتی

طبق ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیات های مستقیم همه دستگاهها باید اطلاعات خود را برای دریافت مالیات عادلانه و شفاف در اختیار سازمان مالیاتی قرار دهند اما هنوز بسیاری از دستگاه ها به بهانه محرمانگی اطلاعات از اجرای این قانون سرپیچی می کنند. در این رابطه رییس سازمان امور مالیاتی علاوه بر تعیین ضرب الاجل، دستگاهها را تهدید کرده در صورت عدم همکاری، بودجه آنها نیز قطع خواهد شد. همچنین این ادعا را مطرح کرده که اسامی دستگاه ها را رسانه ای می کند. امیدعلی پارسا گفت: دستگاههای اجرایی که هنوز آن گونه که شایسته اداره کشور است، اطلاعات را به سازمان امور مالیاتی نداده اند، بودجه آن دستگاههای اجرایی را معلق یا متوقف میکنیم تا زمانی که این کار را انجام دهند. سازمان امور مالیاتی تا پارسال، راهبرد تعامل داشت، اما اکنون بر طبق مصوبه ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی عمل میکنیم و باید همه اطلاعات ریز اقتصادی در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار گیرد. دو هفته دیگر، دستگاههای اجرایی را که همکاری کرده اند و یا نکرده اند اعلام خواهیم کرد».

فرارمالیاتی در ورزشکاران

از آنجا که مدتهاست از قراردادهای کلان ورزشکاران که مخفی می ماند، سخن به میان می آید اما هیچ اقدام عملی برای برخورد با آنان صورت نگرفته، سازمان امور مالیاتی در نامه ای از معاون وزیر ورزش و جوانان خواسته تا طبق قانون و ظرف ۲ هفته، وضعیت قرارداد ورزشکاران شفاف شود. در این نامه رئیس کل سازمان امور مالیاتی خواسته تا ظرف ۱۵ روز نسبت به اجرای تعهدات این وزارتخانه اقدام شود. همچنین گوشزد شده در صورتی که به دلیل در اختیار قرار ندادن تمام یا بخشی از اطلاعات، خسارت یا زیانی متوجه دولت شود به استناد قانون مالیاتهای مستقیم و مواد آیین نامه اجرایی موضوع تبصره (۵) ماده قانونی مذکور متخلف یا متخلفین علاوه بر مجازات های مقرر در قانون، مسئول جبران خسارت وارده به دولت خواهند بود. این در حالی است که قراردادهای ورزشکاران و مربیان ورزشی به ویژه در فوتبال برای یک سال به چندین میلیارد تومان می رسد در حالی که عدد مکتوب حتی به ۵۰۰ میلیون تومان هم نمی رسد.

سلبریتیهای فراری

یکی دیگر از گروههایی که بسادگی از پرداخت مالیات طفره می روند سلبریتیها هستند. این افراد با وجود آنکه درآمدهای کلانی دارند، اما مورد حمایت شدید قرار می گیرند بنوعی که در بودجه سال جاری نیز این چهره های همیشه متفاوت، از پرداخت مالیات معاف شدند، در حالی که در بحث مالیات بخصوص در صنوف پردرآمد نمی توان تبعیض قائل شد. سلبریتی ها به اشکال مختلف پردرآمد هستند زیرا به هر بهانه ای پول می گیرند. در سریالهای تلویزیونی بازی می کنند، فیلم سینمایی بازی می کنند، سر از بازی در تاتر در می آورند، مجری گری می کنند، آواز می خوانند و در قالب قرارداد با کارخانه ها و موسسات فعالیتهای تبلیغی دارند. بنابر این درآمدشان بسیار زیاد است. البته این را قبول داریم که همه هنرمندان درآمد بالایی ندارند، اما شناسایی آنان بسادگی امکان پذیر است.

وکلا نیز مالیات نمی پردازند

از مشاغل دیگری که سازمان امور مالیاتی نتوانسته آنها را متقاعد به شفاف سازی عملکرد مالی کند، مشاغل حقوقی از جمله وکالت، مشاوره و کارشناسی است. این مشاغل میگویند در صورتی حاضرند نسبت به نصب و راه اندازی دستگاه کارتخوان در دفاتر حقوقی اقدام کنند که قانون آنها را ملزم کرده باشد. این در حالی است که پژوهشگر حوزه فرار مالیاتی می گوید: یک پرونده حقوقی ۲ میلیارد تومان و یک پرونده ۵ میلیون تومان است. سید احسان حسینی از ۳ میلیون تقاضای قضایی در سال خبر می دهد و می گوید: اگر میانگین حق الوکاله را ۳ میلیون تومان حساب کنیم و این دو رقم را ضرب کنیم، حجم بازار خدمات قضایی در کشور ما سالانه حدود ۶۰ هزار میلیارد تومان خواهد بود که اگر این ۶۰ هزار میلیارد تومان را بین تعداد وکلا تقسیم کنیم، تقریباً درآمد هر وکیل چیزی حدود یک میلیارد تومان خواهد شد که مالیات آن بسیار چشمگیر است.

پزشکان در کنار دیگر فراریان مالیاتی

گروه دیگر فراریان مالیاتی را پزشکان تشکیل می دهند. تخمین ظرفیت مالیاتی پزشکان با استناد به حرفهای خودشان اعداد و ارقام بسیار بالایی را نشان می دهد. اما نماینده شورای حل اختلاف مالیاتی سازمان امور مالیاتی تهران از پرداخت مالیات ۱۵۰ میلیارد تومانی پزشکان در سال ۹۶ خبر داد. سیاوش غیبی پور گفت: درآمد واقعی پزشکان ۷۰۰ میلیارد تومان بودهاست.» همچنین رئیس سازمان امور مالیاتی کشور هم رقم مالیاتی قشر پزشکان غیردولتی را حدود یک هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان عنوان کرد و افزود: حدود ۲۰۰ میلیارد تومان از این رقم پرداخت میشود و بقیه را میتوان فرار مالیاتی محسوب کرد.

درآمدهای کلان فضای مجازی

مشاغل اینترنتی در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی فرصتی برای درآمدزایی ایجاد کرده است به طوری که برخی از این شغلهای کاذب از صفحات مجازی خود درآمد هنگفتی کسب میکنند. یکی از این مشاغل «سین کار» است که از افراد بیکار درخواست میشود از طریق بازدید برخی از صفحات مجازی درآمد کسب کنند( یعنی تعداد بازدیدکنندگان هر صفحه را بالا ببرند و آن را در گروههای مختلف ارسال کنند تا یک پست خاص بیش از آن چیزی که باید دست به دست و دیده شود) کف قیمت حقوق یک سین کار حدود ۳ میلیون تومان در ماه است. «پول میگیرم، فحش میدهم». افرادی هستند که در ازای گرفتن پول در شبکههای اجتماعی به شخصیتهای مطرح و سلبریتیها فحش میدهند و اتفاقا روزانه مبالغ هنگفتی هم دریافت میکنند. یعنی هرچه فحشها بیشتر و رکیکتر باشد، حقوق بیشتری میگیرند! برحسب میزان رکیک بودن فحش و تعداد بیشتر فحش در کامنتها، میزان حقوق دریافتی آنها بهطور متوسط در ماه تا ۵ میلیون تغییر میکند، ما هم با واسطه این قیمت را بهدست آوردیم! «کپشن نویس» کپشن بسیاری از پستهای اینستاگرامی چهرههای شناخته شده و سلبریتیها توسط خودشان نوشته نمیشود.آنها در ازای اختصاص مبلغی، از برخیها که قلم خوبی دارند میخواهند برای پستهایشان کپشن بنویسند. کپشن نویسی بهطور متوسط از ۵ تا ۵۰ میلیون تومان در ماه درآمد دارد که به تعداد لایک و شهرت نویسنده کپشن هم بستگی دارد. «تیمهای هشتگ زن»این نمونه بیشتر مصداقهای سیاسی دارد. این عده به صورت گروهی برای راهبردهای خاصی در شبکههای اجتماعی و بهخصوص توییتر هشتگهای مخصوص میزنند و تلاش میکنند یک هشتگ یا یک ماجرا هرچه بیشتر دیده شود. در توییتر از توییتی یک میلیون تومان بسته به بالا رفتن تعداد هشتگها، تا روزانه ۲۰ میلیون تومان بر اساس تعداد بازدید دراینستاگرام پرداخت میشود.جالب اینجاست که هیچکدام از فعالان عرصه مجازی ریالی بابت مالیات نمی پردازند.

با تصویب طرح دوفوریتی در کمیسیون اقتصادی مجلس

سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: افرادی که برگه سهام عدالت دارند اما مشمول نیستند، افراد تحت پوشش سازمان های حمایتی و دهک های پایین درآمدی که سهام نگرفتند اولویت های جدید سهام عدالت هستند. مهدی طغیانی در گفتگو با مهر ادامه داد: بخشی از این مشمولین جدید کسانی هستند که در این مدت ده سال، تحت پوشش کمیته امداد قرار گرفتهاند. یک بخش هم افرادی هستند که در دهکهای مشمول طرح بودهاند اما در فهرستی که سهام عدالت بر اساس آن توزیع شد به هر دلیلی قرار نگرفته بودند و به نوعی جاماندهاند.

سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: یک گروه از جاماندگان عزیزانی هستند که دعوتنامه دارند اما سهام عدالت به آنها تخصیص داده نشده، گروه دیگر افراد تحت پوشش سازمانهای حمایتی هستند که برآورد ما از مجموع کمیته امداد و بهزیستی، تعدادی بیش از یک میلیون نفر است.طغیانی ادامه داد: بقیه افراد نیز کسانی هستند که در دهکهای مورد نظر قانون به حساب میآمدهاند ولی در تخصیص سهام عدالت در نظر گرفته نشدهاند. بنابراین این مشمولین جدید چند گروه هستند. طبق برآورد ما شاید این تعداد به ده میلیون نیز برسد در آن زمان، با جمعیت ۷۵ میلیونی حدود ۵۳ میلیون مشمول بودند یعنی اگر سه دهک بالای درآمد را حذف کنیم و بخواهیم بقیه را اضافه کنیم با این جمعیت فعلی باید افراد جدیدی مشمول سهام عدالت شوند.

رییس کل بانک مرکزی به خریداران هشدار داد

شدت رشد قیمت ارز در هفته های اخیر به اندازه ای زیاد بود که انگیزه برای تمامی کسانی بود که هراس نسبت به کاهش ارزش دارایی شان داشتند. به عبارت بهتر بازار ارز در شرایط کنونی از سوی تقاضای منطقی تحت فشار نیست بلکه از سوی دو متغیر تقاضای احتیاطی و تقاضای حواله ای تحت فشار قرار گرفته است. بدین معنا که مردم دلار کاغذی می خرند تا مانع بی ارزش شدن ریال کاغذی بشوند به نوعی که مردم هر مقدار پس انداز دارند تبدیل به دلار می کنند زیرا نگهداری آن زیاد هم مشکل نیست.

اما در این رابطه رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد: گزارشات خوبی از افزایش قابل توجه صادرات نفت و فرآوردههای نفتی و صادرات غیرنفتی و خبرهای مثبت از آزاد شدن منابع مسدودی بانک مرکزی دریافت کردهام که روند تأمین ارز را متحول خواهد کرد. عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی در یادداشتی در صفحه شخصی خود در اینستاگرام نوشت:۱- قبلاً هم تأکید کردهام، تلاطم این روزهای بازار، عمدتاً از عدم تعادل عرضه و تقاضا در بازار حواله ارز، به خاطر مشکلات ناشی از کرونا در ابتدای سال، نشأت گرفته است. با فروکش کردن تدریجی تقاضاهای تجمیع شده ماههای قبل و افزایش عرضه در نیما تعدیل خواهد شد.۲-گزارشات خوبی از افزایش قابل توجه صادرات نفت و فرآوردههای نفتی و صادرات غیرنفتی و خبرهای مثبت از آزاد شدن منابع مسدودی بانک مرکزی دریافت کردهام که روند تأمین ارز را متحول خواهد کرد.

با رشد ٨٢ هزار واحدی شاخص کل بازار سرمایه رقم خورد
 

گروه بورس: شاخص بورس روز یکشنبه ۱۵ذتیرماه، با رقم بیسابقه ۸۲ هزار واحد صعود کرد و وارد کانال یک میلیون و ۷۰۰ هزار واحد شد این درحالی است که یک کارشناس بازار سرمایه از آغاز موج جدید صعود شاخص بورس خبر داد و گفت: در چند روز گذشته اصلاح در قالب اصلاح زمانی و دست به دست شدن سهام اتفاق افتاده که این موضوع باعث شده تا بازار خود را آماده موج بعدی صعود شاخص بورس کند.

به گزارش ایسنا، شاخص بورس دیروز یکشنه با ۸۲ هزار و ۵۴۴ واحد صعود به رقم یک میلیون و ۷۳۷ هزار واحد رسید. شاخص کل با معیار هم وزن نیز ۱۳ هزار و ۹۲۶ واحد صعود کرد و در رقم ۴۸۳ هزار و ۸۴۶ واحد ایستاد. در این بازار یک میلیون معامله به ارزش ۱۳۶ هزار و ۶۱۳ میلیارد ریال انجام شد.

سرمایه گذاری تامین اجتماعی، فولاد مبارکه اصفهان، صنایع پتروشیمی خلیج فارس، ملی صنایع مس ایران، س نفت و گاز و پتروشیمی تامین، گروه مدیریت سرمایه گذاری امید و گسترش نفت و گاز پارسیان نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر مثبت را روی بورس داشتند و بانکهای ملت و تجارت، ملی صنایع مس ایران، فولاد مبارکه اصفهان، پالایش نفت اصفهان، گسترش سرمایه گذاری ایران خودرو و بانک صادرات ایران نمادهای پربیننده این بازار بودند.

شاخص کل فرابورس نیز ۵۱۸ واحد صعود و رقم ۱۷ هزار و ۸۰۴ واحد را ثبت کرد. هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه، سهامی ذوب آهن اصفهان، سرمایه گذاری صبا تامین، پتروشیمی زاگرس، فولاد هرمزگان جنوب، پتروشیمی مارون و بیمه پاسارگاد نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر مثبت را روی فرابورس گذاشتند و سهامی ذوبآهن اصفهان، گروه صنایع کاغذ پارس، بانک دی، سیمان لار سبزوار، گروه سرمایه گذاری میراث فرهنگی، کشت و صنعت شهداب ناب خراسان و صنایع ماشینهای اداری ایران نمادهای پربیننده این بازار بودند.

  • بورس، آماده موج جدید صعود

    نوید قدوسی کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با ایرنا به علت اصلی رشد این روزهای بورس اشاره کرد و افزود: علت اصلی این موضوع وضعیت پولی اقتصاد کلان و افزایش رشد نقدینگی در کشور است و مهمتر از آن روندی است که نشان میدهد در حالا تبدیل شدن فرآیند شبه پول به پول هستیم.

    وی ادامه داد: با توجه به بالا بودن انتظارات تورمی و پایین بودن نرخ سود سپردهها انگیزه در اقتصاد کشور برای نگهداری سپردههای مدتدار کاهش پیدا کرده و در نتیجه روند قوی برای تبدیل شدن شبه پول به پول اتفاق افتاده که این موضوع تاثیر خود را به شکلهای مختلف در کشور گذاشته است.

    به گفته قدوسی، رشد عجیب حدود ١٠ درصدی قیمت دلار که تقریبا در سه روز کاری گذشته رخ داد اکنون در حال رقابت با بورس است که روزانه بیش از دو درصد رشد را تجربه میکند. به گفته این کارشناس بازار سرمایه، روند اتفاقاتی که در وضعیت پولی کشور در حال رخ دادن است اثر خود را در بازارهایی مانند بازار طلا، ارز و سکه میگذارد و به مرور شاهد تاثیرگذاری آن بر بازار مسکن هم خواهیم بود.

سرمقاله

حسینعلی حاجی دلیگانی

عضو هیئت رئیسه مجلس  شورای اسلامی

یکی از مهمترین دلایل تغییر و تحولات ارزی در کشور، وابستگی اقتصاد جهان به دلار است. امروز بدون آنکه مبنای خاصی وجود داشته باشد، همه چیز با دلار سنجیده می شود بنابر این باید هرچه سریعتر دلار از مبادلات حذف شود کاری که سالهاست جهان به دنبال آن است.تأثیر کنار گذاشتن دلار در مبادلات فرهنگی، اقتصادی و روانی است. از سوی دیگر برای بیاثر کردن تأثیر تحریمها بر زندگی مردم علاوه بر بهرهگیری از اقتدار جمهوری اسلامی باید با خارج کردن دلار آمریکا از چرخه مبادلات، روند تبادلات اقتصادی را اصلاح کنیم. به دلیل درک این مهم مجلس شورای اسلامی به دنبال قانونی کردن حذف دلار بود اما طرح الزام دولت مبنی بر انجام مبادلات پایاپای، چند جانبه و رونق بخشی به مبادلات در کمیسیون اقتصادی مجلس به دلیل فقدان احساس ضرورت و نیاز در سنوات گذشته رد شد.

نکته دیگر مبارزه قاطعانه با قاچاق است. راههای مبارزه با قاچاق کالا و ارز در کشور کاملاً ساماندهی و تنها راه حل مقابله مؤثر با آن راهاندازی ستاد ارز به صورت فرابخشی در بانک مرکزی به دبیری ریاست بانک مرکزی جمهوری اسلامی است که باید با هماهنگی، تعامل و همافزایی بین نهادها اعم از بانک مرکزی، وزارت اقتصاد و دارایی، گمرک، ستاد مقابله با قاچاق کالا و ارز، وزارت کشور، نهادهای امنیتی سپاه، وزارت اطلاعات و نیروی انتظامی، تشکیل شود.

از آنجا که بسیاری از کشورها به ویژه ایران از قاچاق کالا رنج می برند، سیاست اقتصادی آنها مبنی بر ایجاد ثبات در ارزش پول ملی خودشان نیست، زیرا کاهش ارزش پول داخلی یک راه برای جلوگیری از قاچاق کالا بوده و در بخشهای تولیدی نیز در راستای تولید و صادرات، شرایط مساعدی برای تولید کننده داخلی فراهم کرده است.

البته اکنون شاهد رشد بی رویه ارز هستیم که به نظر می رسد برای حل مسائل و مشکلات در دستگاههای مختلف، ارز باید تک نرخی باشد و دولت با حفظ نقش نظارتی خود، از طریق پرداخت یارانه مستقیم و خدمات بیمهای به مصرف کننده، اثرات و آسیبهای حاصل از تک نرخی شدن ارز به مشاغل را کاهش دهد.

مبحث تکنرخی شدن ارز آغازی بر شیطنتها و تحرکات ظاهری برخی افراد و دستگاهها خواهد بود زیرا جریانات و افرادی خاص در کشور با واردات کالا و نرخ دولتی بیشترین منفعت مالی را کسب و با خروج منابع و ارز، وابستگی اقتصادی و نابودی تولید، صدمات جبرانناپذیری به کشور وارد کردهاند.

یادداشت

مجید گودرزی

کارشناس مسایل اقتصادی

ناترازی در قدرت، آفت دموکراسی است. فرقی هم نمی کند به کدام سو و در جهت منافع کدام گروه منحرف شود. وقتی قدرت ناتراز و نامتعادل شد، قدرت قانون جای خود را به قانون قدرت می دهد و منافع ملی جای خود را به منافع فردی و گروهی و حزبی می دهد. اصلاح طلبان از آینده کاملا ناامید هستند و این چیز خوبی نیست زیرا برنامه های رقیب می دهد. روحانی به جایی رسیده که هم رفتن و هم ماندنش به صلاح نیست و این کار تصمیم گیری را سخت می کند.

مردم از شرایط سخت کنونی بشدت ناراضی و معترض این هستند که دولت به شعارها و اهدافش نرسیده است، اما بیشتر نگران این هستند که شاید اهداف دولت همین وضع موجود بوده و اتفاقا به اهدافش رسیده است. اشتباهات دولت در سطح کلان آنقدر پیش پا افتاده، کودکانه و عجیب است که سر سوزنی نمی توان آنها را به سهوی بودن و یا عدم آگاهی دولت نسبت داد.

اکثر کارشناسان معتقدند اشتباهات دولت عمدی است. سند این ادعا هم حراج و تاراج ۶۲ تن طلا از پشتوانه پول ملی است که باعث سقوط ارزش پول ملی شد.اینکه دولت و کارشناسان او نمی دانسته اند برای کنترل بازار سکه باید اوراق سکه بفروشد نه خود سکه را، دور از ذهن و غیر قابل قبول است.

بسیاری از تنش ها هم یقینا عمدی است که از آن جمله می توان از شوک بنزینی انتقاد کرد. متاسفانه شوکهای بزرگتری هم ایجاد شد و یا خواهد شد. بنظر می رسد دولت با رفتارهایش تلاش می کند اعتراضات عمومی را گسترش دهد و بر دامنه اعتراضات آبان ۹۸ اضافه کند.

یکی از مهمترین موارد بازار مسکن است که ظرفیت خوبی داشت و دولت نهایت بی سلیقگی و سومدیریت از این ظرفیت را کرد.

بازنشستگان و کارگران هم از سومدیریت بی نصیب نبودند که نمونه آن را می توان در بررسی دوباره دستمزد و تبعات آن مشاهده کرد.

اعتقاد تمامی صاحب نظران از جمله نمایندگان مجلس یازدهم بر این است که باید جلوی سومدیریتها و رفتارهای سلیقه ای دولت گرفته شود، چرا که در غیر این صورت با اعتراض های مردمی اوضاع از کنترل خارج می شود. از سوی دیگر در سیاست خارجی نیز نگرانی هایی وجود دارد و به نظر می رسد نیازمند رفتار جدی تر، عاقلانه تر و آینده نگرانه در عرصه سیاست خارجی هستیم.