تقاضا برای خرید سکه ۸۰ درصد کاهش یافت

به گفته دبیر هیات مدیره اتحادیه طلا و جواهر تهران، علیرغم افزایش میانگین ۸۲ دلاری قیمت انس جهانی در طول یک هفته اخیر که مرز ۲۰۰۰ دلار را هم رد کرد، بازار سکه و طلا داخلی تاثیر چندانی از این افزایش نپذیرفت و آرام پیش رفت. نادر بذرافشان در گفتوگو با ایسنا گفت: به دلیل کاهش قیمت دلار در بازار معاملات آمریکا، گسترش کروناویروس و اتفاقات جهانی همچون حادثه انفجار بیروت، سرمایهگذاری به سمت طلا در سطح دنیا بیشتر شده است. پیشبینی میشد که تا پایان سال میلادی، انس جهانی به ۲۰۰۰ دلار برسد؛ اما این عوامل سبب شد که این اتفاق زودتر و طی یک هفته اخیر بیفتد.دبیر اتحادیه طلا و جواهر تاکید کرد: علاوه بر اینکه چندی است تقاضا برای مصنوعات طلا، به صفر رسیده، شاهد کاهش تقاضا برای خرید سکه نیز بودهایم. تا پیش از یک هفته گذشته تقاضا برای خرید سکه وجود داشت اما در حدود یک هفته است که تقاضا برای خرید سکه نیز حدود ۸۰ درصد کاهش یافته که این عامل نیز در عدم تاثیرپذیری از افزایش انس بیتاثیر نبوده است. کاهش تقاضا و ثبات قیمت ارز باعث خواهد شد که بازار التهاب نداشته باشد.

 

 

واگذاری کارخانه ها در بورس به شرط سهامدار کردن کارگران

رئیس کانون عالی انجمن های صنفی کارگران گفت: اگر برای کارگران در مجموعه هایی که کار می کنند، درصدی از سهام آن مجموعه درنظر گرفته شود خوب است؛ همچنان که در اصل ۴۴ هم تاکید شده که درصدی از سهام کارخانه ها هنگام واگذاری باید به کارگران تعلق بگیرد، اما این مساله در شرایط کنونی قابل تامل است. ناصر چمنی در گفت و گو با ایسنا ادامه داد: در شرایطی که بیشتر بورس های دنیا با وضعیت کرونا روند کاهشی داشته و برعکس عمل می کند، بورس ایران مدام بالا می رود که نگاه کارشناسی را می طلبد، اینکه همه کارخانه ها را به یکباره وارد بورس کنیم، جای تامل دارد.رئیس کانون عالی انجمن های صنفی کارگران گفت: بخشی از کارخانه هایی که در اصل ۴۴ به اسم خصوصی سازی واگذار شده اند، با مشکل مدیریتی مواجهند و اهلیت در آنها رعایت نشده است. چمنی هرگونه واگذاری سهام کارخانه ها در بورس بدون توجه به کارگران را مردود دانست و گفت: باید درصدی از سهام کارخانه ها هنگام واگذاری به کارگران آنها اختصاص یابد و کارگران صاحب سهم و سهامدار شوند، در غیر این صورت واگذاری نتیجه مثبتی نخواهد داشت.

دلیل رونق کسب و کارهای
آیتی در دوران کرونا

مدیر رسته فناوری اطلاعات طرح ملی تکاپو با تشریح علل رونق کسب و کارهای آی تی در دوران کرونا، دلیل آسیب پذیری مشاغل خدماتی در این دوران را وابستگی این نوع کسب و کارها به حضور افراد دانست. محمد عبده ابطحی در گفت وگو با ایسنا، در ارزیابی علت آسیب پذیری مشاغل خدماتی در دوران کرونا، اظهار کرد: کسب و کارهای خدمات به این دلیل بیشتر صدمه دیدند که وابسته به حضور افراد در محیط کار بودند. مثلا آرایشگران کارشان وابسته به حضور افراد است ولی رعایت پروتکل های بهداشتی و منع تجمع ها در شرایط کرونا باعث شد تا ادامه فعالیت این کسب و کار دچار مشکل و رکود شود. وی ادامه داد: در حوزه آی تی دو دسته از کسب و کارها دچار چالش شدند؛ دسته اول کسب و کارهایی بودند که به کسب و کارهای آسیب دیده خدمات ارائه می کردند مثل شرکتی که به حوزه گردشگری سرویس می داد ولی به تدریج خود کسب و کار اصلی دچار رکود شد و در نتیجه کسب و کارهای متاثر از آن هم آسیب دیدند.

تجارت اظهارات خوش بینانه مسئولان را بررسی کرد

گروه اقتصادی کورش شرفشاهی: در شرایطی که همه روزه شاهد گرانی وتورم بیشتر هستیم و هر لحظه بخشی از اقتصاد متاثر می شود، اظهارات مسوولان احساسات مردم را به بازی می گیرد، اظهاراتی که هیچ پشتوانه اجرایی و عملیاتی ندارد و زمان اجرای آن نیز مشخص نمی شود. متاسفانه یک باره شاهد هجمه خبری در خصوص تصمیمی هستیم که تاثیر آن به هیچ عنوان بر اقتصاد مشخص نیست.

سریال وعده ها

یک باره شاهد اظهارات متعدد در بخشهای مختلف هستیم. به نوعی که رییس جمهور اعلام می کند "در هفته آینده قرار است گشایشی از لحاظ اقتصادی در کشور به وجود بیاید و دست دولت مقداری باز میشود.» حسن روحانی بر گشایشی تاکید کرده که معلوم نیست تا چه اندازه دست دولت را باز میکند و مهمتر اینکه بازشدن دست دولت تا چه اندازه در سفره مردم اثر می گذارد. از سوی دیگر محمدباقر قالیباف به عنوان رییس مجلس شورای اسلامی که فرد مطلعی شناخته می شود، بر گشایشی تاکید میکند که قرار است بازار پول و ارز را سامان بدهد و چون قیمت دلار سرسام آور رشد می کند، مردم گمان می کنند این گشایش تغییری در بخش پولی و مالی خواهد بود. بعد از آن محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهور در مراسم رونمایی از محصولات سایپا در مقابل خبرنگاران گفت: با علامتهایی که از کشورهای اروپایی و آسیایی و دیگران دریافت کردهایم در روزهای پایانی تحریم قرار داریم، زیرا تحریمکنندگان به هیچ یک از اهداف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و امنیتی خود نرسیدند. باید تاکید کنم که ماههای آینده وضعیت به مراتب بهتر میشود. هنوز از این اظهارات سرگیجه داشتیم که کار به کجا می رسد که حسامالدین آشنا مشاور رئیس جمهور در امور رسانه در حساب کاربریاش در توئیتر با هشتگ پیشنهاد نوشت: قبل از هر تصمیم اقتصادی شخصی یک هفته صبر کنید. جمله معناداری که بعید است بیارتباط با صحبتهای حسن روحانی و محمود واعظی باشد. این اظهارات به نوعی است که هنوز هیچ اتفاق خاصی در بازار رخ نداده و دلار، سکه، خودرو، مسکن، کالاهای اساسی، لوازم خانگی، لبنیات و دیگر کالاهای موجود در بازار مسیر خود را می روند.

تحقق تمام درآمدهای پیش بینی شده

از سوی دیگر رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی با اشاره به اینکه بودجه سال جاری با عدم تحقق منابع در بخش درآمدهای نفت مواجه است گفت: بخش دیگر درآمدها در حوزه مالیات، اوراق و حتی واگذاری سهام کارخانجات دولت؛ محقق شده حتی پیش بینی کرده بودیم که در کل سال ۱۱ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان، درآمد ناشی از واگذاری سهام داشته باشیم که تا کنون نزدیک به ۱۶ هزار میلیارد تومان، سهام عرضه شده است. مقایسه عملکرد بودجه چهارماهه امسال با سال گذشته نشان میدهد که تا این مقطع زمانی، در میزان تحقق منابع درآمدی دولت، تفاوت چندانی با بودجه سنوات سال گذشته نداریم. تحقق درآمدها به جز حوزه درآمدهای نفتی، در دیگر بخشها نه تنها محقق شده بلکه اوضاع امسال بهتر از سالهای قبل هم هست و ما با اختیارات قانونیای که داریم در دولت عمل میکنیم.

قول متعادل سازی نرخ ارز

از سوی دیگر رئیس کل بانک مرکزی در مقابل دید مردم در رسانه ملی قرار می گیرد و تاکید می کند: تمام تلاشمان را میکنیم تا فشار حداکثری بر مردم را کم کنیم و از آنجا که التهابات بازار ارز را در سال ۹۷ مدیریت کردیم، امسال هم میتوانیم همان اقدامات را انجام بدهیم. قیمت ارز این اعداد نیست و ما تلاش میکنیم تا متعادل شود و در آینده نزدیک به مردم قول میدهیم تا نتایج اقدامات ما در متعادل سازی نرخ ارز را ببینند. عبدالناصر همتی افزود: نرخ واقعی ارز خیلی پایینتر از میزان حال حاضر آن در بازار است. دلار در اقتصاد ما شاخص مهمی است و انشالله سعی ما براین است تا وضعیت دلار را درست میکنیم. ابزارهایی بکار میبریم تا نرخ ارز را متعادل کند.

افزایش ١٨ درصدی تولید خودرو

از سوی دیگر معاونت امور صنایع وزارت صمت اعلام می کند؛ تولید تجمعی خودرو از اول فروردین تا ۲۴ تیرماه ۹۹ با رشد ۱۸ درصدی مواجه بوده؛ به نحوی که میزان تولید تجمعی خودروسازان از ۲۳۸ هزار دستگاه خودرو در سال ۹۸ به ۲۸۲ هزار دستگاه خودرو در سال ۹۹ رسیده است.همچنین تحویل خودرو نیز از ابتدای امسال تا ۲۴ تیرماه، از رشد ۳۰ درصدی برخوردار بوده، به نحوی که در این بازه زمانی در سال ۹۸ معادل ۱۶۴ هزار و ۱۹۰ دستگاه خودرو تحویل مشتریان شده که این میزان در سال ۹۹ به ۲۱۴ هزار و ۲۴ دستگاه رسیده است.همچنین تحویل خودروهای مربوط به تعهدات معوق ۴۱ درصد بهبود یافته به نحوی که تعداد تحویل و تعهدات معوق خودروسازان در سال ۹۸ معادل ۱۲۶ هزار و ۴۳۳ دستگاه بوده که در مدت مشابه سال جاری به ۱۷۸ هزار و ۲۰۹ دستگاه رسیده است.

مردم در انتظار دوشنبه بزرگ

همچنین رییس اتاق بازرگانی ایران و چین در مورد در راه بودن یک اتفاق مهم اقتصادی برای ایران میگوید: گمانه زنیها درباره گشایش اقتصادی اگر به اتفاقی بزرگ ختم نشود، نتیجه ای جز عصبانیتر کردن جامعه که در ماههای اخیر فشارهای اقتصادی جدی را تحمل کرده نخواهد داشت.مجیدرضا حریری در گفت و گو با ایسنا، افزود: متاسفانه شرایط اقتصادی کشور به گونهای پیش رفته که دیگر با طرحهای صرفا اقتصادی و مدیریتی نمیتوان توقع تحولی جدی داشت و راهکار از دل سیاست میگذرد. وقتی فشارهای تحریم یکی از عوامل تاثیرگذار بر مشکلات بوده، قاعدتا برای برون رفت از این شرایط، باید به مسائل دیپلماتیک نیز فکر کرد.وی با بیان اینکه حل نکردن مشکلات و ناموفق بودن طرحها، شرایط را برای اقشار کم درآمد جامعه دشوار کرده است، گفت: وقتی جامعه میبیند که برای برون رفت از این شرایط راهکار دقیقی وجود ندارد، عصبانی میشود و با مطرح کردن وعدههایی مبنی بر اینکه در روزهای آینده اتفاقی بزرگ رخ خواهد داد، جامعه را عصبانیتر میکند. امروز مردم نیاز دارند که ببینند مسئولان اجرایی فضای زندگی آنها را درک کرده و بر مبنای آن تصمیم میگیرند و در این مسیر مطرح کردن پازل و معما چندان نتیجه مثبت ندارد.

معجزه اتفاق میافتد؟

این تنها بخشی از وعده های بر زمین مانده و بی تاثیر در زندگی مردم است. با اظهاراتی که از سوی مسوولان مطرح می شود، مردم انتظار دارند ظرف این هفته اتفاق بزرگی در گشایش اقتصادی کشور را شاهد باشند. مردم منتظر هستند دلار به ۱۰ هزار تومان بازگردد چون رییس بانک مرکزی قول داده، پراید به ۲۰ میلیون تومان بازگردد چون معاونت وزارت صمت وعده داده، گرانی و تورم کنترل شود به به ۶ ماه قبل بازگردد، چون رییس مجلس شورای اسلامی قول داده و خلاصه اینکه همه در انتظار اتفاق تعجب آوری در همه عرصه ها هستند. البته اگر این اظهارات و قول ها پشتوانه علمی دارد یا اتفاقی در عرصه سیاسی افتاده که مردم از آن خبر ندارند، که بسیار عالی است و مردم حق دارند در انتظار معجزه باشند. اما وای به روزگاری که این همه قول ها ادعایی بیش نباشد و هیچ ضمانت اجرایی نداشته باشد، در آن صورت اعتماد عمومی خدشه دار می شود و برگ سیاه دیگری در عرصه مدیریت کشور ورق خواهد خورد.

اقتصاد احساسی بی حساب و کتاب

نکته مهم اینجاست که در عرصه اقتصادی هر اتفاقی به برنامه های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت نیاز دارد. اینکه برنامه کوتاه مدت را چگونه تفسیر کنیم، جای بحث دارد، اما به نظر می رسد آنچه مسوولان مطرح می کنند، شعاری بیش نخواهد بود. کدام اقتصادی را سراغ داریم که ظرف یک هفته بتواند گشایشی ایجاد کند که بدین اندازه تبلیغات در مورد آن صورت گرفته باشد؟ اما این اظهارات را به فال نیک می گیریم و آرزومندیم این وعده ها محقق شود زیرا منافع آن نصیب همه مردم می شود، اما نگران این هستیم که بار دیگر گرفتار شعار درمانی شده باشیم، آنگاه مردم چه ضربه روحی و روانی بزرگی را متحمل خواهند شد. تصور کنید که مردم به وعده های رییس جمهور، رییس مجلس، رییس دفتر رییس جمهور، وزیر صمت، مشاور رییس جمهور و... اعتماد کنند و برای یک هفته خرید نکنند، اما وقتی پس از یک هفته به بازار مراجعه کردند، ببینند نه تنها گشایشی اتفاق نیفتاده بلکه قیمت ها گرانتر هم شده است. آنگاه ضربه بزرگی به اعتماد عمومی وارد خواهد آمد.

در انتظار شوک مدیریتی در اقتصاد

واکنش کارشناسان نیز در این زمینه جالب است. بسیاری از صاحب نظران وکارشناسان معتقد هستند با هیچ اقدامی نمی توان چنین تحول بزرگی را رقم زد. البته اقتصاد ایران آشنایی خاصی می خواهد. هنگامی که یک شبه قیمت دلار دو هزار تومان بالا می رود یا سکه ۵۰۰ هزار تومان گران می شود یا از خواب بیدار می شویم و لبنیات ۲۵ درصد گران شده یا پراید ۲۰ میلیونی که لقب تابوت مرگ را به آن می دادند، امروز ۹۳ میلیون تومان خرید و فروش می شود، یعنی این اقتصاد تابع هیچ مدیریتی نیست و درگیر آشفته بازار مدیریتی است. به هر حال وقتی قیمت ها با آن رشد سرسام اور بالا می رود، باید بپذیریم که روند کاهشی آن هرگز بالا نخواهد بود. بنابر این از مسوولان انتظار می رود چنانچه طرح های ضربتی تاثیر گذاری در اقتصاد ندارند و نمی توانند آنچنان تحولی که وعده داده اند را محقق کنند، بهتر است سکوت اختیار کنند، زیرا مردم وقتی با سکوت مسوولان رو به رو می شوند، سومدیریت مسوولان را باور می کنند اما وقتی وعده درمانی مطرح می شود، به شعور و اعتماد مردم توهین می شود و تبعات آن بسیار شدیدتر خواهد بود.

رئیس سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد:

رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: سازوکار الکترونیکی کردن توزیع کالاها در سطح گسترده در کشور وجود ندارد و مشکلاتی می آفریند؛ در بحث توزیع منابع هم به دلیل آنکه منابع ارزی ما محقق نشده؛ مثل سال گذشته نمیتوانیم ۱۵ میلیارد دلار صرف کالاهای اساسی با نرخ مصوب ۴۲۰۰ تومان داشته باشیم.

به گزارش تسنیم، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور گفت: اصلاح ساختار بودجه یک عمل جراحی بزرگ است. ما سالانه ۱۳۴ هزار میلیارد تومان یارانه میدهیم. این عدد چند برابر بودجه کشور است که در شرایط کنونی پرداخت میشود؟ اما آیا به همینگونه باید پرداخت شود؟ آیا شیوه اخذ مالیات ما صحیح است؟ چرا هم مودیان و هم مجریان ناراضیاند... و هم از سوی دیگر مجریان مالیاتی معتقدند که درصد مالیات کشور ما نسبت به شاخص کشورهای توسعه یافته و صنعتی بسیار پایین تر است که نشان دهنده استفاده اندک از این ظرفیت است. این نشاندهنده ضرورت اصلاح است.

وی در خصوص بحث هزینهها در قوانین بودجه گفت: لازم است که این جراحی در اقتصاد کشور صورت بگیرد. با اصلاح قیمت بنزین؛ منابع حاصل از افزایش نرخ بنزین را به عنوان یارانه به مردم برگرداندیم. اما در ماههای اخیر درآمدهای ناشی از افزایش قیمت بنزین، به جهت کاهش میزان مصرف بنزین در داخل و کاهش صادرات بنزین؛ کاهش یافته اما دولت همچنان همان میزان یارانه را به مردم پرداخت میکند. در حال حاضر پنجاه هزار میلیارد تومان معافیت مالیاتی داریم؛ کدام بخش آن را اصلاح کنیم که داد کسی در نیاید؟ و خساراتی را به ما تحمیل نکند. نوبخت ادامه داد: آیا قانون بودجهای را سراغ دارید که از بودجه ۵۷۰ هزار میلیارد تومانی منابع عمومی، کمتر از ۴۸ هزار میلیارد تومان آن مربوط به درآمدهای نفتی باشد؟ یعنی کمتر از ۱۰ درصد کل بودجه متکی به درآمدهای نفتی باشد؟ وی ادامه داد: از ابتدای سال تاکنون، فقط ۸۵ درصد از بودجه جاری که باید مصرف میشد؛ مصرف شده است.یعنی حتی با وجود افزایش حقوقها؛ ۱۵ درصد صرفهجویی داشتهایم. خوب است بدانید که ۸۵ درصد بودجه عمرانی کشور نیز از ابتدای سال تا کنون، تخصیص یافته و مبلغی از بودجه عمرانی، در محل بودجههای جاری خرج نکردهایم.

نوبخت تاکید کرد: کل اوراقی که فروختیم در حال حاضر ۵۸ هزار میلیارد تومان است در صورتی که درآمدهای ناشی از مالیات به بیش از ۷۲ هزار میلیارد تومان رسیده و اینطور نیست که تامین بودجه، همه از محل فروش اوراق باشد.

رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره اصلاح نظام یارانه ای گفت: اگر یارانه را به همه بدهیم که یعنی آن را هدفمند توزیع نکردهایم. در برنامه اصلاح ساختار بودجه موضوع اصلاح پرداخت یارانهها را گنجاندهایم. انشالله با تصویب این برنامه از سوی مجلس، حتی لایحه بودجه ۱۴۰۰ را هم بر مبنای همین اصلاح ساختار، ارائه میدهیم. وی درباره مقابله با کسری بودجه ناشی از کاهش شدید درآمدهای نفتی گفت: فروش نفت در سال جاری کاهش چشمگیری یافته و فقط ۶ درصد از درآمد نفتی مورد انتظار ما تا کنون محقق شده است. اما چند منبع درآمدی دیگر مثل مالیات و درآمدهای گمرک و واگذاری داراییهای مالی در دو بخش فروش سهام کارخانجات دولت در بورس و انتشار اوراق مالی وجود دارد. نوبخت ادامه داد: اگرچه کمتر از ۶ درصد از آنچه که باید از محل درآمدهای نفتی محقق میشد، محقق شده اما ۷۵ درصد درآمدهای مالیاتی سال جاری تا کنون محقق شده که ۲۰ درصد بیش از سال گذشته در همین تاریخ است. ۵۸ درصد واگذاریهای مالی نیز محقق شده است. مطابق اصل ۴۴ قانون اساسی دولت موظف به واگذاری سهام کارخانجات و شرکتهای دولتی است که منجر به کاهش مالکیت و تصدیگری دولت شده و آن را در جایگاه نظارت قرار میدهد. برای کل سال ۹۹، فقط ۱۱ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان درآمد از این محل، پیشبینی کرده بودیم اما قریب به ۱۶ هزار میلیارد تومان در چهار ماه گذشته، توانستهایم سهام واگذار کنیم که تا حدودی کسری عدم تحقق درآمد ناشی از فروش نفت را جبران کرده است. رئیس سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: جز همان تنخواهی که هر سال از بانک مرکزی میگرفتیم و با آن تسویه هم میکردیم؛ چیز دیگری از بانک مرکزی دریافت نکردهایم. بنابراین تصور اینکه عدم تحقق منابع باعث استقراض غیر مستقیم دولت از بانک مرکزی شده؛ کاملا باطل و نوعی توهم است.

وی درباره ارتباط افزایش قیمت طلا و ارز به کسری بودجه دولت گفت: سه منبع برای تامین هزینهها داریم. یکی از طریق مالیاتها که حدود ۱۷۵ هزار میلیارد تومان برای تامین درآمدهای دولت از این محل در نظر گرفته بودیم. خوشبختانه گزارشی که تا تاریخ ۱۳ مردادماه به بنده ارائه شده، نشان میدهد که ۷۵ درصد از منابع پبشبینی شده از محل مالیاتها محقق شده و این رقم ۲۰ درصد بیشتر از سال گذشته شده است. این نشان میدهد که پیش بینی ما واقع بینانه بوده است.

 

 

رییس بانک مرکزی از برگشت۲.۵ میلیارد دلار ارز صادراتی خبرداد

رئیس کل بانک مرکزی درباره جدیدترین وضعیت حذف صفر از پول ملی گفت که پولهایی که به تازگی چاپ کردهایم فعلا چهار صفر در آنها کمرنگ درج میشود. به گزارش ایسنا، عبدالناصر همتی اظهار کرد: تمام تلاشمان را میکنیم تا فشار حداکثری بر مردم را کم کنیم و از آنجا که التهابات بازار ارز را در سال ۹۷ مدیریت کردیم، امسال هم میتوانیم همان اقدامات را انجام بدهیم. قیمت ارز این اعداد نیست و ما تلاش میکنیم تا متعادل شود و در آینده نزدیک به مردم قول میدهیم تا نتایج اقدامات ما در متعادل سازی نرخ ارز را ببینند. وی افزود: نرخ واقعی ارز خیلی پایینتر از میزان حال حاضر آن در بازار است. دلار در اقتصاد ما شاخص مهمی است و انشالله سعی ما براین است تا وضعیت دلار را درست میکنیم. ابزارهایی بکار میبریم تا نرخ ارز را متعادل کند. علاوه براین، تنها عملکرد بانک مرکزی در مدیریت نرخ ارز کافی نیست بلکه باید سایر بخشهای اقتصادی هم در این زمینه این بانک را حمایت کنند. همچنین، لازم است که گفته شود مساله ارز فقط اقتصادی نیست بلکه ابعاد امنیتی و سیاسی هم دارد.

رئیس کل بانک مرکزی گفت: معادل ۲۷ میلیارد دلار ارز صادراتی برنگشت و لازم است که گفته شود که ۲۵۰ نفر شخص حقیقی و حقوقی به این دلیل به قوه قضائیه معرفی شدهاند که نه تنها تولید کننده نبودهاند بلکه یک دلار ارز هم برنگرداندهاند. درحالیکه باقی افرادی که ارزهای خود برنگرداندهاند، تولیدکننده هستند و میزانی از ارز خود را برگردانند که ما با آنها مدارا میکنیم.

سرمقاله

شهباز حسن پور بیگلری

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس

امروزه شاهد بحران ارزی در کشور هستیم به نوعی که قیمت ارز درگیر رفتارهای احساسی است و بدون آنکه هیچ منطق و استدلال محکمی وجود داشته باشد، در مدت کوتاهی رشد سرسام آوری را دارد که باعث ایجاد چالش در عرصه های اقتصادی کشور می شود. دولت برای آنکه این بحران را کنترل کندتصم یم گرفته ارز را به اشکال کوناگون ارایه کند که همین امر باعث مشکلات بسیاری برای اقتصاد و دستگاه قضایی کشور شده است. با نگاه به گذشته متوجه می شویم که ۲ نرخی بودن ارز در کشور خود باعث ایجاد رانت و فساد است و باید این مسئله اصلاح و جلوی آن گرفته شود. ما زمانی میتوانیم جلوی مفاسد اقتصادی در کشور را بگیریم که در این حوزه شفافیت صورت بپذیرد و از این طریق است که میتوان جلوی مفاسد اقتصادی را گرفت. مشکل دیگر این است که بالا رفتن دلار و کاهش ارزش پول ملی باعث بحران در عرصه اقتصاد شده و جهش قیمت و گرانیها کالاها و خدمات را به دنبال داشته که به بزرگترین مشکل در جامعه تبدیل شده است. این در حالی است که مسولان به ویژه دولت نباید اجازه بدهد ملت انقلابی ایران در تأمین معاش خود با مشکل مواجه شوند. برای آنکه پی به مشکلات و تاثیرات آن ببریم کافی است به سخنان رهبر معظم انقلاب در روز عید قربان توجه کنیم. اظهارات ایشان هشداری برای هر سه قوه بود تا برای رفع مشکلات معیشتی و اقتصادی مردم بکوشند و همگان برای تحقق بخشیدن این فرمایش رهبری باید به طور جد کار کنیم. یکی از مواردی که باعث می شود چالش ها ادامه داشته باشد، توجه بیش از اندازه به سیاست خارجی و کمک دیگر کشورهاست در حالی که باید از اروپا و آمریکا در ارتباط با بهبود وضعیت اقتصادی و گشایش در این حوزه قطع امید کرد چرا که آنها پس از هفت سال نشان داد که هیچگاه در این باره به ما کمکی نخواهند کرد و ما باید برای حل مشکلات اقتصادیمان به توانمندیهای داخلی تکیه کنیم. در این شرایط اختلاس ها و زدوبندها باعث شده تا فضای یاس و ناامیدی بر کشور مستولی شود که موقعیت کشور حکم می کند جلوگیری از رانت و فساد، ایجاد شفافیت در حوزه اقتصادی، تکیه بر توانمندیهای داخلی، تسهیل مجوز کسب و کار در دستور کار قرار گیرد و برخورد با مفسدان و متخلفان برای بهبود وضعیت اقتصادی و معیشتی مردم باید به طور جد مدنظر قرار گیرد و به آن جامه عمل پوشاند.

یادداشت

مالک شریعتی نیاسر

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی

بارها شاهد تاکید مقام معظم رهبری درخصوص جدایی اقتصاد از نفت بوده ایم. آن چیزی که رهبری فرمودند جداسازی اقتصاد از خامفروشی نفت بود؛ زیرا کشور ما مزیت بزرگی همچون ذخایر نفت و گاز را دارد که در دنیا اول است. اگر ذخایر نفت و گاز خودمان را به صورت خام بفروشیم، علاوه بر اینکه یک فرصت بینظیراقتصادی را از دست دادهایم کشور را هم دچار اقتصاد تک محصولی کرده و زمینه را برای اعمال فشار دشمن در تحریم به وجود آوردهایم. اما اگر نفت و گاز را به عنوان ماده اولیه برای تولید محصولات پاییندستی استفاده کنیم، در واقع علاوه بر اینکه زمینه را برای تحریمکنندگان از بین میبریم، نفت و گازمان را تحریمناپذیر میکنیم؛ زیرا هنگامی که تنوع محصولات زیاد شود، تنوع بازار ایجاد میشود که این کار از یک سو تحریم را سخت میکند و از سوی دیگر ارزش افزوده بیشتری را برای اقتصاد ما فراهم میکند.

این در حالی است که در بعضی از زنجیرههای پاییندستی محصولات بخصوص در پتروشیمی تا هزار برابر میتوانیم در محصول نهایی ارزش افزوده ایجاد کنیم. اصل موضوع این است که ما محصولات خودمان را از خامفروشی تبدیل به فرآورده های قابل استفاده در داخل و خارج کنیم. ما میتوانیم محصولاتی را بخصوص به کشورهای همسایه صادر کنیم که برای تحقق این مهم نیازمند یک دیپلماسی اقتصادی منطقهای قوی هستیم. نکته ای که نادیده گرفته شده این است که بازار کشورهای همسایه بالغ بر هزار و ۲۰۰ میلیارد دلار ظرفیت دارد و سهم ایران زیر ۲ درصد است، درصورتی که اگر سهم خودمان را در بازار کشورهای منطقه بخصوص از محصولات پایین دستی نفت و گاز توسعه دهیم و حداقل ۲ برابر کنیم، بیش از ۲۴ میلیارد دلار به درآمدهای ارزی کشور اضافه کردهایم. البته برای استفاده از بازار منطقهای نیازمند یک عزم ملی و همکاری بین بخشی خصوصا در وزارتخانههای نفت، صمت و امورخارجه هستیم. تبدیل مواد اولیه به محصولات نهایی باید با همکاری دو وزارتخانه نفت و صمت صورت گیرد و سپس برای صادرات و ایجاد بازارهای جدید وزارت امور خارجه باید بیش از پیش دیپلماسی اقتصادی را قوی کند.

برای تحقق تولید فراورده به خام فروشی، کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی بحثهای مختلفی را در این خصوص داشته و روی ۲ موضوع به صورت ویژه تمرکز شده است. موضوع اول اجرای درست و دقیق طرح پترو پالایشگاهها از انتهای مرداد ماه ۹۹ است که میتواند نقدینگی زیادی را در جامعه جذب کند و اقتصاد ما را خصوصا در بخش سیل نقدینگی از خطرات نجات دهد و ظرفیت جدیدی برای بازار سرمایه در کشور ایجاد کند. موضوع دیگر هم این است که زنجیره محصولات صنایع پائیندستی پتروشیمی کامل شود که انشاالله با کمک کمیسیون صنایع این کار را از دولت پیگیری خواهیم کرد، زیرا اشتغالزایی زیادی برای کشور به ارمغان میآورد.