سرمقاله

کورش شرفشاهی

روزنامه نگار

یک هفته سرخوش بودیم چون همه مسوولان امید می دادند. رییس جمهور از گشایش اقتصادی خبرداد، رییس دفتر رییس جمهور اعلام کرد بزودی تحریم برداشته می شود، مشاور نزدیک به رییس جمهور هم مردم را به آینده امیدوار کرد، رییس بانک مرکزی هم بر کنترل و کاهش قیمت ارز تاکید کرد و رییس مجلس نیز آینده ای روشن را برای اقتصاد ترسیم کرد. تمامی این اظهارات در حالی مطرح شد که واقعیت ها چیز دیگری را نشان می داد. قیمت دلار ۲۵ هزار تومانی، سکه طلای ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومانی، پراید ۹۳ هزار تومانی، مسکن متوسط متری ۱۸ میلیون تومانی، افزایش بی حساب و کتاب ارزاق عمومی، رشد قیمت لبنیات، گرانی ۱۰۰ درصدی لوازم خانگی و خلاصه آشفته بازار اقتصادی نشان می داد که یا دولت توان کنترل قیمت ها را ندارد یا روحانی نیز مانند روسای جمهور گذشته، در ۴ سال دوم همه چیز را رها کرده و منتظر است این ۴ سال به سرآید. در هر صورت مردم به این بی سروسامانی عادت کرده بودند.

صبح که از خواب بیدار می شدند، منتظر اعلام خبر گرانی در بخشی از اقتصاد بودند و اگر روزی می رسید که قیمت ها ثابت می ماند، تعجب می کردند یا شاید حتی افسرده می شدند. اما اظهارات مسوولان همه چیز را بر هم ریخت. بار دیگر گمان کردیم که روی ارزانی را خواهیم دید و دولت توانسته قیمت ها را کنترل کند یا مجلس شورای اسلامی از ابزار نظارت بخوبی استفاده کرده و نظارت کارساز شده است.

اما آغاز اولین روز هفته، به مردم ثابت کرد که همه چیز رویایی بیش نبوده است. یکشنبه ای که تداعی گر گرانی قیمت بنزین بود. همانگونه که حسن روحانی یک باره در روز تعطیل از خواب بیدار شده و متوجه شده بود بنزین گران شده مردم نیز از خواب تعطیلات بیدار شدند و دیدند قیمت لبنیات و بسیاری کالاهای دیگر گران شده است. اکنون مردم هیچ اعتراضی به آشفته بازار ندارند، فقط نسبت به وعده درمانی مسوولان اعتراض دارند. مردم مدتهاست عادت کرده اند که پای سخنان گوهر بار مسوولان بنشینند و به جای حل مشکلات، مسوولان مردم را به تحمل دعوت کنند. اکنون مردم به این نتیجه رسیده اند که هیچ گونه مدیریتی از مسوولان نمی خواهیم، فقط حرف نزنند چون تجربه نشان داده که هر گاه مسوولان از کاهش قیمت، نظارت و ارزانی خبرداده اند، همه چیز برعکس شده است.

از روزی که حسن روحانی و محمدباقر قالیباف از گشایش اقتصادی سخن گرفته اند، مردم نگران دلار ۵۰ هزار تومانی و پراید ۲۰۰ میلیون تومانی هستند. البته نگرانی دیگر مردم، از تبعیض است. مردم که بخش اعظم آنان حقوق بگیر آن هم از نوع حداقل بگیر هستند، ناراحت حقوق های نجومی هستند و زمانی بیشتر اذیت می شوند که مسوولان حقوق های ۵۰ میلیون تومانی می گیرند. مردم هنوز به اتفاقات صدر اسلام ایمان دارند. مردم گمان می کنند که مدعیان حکومت عدل علی، مانند زمان پیامبر رفتار می کنند. مردم در روایات می خوانند که پیامبر هنگام فتح مکه به انصار گفته بودند که اموالشان را با مهاجران تقسیم کنند. مردم به ویژه کوخ نشینان هنوز گمان می کنند که قرار است نجومی بگیران و مفسدان نمی گوییم اموالشان که بی شک خط قرمز است، اما حقوقشان و درآمدشان را با آنان تقسیم می کنند.

آنهایی که کارگر ساختمانی، دستفروش، کارگر روزمزد، کارگر اخراجی از کرونا و ...هستند، هر روز درهای خانه شان را باز می کنند تا شاید یکی از آقایان علی گونه کیسه ای نان و ظرفی شیر برای سفره های خالی شان بیاورد، اما نمی شود. اشکالی ندارد، عادت کرده ایم فقط وعده درمانی را کنار بگذارید و سخنی از گشایش اقتصادی نگویید، زیرا به شعور، روان و باورهایمان توهین می شود.

یادداشت

مجتبی یوسفی

عضو کمیسیون عمران مجلس

خوشبختانه طرح اخذ مالیات از خانه های خالی با رای اکثریت قاطع نمایندگان مجلس تصویب شد. وضعیت آشفته بازار مسکن و افزایش چندین برابری قیمت رهن و اجاره و فروش موجب شد که نمایندگان مجلس یازدهم اقدام به تدوین بسته تقنینی برای مدیریت این حوزه کنند که طرح مالیات از خانه های خالی یکی از محورهای این بسته محسوب می شود. بی شک مسکن یکی از جدی ترین گزینه هایی است که نیازمند بررسی همه جانبه و ارایه راهکار مناسب است که به نظر می رسد دولت تاکنون بی تفاوت بوده است این در حالی است که برای حل بسیاری از مسائل و مشکلات کنونی بازار مسکن، دولت باید لایحه ارائه کند.

هنگامی که دولت بی تفاوت باشد، باید مجلس این حساسیت را به دولت منتقل کند، به همین دلیل با توجه به عملکرد دولت، مجلس خود وارد عمل شد. تاسف آور است که وقتی به عملکرد دولت نگاه می کنیم، کارنامه خوبی مشاهده نمی شود. دولت در ۶ سال اخیر هیچ اقدامی برای مدیریت و ساماندهی بازار مسکن صورت نداد و این مسئله موجب بروز مشکلات کنونی در این حوزه شد، البته وزیر جدید راه و شهرسازی اقدام خوبی را صورت داده است. از طرف دیگر اعضای کمیسیون عمران مجلس نیز طرح جهش تولید انبوه مسکن را طراحی کردند که با تصویب و اجرای آن بخش قابل توجهی از کمبود کنونی بازار مسکن رفع خواهد شد. با اجرای این طرح، به حوزه تولید انبوه، ارائه ارزان قیمت مصالح ساختمانی و ارائه تسهیلات کم سود توجه جدی می شود.

نکته مهم تحت فشار قراردادن محتکران مسکن است. طرح مالیات از خانه های خالی بخشی از مشکلات کنونی بازار مسکن را حل خواهد کرد، اما اقدام نهایی برای رفع مشکلات این حوزه، نیازمند تصویب طرح تولید انبوه مسکن است.

۷ دهک مشمول طرح تامین کالاهای اساسی

رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: طرح تامین کالاهای اساسی مشمول ۷دهک جامعه خواهد بود و اقلام خوراکی از طریق کارتهای الکترونیکی که قابل برداشت هم نیستند، در اختیار مردم قرار میگیرد. حمیدرضا حاجیبابایی در گفت وگو با خانهملت، با اشاره به بررسی جزئیات طرح یک فوریتی تامین کالاهای اساسی در این کمیسیون گفت: مجلس باید با توجه به وضعیت کنونی اقتصاد و توزیع نامناسب کالاهای اساسی اقدام عاجلی را برای کمک به اقشار متوسط و پایین جامعه انجام دهد.وی ادامه داد: فشار اقتصادی موجب شده تا برخی اقشار جامعه حتی توان تامین کالاهای مورد نیاز خانواده خود را نداشته باشند، در این راستا با اجماع عمومی و میدانداری کمیسیون برنامه و بودجه مجلس برای گذر از وضعیت موقت مشکلات اقتصادی، میخواهیم با مصوبهای اقلام مورد نیاز در اختیار خانوارها قرار بگیرد.نماینده همدان با تاکید براینکه منابع اجرای این طرح هم قابل پیشبینی است، اظهار کرد: بودجه سال ۹۹ ظرفیت ادامه به شکل حاضر را ندارد و باید با تدوین بستهای بتوان اقشار کم درآمد جامعه را سر پا نگه داشت و این موضوع اولویت اصلی مجلس باید باشد.

 

بـه وعدههـاى اقتصـادى رئیس جمهور خوشبین نیستم

عضو هیئت علمی دانشگاه الزهرا (س) با اشــاره به اینکه باید بپذیریم که مشــکلات فعلى کشــور بــا اقدامات محــدود به هیچ وجــه حل نخواهد شــد، ادامه داد: بى شک رفع مشکلات نیازمند راهکارها و اصلاحات ســاختارى اســت؛ این در حالى اســت که تغییر یکســرى متغیرهاى محــدود نمى تواند گشایش جدى در اقتصاد کشور ایجاد کند.به گزارش ایلنا حســین راغفــر در گفت و گو با ایلنا گفت: اگر رئیس جمهور قرار اســت اتفــاق خوبى را در اقتصاد رقم زند تا ســبب گشــایش اقتصادى شود، چرا این خبــر را در همان موقع که نویدش را میدهد اعلام نمى کند؟وی با بیان اینکه اعلام چنین خبرى در یک روز خاص از نکات مهم به شــمار مــى رود، افزود: اگر قرار اســت چنیــن اتفاقى در اقتصاد رخ دهــد که نتایج مثبتى بر زندگى مردم داشــته باشــد، هر چه زودتر باید به اطلاع مردم برســد.راغفر با اشــاره به اینکه مســائل و مشــکلات اقتصادى کشــور، محصول سیاستها و اقدامات گذشته دولت است گفت: بى شک اتفاقات خوب و بدى که در اقتصاد کشور در جریان است محصول سیاست هاى از گذشته تاکنون مســئولان است از این رو در حــال حاضر چندان به این گونه طرحها خوشبین نیستم.

جزئیات اعطای کارت اعتباری با وثیقه سهام عدالت

معاون وزیر اقتصاد گفت: بانکها مکلف هستند معادل ۵۰ درصد ارزش روز سهام عدالت را وام با نرخ سود ۱۸ درصد و دوره بازپرداخت ۳ ساله به متقاضیان پرداخت کنند.به گزارش مهر، عباس معمار نژاد با بیان اینکه امروز اولین شرکت سرمایه گذاری استانی سهام عدالت به تابلوی بورس اضافه شد، گفت: امروز شرکت سرمایه گذاری استان خراسان جنوبی وارد بورس شد و بقیه شرکتها نیز به تدریج وارد بازار بورس خواهند شد.

رئیس بنیاد مستضعفان از رانت های گسترده برخی افراد و نهادها رونمایی کرد

گروه اقتصادی: هر دم از این باغ بری می رسد. پرویز فتاح رییس بنیاد مستضعفان به صداوسیما رفت تا برخی نگفته ها را که سالهاست سربه مهر مانده بود، بگوید. فتاح گفت و به هیچ کس رحم نکرد. فتاح از رفتارهای هاشمی رفسنجانی تا حداد عادل و احمدی نژاد پرده برداشت و به نیروهای مسلح حتی سپاه پاسداران هم رحم نکرد. اگرچه برخی ها پاسخ دادند، اما فایده ای نداشت و از بار مسوولیت آنان چیزی کم نمی کرد چرا که به هر حال اعتراف کرده بودند که از این امتیاز استفاده کرده اند.

رئیس بنیاد مستضعفان با حضور در یک برنامه تلویزیونی درخصوص مستغلات تحت تملک افراد خاص و ارگانها افشاگری بی سابقه ای کرد و از ساخت جکوزی و سونا در کاخ مرمر تا تصرفات غیرقانونی مقامات و برخی نهادها انتقاد کرد.

به گزارش صداوسیما، سید پرویز فتاح در برنامه "نگاه یک" در خصوص بازپس گیری و مستغلات تحت تملک افراد خاص گفت: در روز معارفه بنده در این سمت گفته بودم که برای بازپس گیری این املاک و مستغلات اقدام خواهم کرد و به طرق قانونی، در این باره قبل از آنکه ما وارد مراحل قانونی شویم برخی مانند خبرگزاری ایرنا و دانشکده خبر خودجوش اقدام به واگذاری املاک نمودند اما برخی هم از راه و روند همکاری فاصله گرفته اند.

  • ماجرای ساخت آسانسور و جکوزی در کاخ مرمر

    فتاح در خصوص باز پس گیری کاخ مرمر بیان کرد: این بنا سال ها در تملک هاشمی رفسنجانی و سپس در دست تشخیص مصلحت بود و زمانی که دولت قصد بهره برداری دیگری از این ملک را داشت با همکاری روحانی کاخ مرمر باز پس گرفته و با همکاری سازمان میراث فرهنگی قرار شد این بنا تبدیل به موزه گردد.بازسازی های لازم انجام شد اما هنوز هم آثار دردناکی در این کاخ خود نمایی می کند زیرا در این کاخ آسانسور نصب کرده اند، حمام و جکوزی برقرار کرده اند و ...، حال سوال اینجاست زمانی که این اتفاق می افتاده چرا خبری از میراث فرهنگی نبوده و اقدامی صورت نپذیرفته است؟

  • مدرسه ٢٠٠ میلیارد تومانی حداد عادل

    رئیس بنیاد مستضعفان به بازپس گیری مدرسه حداد عادل اشاره کرد و افزود: ایشان برای احداث مدرسه فرهنگ در خیابان فرشته بنایی را اجاره نمودند و این اجاره چندین نوبت تمدید شد البته این اجاره بها با ملاحظات بوده و مشمول نرخ روز نمی شد ، در حال حاضر موعد اجاره به سر رسیده است و باید تخلیه شود یا اجاره بها به نرخ روز تنظیم گردد که البته با توجه به گرانی آن منطقه احتمالاً تمدید اجاره بانرخ روز برای ایشان به صرفه نخواهد بود.او با بیان اینکه ارزش ریالی ملک مدرسه فرهنگ در حال حاضر ۲۰۰ میلیارد تومان برآورده می شود، افزود: قطعاً پس از باز پس گیری این ملک به فروش می رسد و پول حاصله، صرف محرومیت زدایی خواهد شد. رئیس بنیاد ادامه داد: حداد عادل علاوه بر مدرسه فرهنگ، زمین دیگری برای ساخت مدرسه دریافت کرده بود که البته موفق به دریافت مجوز نشد زیرا این زمین به متراژ ۸ هزار متر و منطقه هروی و بر روی گسل قرار دارد به همین دلیل آقای حداد عادل این ملک ۴۰۰ میلیارد تومانی را به ما تحویل داد و بدون شک هزینه این ملک هم پس از فروخته شدن، صرف محرومان و محرومیت زدایی خواهد شد.

  • ساختمان مرکز مطالعات و تحقیقات زنان

    فتاح در ادامه افزود: ساختمان مرکز مطالعات و تحقیقات زنان سال ها و با مجوز در اختیار عده ای از بانوان از جمله خانم ابتکار، مولاوردی و بقیه بود که پیش از تصدی مسئولیت بنده در بنیاد، آن را تخلیه کردند و مدعی بودند که همچنان باید این ساختمان در اختیار آنها باشد اما از نظر حقوقی, بنیاد مستضعفان توانست آن ها را قانع و ساختمان را تخلیه کند.وی ادامه داد: آن ها بابت تخلیه با توافق بنیاد در همان زمان, پنج میلیارد تومان می گیرند و پس از بررسی ها مشخص بود خلاف بود و کسی که ملک بنیاد مستضعفان در اختیار او بوده باید اجرت المثل هم بپردازد و امیدواریم این مبلغ برگردد و مشکل حقوقی و قضایی پیدا نکند.

  • ملک در اختیار بنیاد باران

    فتاح افزود: ملکی هم در اختیار رئیس جمهور اسبق برای موسسه باران بوده که پیش از تصدی مسئولیت بنده در بنیاد، تخلیه شده بود و در ایام کرونا با هماهنگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی, آن جا را به محل قرنطینه بیماران تبدیل کردیم و اکنون هم در اختیار آن هاست اما پس از این مرحله، آن جا را می فروشیم.

  • احمدی نژاد و ملک ١٨٠٠ متری ولنجک

    رئیس بنیاد اضافه کرد: در کشور ما ضابطه ای وجود ندارد که رئیس جمهورها پس از پایان کار خود، کجا مستقر شوند و باید چاره ای برای این منظور اندیشیده شود زیرا اکنون همین مسئله را با احمدی نژاد رئیس جمهور سابق داریم و با مجوز در ملک مربوط به بنیاد مستضعفان با مساحت حدود هزار و ۸۰۰ متر مربع در منطقه ولنجک برای چند سال مستقر است.وی گفت: البته پیامی داده که آماده است به مرکز شهر منتقل شود اما ملکی را با آن شرایط نداشتیم که تحویل دهیم اما این موضوع هم باید مدت دار و محدود به زمان باشد.فتاح افزود: از روحیه مردمی احمدی نژاد انتظار داریم تا این مال بیت المال به بنیاد برگردد و آن را بفروشیم که بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان ارزش دارد.

  • ملک ضلع جنوبی کاخ نیاوران

    رئیس بنیاد گفت: یکی از ملک های بسیار خوب و ارزشمند ما در ضلع جنوبی کاخ نیاوران است که در اختیار مجمع تشخیص مصلحت نظام و زمین آن متعلق به بنیاد بوده است و ۱۲ طبقه در آن ساخته شد و مجمع آن را تخلیه کرد و اکنون مرکز پژوهش های مجلس در آن جا مستقر است.وی افزود: حتما سراغ زاکانی رئیس جدید این مرکز می رویم و باید اجاره بپردازد. با توجه به شخصیت ارزشی و بسیجی زاکانی انتظار داریم که نخستین کار انقلابی او، تخلیه این مکان باشد تا آن جا را بفروشیم و خرج محرومان و مستضعفان کنیم.فتاح اضافه کرد: در کنار آن زمین دیگری متعلق به بنیاد مستضعفان بود که مجمع تشخیص مصلحت نظام, مرکز تحقیقات استراتژیک را در آن جا در ۹ طبقه ساخته است. آن جا را تحویل گرفتیم اما ساختمان آن ، مجوز، پایان کار و پروانه ساخت از شهرداری ندارد و حتی حریم یک مالک خصوصی هم تصرف و اشغال شده است.رئیس بنیاد مستضعفان گفت: آن جا را تحویل گرفتیم و به کسی اجازه نمی دهیم آن جا برود و نسبت به آن ادعا داریم و اگر لازم شد مرجع قضایی باید درباره آن حکم صادر کند.

  • کوهک در اختیار نیروی دریایی ارتش

    فتاح اضافه کرد: یکی از جاهایی که حریف او نمی شویم نیروهای مسلح هستند زیرا قانوناً نمی توانیم علیه آن ها شکایت کنیم. اکنون یک جای خوب بنیاد در کوهک در اختیار نیروی دریای ارتش است و مقام معظم رهبری فرمانده کل قوا هم فرموده است, سرلشکر باقری فرمانده ارتش هم امضا کرده اما نمی روند و پیگیری های ما به در بسته خورده است.

  • ملکی در جماران در دست سپاه ولی امر

    رئیس بنیاد مستضعفان با تاکید بر اینکه این مکان ها مال مردم است و باید به مستضعفان برگردد, افزود: حتی یکی از املاک خوب ما در منطقه جماران در دست سپاه ولی امر است اما آن را به بنیاد پس نمی دهند و بنده را در این ملک راه ندادند. ارزش این ملک بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان است و از آن استفاده هم نمی شود اما به کجا شکایت ببریم؟وی با بیان اینکه بنده در بنیاد, حافظ منافع مستضعفان هستم و کوتاه نخواهم آمد, اضافه کرد: برخی ها مرا متهم به اقدامات پوپولیستی برای انتخابات ۱۴۰۰ می کنند. این ها را بگویند اما ملک ما را محترمانه تخلیه کنند و پس بدهند

  • شعبه خاص برای بنیاد

    رئیس بنیاد مستضعفان افزود: رییس قوه قضاییه، همه ظرفیت های این قوه را به کار گرفته و شعبه خاصی برای بنیاد در نظر گرفت و آرای خوبی صادر شده و محکم ترین پشتوانه ما هم رهبر معظم انقلاب است زیرا مطمئن هستم ایشان از پیگیری های ما حمایت می کنند.

  • بانک سینا

    رئیس بنیاد با اشاره به اینکه بنیاد, مالک ۱۰۰ درصد بانک سینا بود، گفت: بر اساس قوانین بانک مرکزی، یک مالک نمی تواند بیش از ۳۳ درصد سهم را در بانک داشته باشد و با توجه به اینکه سهم ما اکنون در بانک سینا ۷۲ درصد است پس متخلف هستیم و در مدت ۲۰ روز آینده در دو مرحله هر کدام ۹ درصد را در بورس عرضه می کنیم که سهم ما کاهش می یابد و دوباره بخشی از آن ها را می فروشیم تا سهم بنیاد در بانک سینا به ۳۳ درصد برسد.وی افزود: در زمانی که مالک ۳۳ درصد این بانک شدیم از کجا معلوم که بقیه شرکای ما حاضر باشند که ما به صورت قرض الحسنه عمل کنیم زیرا بانکداری خصوصی در پی سود است اما قرض الحسنه سودی ندارد.فتاح اضافه کرد: توصیه بانک مرکزی این بود که بخشی از سرمایه بانک سینا را در حسابی به عنوان قرض الحسنه اختصاص دهیم اما بررسی کارشناسان ما نشان داد پاسخ لازم را از این راهکار نمی گیریم.رئیس بنیاد مستضعفان گفت: ما می خواهیم پول خودمان را در قرض الحسنه مختص خود قرار دهیم و از این محل به مردم تسهیلات قرض الحسنه بدهیم.

  • محل فعلی بنیاد

    وی گفت: محل فعلی بنیاد که در آن مستقر هستیم جای خیلی خوبی است و ۱۹ هکتار وسعت دارد که خدمت جهانگیری معاون اول رئیس جمهور رفتم و از او خواستم این جا را از ما برای دولت بخرد و شهردار تهران را هم دعوت کردیم اما نتوانستیم به توافق برسیم.فتاح افزود: اکنون هم اعلام می کنیم هر کسی که خریدار این ملک است به قیمت روز آن را می فروشیم و قول می دهیم همه پول آن را خرج محرومان و مستضعفان می کنیم.

  • پلاسکو را می سازیم

    فتاح درباره ساختمان پلاسکو گفت: در ساخت این ساختمان, ۶۴ درصد پیشرفت داشتیم و به حدود ۳۰۰ کسبه این ساختمان قول دادیم که تا پایال سال بهره برداری شود.وی ادامه داد: مطلبی نقل میشد که بنیاد در زمینه ساختمان پلاسکو با شهرداری اختلاف دارد. مسائل پلاسکو در سالهای ۹۶ و ۹۷ در سطح ملی از جمله معاون اول و شورای عالی امنیت ملی مطرح و موضوع آن به مسئله ملی و مردمی تبدیل شد. اکنون تفاهم کردیم و کار به شورای عالی شهر سازی و معماری کشید و در آن جا حد وسط را گرفتند، زیرا پلاسکو نمیتوانست پارکینگ داشته باشد، چون مغازهها کم میشد.فتاح تاکید کرد: همه مغازههای پلاسکو را میسازیم و تحویل میدهیم و شهرداری و شورای عالی شهرسازی هم تایید کردند و موظف شدیم پارکینگی را که در آن نزدیکی قرار دارد مقاوم و بازسازی کنیم.وی ادامه داد: بر اساس اعلام شهردار منطقه ۱۲، در مدت یک ماه، پروانه آن جا صادر میشود و امیدواریم تا پایان سال به تعهدات خود در پلاسکو عمل کنیم