افزایش قیمت برق صنایع صادراتی نیازمند کار کارشناسی است

وزیر نیرو گفت: تصمیمگیری در ارتباط با تعیین قیمت برق فروشی به صنایعی که محصولات خود را صادر میکنند نیازمند بررسی است اما این قیمت باید به نحوی تامین شود که یارانه دولتی با در نظر گرفتن مباحث کارشناسی به صنایع اختصاص یابد. رضا اردکانیان، وزیر نیرو در گفتگو با فارس ضمن اشاره به درخواست سندیکای شرکت های تولیدکننده برق برای افزایش قیمت برق صنایع گفت: بحث افزایش قیمت برق صنعتی متعلق به امروز نیست و معتقدم باید در فضای کارشناسی حول آن بحث کرد و درنهایت با رعایت تمامی جوانب تصمیم گرفت. وزیر نیرو، با اشاره به این نکته که بسیاری از کشورهای جهان به منظور حمایت از تولید خود، هزینۀ برق صنعتی را با نرخ کمتری نسبت به برق خانگی دریافت میکنند، گفت: در سال جهش تولید، توجه به تولید داخل از طریق کاهش قیمت نهادههای تولید باید مد نظر دستگاههای سیاست‎گذار برای تصمیمگیری باشد.

وی با اشاره به صنایعی که کلیه محصولات خود را به خارج از کشور صادر میکنند، گفت: تصمیمگیری در ارتباط با تعیین قیمت برق فروشی به صنایعی که محصولات خود را صادر میکنند نیازمند بررسی است اما این قیمت باید به نحوی تعیین شود که یارانه دولتی با در نظر گرفتن مباحث کارشناسی به صنایع اختصاص یابد.

 

عربستان نقش تولید کننده شناور نفت را بازی میکند

باوجود تخلف چهار کشور عضو اوپک پلاس از توافق کاهش تولید، به دلیل کاهش بیش از حد تولید نفت از سوی عربستان، میزان پایبندی اعضای اوپک پلاس به این توافق بیش از ١٠٠ درصد ارزیابی شد. فریدون برکشلی، رئیس مرکز مطالعات وین به خبرنگار اقتصادآنلاین گفت: این کمیته وزارتی درسه سال اول متشکل از ۵ عضو بود که شامل امارات متحده عربی، ونزویلا، نیجریه، جمهوری اسلامی ایران و اندونزی بود. در عین حال کمیته نظارتی، حضور تمامی اعضای اوپک را آزاد و اختیاری طراحی کرده بود. در واقع تعداد اعضای پابرجا در سطح ۸ کشور تثبیت شده بود. در مواردی، کمیته وزارتی نظارت بر بازار اوپک، در فرایند تشکیل و جلسات خود، در خواست تشکیل اجلاس اضطراری وزرای نفت اوپک را مطرح می کرد ، کمیته به یک اجلاس وزارتی کامل تبدیل می شد. برکشلی در پاسخ به این سوال گفت: پس از کنار رفتن مانی العطیبه وزیر نفت امارات متحده عربی که روابط خوبی با جمهوری اسلامی ایران داشت، ریاست کمیته وزارتی به جمهوری اسلامی ایران محول شد و هیئت ایران به نحو خیلی مطلوبی، کمیته وزارتی را مدیریت میکرد. کمیته به یک اهرم قدرت مهم برای ایران مبدل شده بود که در واقع عملا اهداف و سیاست های جمهوری اسلامی ایران را تقویت میکرد. شاهزاده محمد بن عبدالعزیز که حالا وزیر نفت عربستان است، روزی گفت که کمیته وزارتی نظارت بر بازار اوپک، تحت رهبری ایران، مانند خاری در چشم عربستان است.

ترخیص ۴.۵ میلیون دستگاه تلفن همراه

سخنگوی گمرک گفت: ارزش دلاری گوشی های تلفن همراه ترخیص شده تا ۲۵شهریورماه، ۷۳۶میلیون و۴۳۰ هزارو۸۸۰ دلار بوده است که از لحاظ ارزش نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۴۱درصد رشد داشته است که با ۱۸۳۲ فقره اظهار نامه گمرکی ترخیص شده است . به گزارش ایلنا، سید روح اله لطیفی با بیان اینکه میزان واردات موبایل در نیمه اول سال جاری به نسبت مدت زمان مشابه در سال ۹۹ رشد چشم گیری داشته است گفت:در مدت زمان ابتدای سال۹۸تا۲۵شهریور سال گذشته ۳میلیون و ۱۲۴هزارو ۶۵۹دستگاه تلفن همراه به ارزش ۳۰۵میلیون و ۷۷هزار و ۸۲۲دلار از گمرک ترخیص شده بود و امسال در همین بازه زمانی ۴میلیون و ۴۵۱هزار و ۷۶۳ دستگاه تلفن همراه ترخیص شده که یک میلیون و ۳۲۷ هزار و ۱۰۴دستگاه بیشتر ازسال گذشته بوده است.

دلار در آستانه ٢٧ هزار تومان

صرافیهای بانکها از صبح بیستوهفتم شهریور ماه، قیمت دلار را برای فروش به مردم ۲۶ هزار و ۸۵۰ تومان اعلام کردند که نسبت به روز قبل تقریبا ۲۰۰ درصد افزایش داشته است.به گزارش ایلنا، صرافیهای بانکها دلار را از مردم با قیمت ۲۶ هزار و ۷۵۰ تومان خریداری میکنند.بر همین اساس طی روز جاری قیمت فروش یورو در صرافیهای بانکها، ۳۱ هزار و ۶۵۰ تومان اعلام شده است. همچنین قیمت خرید یورو نیز در این صرافیها ۳۱ هزار و ۵۵۰ تومان است.گفتنی است؛ ۵ صرافی بانکی در خیابان فردوسی با داشتن کارت ملی، کارت شتاب و شماره همراه به نام متقاضی از ساعت ۱۰ تا ۱۵ تا ۲۰۰۰ دلار آمریکا به متقاضیان واجد شرایط عرضه میکنند.

ایجاد ١٨ بازارچه در مرزهای ایران و افغانستان

دولت پاکستان در بیانیه ای اعلام کرد اسلام آباد ۱۸ بازارچه مرزی در مرزهای ایران و افغانستان ایجاد خواهد کرد که در ابتدا ۳ بازارچه به صورت آزمایشی فعالیت خود را آغاز خواهند کرد.به گزارش الملل فارس این تصمیم در نشست مقامات بلندمرتبه به ریاست عمران خان، نخست وزیر پاکستان گرفته شده است.بر اساس طرح پیشنهادی که در بیانیه دفتر نخست وزیری پاکستان اعلام شده است ۱۲ بازارچه در مرز با افغانستان و ۶ بازارچه در مرز با ایران ایجاد خواهد شد.عمران خان در ابتدا با یک پروژه آزمایشی برای ایجاد سه بازارچه موافقت کرده است.

مدیرعامل بانک صادرات ایران با اشاره به عرضه اولیه سهام گروه مالی سپهر:

گروه بانک و بیمه: بالاخره بعد از مدتها انتظار روز یکشنبه ۳۰ شهریورماه، شرکت سرمایهگذاری گروه مالی سپهر صادرات ۲۰ درصد از سهام خود را در نماد «وسپهر» از طریق عرضه اولیه وارد بورس میکند.

شرکت سرمایه گذاری گروه مالی سپهر صادرات (سهامی عام) با نماد «وسپهر» پس از احراز کلیه شراط پذیرش از تاریخ ١٩ شهریور ١٣٩٩ به عنوان دویست و بیست و ششمین نماد معاملاتی (شصت و چهارمین شرکت در بازار اول) در گروه سرمایه گذاریها و زیرگروه سایر واسطهای مالی در فهرست نرخهای فرابورس ایران درج شد. با عرضه سهام شرکت سرمایه گذاری گروه مالی سپهر صادرات، عملاً بانک صادرات ایران گام موثری در خروج از بنگاه داری برمی دارد و منافع حاصل از این عرضه موجب کمک به بهبود چشمگیر صورتهای مالی بانک صادرات ایران میشود، به نحوی که فعالان بازار سرمایه شاهد اتفاقات مهم در صورتهای میاندورهای شش ماهه بانک خواهند بود.

با توجه به ظرفیتها و قابلیتهای شرکت سرمایه گذاری گروه مالی سپهر صادرات، «وسپهر» سهمی ارزنده و بنیادی محسوب می شود و انتظار میرود که این سهم در بازار سرمایه با استقبالی مناسب روبه رو شود. به گزارش تجارت و بر اساس اعلام روابط عمومی بانک صادرات ایران روز یکشنبه تعداد ۶ میلیارد سهم معادل ۲۰ درصد از سهام شرکت “سرمایهگذاری گروه مالی سپهر صادرات” در نماد “وسپهر” به شیوه ثبت سفارش جهت کشف قیمت عرضه خواهد شد. در این عرضه اولیه هر کد بورسی میتواند حداکثر ۱۱۰۰ سهم در بازه قیمتی ۹۵۰ تا ۱،۰۱۰ تومان معادل ۱ میلیون و ۱۱۱ هزار تومان خریداری کند. پیش بینی ها نشان می دهد درصورت استقبال ۵ تا ۶ میلیون نفر، تعداد ۹۰۰ تا ۱۰۸۰ سهم به هر کد (حدود ۹۱۳ هزار تا ۱ میلیون و ۹۶ هزار تومان) خواهد رسید. در این راستا، حجتاله صیدی، مدیرعامل بانک صادرات ایران به عنوان سهامدارعمده این شرکت درباره برنامههای بانک صادرات ایران برای حمایت از سهام گروه مالی سپهر گفت: گروه مالی سپهر، از مهمترین داراییهای بانک صادرات ایران است و خود نیز داراییهای با ارزشی دارد که شخصا معتقدم بخشی از ظرفیتهای این شرکت به دلیل پروژههای در حال تکمیل آن هنوز شناخته نشده و با تکمیل این پروژهها، ارزش افزوده بسیار خوبی خواهد داشت. گروه مالی سپهر صادرات، سهامهای بورسی و غیربورسی با ارزشی دارد و از آنجایی که سهام یک شرکت باید منعکسکننده ارزش واقعی داراییهای آن شرکت باشد، قطعا از سهام گروه مالی سپهر، حمایت جدی و بازارگردانی حرفهای خواهیم کرد تا قیمت سهام در بازار تفاوت چندانی با ارزش ذاتیاش نداشته و کمتر از آن نباشد.

مدیرعامل بانک صادرات ایران همچنین در پاسخ به این سوال که برنامههای آتی گروه مالی سپهر چیست، گفت: مسئولان گروه مالی، برنامههای آتی را اعلام کردهاند. آنچه ما از گروه مالی انتظار داریم، شناسایی ارزش واقعی داراییها و توسعه عملیات گروه است. اطمینان داریم که گروه مالی سپهر همچون گذشته، نقشی فعال در بازار سرمایه خواهد داشت و به مرور، ظرفیتها و توانمندیهایش را به بازار اعلام میکند. حجتاله صیدی همچنین در پاسخ به این سوال که با پول حاصل از عرضه اولیه سهام گروه مالی سپهر چه خواهید کرد، افزود: این پول صد در صد صرف ثبات بازار، حمایت از سهام بنیادی و با ارزش و بازارگردانی سهام گروه مالی سپهر خواهد شد، زیرا بانک صادرات ایران معتقد است که نظام بانکی از طریق تعامل با بازار سرمایه موفقتر عمل میکند. به عبارتی، دو بال بازارهای مالی، یعنی بازار پول و بازار سرمایه باید با یکدیگر تعامل داشته باشند تا اقتصاد شکوفا شود. پس مانند گذشته، همکاری بسیار نزدیکی با بازار سرمایه خواهیم داشت و وجوه حاصل از فروش سهام را فقط و فقط صرف توسعه بازار سرمایه و حمایت از خود سهام کرده و یک ریال آن را از بازار خارج نخواهیم کرد. مدیرعامل بانک صادرات ایران همچنین در پاسخ به این سوال که آیا توسعه گروه مالی سپهر صادرات با سیاست دولت و واحدهای نظارتی مبنی بر خروج بانکها از بانکداری مغایرت ندارد، تصریح کرد: بنگاهداری به معنای داشتن شرکت تولیدی یا خدماتی است، در حالی که گروه مالی برای هر بانکی در درون زنجیره عملیات مالی آن بانک تعریف میشود و مثل صرافی، کارگزاری، بیمه و تامین سرمایه از اجزای مهم این زنجیره ارزش است. حجتاله صیدی با اشاره به این مطلب که بانکها در جریان اخذ سپرده و تسهیلاتدهی، گاهی چارهای جز تملک سهامهای وثیقه و شرکتهای دایر ندارند، افزود: هر شرکت یا سهامی که طی این فرایند تملیک میشود، باید به گروههای مالی داده شود و لذا این که روزی فرا رسد که بانکها هیچ سهامی نداشته باشند، در عالم واقع امکانپذیر نیست؛ مگر آن که بانکها از وصول مطالباتشان منع شوند که این هم نشدنی و خود دلیلی بر ضرورت تملکات بانکها از طریق گروههای مالی است. حجتاله صیدی در پاسخ به این پرسش که فکر میکنید سهام گروه مالی سپهر صادرات «وسپهر» در عرضه اولیه چه قیمتی بخورد، گفت: ما به نظرات کارشناسی کارشناسان و مدیران محترم فرابورس، بازار سرمایه و فعالان بورس احترام میگذاریم. بنده فکر میکنم قیمت تعیین شده، قیمتی است که میتوانست بر اساس کارشناسی و متناسب با ارزش خالص داراییها قیمتگذاری شود. بنابراین اجازه دهیم که قیمتهای بعدی را خود بازار، مکانیسم عرضه و تقاضا و همین طور اطلاعاتی که گروه مالی سپهر بر اثر گذشت زمان و فعلیت بخشیدن به ظرفیتهایش به بازار میدهد، منتشر کند و در قیمت سهام اثر بگذارد.

معاون وزیر صنعت:

وزیر راه و شهرسازی در حالی اخیراً از دستور رییس جمهور برای خروج فولاد از بورس کالا خبر داده که معاون وزارت صنعت، معتقد است با توجه به تجارب حاصل از بررسی دقیق عرضه و تقاضای فولاد در سامانه بهین یاب، طرح چنین موضوعی محل تعجب است و مانع از ساماندهی بازار می شود. به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، جدیداً وزیر راه و شهرسازی در حالی از دستور رییس جمهور برای عرضه فولاد خارج از بورس خبر داد که به گفته معاون امور صنایع وزارت صنعت، حالا که دستاوردهای سامانه بهین یاب را برای ساماندهی بازار فولاد در اختیار داریم، طرح موضوع خروج فولاد از بورس کالا، محل تعجب است و این در حالی است که برخی شرکت های فولادی از جمله فولاد مبارکه، با عرضه کم محصولاتشان در بورس، بخش زیادی از محصولشان را به اسم کشف قیمت و رقابتی شدن قیمتها در خارج از بورس با مدل های خاص عرضه می کنند. محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی که اتفاقاً شهر محل تولدش قطب های اصلی تولید فولاد در کشور محسوب می شود، با بیان اینکه همه از وضعیت فعلی عرضه فولاد ناراضی هستند، گفت: عضو ستاد تنظیم بازار بودن مطرح نیست ما باید بتوانیم بازار را کنترل کنیم. رئیس جمهور دستور داد فولاد و مصالح ساختمانی خارج از بورس عرضه شود و در این راستا دستورات لازم به وزارت صمت و ستاد تنظیم بازار داده شده است. ظاهراً این اولین بار نیست که دستور رئیس جمهور برای خروج فولاد از بورس به وزارت صنعت داده می شود. اوایل مردادماه و در زمان سرپرستی مدرس خیابانی در وزارت صنعت نیز روحانی چنین دستوری را به وی هم داده بود که مدرس زیر بار اجرای آن نرفت زیرا معتقد بود این اتفاق، بازار فولاد را به هم خواهد ریخت.

معاون وزیر صنعت: فولاد نباید از بورس خارج شود

خروج فولاد از بورس کالا در حالی از سوی وزیر راه و شهرسازی مطرح شده که مهدی صادقی نیارکی، معاون امور صنایع وزارت صنعت در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس اظهار داشت: معاونت امور صنایع وزارت صنعت با بررسی آمارهای میزان خرید بنگاه ها و میزان تولید آنها که در سامانه بهین یاب به ثبت رسیده است، سهمیه واحدها را بررسی کرده و حتی فراتر از آن به بررسی ۶۳ واحد صنعتی که ۷۰ درصد خرید فولاد مبارکه را داشتهاند، پرداخته است.

وی افزود: در این رابطه ما به دستاوردهای خوبی رسیدهایم و حالا که این دستاوردها را برای ساماندهی بازار فولاد داریم، اینکه مطرح میشود فولاد از بورس خارج شود، برای ما محل تعجب است، چرا که فولاد به بورس رفت تا شرکت های تولیدکننده فولاد از مزایای آن استفاده کنند. البته کالایی هم که در بورس کالا عرضه می شود، قیمت گذاری نمیشود و به قیمتهای جهانی فروخته میشود. وی تصریح کرد: نمیشود با عرضه کم به بورس رفت، با یک تقاضای خیلی زیاد مواجه شد و کالا را در آنجا به قیمت جهانی فروخت و به اصطلاح کشف قیمت کرد. در عین حال خارج از بورس، تولیدکننده به هر قیمتی که خواست کالایش را بفروشد. ما در حال ساماندهی این موضوع هستیم. به گفته صادقی نیارکی، حدود ۳ ماه است که مسئولیت عرضه و تقاضای ورق فولادی به معاونت امور صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت واگذار شده است و با توجه به اینکه باید میزان عرضه و تقاضا با هم دیده شوند، نمی شود که از مجموعه فولادسازان فقط یک شرکت محصول خود را آن هم با درصد پایین در بورس عرضه کند و برای تقاضای بالا در بورس کشف قیمت شده و محصولات تحت عنوان مچینگ خارج از این چارچوب فروخته شوند. معاون امور صنایع وزارت صنعت معتقد است: اطلاعات مربوط به روند عرضه به به شکل مچینگ از خود شرکت فولاد مبارکه دریافت شده و همکاری خوبی هم از طرف این شرکت در روند عرضه و تقاضا وجود داشته است. حدود ۴۳۰ واحد از طریق مچینگ خرید میکنند که اصلاً عضو بهین یاب نیستند و به عبارتی از مجموع هزار و ۶۶ واحدی که ورق دریافت می کنند، حدود ۶۰۰ واحد در بهین یاب هستند و الباقی فاقد کد بهینیاب هستند. وی تصریح کرد: همه این واحدها باید کد بهین یاب دریافت می کردند و از زمانی که برنامه ساماندهی آغاز شده است، توانستیم بیش از ۳۰۰ واحد فاقد کد را وارد مدار بهینیاب کنیم. صادقی نیارکی گفت: در بخش عرضه متاسفانه همه فولادسازان عرضه خود را به طور کامل انجام نمی دهند و شرکت فولاد مبارکه نیز فقط بخشی از تولیدات خود را در بورس عرضه کرده و طرف دیگر، تقاضاست که با این عرضه کم مواجه شده و به اسم کشف قیمت و رقابتی شدن قیمتها و خارج از بورس با مدل های خاصی محصول به فروش رسیده است.

خبر دستور رئیس جمهور برای خروج فولاد از بورس کالا در حالی از سوی اسلامی، وزیر راه مطرح شده که علاوه بر برخی کارشناسان اقتصادی، برخی فعالان صنعت فولاد نیز با آن مخالفند. به گفته کارشناسان، مشخص نیست خروج معاملات محصولاتی همچون قیر و فولاد از ساختار شفاف بورس چگونه امکان مدیریت و نظارت بر بازار را فراهم خواهد کرد؛ آن هم در شرایطی که تولیدکنندگان و فعالان صنایع مختلف از جمله فولادی ها با آن مخالف بوده و آن را به مصلحت اقتصاد کشور و نیز صنعت نمی دانند. به اعتقاد آنها خروج فولاد از بورس بر خلاف سیاست های کلی اقتصاد و زمینه ساز ایجاد رانت گسترده و فساد اقتصادی است.

طرحی بر خلاف مصلحت اقتصاد

بهرام سبحانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در این مورد معتقد است: طرح خروج فولاد از بورس کالا از پایه مشکل دارد چراکه معاملات در بورس کاملا شفاف در حال انجام است و خروج محصولات از بورس خلاف سیاست های کلی اقتصاد است.

به گفته وى، در بازار غیررسمى و غیرشفاف امکان مدیریت مبادلات و قیمت هیچ کالایى وجود ندارد، از این رو خروج فولاد از بورس، اماکن پذیر نیست.

رانت گسترده در انتظار بازار فولاد

سید رضا شهرستانی، عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران نیز در این باره می گوید: خروج فولاد از بورس کالا از محالات است و در صورت وقوع، فاجعه به بار می آورد و بازار فولاد را به شدت دچار التهاب و رانت خواهد کرد. محمد آزاد، رئیس سابق اتحادیه آهن نیز در خصوص دستور رئیس جمهور بر خروج فولاد از بورس کالا می گوید: این اتفاق به مصلحت بازار فولاد و اقتصاد نیست و بهتر آن است که به جای حذف فولاد از معاملات بورس کالا، نهادهاى متولى نظارت دقیق ترى بر میزان عرضه ها داشته باشند. مدیران و کارشناسان بازار سرمایه نیز مردادماه که شایعه دستور رییس جمهور برای خروج فولاد از بورس منتشر شد، از فرآیندهای بورس کالا حمایت کرده و اعلام کردند که بسیاری از محصولات فولادی، هم در بورس کالا و هم در خارج از بورس، داد و ستد میشوند و عرضه هاى خارج از بورس در این حوزه مشکل آفرین بوده است. در این زمینه محسن خدابخش مدیر نظارت بر بورسهای سازمان بورس و اوراق بهادار گفته بود: سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر بر بازار سرمایه، به شدت با خروج فولاد از بورس کالا مخالف است.