وجود ۷۰ هزار پروژه نیمهتمام در کشور

عضو کمیسیون عمران مجلس اظهار داشت: این افزایش چند هزار میلیارد تومانی نمیتواند نرخ تورم در پروژههای عمرانی را جبران کند و اگر بودجه عمرانی ۳۵ درصد هم رشد داشته باشد باز هم تغییری در پوشش بودجه نداریم و نمیتوان گفت نسبت به نرخ تورم بودجه عمرانی امسال افزایشی داشته است و از لحاظ پایه پولی این بودجه کاهش هم داشته است.

اقبال شاکری عضو کمیسیون عمران مجلس درباره افزایش بودجه عمرانی ۱۴۰۰ در گفتوگو با خبرنگار ایلنا گفت: هر سال افزایش سقف بودجه عمرانی لحاظ میشود اما این افزایش اعداد و ارقام با نرخ تورمی جاری متناسب نیست و از لحاظ اقتصادی این افزایش محسوب نمیشود بلکه باید بگوییم بودجه عمرانی نسبت به سال گذشته با توجه به تورم کاهش هم پیدا کرده است.

 

سرعت مناسب ساخت واحدهای طرح ملی مسکن پردیس

مدیرعامل شرکت عمران پردیس با اشاره به سرعت مناسب ساخت واحدهای طرح ملی مسکن این شهر، گفت: حدود ۱۳ هزار واحد این طرح در پردیس ساخته می شود. مهدی هدایت در گفت وگوبا خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم با اشاره به این که ساخت واحدهای طرح ملی مسکن پردیس با سرعت مناسبی در حال اجراست، اظهار کرد: این طرح ابتکاری وزیر راه و شهرسازی یکی از طرح های جامع برای خانه دار کردن اقشار هدف است. وی افزود: با وجود شرایط نامساعد جوی، پروژه های طرح ملی مسکن پردیس طبق برنامه ریزی در حال ساخت است و اکنون به مرحله فونداسیون و اجرای سازه بلوک ها رسیده است. وی تصریح کرد: با توجه به تاکید وزیر راه و شهرسازی جانمایی پروژه های مذکور با در نظر گرفتن در دسترس بودن زیرساخت های مناسب سکونت، نزدیکی به مرکز شهر برای رفاه متقاضیان انجام شده است.

بودجه مسکنی ۵/۵ هزار میلیاردی دولت
در سال ۱۴۰۰

بر اساس بند ب تبصره ۴ لایحه بودجه سال آینده دولت میتواند از محل فروش اراضی یا منابع داخلی دستگاههای مربوطه وزارت راه و شهرسازی پنج هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان طرحهای مسکنی را اختصاص دهد. به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، طبق جزئیات لایحه بودجه سال آینده اعتبارات در نظر گرفته شده برای طرحهای مسکن مهر برنامه اقدام ملی مسکن، نوسازی بافت فرسوده پنج هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بودجه در نظر گرفته شده است. بر اساس بند ب تبصره ۴ لایحه بودجه سال آینده دولت میتواند از محل فروش اراضی یا منابع داخلی دستگاههای مربوطه وزارت راه و شهرسازی پنج هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان طرحهای مسکنی را اختصاص دهد. طبق لایحه بودجه ۱۴۰۰ وزارت راه و شهرسازی از منابع شرکت مادرتخصصی عمران شهرهای جدید، سازمان ملی زمین و مسکن و شرکت بازآفرینی شهری میتواند تا ۲۰ هزار میلیاد ریال از محل منابع داخلی یا تهاتر اراضی و املاک و اراضی متعقل به شرکتهای فوق را به قیمت کارشناسی و یا فروش از طریق مزایده مشروط با حفظ کاربری بعد از واگذاری با سازوکار گردش خزانه صرف اجرای طرحهای مذکور کند. همچنین وزارت راه و شهرسازی مجاز است زمینهای متعلق به شرکت عمران شهرکهای جدید و سازمان ملی زمین و مسکن را تا سقف ۳۰ هزار میلیارد ریال طی قراردا دهایی با بانک عامل و صندوقهای تامین مالی در رهن آنان قرار داده و متناسب با آن تسهیلات لازم را دریافت کند.

عوارض خروج از کشور
در بودجه ۱۴۰۰ گران نشد

طبق جزئیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ عواض خروج برای هرنفر از کشور ۲۶۴ هزار تومان است که این عدد تغییری نسبت به بودجه سال ۹۹ نکرده است البته این رقم برای سفر دوم به میزان ۵۰ درصد و سفرهای سوم و بیشتر تا صد در صد افزایش خواهد یافت. به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، طبق جزئیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ عواض خروج برای هرنفر از کشور ۲۶۴ هزار تومان است که این عدد تغییری نسبت به بودجه سال ۹۹ نکرده است البته این رقم برای سفر دوم به میزان ۵۰ درصد و سفرهای سوم و بیشتر تا صد در صد افزایش خواهد یافت. همچنین عوارض خروج زائران حج تمتع و عمره ۱۳۲ هزار تومان در نظر گرفته شده است. عوارض خروج زائرین عبتات عالیات از طریق حمل و نقل هوایی ۴۵ هزار تومان و عوارض خروج زمینی و د ریایی زائران عتبات عالیات ۱۵ هزار تومان تعیین شده است.

طرح جهش تولید و تأمین مسکن در کمیسیون عمران معطل مانده است

گروه راه و مسکن: در شرایطی که مرکز پژوهشهای مجلس پیشنهاد تغییر منابع مالی طرح جهش تولید و تامین مسکن مبنی بر جایگزینی ۴۰ درصد از تغییرات مانده تسهیلات به جای ۲۵ درصد از تسهیلات پرداختی را ارائه کرده که برخی از کارشناسان ایراداتی نسبت به این امر مطرح کردهاند.

۲ مهرماه سال جاری، کلیات طرح ۲ فوریتی جهش تولید و تامین مسکن مورد تایید نمایندگان مردم قرار گرفت و این طرح برای بررسی بیشتر جزئیات به کمیسیون عمران ارجاع شد.

با گذشت ۷۰ روز از مدت زمان ۱ هفتهای ارائه شده از سوی مجلس، این طرح همچنان در کمیسیون عمران باقی مانده است و به دلیل نقض آئیننامه مجلس مبنی بر ارائه نشدن طرح ۲ فوریتی در جلسه علنی ، طبق اعلام هیات رئیسه مجلس، این کار تخلف محسوب میشود. به منظور پیگیری بیشتر روند بررسی طرح جهش تولید و تامین مسکن، به سراغ مجتبی یوسفی، عضو کمیسیون عمران مجلس رفتیم تا از آخرین روند بررسی ین طرح مطلع شویم.

یوسفی ضمن ابراز گلایه از سوی کمیسیون عمران به هیئت رئیسه مجلس مبنی خارج کردن این طرح ۲ فوریتی از دستور کار صحن مجلس، گفت:« یکی از موارد تغییریافته در طرح جهش تولید و تامین مسکن پیرامون مسئله تامین مالی بود. در همین راستا در حالی که کمیسیون عمران تصمیم بر اختصاص ۲۵ درصد از تسهیلات پرداختی بانکی گرفته بود، مقرر شد، ۴۰ درصد از تغییر مانده تسهیلات بانکی برای ساخت مسکن مورد استفاده قرار بگیرد.» نحوه تامین مالی طرح جهش تولید و تامین مسکن در شرایطی دستخوش تغییر شده است که پیشتر از این، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، مخالفت خود را با اختصاص ۲۵ درصد از تسهیلات پرداختی اعلام کرده بود و به نظر میرسد، پیشنهاد اختصاص ۴۰ درصد از تغییر مانده تسهیلات بانکی نیز از سوی مرکز پژوهشها جایگزین ۲۵ درصد از تسهیلات اعطایی شده بود. به گزارش فارس، در شرایطی که رقم تسهیلات پرداختی بانکها در سال ۹۸ معادل ۹۸۰ هزار میلیارد تومان برآورد میشود، که تغییر مانده تسهیلات بانکی در سال ۹۸ بر مبنای آمار اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی معادل ۳۰۹ هزار میلیارد تومان بوده است.

در همین راستا، منابع به دست آمده ناشی از اختصاص ۲۵ درصد از تسهیلات پرداختی معادل ۲۴۵ هزار میلیارد تومان است در حالی که پیشنهاد مرکز پژوهشها مبتنی بر اختصاص ۴۰ درصد از مانده تسهیلات بانکی تنها موفق به تامین ۱۲۴ هزار میلیارد تومان میشود. در حقیقت تغییر جزئیات طرح جهش تولید و تامین مسکن در ۷۰ روز گذشته زمینه کاهش ۵۱ درصدی طرح جهش تولید و تامین مسکن را مهیا کرده است.

تغییر مانده تسهیلات آمار مشخصی ندارد

در همین راستا، محمد حمیدزاده، کارشناس اقتصادی با اشاره به تصمیم کمیسیون عمران مبتنی بر تغییرات تامین مالی طرح جهش تولید و تامین مسکن گفت:« در شرایطی مرکز پژوهشهای مجلس تغییر مانده تسهیلات بانکی را مد نظر قرار داده است که حتی مرجع واحدی برای ارائه این رقم وجود ندارد. در واقع دو ادارۀ اطلاعات بانکی و اداره بررسیها و سیاستهای اقتصادی نسبت به بیان آمار مانده تسهیلات اقدام میکنند، جالب اینکه آمار بیان شده توسط این دو بخش دارای اختلاف ۴۰ درصدی است. بنابراین مشخص نیست این ۴۰ درصد به استناد چه آماری به بخش مسکن اختصاص مییابد.»

این کارشناس اقتصادی در بیان مشکلات در نظر گرفتن تغییر مانده تسهیلات در طرح دولت گفت:« تسهیلات کوتاه مدت به سبب تسویه در ترازنامه بانکی منعکس نشده
و در مانده تسهیلات به حساب نمیآید، در نتیجه اختصاص تغییرات مانده تسهیلات زمینه انگیزه بانک برای اعطای تسهیلات کوتاه مدت را فراهم خواهد کرد. به این نکته توجه کنید عمده تسهیلات کوتاه مدت به مقصد بخشهای غیر مولد اقتصادی رفته و برای سوداگری و واردات مورد استفاده قرار میگیرد.»

علاوه بر اظهارات کارشناسان پیرامون نقاط منفی تغییرات طرح مجلس، بررسی صورتهای مالی بانکی مشخص کننده آن است که تغییرات مانده برخی از بانکها نظیر بانک سرمایه نه تنها افزایش نیافته، بلکه کاهشی را نیز تجربه کرده است.

بر همین اساس و به استناد اطلاعات مندرج در ترازنامه بانک سرمایه، مانده تسهیلات این بانک در سال ۹۷ معادل ۷.۱ هزار میلیارد تومان بوده و این عدد در سال ۹۸ به ۶.۱ هزار میلیارد تومان رسیده است و تغییرات مانده این بانک منفی هزار میلیارد تومان بوده است.این یعنی بانک سرمایه نه تنها پولی را در طرح جهش تولید و تامین مسکن نمیآورد، بلکه بر اساس نگاه ریاضی ۰.۴ هزار میلیارد تومان از منابع طرح جهش تولید و تامین مسکن را به خود اختصاص میدهد.

"تجارت" در گفتوگو با کارشناسان بازار سرمایه بررسی میکند؛

سعیده زمانی: نرخ سود سپرده بانکی از مولفه های تاثیرگذار بر صعود یا نزول بازار سرمایه محسوب می شود. افزایش نرخ بهره بانکی منجر به کاهش جذابیت سرمایه گذاری در بازار بورس و خروج نقدینگی از آن می شود و بالطبع کاهش بازدهی بانکی منجر به افزایش جذابیت سرمایه گذاری در بازار سرمایه می شود. اهمیت این موضوع تا جایی است که طی هفته های اخیر و با زمزمه افزایش نرخ سود سپرده بانکی شاهد اعتراضات زیادی از سوی سهامداران در خصوص آن بودیم. در گفتگو با محمد نوربخش و مهدی تقوی دو نفر از کارشناسان اقتصاد به بررسی اهمیت این مساله بر بازار سرمایه و همچنین عوامل تاثیرگذار دیگر بر مسیر آینده بورس پرداختیم.

بازار سرمایه در هفته پایانی آبان ماه، صعود متوالی داشت و بهترین عملکرد هفتگی از زمان آغاز اصلاح بازار در ۱۹ مرداد رقم خورد تا زور آزمایی عرضه و تقاضا به سبزپوشی تابلوهای معاملاتی در بورس منتهی شود. به این ترتیب، بازار در این مدت رشد حدود ۲۰ درصدی را تجربه کرد که عمده ترین دلایل آن مدیریت عرضه سهام، بهبود قیمت های جهانی و عبور از شوک روانی ناشی از انتخابات آمریکا بود. در این میان تاکید رییس کل بانک مرکزی مبنی بر ثبات نرخ سود بانکی نیز بر شروع زوال روند نزولی چهار ماه اخیر قابل توجه بود.

پیش از این زمزمه هایی در خصوص افزایش نرخ سود بانکی شنیده شده بود. همچنین گزارش ها نیز نشان می داد برخی بانکها سقف سود سپردههای خود را به ۱۸ درصد رساندهاند و در این میان یک بانک و دو مؤسسه اعتباری هم سود ۲۰ درصد را برای سپرده مشتریان خود تعیین کردند. اما در ادامه این موضوع با واکنش مقام های مسئول رو به رو شد. وزیر اقتصاد در این باره گفت: «برنامهریزی میشود که حتماً از این روند جلوگیری شود.»

دبیرکل کانون بانکهای خصوصی نیز با بیان این که بانکها هیچ نوع توافقی برای افزایش نرخ سود بانکی نداشتهاند، خاطر نشان کرد: «طبق مصوبه شورای پول و اعتبار، بانکها باید نرخ ۱۶ درصد را برای سود سپرده یک ساله اعمال کنند.»

برگشت بازار با ثبات نرخ دلار و سود بانکی

افزایش نرخ سود بانکی یکی از پیشنهادات کارشناسان در جهت کنترل نقدینگی و به عنوان راهکاری برای کنترل نرخ تورم مطرح شد. هر چند این نسخه به عنوان راهکاری کوتاه مدت برای ثبات اقتصاد مطرح می شود، اما به گفته بسیاری از کارشناسان برای اتخاذ یک تصمیم باید دیدی همه جانبه داشت. به گفته آنها افزایش نرخ بهره بانکی ضد تولید و در نهایت منجر به کاهش سرمایه گذاری در بازار سرمایه که در حال حاضر و به خصوص در شرایط تحریم ها از اهمیت زیاد برای اقتصاد کشور برخوردار است می شود.

کارشناسان تصمیم بانک مرکزی مبنی بر ثبات نرخ سود بانکی را در شرایط فعلی تصمیمی به جا و صحیح عنوان می کنند.

محمد نوربخش، کارشناس بازار سرمایه در این خصوص به تجارت می گوید: به طور کلی ثبات بازارهای موازی بورس بر رشد و سودآوری این بازار تاثیر مثبت خواهد داشت که یکی از این موارد سود بانکی بوده است.

او عدم افزایش نرخ سود بانکی را موجب کاهش نگرانی سهامداران عنوان می کند.

این کارشناس بازار سرمایه در بخش دیگری از اظهارات خود به اقدام اخیر بانک مرکزی در خصوص کاهش نرخ سود در بازار بین بانکی نیز اشاره می کند و می گوید: بانک مرکزی نرخ این سود را از ۲۱ درصد به ۱۹.۵ درصد رسانده است که این مساله نیز بر بازار سرمایه موثر واقع می شود.

نوربخش با بیان اینکه یکی از مهمترین متغیرهای موثر بر نقدینگی سود بالای بانکی است می گوید: این سود شاید در کوتاه مدت با حبس نقدینگی و کاهش نرخ تورم کمک کند، اما در میان مدت و بلند مدت با ایجاد تورم انباشته، شوکهای سنگینی به بدنه اقتصاد کشور وارد میکند.

او با اشاره به عبور هیجانات ناشی از انتخابات آمریکا و کاهش ریسک های سیاسی در بازار سرمایه و همچنین خوش بینی مبنی بر رفع تحریم ها در این شرایط می گوید: این عوامل زمینه ساز رونق بازار سرمایه خواهد شد و در این شرایط ضروری است تا از سوی بانک مرکزی سیاست هایی اتخاذ شود تا که با توجه به اتفاقات سیاسی پیش رو به افزایش بازدهی بازار سرمایه منجر شود.

نوربخش تثبیت نرخ دلاردر قیمت ۲۶ هزار تومان و همچنین ثبات نرخ سود بانکی را از جمله مولفه های رشد بازار سرمایه عنوان می کند و می گوید: در این صورت سرمایهگذاران در مقام مقایسه بازدهی بازارهای موازی مالی، نقدینگی را به سمت بازار سرمایه سوق می دهند. این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه تثبیت نرخ دلار در بازگشت بازار سرمایه در روزهای اخیر موثر بود می گوید: این در حالی است که با انتخاب آقای بایدن و پیش بینی کاهش تنش ها، شاهد افت قیمت دلار و در پی آن ریزش شاخص بورس بودیم. به گفته او ثبات نرخ دلار و سود سپرده بانکی از الزامات تداوم رشد بازار سرمایه است و ضروری است تا مقام ناظر به این مساله توجه کافی داشته باشد.

افزایش نرخ سود بانکی به زیان بورس و اقتصاد است

همچنین مهدی تقوی، کارشناس اقتصادی نیز در گفتگو با تجارت با اشاره به اهمیت ثبات بازارهای موازی بورس به عنوان عامل مهم برای ورود مستمر پول به این بازار می گوید: بورس نسبت به سود بانکی حساس است و عدم توجه به این مساله به معنای نبود اهتمام برای رشد بازار سرمایه است.

او در خصوص تاثیر افزایش نرخ سود بین بانکی بر بازار سرمایه نیز می گوید: آنچه از اهمیت زیادی برای بازار سرمایه برخوردار است، نرخ سود سپرده بانکی است و سود بین بانکی تاثیر غیرمستقیمی بر آن دارد.

این کارشناس اقتصادی در بخش دیگری از اظهارات خود با اشاره به ضرورت اهتمام بر اتخاذ تصمیماتی برای حفظ جذابیت بازار سرمایه می گوید: عدم افزایش نرخ سود بانکی یکی از این موارد است.

او در ادامه می گوید: هر چند گفته می شود که نرخ سود بانکی شرایط را برای جذب نقدینگی ها فراهم می کند اما در واقع این مساله در طولانی مدت منجر به تورم و رکود در اقتصاد شده و در هر صورت به زیان بورس است.

خروج سرمایه از بازار سرمایه از سوی افراد ریسک گریز نیز از دیگر مضرات افزایش نرخ سود بانکی است که تقوی به آن اشاره می کند و می گوید: هر چند شرایط در حال حاضر برای رشد بورس مهیا است، اما سهامداران ریسک گریز در این شرایط ترجیحشان به اخذ سود ثابت بانکی است که البته رقم آن نیز باید در حد تورم باشد.

وی با اشاره به افزایش نرخ تورم به ۴۰ درصد و بیشترین افزایش نرخ نقدینگی در ۶ سال اخیر می گوید: بازار سرمایه همچنان بهترین محل برای جذب نقدینگی است و با توجه به تثبیت نرخ دلار و سکه و همچنین تاثیرگذاری این مساله بر سایر بازارها همچنان می توان به رونق این بازار امیدوار بود.

این اقتصاددان با اشاره به اینکه نباید سپرده بانکی را تبدیل به ابزار سرمایه گذاری کرد، می گوید: زمانی که سود سپرده های بانکی مهار شود، قیمت تمام شده پول نیز کاهش می یابد. همچنین اگر سود بانکی از حالت سرمایهگذاری خارج شود، نرخ تورم نیز در درازمدت روندی کاهشی را تجربه خواهد کرد.

او افزایش نرخ سود بانکی را منجر به رکود و تاثیرگذاری منفی آن بر شرکت های بورسی می داند و می گوید: نرخ بالای سود بانکی در سال های گذشته امتحان خود را پس داده است و بر این اساس ضروری است تا برای کنترل نقدینگی از سیاست های صحیح در جهت اصلاح بازار پولی و مالی کشور گام برداشته شود.

از مجموع اظهارات این دو کارشناس در خصوص سیاست های بانک مرکزی برای نرخ سود سپرده و همچنین نرخ دلار و تاثیرگذاری آن بر بورس نشان می دهد که نرخ سود بانکی بالا و همچنین نرخ ارز پایین هر دو به زیان بازار سرمایه و منجر به خروج نقدینگی از این بازار می شود. بر این اساس ضروری است تصمیمات مهم و کلان اقتصادی به بهترین نحو اتخاذ و اجرایی شود.

معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس در این خصوص با اشاره به اهمیت نرخ سود سپرده بانکی بر بازار سرمایه گفت: اما ریزش شاخص در هفته های ابتدایی آبان ماه ارتباطی به نرخ سود سپرده بانکی نداشت و عوامل بسیاری در این موضوع دخیل هستند. محمدرضا معتمد تصریح کرد: اگرچه تغییرات نرخ بهره بر دیگر بازارها تأثیر گذار خواهد بود و بعضاً شاهد هستیم برخی بانکها به دارندگان سپردههای مهم درباره افزایش نرخ سود پیشنهاداتی میدهند، اما در حال حاضر نمیتوان گفت تأثیری بر ریزش شاخص بورس گذاشته است.

وی ادامه داد: طبیعی است که در هر اقتصادی سرمایهگذار محاسبه میکند که نرخ بازدهی سالانه در کدام بازار بیشتر خواهد بود و بهتبع آن سرمایه خود را در آن بازار قرار میدهد. بنابراین وقتی نرخ سود بانکی بالا برود طبیعتاً پول از دیگر بازارها جمعآوری و وارد این سیستم میشود. معتمد با اشاره به اینکه البته این موضوع ممکن است به بخش تولید و ایجاد تورم در اقتصاد آسیب وارد کند، تاکید کرد: به همین دلیل تصور میشود که چون تمام بازارها به هم ارتباط دارند و وابسته هستند، در نتیجه تغییرات نرخ ارز یا نرخ سود بانکی ممکن است در دیگر بازارها از جمله بازار سرمایه اثرگذاری داشته باشد. معاون نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس گفت: کاهش نرخ بهره در ابتدای سال باعث شد پولها به سمت بازار سرمایه بیاید.

سوخت اصلی رشد بازار سرمایه

علاوه بر ثبات نرخ ارز و سود بانکی و تاثیر مثبت آن بر رشد اخیر بازار سرمایه چند عامل دیگر نیز بر روند آینده این بازار موثر است که مهمترین آنها افزایش قیمت های جهانی، گزارشهای مثبت از شرکتهای بورسی و تخلیه هیجانات سیاسی است.

محمدنوربخش در این خصوص می گوید: یکی از عوامل تاثیرگذار بر قیمت های جهانی کشف واکسن کرونا است و این مساله بر بورس کشورمان تاثیرگذار است.

این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه کشف واکسن کرونا موجب رونق بازارهای جهانی و بهبود نسبی شرایط اقتصادی می شود افزود: این مساله منجر به این می شود که تعاملات در عرصه سیاسی و اقتصادی راحتتر پیش رود.

او در بخش دیگری از اظهارات خود در خصوص مدیریت عرضه سهام و اقدام اخیر دولت برای محدودیت در فروش سهام عدالت نیز می گوید: این اقدام در کوتاه مدت در رشد بازار سرمایه موثر است و برای ثبات بازار باید دستورالعمل ها شفاف و از دخالت پرهیز کرد. نوربخش بازگشایی شستا و تصمیمات اخیر برای فولاد را از عوامل ابهام آفرین در بازار سرمایه عنوان کرده و می گوید: شرایط برای رشد بازار سرمایه هم اکنون فراهم است و باید با اتخاذ تصمیمات صحیح شرایط را برای ماندگار شدن سهامداران فراهم کرد. همچنین گزارش های مثبت از شرکتهای بورسی از نیز از دیگر دلایل خوش بینی بسیاری از کارشناسان بازار سرمایه به رشد این بازار است. هر چند در حال حاضر اطلاعات تمامی شرکت ها روی کدال قرار ندارد، اما تعدادی از آنها که اطلاعاتشان بر سامانه کدال قرار گرفته، گزارشهای مثبتی ارزیابی می شود.

از سویی دیگر خوش بینی به کاهش تنش های سیاسی نیز از دیگر عوامل زمینه ساز رشد بازار سرمایه است. رئیس جمهور منتخب آمریکا بارها در سخنرانی های انتخاباتی اش به رفع تنش ها با ایران و بازگشت به برجام اشاره کرده است. این مساله از جوانب مختلف مورد اهمیت است. این مساله موجب میشود عملکرد شرکتها در بخش عملیاتی با رشد چشمگیری روبهرو شده و نگاه سرمایهگذاران به عملکرد شرکتها مثبت ارزیابی شود. افزایش صادرات نفت ایران و بهبود شرکتهای بورسی با کاهش تنش های سیاسی، بر بازار سرمایه تاثیرات مثبتی به همراه خواهد داشت. از سویی دیگر یکی از برنامه های بایدن کاهش تولید نفت است که این مساله نیز بر افزایش قیمت نفت و درآمدهایی ایران موثر واقع می شود. بر همین اساس، این انتظار وجود دارد که منابع عرضه ارز در ماههای پیش رو تقویت شود و متعاقبا امکان تثبیت ارز پس از یک دوره افت ریال فراهم شود. بر این اساس، امکان تسهیل واردات و افزایش عرضه کالاها فراهم میشود که با توجه به نرخهای رقابتی کنونی ارز میتواند تسهیلکننده رشد اقتصادی و تولید در افق سال آینده باشد که به نوبه خود در شرایط سودآوری شرکتها و قیمت سهام نیز موثر خواهد بود. این مساله در کنار قیمت دلار که بر اساس برآوردها امکان کاهش بیشتر از ۲۰ هزار تومان ندارد موجب شده تا بسیاری بازار سرمایه را همچنان محلی مناسب برای جذب سرمایه عنوان کنند. همچنین یکی دیگر از عوامل خوش بینی به رشد بازار سرمایه، استفاده از منابع حاصل از فروش شرکتهای دولتی برای تامین منابع کالاهای اساسی به مردم است که با موافقت اخیر شورای نگهبان قرار است از طریق بازار سرمایه تامین شود. کارشناسان این موضوع را نیز عاملی برای توجه دولت به بازار سرمایه عنوان می کنند. در مجموع ارزیابی کاشناسان نشان می دهد شرایط برای رشد بازار سرمایه هم اکنون فراهم است و سیاستگذار این بخش می تواند با پرهیز از قوانین محدودکننده و همچنین رفع ابهامات شرایط را برای رشد ادامه دار این بازار مهیا کند. بازار سرمایه در تامین منابع بودجه سال ۱۴۰۰ نیز از اهمیت زیادی برخوردار است. بر این اساس انتظار می رود بورس در کانون توجه دولت فعلی و دولت آینده قرار داشته باشد. در این میان از بانک مرکزی نیز انتظار می رود تا با حساسیت و نگاه همه جانبه سیاست های مناسبی را در راستای کمک به بازار سرمایه اتخاذ کند.