پیش بینی رییس اتحادیه مشاوران املاک از آینده بازار

در روزهای گذشته بر میزان آگهی های فروش املاک افزوده شده هرچند در صورت به نتیجه رسیدن، رسمیت قراردادها به پس از اتمام تطعیلات موکول شده است. رییس اتحادیه مشاوران املاک در گفت و گو با خبرآنلاین درباره وضعیت معاملات در ۹ماهه امسال اظهار کرد: از تاریخ اول فروردین ۹۹ تا ۴ آذرماه جاری تعداد کل قراردادهای تهران ۲۲۷ هزار و ۵۹۸ مورد بوده که تعداد ۸۶ هزار و ۶۰۷ مبایعه نامه و ۱۳۹ هزار و ۸۹۸ مورد را اجاره نامه تشکیل داده است.

مصطفی قلی خسروی گفت: شاهد کاهش ۳۴ درصدی تعداد کل قراردادها نسبت به سال گذشته هستیم و باید گفت ۶۰ درصد از تعداد مبایعه نامه و ۲۳ درصد از اجاره نامه ها کاسته شده است.

وی درباره کاهش قیمتها در بازار مسکن توضیح داد: حدود ۱۰ تا ۱۵درصد قیمت ها کاهش یافته در حالی که انتظار ما این است که میزان کاهش نرخ ها بیشتر شود.

وی تاکید کرد: تا زمان بر سرکار آمدن رییس جمهور جدید آمریکا و همچنین برگزاری انتخابات شاهد کاهش تدریجی قیمت ها در بازار مسکن خواهیم بود. رییس اتحادیه مشاوران املاک درباره رونق بازار املاک کلنگی گفت: امیدوارم این اتفاق بیافتد زیرا اگر متقاضی خرید املاک کلنگی بیشتر شده باشد، خبری خوشحال کننده است.

 

برداشتن گام های بلند در عرصه صنعت دریایی کشور

وزیر راهوشهرسازی گفت: امروز گامهای بلندی در عرصه دریایی کشور با استفاده از توان داخلی برداشته شده است. محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی در مراسم امضای۲ قرارداد تأمین و تحویل۱۰ فروند شناور با سرمایهگذاری ۳ هزار و ۹۰۷ میلیارد تومان با بیان اینکه گامهای بسیار مهمی در جهت این اتفاق مهم برداشته شده است، گفت: اگر بخواهیم سیاست در حوزه دریایی را گسترش دهیم باید علاوه بر آن که به توسعه منابع انسانی توجه داشته باشیم به توسعه فناوری و صنعتی خودمان هم توجه کنیم و قلمرو صنعت دریایی را در برنامههای خود برای پیشرفت کشور توسعه دهیم. اسلامی بیان کرد: در گام نخست امروز یک اقدام مبارکی انجام شده است، اما باید دستیابی به فناوریهای روز دنیا دنبال شود و این فناوریها باید در دستور کار قرار گیرد، چراکه توسعه صنعت دریایی در آینده زمینه ساز توسعه اقتصادی کشور میشود. وزیر راهوشهرسازی با بیان اینکه یک دانشکده تخصصی دریانوردی باید ایجاد شود و در دستور کار حوزه دریایی کشور قرار بگیرد، افزود: نیروی انسانی متخصص، انجام پژوهشها و مقالات مورد نظر از طریق این دانشگاهها برای کشور باید انجام شود تا با ایجاد این دانشکده تمامی مشاغل در عرصه دریایی را بتوانیم با استفاده از این تجربیات و فناوریهای روز دنیا و همچنین با استفاده از نیروی انسانی متخصص گسترش دهیم.

مسدود شدن راه ۲۰۰ روستا در کولاک

مدیرکل مدیریت بحران سازمان راهداری وحمل ونقل جاده ای اعلام کرد: طی بارش برف و کولاک در ۷۲ ساعت گذشته راه حدود ۳۲۴ روستا و برخی محورهای شریانی بسته شده بود که تا ساعات آتی همه آنها باز خواهند شد.

فرهاد مهریاری درباره آخرین وضعیت روستاها و محورهای مسدود به دلیل بارش برف و کولاک ۷۲ ساعت گذشته اظهار کرد: کاهش دما، بارش برف و کولاک در ۲۱ استان کشور اتفاق افتاد و در ۲۴ ساعت گذشته بیشترین بارش را در در مناطقی مانند مازندران، خراسان شمالی، گلستان سمنان و به ویژه محور شاهرود، خراسان رضوی و... با بارش برف سنگین و کولاک مواجه بودیم. وی افزود: بارش برف در برخی نقاط کوهستانی خراسان شمالی و خراسان رضوی تا ۵۰ سانتی متر آن هم در طول چند ساعت بود که این حجم بارش و در فاصله زمانی کوتاه کار ادارات راهداری برای بازگشایی را بسیار سختتر کرد به گونه ای که محور شاهرود به گرگان تا چند ساعت مسدود و پس از تلاش راهداران بازگشایی شد. همچنین مشهد به سمت کلات بسته شد و حتی با هماهنگی پلیس از تردد مردم در این محورها ممانعت کردیم تا در طول مسیر با مشکل مواجه نشده و گیر نکنند.

پروتکلهای کرونایی زیر چرخ
اتوبوسهای بینشهری!

با وجود تاکید و هشدارهای بسیاری که مسئولان دستگاههای مختلف درباره رعایت شدن پروتکلهای بهداشتی مقابله با کرونا میدهند، این ضوابط در بسیاری از اتوبوسهای بین شهری از جمله دادن بستههای بهداشتی مانند ماسک به مسافران، رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و غیره توسط شرکتهای حملو نقل و رانندگان رعایت نمیشود. از اواخر سال گذشته تا امروز که شیوع ویروس کرونا رو به روز شیوع و گسترش بیشتری در کشور و شهرها و استانهای مختلف داشته پروتکلها و ضوابط سختگیرانهتری برای مردم، مشاغل و صنایع مختلف ابلاغ شده است و در حوزه حمل و نقل وظایف و ضوابط بسیاری اعلام شده است که می توان به غربالگری مسافران و تب سنجی از آنها، رصد مسافران مبتلا و مشکوک از طریق سامانه ماسک و با استفاده از کد ملی، ارائه بستههای بهداشتی به مسافران مانند ماسک و ژل یا الکل ضدعفونی کننده، استفاده از ماسک در طول سفر و توصیه و تاکید به مسافران برای رعایت این پروتکل، رعایت فاصله گذاری اجتماعی در پذیرش مسافر در بخشهای هوایی، ریلی و جادهای و پذیرش مسافر کمتر از ظرفیت برای اجرای این پروتکل و ... اشاره کرد.

ساخت و ساز با بحرانی جدید رو به رو شد

گروه مسکن: بخش ساخت و ساز فقط همین را کم داشت که با کاهش نیروی انسانی مواجه شود تا معجون تلفیق شده از افت قدرت خرید متقاضیان، افزایش قیمت مصالح و رکود معاملاتی کامل شود؛ به هر ترتیب سازندگان می گویند که با رشد قیمت ارز، بسیاری از کارگران مهاجر که عموما افغان بودند، ایران را ترک کرده اند و به همین خاطر دستمزدها تا ۱۲۰ درصد بالا رفته است.

به گزارش ایسنا، بازار مسکن به دلیل رشد بیش از ۳۰۰ درصدی قیمتها که طی سه سال گذشته اتفاق افتاده در رکود مطلق قرار دارد و این در حالی است که افزایش هزینه های تولید مسکن و نوسان قیمت مصالح ساختمانی به معضلی برای ساخت و ساز تبدیل شده است. در این زمینه بارها جلساتی بین نمایندگان مجلس و وزیر صمت برای چاره اندیشی برگزار شده اما ظاهرا نتیجه نداده است. قرار است رزم حسینی باز هم برای توضیح درباره رشد قیمت مصالح ساختمانی به کمیسیون عمران برود. این خبر را محمدرضا رضایی کوچی ـ رییس کمیسیون عمران ـ مجلس اعلام کرده است.

با اینکه قیمت سیمان درب کارخانه حدود ۱۸ تا ۲۰ هزار تومان فروخته می شود، در فرآیند عرضه ۲۷ تا ۳۰ هزار تومان می شود. نمایندگان مجلس می گویند برخی مصالح ساختمانی تا به دست مصرف کننده برسد مشمول ۱۰۰ درصد افزایش قیمت می شود؛ سودی که همه اش به جیب واسطه ها می رود. مکانیزم عرضه مصالح در بورس هم چندان کارآمد نیست. در بورس باید قیمت تمام شده برای بخش مصرفی کاهش یابد و دست واسطه ها کوتاه شود اما در مقام عمل این اتفاق نیفتاده است.

بخش ساخت و ساز با مشکلات دیگری هم دست و پنجه نرم می کند؛ از کاهش شدید توان خرید متقاضیان گرفته تا کمبود نیروی انسانی. سازندگان بیان می کنند که بعد از رشد نرخ ارز، بسیاری از کارگران مهاجر افغان ایران را ترک کرده اند و بخش ساختمان با کمبود نیروی انسانی مواجه شده و در نتیجه دستمزدها بالا رفته است.

فرشید پورحاجت ـ دبیر کانون انبوه سازان ـ می گوید: بعد از رشد نرخ ارز و کوچ اتباع خارجی، دستمزدها در بخش ساخت و ساز تا ۱۲۰ درصد رشد نشان می دهد. دستمزد کارگر در شهرستانها که تا یک سال قبل ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان بود به ۱۵۰ هزار تومان رسیده و نرخ دستمزد اسکلت کارها که قبلا متری ۸۰ هزار تومان بود حالا متری ۱۸۰ تا ۲۰۰ هزار تومان شده است.

فروش نرفتن آپارتمانهای نوساز که از رکود بازار مسکن نشأت می گیرد نیز تزریق نقدینگی به حوزه ساخت و ساز را دچار مشکل کرده است. البته بررسی ها نشان می دهد که ساخت و ساز در شهرستانها هنوز از رمق نیفتاده اما در تهران کمتر پروژه مسکونی دیده می شود. افزایش شدید قیمت زمین در تهران از عوامل رکود ساختمانی است. مطابق اعلام مرکز آمار از تابستان ۱۳۹۹ قیمت هر متر زمین کلنگی در تهران ۳۴ میلیون و ۷۹۳ هزار تومان بوده که نسبت به بهار امسال ۳۶ درصد و در مقایسه با تابستان سال گذشته ۸۶ درصد رشد نشان می دهد.

روند رو به رشد قیمت مصالح ساختمانی در شرایطی گلوی بازار مسکن را می فشارد که این بازار در کما قرار دارد. آذرماه امسال فقط ۲۵۰۰ فقره خرید و فروش مسکن در تهران به ثبت رسید که در مقایسه با تعداد واحدهای مسکونی تقریبا صفر شده و نسبت به میانگین ۱۰ تا ۱۵ هزار فقره خرید و فروش معمول به حدود یک پنجم رسیده است. بررسیهای غیررسمی حاکی از آن است که در دی ماه تعداد معاملات در پایتخت تقریبا به اندازه آذرماه بوده و خریداران واقعی کماکان در انتظار افت بیشتر قیمتها هستند. این در حالی است که از نیمه آبان ماه به بعد قیمتهای پیشنهادی تا ۲۲ درصد و نرخ قطعی ۱.۱ درصد کاهش پیدا کرد.

سلطه رکود در بازار مسکن

در همین رابطه یک کارشناس اقتصاد مسکن با بیان اینکه بعد از خروج تقاضای مصرفی، از حدود یک ماه پیش تقاضای سرمایه گذاری هم از بازار ملک خارج شده است گفت: تا سه ماهه ابتدای سال ۱۴۰۰ بازار مسکن در حالت بلاتکلیفی قرار می گیرد و قیمتها ثبات نسبی خواهد داشت.

مهدی روانشادنیا اظهار کرد: طی سه سال گذشته در عین حال که قیمت مسکن در تهران ۵.۵ برابر شده قدرت خرید مصرف کننده افزایش نداشته است. در سه سال گذشته نرخ رشد اقتصادی منفی بوده، درآمد خانوار کاهشی شده و توان مصرف کننده واقعی پایین آمده است. از ماهها قبل پارامتر تقاضای مصرفی، عاملی برای افزایش قیمت نبوده اما نرخها بالا رفته است.