استقبال ایران از همکاری نفتی با عربستان

مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران گفت: ما از هرگونه همکاری مشترک با عربستان برای توسعه یکپارچه از جمله در میادین نفتی و گازی که مورد توافق طرفین باشد استقبال می‌کنیم. به گزارش تجارت محسن خجسته‌مهر در گفت‌وگو با ایلنا، درباره وضعیت توسعه میدان گازی فرزاد اظهار داشت: در حال حاضر میدان فرزاد "ب" با شرکت پتروپارس قرارداد دارد در مورد فرزاد "الف" هم منتظر هستیم که قرارگاه خاتم‌الانبیاء پیشنهاد فنی و اقتصادی خود را ارائه دهد. وی تاکید کرد: ما از هرگونه همکاری مشترک با عربستان برای توسعه یکپارچه از جمله در میادین نفتی و گازی که مورد توافق طرفین باشد استقبال می‌کنیم. مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران در ادامه درباره پروژه صادرات گاز به پاکستان نیز گفت: طبق قرارداد با پاکستان در خصوص صادرات گاز مذاکره می‌کنیم و اراده دو کشور بر این است که این پروژه اجرا و پاکستان نیز بنا دارد با اجرای پروژه گاز را از ایران دریافت کند. وی درباره توسعه فاز فاز ۱۱ پارس جنوبی نیز بیان داشت: ما در حال حاضر در حال تولید و برداشت گاز از این میدان هستیم و چاه‌های تولیدی یکی پس از دیگری تولیدی خواهند شد. خجسته مهر همچنین خاطرنشان کرد: قرارداد مربوط به لایه نفتی نیز منعقد شده است.

 

رشد ۷درصدی تولید محصولات پتروشیمی در سال ۱۴۰۲

معاون وزیر نفت از رشد ۷درصدی تولید محصولات پتروشیمی در سال جاری نسبت به سال گذشته خبر داد و گفت: با عرضه اعتباری ۸۰ هزار میلیارد تومانی محصولات پتروشیمی در سال جاری، چالش تامین نقدینگی نزدیک به ۱۶ هزار واحد پایین دستی رفع شد. به گزارش تجارت به نقل از تسنیم، مرتضی شاهمیرزایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در جمع خبرنگاران اظهار داشت: فعالان صنعت پتروشیمی در نقاط مختلف کشور ازمناطق جنوبی تا مناطق غربی و شمال غربی کشور در سایه امنیت و اقتدار کشور، در حال تولید هستند. وی افزود: امروز صنعت پتروشیمی به یکی از سرآمدان رشد تولید و بومی سازی فناوری ها در کشور تبدیل شده است، که در حوزه مهار تورم نیز دستاوردهای مطلوبی را رقم زده است. مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی افزود: یکی از موفقیت های صنعت پتروشیمی در سال مهار تورم و رشد تولید فروش اعتباری 75 هزار میلیارد تومان محصولات پتروشیمی در بازار بورس و انرژی بود. شاهمیرزایی یکی از راهبردهای شرکت ملی صنایع پتروشیمی را در سال 1402 احیاء و رونق بنگاه ها و واحدهای تولیدی نیمه فعال خواند و افزود: با راهبردی که توسط همکاران و شرکت های فعال پتروشیمی صورت گرفت چالش تامین نقدینگی نزدیک به 16 هزار واحد پایین دستی رفع شد و این موفقیت را می توان یکی از دستاوردهای صنعت پتروشیمی خواند.

مصرف آب پایتخت‌نشینان در خانه‌تکانی با زمان اوج مصرف تابستان برابر شد
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران با بیان اینکه در ایام خانه تکانی، مصرف لحظه‌ای آب در پایتخت به ۵۵ هزار لیتر در ثانیه رسید، گفت: این میزان مصرف، معادل مصرف آب در اوج مصرف روز‌های گرم تابستان بوده است. به گزارش ایلنا از وزارت نیرو، محسن اردکانی با اشاره به میزان بارش‌های اخیر باران و برف در استان تهران، گفت: این در حالیست که با نگاه آماری بارش‌ها نسبت به سال گذشته کمتر بوده است و نسبت به بلند مدت ۵۰ ساله نیز وضعیت مناسبی نداریم. بر این اساس ضرورت دارد تمهیداتی از جانب شرکت‌های آب و فاضلاب و وزرات نیرو و هم توسط مردم شریف انجام شود تا با این آمادگی به استقبال تابستان ۱۴۰۳ برویم. وی به اقدامات انجام شده برای تأمین آب بدون استفاده از منابع سد اشاره کرد و یادآور شد: اقدامات در این زمینه در استان تهران پیگیری می‌شود و منطبق با برنامه حرکت می‌کنیم. در بخش دیگر نیازمند همکاری مشترکان هستیم. وی بر ضرورت تجهیز تمامی مراکز حساس مانند بیمارستان هاو فرودگاه‌ها به مخازن اضطراری آب تأکید کرد و افزود: در صورت تعبیه مخازن تا ۴۸ ساعت آب این مراکز تأمین می‌شود که در این زمینه بخش زیادی همکاری کرده‌اند وتعداد دیگری نیاز به همکاری دارند. مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران با بیان اینکه تمامی ادارات دولتی تهران ملزم متناسب با مصوبه شورای مدیریت بحران استانداری به کاهش ۲۵ درصدی مصرف آب نسبت به سال گذشته شدند، خاطر نشان کرد: بالای ۷۰ درصد همکاری داشته‌اند و از ۳۰ درصد دیگردرخواست داریم این موضوع را رعایت کنند. اردکانی با بیان اینکه با توجه به اینکه در آستانه سال نو هستیم، اظهار کرد: خانه تکانی را با آب تکانی اشتباه نگیریم و با تغییر برخی از روش‌های نادرست مصرف آب و با استفاده از ابزار‌های کاهنده مصرف، می‌توان خانه تکانی را با حداقل مصرف آب انجام داد. این در حالیست که در ایام خانه تکانی، مصرف لحظه‌ای آب در پایتخت به رقم ۵۵ هزار لیتر در ثانیه رسید که این میزان مصرف، معادل مصرف آب در اوج مصرف روز‌های گرم تابستان بوده است. وی ضمن درخواست از همراهی تهرانی‌ها در این روز‌های پایانی سال، تصریح کرد:‌امیدواریم با مصرف بهینه، بتوانیم آب خوبی را در تابستان ۱۴۰۳ تأمین کنیم و در اختیار شهروندان عزیز قرار دهیم. وی در ارتباط با پیک مصرفی آب در ماه مبارک رمضان، یادآور شد: در سحرگاهان و زمان افطار تغییراتی را در مصرف آب داشته‌ایم بطوریکه قبل از ماه مبارک رمضان، ۲۲ متر مکعب بر ثانیه گذر آبی داشتیم اما با شروع رمضان ۵ متر مکعب بر ثانیه گذر آبی بیشتر شده است.

بررسی‌های «تجارت» نشان می‌دهد؛

گروه انرژی- آیلین سیروس: با معاف شدن عراق از تحریمهای آمریکا، فروش برق ایران به عراق آغاز می شود و این در حالی است که ایران رکوردار مصرف برق در جهان است و پیش بینی 17 هزار وات ناترازی برق در تابستان آینده هشداری جدی است. به گزارش تجارت پنجشنبه گذشته، امریکا، عراق را مجددا از تحریم های خود علیه ایران معاف کرد تا بغداد بتواند برای تامین نیازهای خود از ایران انرژی خریداری کند. این معافیت در راستای اقدام واشنگتن در معاف کردن بغداد از تحریم های ایران برای خرید برق به مدت 120 روز است. اما فروش برف ایران به عراق در مقابل ناترازی این انرژی در کشور بسیار تامل برانگیز است. بر اساس این گزارش به گفته سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ایران، اموالی را که از فروش برق به عراق به دست می آورد نمی تواند وارد کشور کند بلکه در حساب های محدودی خواهد بود که تنها برای خرید مواد غذایی، دارو، تجهیزات پزشکی و محصولات کشاورزی و سایر معاملاتی که شامل تحریم نمی‌شود، قابل استفاده است. جالب اینکه میلر اعلام کرده که بخش از هدف گسترده ما، دور کردن عراق از وابستگی به ایران برای تامین برق است. وی به پیشرفت عراق در زمینه خودکفایی در تولید انرژی از سال 2020 اشاره کرد و گفت که عراق بیش از نیمی از واردات خود از انرژی ایران را طی دهه گذشته کاهش داده و تولید برق خود را افزایش داده است.

پیش بینی افزایش ۵درصدی ناترازی برق در سال آینده
بر اساس این گزارش چندی پیش محمود کمانی معاون وزیرنیرو با اشاره به اینکه ناترازی جدی در حوزه آب و برق وجود دارد، گفت: در پیک تابستان امسال، مصرف برق به ۷۳ هزار و ۵۰۰ مگاوات رسید که دو ماه تداوم داشت، در حالی که عملاً تولید حداکثر نیروگاه‌های کشور حدود ۶۱ هزار و ۵۰۰ مگاوات بود، بنابراین در حدود ۱۲ هزار مگاوات ناترازی برق رخ داد که سال آینده پیش بینی می‌شود به این میزان ۵ درصد اضافه شود. کمانی با اشاره به مشکلات کشور برای جبران ناترازی برق در کشور تاکید کرد: در این مسیر توسعه نیروگاه‌های تجدید پذاعلام اینکه تابستان امسال ۱۲ هزار مگاوات ناترازی برق داشتیم، گفت: سال آینده پیش بینی می‌شود به این میزان ۵ درصد اضافه شود. یر ضروری و اجتناب ناپذیر است، چرا که ۸۰۰ میلیون مترمکعب تولید منابع سوخت فسیلی داشته‌ایم و مصارف ما ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیون مترمکعب در سال رسیده است، بنابراین در فصل سرد سال، با محدودیت تأمین گاز برای نیروگاه‌ها مواجهیم و تأمین سوخت مایع نیز محدودیت‌های خاص خودش را دارد. رئیس سازمان انرژی‌های تجدید پذیر و بهره‌وری انرژی برق با بیان اینکه توسعه ۳۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدید پذیر در برنامه‌ریزی پنج ساله زمان بر است، ادامه داد: یکی از مسیرهای مهم برای جبران ناترازی برق، کاهش مصرف است. وی افزود: وزارت نیرو در بخش خانگی با اعطای مشوق اقدام کرده است تا مصرف برق کاهش یابد که تأثیر خوبی نیز داشته است. در نتیجه این اقدام وزارت نیرو، در دو سال گذشته افزایش مصرف خانگی نداشتیم و عمده افزایش مصرف مربوط به صنعت بوده است به گونه‌ای که در تابستان ۱۴۰۲ برای اولین بار در تاریخ، مصرف برق صنعت از خانگی پیشی گرفته است که نوید بخش رونق تولید است.

ایرانی‌ها رکورددار مصرف برق
بر اساس این گزارش طبق آمار وزارت نیرو مصرف برق در ایران به حدی بالاست که طبق ارزیابی‌های صورت‌ گرفته، اوج مصرف برق ٦ کشور همسایه با جمعیت ٣٥٠ میلیون نفر با اوج مصرف برق ایران ٨٥ میلیون نفری برابر است. بر اساس داده‌های بین المللی ایران اکنون به لحاظ شدت مصرف انرژی در جایگاه ششمین کشور با شدت مصرف انرژی بالا قرار دارد و این موضوع نشان می‌دهد مصرف انرژی در ایران به شدت ناکارآمد است. بالا بودن شدت مصرف انرژی ایران بیانگر این واقعیت است که میزان مصرف انرژی در ایران دست کم ۶۰ درصد از میانگین جهانی برای تولید کالا و خدمات مشابه بیشتر است. بررسی آمار و ارقام رسمی نشان می‌دهد، شاخص مصرف انرژی در بخش خانگی ایران چیزی حدود ۴۶۰ کیلووات ساعت در سال به ازای هر متر مکعب است که اگر این داده به واحد مگاژول تبدیل شده و با آمارهای جهانی سایر کشورها مقایسه شود، میزان ناکارآمدی مصرف انرژی در بخش خانگی ایران را بیش از پیش نمایان می‌کند. در حالی مصرف انرژی به ازای واحد سطح خانه در ایران بر اساس داده‌های ترازنامه هیدروکربوری ۱۶۵۰ مگاژول محاسبه می‌شود که در هیچ یک از کشورهای عضو آژانس بین المللی انرژی، میزان مصرف انرژی با وجود آب و هوایی به مراتب سردتر از ایران از ۱۰۰۰ مگاژول تجاوز نمی‌کند.