کورش شرفشاهي روزنامه نگار
مردي شبانه از کنار مغازه اي مي‌گذشت و ديد که دزدي قفل مغازه را مي‌برد. از او پرسيد چه کار مي‌کني؟ دزد جواب داد ساز مي‌زنم.
 از او پرسيد که چرا سازت صدا ندارد؟ دزد پاسخ داد ساز من فردا صدايش در مي‌آيد! وقتي آن مرد فردا صبح از کنار مغازه رد ميشد، ديد که صاحب مغازه فرياد ميزند اموالم را بردند، بيچاره‌ام کردند.
تازه مرد فهميد که نوازنده ديشبي دزد بوده و سازش چه صداي بلندي دارد.
اين شرح حال صنعت کشورماست. اگر نگاه کوتاهي به گذشته صنعت کشور داشته باشيم، مي‌بينيم که پس از پيروزي انقلاب همه چيز دچارتحول شد. گفتند که مديران کارخانه‌ها فرار کرده‌اند و کارخانه را مصادره کردند. شوراهاي اسلامي‌کار شکل گرفت و کارگران کارخانه‌ها، بسياري از مديران باقي مانده را با بي احترامي‌از کارخانه بيرون کردند. "سرمايه دار زالو صفت" معمولي‌ترين ادبياتي بود که براي کارخانه داران به کار مي‌برديم. توليد کننده را تحقير مي‌کرديم و به کارگر اجازه توهين داديم. اما هرگز به رفتارهاي دلال کف بازار، دلار فروش، طلافروش، وارد کننده ماشين‌هاي لوکس و بسياري از اين اقشار واکنش نشان نداديم و به آنها از گل بالاتر نگفتيم.
کارخانه‌ها را مصادره کرديم و به دست مديران دولتي داديم. به جاي آنکه مشکل بيکاري را با ساخت کارخانه‌هاي جديد حل کنيم، بيکاران را در کارخانه‌ها جمع کرديم و براي هر فرصت شغلي، پنج کارگر گذاشتيم. در نتيجه سود کارخانه‌ها را به کارگران مازاد داديم و نتوانستيم به بازسازي کارگاه و نوسازي تجهيزات فکر کنيم. سرمان را زير برف کرديم و هنگامي‌سربرآورديم که همه چيز از دست رفته بود.
کارگران مبليران جاده مخصوص کرج را بستند. کارگران علاءالدين جاده مخصوص کرج را بستند. کارگران قوطي پارس جاده قديم را بستند. کارگران آزمايش جاده دماوند را بستند. کارگران پارس جاده مخصوص را بستند. کارگران کشت و صنعت جاده خوزستان را بستند. خلاصه اينکه هر روز عده اي از کارگران که ماهها حقوق نگرفته بودند، در گوشه اي از کشور جاده‌ها را مي‌بستند و با زن و بچه‌هايشان کف خيابان مي‌نشستند تا يک نفر پيدا شود که حقوقشان را بدهد. هنوز يادمان نرفته که چه بلايي به روزگار نساجي‌ها آمد. نساجي مازندران، مه نخ، ناز نخ، نساجي ممتاز، نساجي تهران، نساجي لرستان و بسياري از نساجي‌هاي ديگر تعطيل شدند و کارگران را به بيمه بيکاري فرستاديم تا سازمان تامين اجتماعي را دچار چالش کنيم. نتيجه همه اين بي تدبيري‌ها آن مي‌شد که يک مدير تسويه تعيين مي‌کردند و کارخانه را چوب حراج مي‌زدند. ماشين آلات را به عنوان آهن قراضه مي‌فروختند و زمينش را هم به فرصت طلبان مي‌دادند. اين روال مرگ کارخانه‌هاي کشور در سالهاي پس از پيروزي انقلاب بود تا آنکه‌امروز کارخانه ارج تعطيل شد و صداي سالها مظلوميت صنعت را امروز به فرياد تبديل کرديم. همه چيز را از ياد برده‌ايم و کسي از مسوولان نمي‌پرسد چرا يادي از گذشته نمي‌کنيم؟ چرا مديران دولتي را مورد بازخواست قرار نمي‌دهيم و از آنان نمي‌پرسيم با صنايع کشور چه کار کرديد؟ چرا از مسوولان بنيادها که مديريت کارخانه‌هاي مصادره شده را بر عهده داشتند، نمي‌پرسيد چرا فلان رفيق بيکارتان را که هيچ تخصصي نداشت، مدير کارخانه کرديد؟ چرا از آنان نمي‌پرسيد از چه زماني بحران شروع شده و دليل آن چه بوده و چه اقدامي‌به غير تعطيلي کارخانه‌ها کردند؟
با نگاهي به گذشته متوجه مي‌شويم که همواره با انگ زدن به مسوولان وقت، همه چيز را به حاشيه برديم. در دولت احمدي نژاد که 800 ميليون دلار درآمد ناشي از فروش نفت داشيم، سوالي از بحران‌هاي اقتصادي نمي‌کرديم. کارگران ايران تاير جاده ساوه را مي‌بستند و صدايي در نمي‌آمد. کارگران ايران خودرو ديزل به کف خيابان مي‌آمدند و گويي اتفاقي نيفتاده است. زيرا همه چيز رنگ و بوي سياسي داشت. کار دولت نهم و دهم اين بود که حاشيه سياسي درست کند. همه چيزمان بازي سياسي بود. زماني که از حقوقهاي معوقه شش ماهه و يک ساله کارگران خبر مي‌داديم، آقايان وارد بازي هولوکاست شده بودند و هر کارخانه اي که تعطيل مي‌شد، احمدي نژاد به‌امريکا و اروپا لعنت مي‌فرستاد و تحريمها را کاغذ پاره معرفي مي‌کرد. يعني در سالهايي که مي‌توانستيم با درآمدهاي کلان نفتي به وضعيت اقتصاد کشور سر و سامان بدهيم، در مراسم سخنراني سيد حسن خميني در 14 خرداد، شعارهاي صدتا يک غاز دادند و بازي‌هاي انتخابات 88 را رقم زدند تا همه چيز به حاشيه برود. در همين سالها بود که طلبکاران ماشينهاي کارخانه آردل را در روز روشن از کارخانه بيرون بردند. صنايع غذايي دچار بحران شد و بزرگترين کارخانه بيسکويت سازي ويتانا دچار بحران و تعطيل شد و بيسکويت مادر براي هميشه به فراموشي سپرده شد. در همين ايام رييس دولت دهم به سخنراني‌هاي جنجالي خود ادامه مي‌داد و در سفرهاي استاني شعار مي‌داد که براي زنان يک ورزشگاه و براي مردان هم يک ورزشگاه مي‌سازم. در همان سالها بزرگترين کارخانه توليد چادر مشکي که بخش قابل توجهي از نقدينگي کشور را مي‌بلعد، راه‌اندازي شد اما تنها پس از گذشت يک سال تعطيل شد و هيچ کس فرياد وامصيبتا سر نداد. قيمت مسکن در مدت کوتاهي چند برابر شد و ارزش پول ملي تحقير شد، اما هيچ کس صدايش در نيامد، براي آنکه کشور اسير بازي‌هاي سياسي بود.
اکنون دولت يازدهم از بازي‌هاي سياسي فاصله گرفته است. به جاي فحاشي به‌امريکا و اروپا، مذاکره مي‌کنيم و برجام امضا شده است. بنابر اين زمان آن فرارسيده که بازي اقتصادي راه بيندازيم و تعطيلي کارخانه ارج را مانند پتک بر سر دولت بکوبيم بدون آنکه به‌امارها مراجعه کنيم و ببينيم که اين ارج، مرده متحرکي بود که در دولت احمدي نژاد نيمه جان شده بود و نفسهاي آخرش را در دولت روحاني کشيد و اين اتفاق شايد براي بسياري از کارخانه‌هاي ديگر بيفتد. بنابر اين بهترين کار آن است همانگونه که بابک زنجاني را محاکمه کرديم، مديران دولتي ارج و کارخانه‌هاي ديگر را نيز محاکمه کنيم.
گيدئون راکمن فايننشال تايمز ترجمه : فاطمه مهتدي

 دونالد ترامپ نامزد جمهوريخواه رقابت‌هاي انتخابات رياست جمهوري آمريکا ، کشتار کلوب شبانه در اورلاندو را به عنوان راهي براي ادامه بحث درباره کنترل بيشتر مسلمانان و تاييدي بر اظهارات گذشته اش درباره منع ورود مسلمانان به‌امريکا دانست. دونالد ترامپ برعکس سياستمداران مرسوم، زمان زيادي را صرف نگراني ازوضعيت قربانيان اين حادثه نکرد و درعوض در تويتتر خود نوشت «من گفته بودم چنين اتفاقي مي‌افتد و دوباره اتفاق مي‌افتد و بدتر خواهد شد ما ديگر از نظر سياسي درست نيستيم » براي منتقدان ترامپ ، عکس العمل وي به کشتار 50 نفر به معني فرصت طلبي او بود. ولي غرايز سياسي ترامپ درسال گذشته بسيار زيرکانه بود. اولين اصل او هميشه داشتن سلطه بر تيترهاي رسانه‌ها بود. دومين اصل ريختن نفت بر روي آتش بود. عکس العمل ترامپ به کشتار اورلاندو برآمده از اين اصول بود. اين امر درگذشته نتيجه داده بود و حال نيز اين کشتار تقويت کننده کمپين انتخاباتي اش خواهد بود. ترس از جمعيت مسلمان ساکن در آمريکا، که ترامپ به طور مداوم آنرا مطرح مي‌کند اکنون افزايش خواهد يافت. اين سومين کشتار در سالهاي اخير است که باعث راديکال کردن مسلمانان آمريکا شده است. اولين حادثه در پايگاه نظامي‌فورت هود در سال 2009 بود که 13 نفر کشته شدند ، دومين حادثه در سن برناردينو در دسامبر گذشته صورت گرفت که 14 کشته برجاي گذاشت و باعث تقويت اوليه کمپين ترامپ شد و موضع منع کامل ورود مسلمانان به‌امريکا مطرح شد. درآن زمان اين حرف به عنوان يک موضعگيري نژادپرستانه و امري مخرب براي کمپين ترامپ فرض شد ولي براساس نظرسنجي‌ها اکثريت آمريکاييها با اين امر موافقند. ترامپ همچنين مي‌تواند از عکس العمل باراک اوباما به اين کشتار سود ببرد. رئيس جمهور آمريکا از ضرورت کنترل قانون حمل سلاح صحبت کرد ولي درباره اسلام راديکال حرفي نزد. عکس العمل ترامپ تاکيد بر ناکارآمدي اوباما و تقضاي استعفاي اواز رئيس جمهوري بود. درعين حال خودداري اوباما کاملا مناسب بود و تاکييد او بر التيام بخشيدن شوک وارده و محدود کردن خريد سلاح نيمه اتوماتيک ، قدمي‌منطقي به نظر مي‌رسيد. جمهوريخواهان همانند هميشه درمقابل موضع کنترل سلاح مقاومت مي‌کنند و مي‌گويند اين محدوديت جلوي کشتار پاريس را نگرفت و اين محدوديت جلوي کشتار را نمي‌گيرد. دراين ميان ترامپ با تکرار اظهارات خود درباره منع ورود مسلمانان به‌امريکا موضوع تازه خود يعني کوري نخبگان نسبت به « صحت سياست» را که باعث ترغيب سياست‌هاي پذيرش مهاجران شده ، پيش گرفته است.
 حرفهاي ترامپ احتمالا در اروپا نيز منعکس خواهد شد جايي که بسياري از آلماني‌ها نسبت به ورود بيش از يک ميليون پناهجو اعتراض دارند. اگرچه بسياري گمان زني درباره پيروزي هيلاري کلينتون در انتخابات را افزايش داده‌اند ولي اين امر که حملات تروريستي بر کمپين انتخاباتي تاثير بسيار خواهد داشت غيرقابل انکار است.

دولتي مديرعامل بانک قرض الحسنه مهر ايران در جريان بازديد از ادارات انفورماتيک، بازرسي، مديريت شعب استان تهران و شعبه ميرزاي شيرازي، از مرکز عمليات شبکه بانک (NOC) رونمايي کرد.
به گزارش اداره روابط عمومي‌و بازاريابي بانک قرض الحسنه مهر ايران، طي مراسمي‌با حضور سيامک دولتي مديرعامل به همراه جمعي از مديران و روساي ادارات مرکزي و کارکنان بانک، مرکز عمليات شبکه بانک (NOC) به بهره برداري رسيد.
دولتي مديرعامل بانک قرض الحسنه مهر ايران در اين مراسم بيان داشت: بدون شک يکي از چالش‌هاي بزرگ در شبکه‌هاي حياتي بانکي، مسأله عملکرد و کنترل شبکه به منظور بالارفتن کيفيت سرويس نهايي به مشتريان بانک به منظور کسب رضايت هرچه بيشتر مشتريان است. وي افزود: در اين راستا، به منظور رضايت مشتريان بانکي و بالابردن کيفيت سطوح سرويس‌هاي بانک، مرکز مديريت يکپارچه عمليات شبکه در بانک قرض الحسنه مهر ايران مطابق با استانداردها، فرآيند‌ها و تکنولوژي‌هاي به روز و با اتکا به دانش و تجربه مديران و کارشناسان بانک پياده سازي شد.در ادامه مراسم پيرهادي مدير امور فن آوري اطلاعات اظهارداشت: واحد مرکز عمليات شبکه در سازمان‌هاي Enterprise همانند قلب تپنده شبکه‌ عمل مي‌کند که در واقع واحد NOC مسئول مانيتورينگ رويدادها يا شرايط خاص در شبکه است و در صورت عدم توجه کافي و رفع به موقع مشکلات، ممکن است کارايي شبکه و کيفيت سرويس دهي به مشتريان به شدت کاهش يابد تمامي‌عمليات سازمان را دچار وقفه و آسيب نمايد.
وي تصريح کرد: پايش لينک‌هاي ارتباطي مرکز داده‌هاي بانک، ساختمان‌هاي سرپرستي و شعب - پايش و کنترل يکپارچه تجهيزات تحت شبکه اعم از سرور‌ها و تجهيزات ارتباطي - اطمينان از عملکرد بدون وقفه در سرويس‌هاي بانکي - ارائه خدمات پشتيباني شبکه به بخش‌هاي مختلف بانکي از اهم قابليت‌ها و مزاياي مرکز کنترل عمليات شبکه بانک قرض الحسنه مهر ايران به شمار مي‌آيد.
شايان ذکر است، با افتتاح سامانه ي مديريت و مانيتورينگ شبکه‌هاي بانک قرض الحسنه مهر ايران، تمامي‌نقاط ارتباطي بانک در سراسر کشور از جمله شعب، ادارات امور و پورتال اين بانک به مرکز NOC متصل شد.
NOC مخفف کلمه Network Operation Center به معناي مرکز مديريت يکپارچه عمليات شبکه مي‌باشد و وظيفه ي آن پشتيباني، رصد و مانيتورينگ رويدادهايي است که باعث کاهش کارايي يا ايجاد اختلال در شبکه ي بانکي مي‌شود.
گفتني است، در پايان اين مراسم سيامک دولتي مديرعامل با اهداي هدايايي از زحمات همکاران ساعي در حوزه‌هاي مديريت فن آوري اطلاعات، اداره بازرسي و حسابرسي داخلي و مديريت شعب استان تهران تشکر و قدرداني نمود.يونسي مشاور مديرعامل و رئيس اداره حوزه مديريت، حيدري رئيس اداره روابط عمومي‌و بازاريابي، چقازردي رئيس اداره بازرسي و حسابرسي داخلي و کودزري مدير شعب استان تهران نيز در اين مراسم حضور داشتند.
خزانه داري آمريکا از افزايش روز افزون شركت هاي خارجي براي حضور در اقتصاد ايران خبر داد
اقتصادکلان: روند انتشار اخبارناامید کننده در خصوص اجرای برجام توسط مقامات غربی در حالی ادامه دارد که چاشنی بزرگ نمایی و برجسته سازی مشکلات اقتصادی توسط رسانه‌های وابسته به جناح مخالف دولت یازدهم،بی‌اثر بودن برجام رادنبال می کند.

به گزارش تجارت موج انتشار خبر های تعطیلی واحد های تولیدی و در پی آن تکذیب انها در دو هفته اخیر شبیه مسابقه پینگ پنگی شده است که توپ برجام در این بازی دوطرفه نقش اساس را داد.در روزهای که تویخانه مخالفان دولت حسن روحانی در حالی به دنبال القای بی‌اثری بودن برجام وزیان کشور از این محل بودند که وزیر امور خارجه در دیداری که با جان کری داشت به دنبال رفع مشکلات مراودات تجاری  و بانکی ایرن با شرکای خارجی ایران بود و در این بین موضع گیری قاطع  مقام معظم رهبری در خصوص بر هم زدن توافق باعث شده که برخی از رسانه های غربی سخن از تامین نیروی انسانی برای تسهیل در روند همکاری با ایران دادندکه به نظر می رسد با تحولات اخیر ذکر شده ارتباط تنگاتنگی داشته باشد.  بر اساس رویترز به نقل از يک مقام خزانه داري آمريکا خبری را در خصوص اینکه ، نهاد اصلي مسئول اجراي تحريم‌هاي ايران در دولت آمريکا براي کمک به سرعت بخشيدن به رسيدگي به درخواست مجوزهاي همکاري شرکت‌ها با ايران تعداد کارمندان خود را اضافه کرده است.افزايش تعداد کارمندان اداره کنترل دارايي‌هاي خارجي خزانه داري آمريکا در حالي است که شرکت‌ها و وکلا معتقدند اغلب پاسخ‌هاي ارائه شده از سوي اين اداره درباره مجاز بودن تجارت با ايران مبهم و غيرقابل اجرا هستند و آنقدر کند صادر مي‌شوند که براي تسهيل اتخاذ تصميم‌هاي سريع تجاري مناسب نيستند.مقامات ايراني همچنين از اين مسئله گلايه مندند که اين کشور از همه مزاياي توافق هسته اي منتفع نشده و از آمريکا خواسته‌اند تا درباره لغو تحريم‌ها ابهام زدايي کند و شرکت‌ها را به همکاري با ايران تشويق نمايد.جان اسميت، مدير اداره کنترل دارايي‌هاي خارجي خزانه داري آمريکا گفته از زمان انعقاد توافق هسته اي، اين نهاد «صدها اگر نگوييم هزاران» درخواست از سوي بنگاه‌هاي اقتصادي براي صدور مجوز تجارت با ايران دريافت کرده است. مطابقت هر کدام از اين مجوزها با مقررات تحريمي‌دولت آمريکا بايد بررسي شود.اسميت گفت: «ما با محدوديت مواجه هستيم... ما تعداد کارکنان بخش صدور مجوزمان را به ميزان قابل توجهي افزايش داده‌ايم. ما کارمندان صدور مجوز بيشتري اضافه کرده‌ايم. ما اخيرا يک دايره جديد صدور مجوز ايجاد کرده‌ايم تا به صدور سريعتر مجوزها کمک کنيم.»
وي نگفت که چه تعداد کارمند جديد و در طي چه بازه زماني اي به اين بخش اضافه شده است.اسميت گفت: «ما در درون يک نهاد کوچک دولتي که منابع محدودي دارد، داريم هر کاري که مي‌توانيم انجام مي‌دهيم.»به گفته کارمندان سابق اوفک، اين اداره در طي 5 سال گذشته همواره حدود 170 تا 200 کارمند داشته است. در اين بازه زماني، دولت آمريکا ده‌ها برنامه تحريمي‌جديد عليه کشورهاي ايران، روسيه و اوکراين اعمال کرده است.اسميت گفت، بسياري از درخواست‌ها بايد براي صدور دستورالعمل‌هاي لازم به نهادهاي ديگر دولت آمريکا از جمله وزارت امور خارجه و وزارت بازرگاني ارسال شوند که اين موجب تاخير در تصميم گيري‌ها مي‌شود.اسميت همچنين گفت: «برخي‌ها هستند که ماه‌ها در انتظار هستند...برخي درخواست‌هاي دشوارتر وجود دارند که به مسائل عمومي‌تر سياست خارجي مربوط مي‌شوند و مستلزم بررسي مسائل پيچيده حقوقي هستند.»

« تجارت» از روزهاي بحراني تالار شيشه اي گزارش مي‌دهد
هادي خسروي فر
گروه بورس:افت بازار سرمايه و ورود شاخص کل به کانال 73هزار واحدي، سهامداران را نسبت به آينده اين بازار نگران کرده است؛ اين کاهش سبب شده که هيجان فروش در بازار شکل گرفته و برخي سهامداران تمايل خود براي فروش سهام و خروج موقت از بازار را نشان دهند. به گزارش تجارت در افت بازار سرمايه ، عوامل مختلفي دخالت دارند که از جمله مي‌توان به هيجاني شدن بازار، نزديکي به زمان تشکيل مجامع شرکت‌ها، نااميدي سهامداران کوتاه مدت، کاهش نرخ نفت و انتشار شايعات تعطيلي کارخانجات اشاره کرد.حال سوال اين است که کدام عوامل اقتصادي و سياسي مي‌توانند در شرايط فعلي که بورس تهران در رکود قرار دارد باعث مي‌شود تا دوباره شاخص بر مدار رشد بازگردد. بهتر از به گذشته بريم تا بهتر متوجه بشيم که روند فعلي بورس از کجا شروع شد.بعد از يک دوره رکود دو‌ساله در روزهاي ابتدايي دي‌ماه سال گذشته با اجرايي شدن توافق هسته‌اي و زمزمه‌هايي از لغو تحريم‌ها‌، شاهد تحريک طرف تقاضا و تزريق نقدينگي به بازار بوديم. تنها ظرف مدت سه‌ ماه نماگر بازار بورس در حدود 30 درصد رشد را براي سهامداران به ارمغان آورد اين در حالي بود که برخي از گروه‌ها و نمادها در اين بازه زماني رشد چند صد درصدي را تجربه کردند.
با اين حال به‌رغم پيش‌بيني اغلب کارشناسان مبني بر اينکه سال 1395 مي‌تواند يکي از سال‌هاي طلايي بورس باشد‌، از ابتداي سال تاکنون، بورس تهران حال و روز مناسبي نداشته است و دماسنج بازار سرمايه طي اين مدت افتي در حدود هفت‌درصدي را تجربه کرده است.در بررسي علل رشد بازار در زمستان سال گذشته بايد گفت که با انتشار اخبار خوش سياسي و گشايش‌هاي شکل گرفته در زمينه اقتصادي، بازار شروع به رشد کرد. متاسفانه در برخي گروه‌ها مانند گروه خودرويي با تبليغات بيش از حد، بازار دچار هيجان افراطي شد و رشدهاي عجيب و غريبي را شاهد بوديم و اين مساله باعث شد اصلاح قيمت‌ها پيش از واقعيت‌ها رشد کنند! البته اين مساله يک دليل ديگر هم دارد. به دليل يک‌طرفه بودن بازار معمولا دوران رونق بازار کوتاه است و در اين مدت بازار رشدهاي تند و تيز و هيجاني را تجربه مي‌کند. اما در دوران رکود شاهد اصلاح‌هاي فرسايشي و زمان بر قيمت هستيم.پس از يک دوره رشد سه‌ماهه (پله اول) خريداران عقب نشستند و منتظر روند سودسازي شرکت‌ها و صنايع در دوران پسا برجام هستند. از طرفي ديگر با شروع ماه رمضان و همچنين نزديک شدن به روزهاي پاياني ماه و موعد تسويه اعتبارهاي ماهانه‌، رکود در بازار سنتي ما تشديد شد.
پرهيز از رفتار هيجاني
در مواجهه با اين موضوع، کارشناسان، سهامداران را به پرهيز از رفتار هيجاني و عدم فروش توصيه مي‌کنند؛ به نظر آنها سهامداران به جاي سود کوتاه‌مدت بهتر است به سودهاي ميان مدت و بلند مدت بينديشند.برخي کارشناسان، افت شاخص را طبيعي و جزئي از فرايند اصلاح بازار سرمايه مي‌دانند که در آينده نزديک در مسير رشد و صعود قرار خواهد گرفت.«سيدمحمد‌هاشمي‌نژاد» مدير توسعه فرهنگ سرمايه گذاري بورس اوراق بهادار تهران در اين باره به ايرنا گفت: بخشي از اين رکود بازار سرمايه، ناشي از روند اصلاحي شاخص کل است؛ اواخر پارسال، رشد سريعي را در بازار شاهد بوديم که سبب شد بورس از ساير بازارها سبقت بگيرد، اما پس از مدتي بازار وارد مرحله اصلاحي شد.همچنين برخي کارگزاري‌ها و فعالان بازار سرمايه، شروع روند کاهش سود بانکي و اعطاي مجوز افزايش سرمايه از محل تجديد ارزيابي براي شماري از شرکت‌ها را به سود بازار سرمايه دانسته و اعلام کرده‌اند که بزودي، بازار به ثبات و تعادل خواهد رسيد.
عوامل کاهش شاخص کل بورس
در اين ميان، آنچه که نقش مهمي‌در کاهش شديد شاخص داشت، اعلام خبري مبني بر ارايه اطلاعات سهامداران به سازمان هدفمندي يارانه‌ها بود که البته رئيس سازمان بورس، آن را تکذيب کرد و حتي تاکيد کرد: انجام چنين کاري، برخلاف قانون است.همچنين کارشناسان، شايعات و تبليغات منفي عليه دولت و انتشار وسيع اخباري مانند تعطيلي کارخانجات را نيز در نااميدي سهامداران و افت شاخص تاثير گزار مي‌دانند.کارشناسان همچنين کاهش قيمت نفت در روزهاي اخير را نيز عامل ديگر کاهش شاخص‌ها مي‌دانند؛ به نظر آنها افت قيمت نفت از بشکه اي 52 دلار به زير 50 دلار، سبب تاثير منفي بر گروه‌هاي پالايشي و پتروشيمي‌در بازار بورس شده است.«حميدرضا صفري» کارشناس بازار سرمايه درباره روند معاملات در هفته جاري با بيان اينکه اتفاق خاصي در بازار رخ نداده است، گفت: واضح‌ترين اتفاقي که از ابتداي هفته بازار را متاثر کرد افت حدود دو دلاري قيمت نفت در بازارهاي جهاني بود.وي گفت: طبق اخباري که منتشر شده عرضه بيش از اندازه نفت در قيمت‌هاي 50 دلار باعث شده که قيمت اين کالا نزولي شود. همچنين از آنجايي که فروشنده نفت در نرخ 50 دلار در بازارهاي جهاني زياد است، عبور و شکست اين مرز براي بازار جهاني نفت تا حد قابل توجهي سخت است.اين کارشناس بازار سرمايه، با تاکيد بر اينکه اين اتفاق بر صنايعي که از نوسان قيمت نفت تاثير مي‌گيرند، خبر خوبي نيست، ادامه داد: بر همين اساس در اين هفته سهام گروه پالايشي و پتروشيمي‌به ويژه شرکت‌هاي بزرگ اين گروه در افت شاخص نقش مهمي‌داشتند.وي با بيان اينکه در اين هفته نمادهاي گروه پالايشي يک دست قرمز پوش بودند، گفت: گروه خودرو و پتروشيمي‌ها نيز همين روند را داشتند.هم اکنون ريسک مهمي‌پيش روي بازار سرمايه قرار ندارد و بر اين اساس، فعالان بازار سرمايه انتظار دارند که شاخص پس از مدت کوتاهي در مسير تعادل و ثبات قرار گيرد.
توقف رشدهاي هيجاني
حتي شماري از تحليلگران معتقدند که با توجه به افت بازار در اين هفته، اصلاح خوبي در قيمت سهام پس از رشد هيجاني سال گذشته صورت گرفته و از اين به بعد، خريد سهام جذابيت بيشتري خواهد داشت.«حميدرضا صفري» کارشناس بازار سرمايه پيش بيني کرد: در هفته آينده افت بازار متوقف مي‌شود و تجمع فروشندگان نيز از بين مي‌رود و حتي ممکن است به صف‌هاي خريد و رشد بازار نيز تبديل شود اما با توجه به اينکه همه ساله در ماه مبارک رمضان به طور سنتي بازار دچار رکود مي‌شود امسال نيز بازار سرمايه از اين قاعده پيروي مي‌کند.«فردين آقابزرگي» مديرعامل کارگزاري بانک آينده نيز درباره وضعيت بازار گفت: افت‌هاي اخير، قيمت‌ها را به محدوده‌هاي جذابي رسانده است، بعيد مي‌دانم اين روزها چنين افت‌هاي سنگيني در بازار تکرار شود. وي به اصلاح قيمت‌ها در برخي صنايع اشاره کرد و گفت: به عنوان نمونه در يک ماه اخير بيش از 25 درصد اصلاح قيمتي در صنعت خودرو داشتيم که مي‌تواند خريدها را در نرخ‌هاي کنوني جذاب کند.آقابزرگي معتقد است از اين به بعد دغدغه کاهش قيمت‌ها با شيب تند احتمالا در بازار وجود نخواهد داشت و حتي در برخي صنايع با توجه به شناسايي سودهاي خوب و آغاز فصل مجامع سهامداران مي‌توانند برنامه ريزي خوبي براي دريافت سود نقدي داشته باشند.وي با تاکيد بر اينکه سهامداران پس از رکود طولاني مدت حاکم بر بازار بهتر است امسال از فصل مجامع به خوبي بهره ببرند، گفت: هرچند به دليل کمبود نقدينگي در بنگاه‌هاي اقتصادي سياست تقسيم سود نقدي براي بسياري از شرکت‌ها سخت است اما اين سياست ابزاري براي جذب سهامدار است زيرا جذابيت خاصي براي همه سهامداران دارد.
انتظار چشم انداز روشن در بلندمدت
مديرعامل کارگزاري بانک آينده با پيش بيني اينکه، فصل مجامع امسال بهتر از سال گذشته خواهد بود، تاکيد کرد: چشم انداز پيش رو روشن خواهد بود.وي افزود:‌ هرچند افق‌هاي روشني پيش روي بازار سرمايه ترسيم شده است اما نبايد فراموش کرد اين اتفاق‌ها يک شبه و به سرعت رخ نمي‌دهد و نيازمند زمان است و تاثير اين اتفاق‌هاي مثبت نيز در بلندمدت خود را در صنايع و شرکت‌ها نشان مي‌دهند.
مدير توسعه فرهنگ سرمايه گذاري بورس اوراق بهادار تهران نيز چشم انداز بازار بورس را تا پايان امسال، مثبت دانسته و به سهامداران توصيه کرد: با تحمل و صبر و انتخاب سهام مناسب مي‌توان تا پايان امسال، به سودآوري رسيد؛ پيش بيني مي‌شود که وضعيت بازار سرمايه همانند پارسال، نسبت به بازارهاي رقيب شرايط بهتري را داشته باشد.هاشمي‌نژاد گفت: به نظر من، بازدهي بازار سرمايه در سال 95 از ساير بازارها از جمله بازار مسکن و بازار پولي (سود بانکي) بيشتر خواهد بود و احتمالا در نيمه دوم امسال شرايط بهتري را در بورس شاهد خواهيم بود.سقوط‌هاي سنگين هفته‌هاي گذشته ،همانند زلزله اي در بورس عمل کرد تا جايي که اکثر برنامه‌هاي گفت وگو محور صدا وسيما در پايان هفته به تشريح دلايل اين سقوط پرداختند
نرخ سود جلوي سقوط را مي‌گيرد؟
همچنين علي صحرايي معاون بورس تهران در برنامه گفت و گوي ويژه گفت: "با توجه به شرايط پسا برجام و فراهم شدن زمينه ورود سرمايه گذاران خارجي به کشور، نبايد فضا را مشوش کنيم تا تمايل سرمايه گذاران خارجي براي ورود به بازار بورس و سرمايه افزايش يابد".وي با بيان اينکه شاخص بورس تهران در يک هفته گذشته دو هزار واحد کاهش يافته است، نزديک شدن به فصل مجامع شرکت‌هاي بزرگ و ارائه عملکرد سال 94 و ترجيح سهامداران براي دريافت سود سالانه را از جمله دلايل اين کاهش اعلام کرد.معاون بورس تهران افزود: "سهامداران حقوقي همچون سهامداران خرد، مي‌توانند در معاملات عادي يا بلوکي ورود کنند و منعي در اين باره وجود ندارد".صحرايي گفت: "بازار بلوکي در بورس که از سال 92 و به صورت ترجيحي صورت گرفته، جزيي از بازار است و نمي‌تواند خارج از آن ديده شود".وي افزود: "نقد شوندگي يکي از وظايف بازار بورس است و با شرايط کنوني بورس، اين وضعيت بهبود يافته است. بحث نقد شوندگي و شفافيت در بازار بورس هر دو مهم است و بايد بين آنها موازنه باشد".
صحرايي ارائه اطلاعات نادرست در فضاي مجازي را يکي از دغدغه‌هاي اصلي مسئولان بورس دانست و گفت: "دستگاه‌هاي مسئول بايد به اين مساله ورود کنند و منتشر کنندگان اين گونه اطلاعات نادرست را مورد پيگيري قرار دهند".وي با اين حال گفت:" سازمان بورس تلاش کرده است تا جلوي عرضه اطلاعات نادرست در فضاي مجازي را بگيرد و اطلاعات را به صورت شفاف ارائه کند و با منتشر کنندگان اطلاعات نادرست برخورد کند".معاون بورس تهران افزود: "اگر ارائه اطلاعاتي باعث شود که تصميم گيري سهامداران بازار بورس دچار خلل شود، سامانه بورس به صورت خودکار نمادها را متوقف مي‌کند".حسين زماني کارشناس بازار سرمايه هم شاخص بورس را دماسنج بازار خواند و گفت:" اگر شاخص در بازار بورس روند عادي و طبيعي خود را طي کند، نبايد مسئولان بورس معاملات بلوکي را به طور همزمان عرضه کنند".وي افزود: "وقتي بازار بورس در حالت ريزشي است، سهامداران خرد به آن آگاه هستند، بورس اجازه نمي‌دهد و جلوي ريزش شاخص‌ها را مي‌گيرد".
اين کارشناس بورس اين سوال را مطرح کرد که "چرا معاملات بلوکي در ساعات خارج از معاملات عادي عرضه نمي‌شود تا بر سهامداران خرد و معاملات عادي تاثير منفي نگذارد"؟زماني گفت: "چرا سازمان بورس وقتي که اطلاعات نادرست در فضاي مجازي عرضه مي‌شود اقدام به شفاف سازي اطلاعات نمي‌کند"؟وي پيشنهاد کرد: "يک سامانه ارتباطي ميان فعالان بازار سرمايه و مسئولان بورس ايجاد شود تا به شکايات درباره خريد و فروش سهام و مشکلات پيش آمده در بازار بورس به سرعت رسيدگي شود".اين کارشناس بازار سرمايه با اشاره به کاهش نرخ سود سپرده در بانک‌ها گفت: "برخي از بانکها تا 45 درصد سود براي سرمايه در گردش خود لحاظ مي‌کنند که اين با دستور العمل بانک مرکزي، مغايرت دارد و بانک مرکزي بايد بر اين بانک‌ها و بويژه موسسات مالي نظارت جدي داشته باشد".وي افزود : وقتي بازار بورس در حالت ريزشي است، سهامداران خرد به آن آگاه هستند، بورس اجازه نمي‌دهد و جلوي ريزش شاخص‌ها را مي‌گيرد .اين کارشناس بورس اين سوال را مطرح کرد که چرا معاملات بلوکي در ساعات خارج از معاملات عادي عرضه نمي‌شود تا بر سهامداران خرد و معاملات عادي تاثير منفي نگذارد ؟نيما آزادي کارشناس بورس هم در ارتباط تلفني با اين برنامه با بيان اينکه شفافيت در بازار بورس در مقايسه با 10 سال پيش بهتر شده است گفت : در سالهاي اخير با گسترش فضاي مجازي و ارائه برخي اطلاعات نادرست اين شفافيت زير سوال رفته است .وي افزود : سازمان بورس در سراسر دنيا، نهادي نظارتي است اما با برخي اظهار نظرها و دستور العمل‌ها اين شائبه ايجاد مي‌شود که سازمان بورس در پي دخالت در بازار است.اين کارشناس بورس تصريح کرد : به هيچ وجه بلوک بندي در بازار بورس، نقد شوندگي را بهبود نمي‌بخشد.آزادي گفت: حفره‌هايي در ارائه اطلاعات و شفافيت در بازار بورس وجود دارد که بايد مورد بررسي دقيق قرار گيرد و رفع شود.همچنين در ديگر برنامه صدا و سيما معاون شرکت بورس تهران و دبيرکل کانون نهادهاي سرمايه گذاري ايران دربرنامه تيتر امشب شبکه خبر به موضوع علل نوسان بازار پرداختند .در اين برنامه ضمن بررسي دلايل روند نزولي بازار توسط اين دو مقام مسئول ، آينده بورس هم پيش بيني شد و به اين سئوال پاسخ داده شد که چرا بازار به اخبار مثبت واکنش نشان نداد؟
دلايل روند نزولي شاخص و قيمت‌ها
روح الله حسيني مقدم معاون بورس تهران درباره علل اصلي اُفت شاخص بورس در روزهاي اخير گفت: برخي عوامل محيطي بيروني که خارج از کنترل بازار سرمايه است در بازار اثر گذاشته است و برخي عوامل مانند برگزاري مجامع شرکت‌هاي بورسي، فني و مربوط به بازار سرمايه است.
وي با اشاره به اينکه شرايط بورس امسال با پارسال متفاوت است، اضافه کرد: اثرات پارسال در صورت‌هاي مالي شرکت‌ها هنوز وجود دارد و همه اين‌ها از علل اُفت شاخص بورس است.بهروز خدا رحمي‌دبيرکل کانون نهادهاي سرمايه گذاري نيز گفت: در ميان مدت و بلند مدت چشم انداز خوبي در انتظار اقتصاد و بازار سرمايه است اما در کوتاه مدت به نظر مي‌رسد به مشکلاتي برخورديم و آنچه در بازار و اقتصاد مي‌بينيم با انتظارتمان منافات دارد. انتظار داشتيم در بازه زماني 6 تا 8 ماه پس از باز شدن تعاملات بين المللي، سرمايه گذاري‌هاي بين المللي در بازار سرمايه انجام شود اما اين اتفاق نيفتد.وي افزود: مهمترين علت، صرف نظر از عوامل درون زا شرايطي است که ارتباطي به بازار سرمايه نداشته بلکه به بازار پولي يا اقتصاد خارج از بازار سرمايه و تعاملات بين المللي ما مربوط بوده است. نگراني جدي براي سرمايه گذاري در بازار سرمايه وجود دارد در مقايسه با نرخ‌هاي بهره که در بازار پول وجود دارد.اين مقام مسئول ادامه داد: اگر نرخ‌هاي بهره پول را به نسبت کاهش تورم، کاهش دهيم سرمايه گذاري خارجي از اين فرصت استفاده مي‌کند.خدارحمي‌با بيان اينکه موانع بنيادي بر سر راه بازار سرمايه است، گفت: اندک سرمايه گذاران خارجي به علت نبود توازون ترجيح مي‌دهند به سمت بازار پول بروند و علت ديگر که مانع سرمايه گذاري‌ها در بازار سرمايه شده است، معطل ماندن تک نرخي شدن ارز است. انتظار معقولي نيست که در بخش‌هاي مختلف اقتصادي، رکود حاکم باشد اما انتظار داشته باشيم بازار سرمايه محرکي براي بقيه بخش‌ها باشد.وي گفت: شرايط موجود بازار سرمايه به مديريت آن ربطي ندارد زيرا متغيرهاي خارجي از کنترل بازار سرمايه به‌اندازه کافي زياد است.
تعديل انتظارات سهامداران
حسيني مقدم گفت: بازار سرمايه‌امسال در مقايسه با پارسال بهتر است اما انتظارات ما را برآورده نکرده است.خدارحمي‌هم گفت: بايد انتظاراتمان را درباره نرخ بهره و نرخ بازدهي بازار سرمايه و چشم انداز اقتصاد آينده کشور تعديل کنيم و به آرامش موجود در اقتصاد، بيشتر توجه کنيم. گرچه يکي از مشکلات اقتصاد فعلي، رکود است اما نعمت آرامش و ثبات را داريم. اين درحالي است قرار بود دولت به بازار سرمايه توجه بيشتري کند اما اين گونه نشد.وي با بيان اينکه بازار سرمايه نمادي براي شفافيت است، افزود: بايد مشوق‌هايي براي بازار سرمايه قرار مي‌داديم اما اين اتفاق نيفتد. بازار سرمايه در حال حاضر کمتر از ده درصد تامين مالي در اقتصاد را بر عهده دارد که بايد اين سهم بيشتر شود و لازمه آن حمايت‌هاي مسئولان از جمله مجلس و دولت است.
نظر معاون بورس درباره افزايش سرمايه
معاون بورس اوراق بهادر تهران گفت: تا پايان سال 94 اين امکان براي شرکت‌ها وجود داشت از معافيت مالياتي که براي تجديد ارزيابي دارايي‌ها وجود دارد استفاده کنند.حسيني مقدم ادامه داد: برخي شرکت‌ها فرآيند تشريفات اجرايي آن را آغاز کرده بودند اما با توجه به طولاني بودن اين تشريفات نتوانستند فرآيند ثبت افزايش سرمايه را به سرانجام برسانند. سازمان بورس براي همه شرکت‌هايي که اين شرايط را داشتند رايزني کرد و مقام مالياتي هم اين معافيت مالي را پذيرفت.وي درباره درخواست اطلاعات سهامداران توسط سازمان هدفمندي يارانه‌ها هم گفت: ارائه اطلاعات مربوط به سهامداران ، جفا به بازار سرمايه است زيرا اين بازار، شفاف است و از همه سهامداران ماليات اخذ مي‌شود. اينکه فهرست اين سهامداران را در اختيار داشته باشيم با اين نيت که يارانه آنها را حذف کنيم خوب نيست.وي ادامه داد:بسياري از 8 ميليون سهامدار بورس ، کارکنان شرکت‌هايي هستند که درآمد چنداني ندارند اما انتشار اين خبر نشان مي‌دهد نسبت به جايگاه بازار بورس و منافع آن اشراف نداريم.حسيني مقدم با تاکيد بر اينکه اين نوع تصميم گيري‌ها نسبت به بازار سرمايه جفا است، افزود: سازمان بورس اعلام کرد اين کار انجام نخواهد شد و بسياري از سهامداران بورس مشمول حذف يارانه نمي‌شوند.
 چرا بازار به اخبار مثبت واکنش نشان نداد؟
وي در پاسخ به اين سئوال که چرا بازار به اخبار مثبتي مانند کاهش نرخ سود بانکي از اول تير و امکان افزايش سرمايه شرکت‌ها از محل تجديد ارزيابي دارايي‌ها واکنش نشان نداد؟ توضيح داد: واقعيت اين است که فعالان بازار سرمايه و تحليل گران از قبل چنين متغيرهايي را بررسي و لحاظ کرده و منتظر بودند اما مسئولان در عمل به آن تاخير داشتند.حسيني مقدم ادامه داد: شرکت‌هايي که تا سال گذشته‌امکان استفاده از افزايش سرمايه از تجديد ارزيابي دارايي‌ها را داشتند اما به هر دليلي از اين فرصت استفاده نکردند، در صورت ثبت دفاتر و اقداماتي در سال گذشته مي‌توانند از اين فرصت استفاده کنند.خدارحمي‌هم با بيان اينکه مقوله‌هاي مانند کاهش نرخ سود بانکي از قبل در بررسي‌هاي تحليل گران و تصميم گيري‌هاي فعالان لحاظ مي‌شود، گفت: وضعيت بازار سرمايه به جايي رسيده که بايد بحث افزايش سرمايه از تجديد ارزيابي دارايي‌ها آن هم براي چند شرکت به رويدادي مثبت تبديل شود. وي ادامه داد: اين مسئله که موجب بروز شدن دارايي‌هاي شرکت و محاسبه درآمد با سرمايه اسمي‌جديد مي‌شود چه تاثيري مي‌تواند در آينده بازار و صنايع بگذارد؟ بنابراين در خلاء زيرساخت‌هاي اصلي و وجود ابهامات بزرگ، بازار سرمايه وابسته به چنين موارد کم اهميتي شده است.  
لزوم توجه به بازار سرمايه
خدارحمي‌گفت: اگر انتظار داريم بازار سرمايه سهم بيشتري در اقتصاد داشته باشد بايد به زيرساخت‌هاي آن توجه و براي سرمايه گذاري در اين بازار فرهنگ سازي کنيم.حسيني مقدم هم با اشاره به اينکه درحال فرهنگ سازي هستيم گفت: بيش از 1500 ايستگاه معاملاتي بازار سرمايه در سراسر کشور وجود دارد و شرکت‌هاي کارگزاري و نهادهاي مالي بورس فعال هستند و سرمايه گذاران مي‌توانند از مشاوره آن‌ها استفاده کنند.وي افزود: تنوع ابزارهاي سرمايه گذاري در بازارهاي سرمايه ما هم معقول است و بايد اين تنوع به سرمايه گذاران معرفي شود.دبيرکل کانون نهادهاي سرمايه گذاري ايران گفت: پول‌هايي که وارد بازار سرمايه مي‌شود زماني براي صنايع ما جذاب است که شبيه برآوردهاي ما در عرصه‌هاي بين المللي و با همان نرخ‌ها وارد شود.خدارحمي‌با بيان اينکه‌امروزه در فضاي بين المللي تامين مالي با نرخ 5 تا 7 درصد متدوال است افزود: اگر اين مدل پول‌ها به صنايع ما تزريق شود اقتصاد ما مي‌تواند رونق بگيرد اما در غير اين صورت اين گونه نمي‌شود. در اين ميان دغدغه‌هاي جدي در دولت در اين حوزه وجود دارد اما اقدام جدي انجام نشده است.


مهم‌ترين عوامل تاثير‌گذار بر بازار در هفته‌هاي پيش روي

1- روند کاهشي نرخ سود بانکي: ظاهرا قرار است به زودي نرخ سود بانکي تا سطح 15 - 16 درصد کاهش يابد. کاهش نرخ سود بانکي از دو جنبه مي‌تواند بر بازار تاثير بگذارد. اولي گرايش نقدينگي‌هاي پارک شده در بانک به سمت بورس است و دومي‌کاهش هزينه‌هاي مالي شرکت و افزايش سود‌آوري از اين محل است. همچنين با افزايش p/e سرمايه‌گذاري بدون ريسک ، p/e بازار سهام نيز مي‌تواند افزايش يابد.
2- روند قيمتي نفت و فلزات در بازارهاي جهاني: کمتر به خاطر داريم که نفت ريزشي باشد و بازار بورس تهران روزهاي مثبتي داشته باشد! با توجه به اينکه بخش عمده شرکت‌هاي خام فروش هستند و از قيمت‌ها در بازارهاي جهاني تاثير مستقيم مي‌پذيرند‌، رشد قيمتي نفت و کاموديتي‌ها مي‌تواند موتور حرکتي بخش عمده‌اي از بازار ما را روشن کند. از طرفي ديگر با افزايش قيمت نفت بالطبع بودجه عمراني دولت (در سال‌هاي آينده) افزايش مي‌يابد و اين مهم مي‌تواند صنايعي همچون انبوه‌سازي‌، سيمان‌، فولاد و ... را تحت تاثير قرار دهد.
3- گزارشات سه‌ماهه و شش‌ماهه شرکت‌ها: همانطور که گفته شد در قبال گشايش‌هاي شکل گرفته بازار يک گام به سمت جلو حرکت کرد و حالا منتظر تاثير اين اخبار بر روند سودآوري شرکت‌هاست. قطعا اهالي بازار با وسواس بيشتري گزارشات سه‌ماهه و خصوصا شش‌ماهه شرکت‌ها را رصد خواهند کرد و در صورتيکه جهشي در سود آوري شرکت‌ها مشاهده شود ، رالي بعدي بورس آغاز خواهد شد. البته با توجه به رکود موجود در اقتصاد کشور و همچنين برخي ابهامات در مورد اجرايي شدن کامل برجام‌، به نظر مي‌رسد حداقل در گزارشات سه‌ماهه همه شرکت‌ها نمي‌توانند عملکرد موفقي داشته باشند. به نظر مي‌رسد با توجه به رشد قيمت فلزات در بازارهاي جهاني نمادهاي وابسته به اين گروه به نسبت گزارشات بهتري خواهند داشت.
4- انتخابات رياست جمهوري امريکا‌: هر چند هنوز چند ماهي تا انتخابات رياست جمهوري امريکا زمان باقي است ، اما با اين حال به نظر مي‌رسد اهالي بازار نيم نگاهي به تحولات اين رخداد سياسي دارند. قطعا در صورتيکه کانديداي مورد نظر بازار (دموکرات‌ها) در اين انتخابات پيروز شود ، بازار واکنش مثبتي به اين اتفاق نشان خواهد داد و يک ريسک بزرگ از سر بازار برداشته مي‌شود.
قائم مقام بانک مرکزي در جهت تعیین تکلیف نرخ سود سپرده و تسهیلات مطرح کرد
قائم مقام بانک مرکزي از ارائه گزارش جامع تحولات اقتصاد کلان به شوراي پول و اعتبار تا يک ماه آينده خبر داد و گفت: شورا پس از ارائه آن درباره بازنگري در نرخ‌هاي سود سپرده و تسهيلات تصميم‌گيري خواهد کرد.

اکبر کميجاني در گفت‌وگو با  فارس،‌ در مورد برنامه بانک مرکزي براي کاهش نرخ سود بانکي، اظهار داشت: نرخ سود بانکي از موضوعاتي است که بانک مرکزي هميشه آن را بررسي و رصد مي‌کند.وي افزود: قرار است تا يک ماه آينده گزارش جامعي از تحولات اقتصاد کلان از جمله وضعيت نرخ سود بانکي تدوين و به شوراي پول و اعتبار ارائه شود. قائم قام بانک مرکزي با اشاره به توافق داوطلبانه بانک‌ها براي کاهش نرخ سود سپرده به 15 درصد از اول تير ماه، گفت: قرار بر اين است تصميماتي که خود بانک‌ها به صورت داوطلبانه گرفته‌اند، روند طبيعي خود را طي کرده و ادامه يابد و اميدواريم بانک‌ها خودشان تا قبل از ارائه گزارش بانک مرکزي به شوراي پول و اعتبار براي نرخ سود تسهيلات هم تصميم بگيرند. کميجاني در پاسخ به اين سوال که چرا برخلاف انتظارات بانک مرکزي و شوراي پول و اعتبار گامي‌در جهت تصويب کاهش نرخ سود بانکي برنداشتند، بيان کرد: همان طور که عرض کردم شوراي پول و اعتبار منتظر گزارش تحولات اقتصاد کلان است و پس از ارائه آن، درباره بازنگري در نرخ‌هاي سود سپرده و تسهيلات تصميم‌گيري خواهد کرد.شوراي پول و اعتبار در دوران دولت يازدهم و رئيس کلي ولي الله سيف تاکنون 3 بار در مورد نرخ سود بانکي نرخ سود بانکي تصميم گرفته که هر سه بار پس از توافق بانک‌ها بوده است. نرخ سود سپرده يکساله 22 درصد و سود تسهيلات در عقود مبادله‌اي 22 و مشارکتي 21 درصد در اواخر خرداد 93 و اوايل تير ماه همان سال، اولين تصميم‌گيري شوراي پول و اعتبار در دولت يازدهم بود. اقدام دوم کاهش نرخ سود سپرده به 20 درصد و سود تسهيلات به 21 (عقود مبادله‌اي) و 24 (عقود مشارکتي) درصد بود که در هشتم ارديبهشت ماه انجام شد. آخرين تصميم‌گيري شوراي پول و اعتبار 27 بهمن ماه 94 بود که براساس آن نرخ سود سپرده يکساله به 18 درصد و تسهيلات عقود مبادله 20 و عقود مشارکتي 22 درصد شد.با توجه به روند نزولي تورم فاصله نرخ تورم و نرخ سود بيشتر و بيشتر شد، اما شوراي پول و اعتبار از آن زمان تاکنون تصميمي‌براي کاهش نرخ‌ها نگرفته و فعلا قرار است با توافق بانک‌ها از اول تير ماه نرخ‌ سود سپرده يکساله 15 درصد و سپرده‌هاي کمتر از يکسال کمتر زير 15 درصد تعيين شود.طبق گفته اجماع اقتصاد دانان کاهش نرخ سود بانکي عامل مهمي‌براي تشويق به سرمايه‌گذاري در توليد است، به شرطي که ساير قوانين کسب و کار روان و آسان شود.
ارزيابي عملکرد ايمني قسمت‌هاي مختلف عملياتي شرکت‌هاپيمايي جمهوري اسلامي‌ايران (هما) توسط متخصصان کميسيون اروپا شامل نمايندگان آژانس ايمني هوانوردي اروپا و اعضاي منتخب اتحاديه اروپا باعث رفع ممنوعيت ناوگان اين شرکت براي پرواز به اتحاديه اروپا شد.
به گزارش پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي در پي سفر متخصصان کميسيون اروپا شامل نمايندگان آژانس ايمني هوانوردي اروپا و اعضاي منتخب اتحاديه اروپا به تهران و ارزيابي عملکرد ايمني قسمت‌هاي مختلف عملياتي اين شرکت از جمله عمليات، مهندسي و تعميرات، خدمات فرودگاهي و ايمني و تضمين کيفيت راي سال ۲۰۱۰ ميلادي اين اتحاديه مبني بر ممنوعيت بخشي از ناوگان اين شرکت براي پرواز به اتحاديه اروپا لغو گرديد.تصميم اخير کميسيون اروپا و رفع محدوديت‌هاي اين شرکت براي پرواز به اتحاديه اروپا حاصل تلاش متخصصان هواپيمايي جمهوري اسلامي‌ايران "هما" در ارائه مستندات کافي از انطباق اين شرکت با کليه استانداردها بين المللي بوده و بار ديگر اثبات نمودند،علي رغم محدوديت‌هاي اعمال شده در سال‌هاي اخير رعايت استاندارد‌هاي داخلي و بين المللي در صنعت حمل و نقل هوايي همواره به عنوان يک اصل مهم در هواپيمايي جمهوري اسلامي‌ايران "هما" مورد توجه قرار مي‌گيرد.شايان ذکر است در طول شش سال گذشته هواپيمايي جمهوري اسلامي‌ايران "هما" موفق شده بود تا علي رغم محدوديت‌هاي اعمال شده همچنان پرواز‌هاي خود را به کليه مقاصد اروپايي ادامه دهد.
صعود ميزان توليد طلاي سياه ايران برخلاف مواضع صادرکنند گان نفتي جهان
مي‌توان نشست گذشته اوپک را نيز به عنوان شکستي در رسيدن به توافقي براي تعيين سهم هر يک از کشورهاي عضو در بازار نفت دانست، با همه اين‌ها به نظر مي‌رسد اگرچه تنش‌ها مخالفت‌ها در دنياي مذاکره بين کشورهاي عضو پايان نيافته است، اما در دنياي آمار و ارقام موضع کشورهاي بزرگ نفتي تا حدي روشن و البته قابل پيش‌بيني است.
به گزارش ايسنا، اگرچه اوپکي‌ها نتوانستند براي مديريت بازار در آخرين نشست وزارتي‌شان به توافق برسند به نظر مي‌رسد بازار نفت چندان از اين شکست چندباره متاثر نشده و عوامل بازار قيمت را به سمت صعود پيش مي‌برند.تازه‌ترين آمارهاي اوپک نشان مي‌دهد در ماه گذشته ميلاد مجموع توليد نفت از سوي ۱۳ عضو اين سازمان مجموعا روندي کاهشي داشته و البته بر خلاف ادامه روند صعودي توليد در ايران، افزايش توليد چشم‌گيري را نيز تجربه نکرده است.اوپک در ماه گذشته کمتر از ۱۰۰ هزار بشکه از مجموع توليد خود را از دست داد که اين ميزان کاهش توليد بيش از همه تحت تاثير کاهش ۲۵۱ هزار بشکه توليد نفت در نيجريه بوده است، عاملي که البته بازار نفت به طور کلي را نيز تحت تاثير خود قرار داده و باعث افزايش قيمت نفت در بازارهاي جهاني طي هفته‌هاي اخير شده است.در عين حال آمارها نشان مي‌دهد که عراق از قافله افزايش توليدي که از سال گذشته تا کنون کمابيش دنبال کرده در ماه گذشته باز مانده و از توليد خود در ماه مي‌۶۰ هزار بشکه کاسته است.ايران نيز البته بر خلاف ماه‌هاي گذشته نتوانست با اختلاف تقريبا بالا طلايه‌دار افزايش توليد در بين کشورهاي اوپکي باشد، به طوري که کويت با افزايش تنها بيش از ۹۳ هزار بشکه توانست ماه گذشته در راس افزايش توليد اوپک قرار گيرد.ايران در اين ماه توليد خود را از مرز 5/3 ميليون بشکه عبور داد و به سه ميليون و ۵۶۲ هزار بشکه رساند که اين رقم کمتر از ۹۰ هزار بشکه نسبت به توليد در ماه پيش از آن رشد داشته است.عربستان سعودي نيز البته ر ماه گذشته سعي کرد کمي‌به تهديدي که در مورد بازار نفت کرده و گفته بود که توليد نفت خود را طبق سياست‌هاي گذشته افزايش مي‌دهد عمل کند و با ۸۴ هزار بشکه افزايش توليد نفت خام به رقم ۱۰ ميليون و ۲۴۱ هزار بشکه در توليد نفت رسيد.در اين بين به ترتيب ونزوئلا، ليبي، آنگولا و الجزاير ديگر کشورهايي بودند که کاهش توليد و اکوادور، اندونزي، قطر و امارات افزايش توليد را در ماه پيش تجربه کردند.اما ترتيب کشورها بر اساس ميزان توليد طبق ماه گذشته است، عربستان همچنان با توليد ۱۰ ميليون بشکه‌اي خود در راس توليدکنندگان عضو اوپک قراردارد و پس از آن عراق با توليد 2/4 ميليون بشکه و سپس ايران با 5/3ميليون بشکه توليد روزانه نفت در جايگاه دوم و سوم ‌اند.امارات متحده عربي نيز با توليد روزانه 8/2ميليون بشکه نفت خام در جايگاه چهارم ايستاده است.به اين ترتيب در نهايت مجموع توليد نفت خام از سوي اوپکي‌ها در ماه گذشته چيزي در حدود روزانه ۳۲ ميليون و ۳۰۰ هزار بشکه بوده است رقمي‌که کمتر از ۱۰۰ هزار بشکه نسبت به ماه پيش از آن کاهش را نشان مي‌دهد.۱۳ کشور عضو اوپک نتوانستند در صد و شصت و نهمين نشست رسمي‌خود رايزني‌ها خود براي تعيين سقف توليد کلي براي اين سازمان يا طبق پيشنهاد برخي تعيين سهم جداگانه هر يک از کشورهاي عضو يا بازه جداگانه توليد به نتيجه برسانند.طرح فريز نفتي که ماه‌هاي گذشته در پيش شرايط نگران‌کننده بازار نفت مطرح شده بود حالا به نظر مي‌رسد حداقل در کوتاه مدت به طور کامل به فراموشي سپرده شده است.اما آمارهاي يادشده از اوپک آنچه را که اين سازمان از منابع دست دوم خود دريافت کرده، نشان مي‌دهد.آنچه اوپک از مذاکرات مستقيم با کشورهاي عضو به دست آورده به اين ترتيب است که ايران براي ميزان توليد خود در ماه مي‌عدد توليد روزانه سه ميليون و ۶۰۰ هزار بشکه را اعلام کرده که کمي‌بيشتر از رقم سه ميليون و ۵۶۲ هزار بشکه به دست آمده از سوي اوپک است.البته مديرعامل پيشين شرکت ملي نفت، قبل‌تر گفته بود که توليد روزانه نفت خام ايران به سه ميليون ۷۰۰ هزار بشکه در روز رسيده و به زودي به سه ميليون ۸۰۰ هزار بشکه خواهد رسيد.بر اساس آماري که ايران مستقيما در اختيار اوپک قرارداده ايران در ماه گذشته ميلادي نسبت به ماه پيش از آن توليد نفت خود را ۱۰۰ هزار بشکه افزايش داده است.از سوي ديگر اگرچه‌امارهاي اوپک از منابع دست دوم افزايش ۸۴ هزار بشکه را در توليد نفت خام عربستان نشان مي‌دهد اين کشور در اطلاعاتي که در اختيار اين سازمان قرارداده ادعا کرده است که ميزان افزايش توليد نفت خام در ماه گذشته‌اش تنها 4/8 هزار بشکه بوده است.حال بايد ديد که آيا عربستان قرار است از خواب زمستاني افزايش توليد نفت بيدار شده و در پي محافظت از سهم فروش نفت خام خود در بازار يا کاهش مجدد قيمت‌ها براي بيرون بردن رقبا از ميدان دست به افزايش توليد بزند؟

اعلام شرايط ويژه در منطقه شهران تهران
گروه اجتماعي: اين مرتبه نيز خبر كوتاه بود. «انفجار در غرب تهران». روز گذشته (جمعه) هنوز سپيدي روز آسمان پايتخت را روشن نكرده بود كه در اثر انفجار، غرب تهران، غرق در نور شد.
اين مرتبه خبري از آتش‌بازي و نور افشاني نيست. ديروز حوالي ساعت 4 و 30 دقيقه صبح، خط لوله انتقال گاز شمال غرب تهران در منطقه شهران منفجر شد. هرچند براساس گزارش خبرگزاري‌ها آتش‌سوزي در منطقه شهران تهران، بعد از دو ساعت مهار شده، اما براي امروز و حتي روزهاي آينده نيز شرايط ويژه‌اي پيش‌بيني شده است. محدوديت‌هاي ترافيكي در منطقه، قطع انشعاب گاز شهروندان آن بخش از شهر و صحبت‌هاي ضد و نقيض درباره كشته شدن دو يا چند كارگر مترو در اين حادثه تنها بخشي از حواشي ايجاد شده هستند.
در همين حال شاهدان عيني مي‌گويند پس از وقوع اين انفجار، شعله‌ها و زبانه آتش از فاصله ۵۰۰ متري قابل رويت بود و صداي مهيب آتش، از فاصله يک کيلومتري شنيده شد. در پي انفجار مهيب روز گذشته در منطقه کوهسار، ساکنان منطقه از قطعي گاز، آب، برق و تلفن منطقه خبر دادند. اين در حالي است که پس از گذشت چند ساعت از اين سانحه و خاموش كردن كامل آتيش در منطقه، برق و گاز منطقه وصل شده‌اما قطعي آب و تلفن در منطقه کماکان ادامه دارد. به گفته شاهدان عيني، انفجار سبب وارد شدن خسارت به چند مغازه در اطراف محل وقوع حادثه شد. همچنين طبق برخي خبرها شعله‌هاي آتش تا شعاع 500 متري محل حادثه از بالاي پشت‌بام‌ها قابل رؤيت بوده، و صداي شعله‌هاي آتش تا چند دقيقه حداقل در فاصله 1000 متري شنيده مي‌شده است.
خسارت به منازل مسكوني
در همين حال سرپرست معاونت امداد و نجات هلال‌احمر استان تهران با اشاره به انفجار لوله گاز در هنگام حفر تونل شهران از خسارت به پنج ساختمان که يک ساختمان ۵ طبقه ديگر غيرقابل سکونت شده، خبر داد. به گزارش مرتضي مرادي‌پور با اعلام رخداد اين حادثه در پايتخت اظهار داشت: به‌دنبال اعلام اين حادثه، نيروهاي عملياتي استان تهران بلافاصله سر صحنه حادثه اعزام شده و خدمات لازم را ارائه دادند. وي با اشاره به اعزام 21 نيروي عملياتي در قالب 6 تيم براي پشتيباني از تلفات احتمالي اين حادثه، گفت: به علاوه 2 تيم آنست منطقه 22 و شهريار در اين حادثه‌اماده‌باش بوده و براساس ارزيابي‌ها پنج ساختمان مسکوني خسارت ديدند و يک ساختمان 5 طبقه نيز غير قابل سکونت شده است.
نقش حفاري‌هاي مترو در حادثه
در همين حال ابوالفضل قناعتي، عضو هيئت رئيسه شوراي شهر تهران، با اشاره به انفجار لوله گاز در منطقه کوهسار گفت: ساعت ۴:۳۰ بامداد جمعه در حالي که بيل مکانيکي مترو در حال فعاليت بود و اين خاکبرداري زير لوله گاز اصلي اين منطقه انجام مي‌شد که زير لوله گاز خالي شده و فروکش لوله سبب ترکيدن و آتش‌سوزي مي‌شود. وي ادامه داد: دو نفر از کارگران مترو، يکي از آنها راننده بيل مکانيکي و يکي ديگر از کارگران در اين حادثه جان خود را از دست مي‌دهند که به خانواده اين عزيزان تسليت مي‌گوييم. همچنين حرارت گودال باعث آتش‌سوزي يک ساختمان اداري مي‌شود و همچنين به چند خانه مسکوني نيز خساراتي وارد مي‌شود. قناعتي تاکيد کرد: آنچه در اين حادثه قابل پيگيري است، آن است که مسئولان مترو در مسيرهايي که حفاري دارند بايد نقشه‌هاي مسير را بررسي کنند تا اگر تجهيزات شهري از آن مسيرها رد مي‌شود مانند لوله آب، گاز و مخابرات نسبت به‌ايمن‌سازي محل اقدام کنند.
انفجار ربطي به حفاري مترو ندارد
از طرف ديگر و در حالي كه اكثر منابع خبري علت اصلي انفجار صبح روز گذشته در منطقه شهران را حفاري‌هاي صورت گرفته توسط كارگران مترو اعلام مي‌كنند، مديرعامل شرکت مترو با اشاره به حادثه ترکيدگي لوله گاز در منطقه شهران گفته است كه اين حادثه ربطي به ساخت تونل مترو در اين منطقه ندارد. به گزارش شهرنوشت،‌هابيل درويشي افزود: تونل مترو در قسمتي که اين حادثه اتفاق افتاده است درواقع 25 متر پايين‌تر قرار دارد. به عبارت ديگر تونل مترو 25 متر زير تمام تاسيسات شهري قرار دارد. وي ادامه داد: خوشبختانه در اين قسمت تونل مترو لاينينگ شده بود و عمليات حفاري تونل از مدت‌ها پيش به اتمام رسيده بود. مديرعامل شرکت مترو تهران با اشاره به خسارات وارده ناشي از ترکيدگي لوله گاز به خط 6 مترو تهران توضيح داد: اين انفجار باعث ايجاد خساراتي در تونل مترو شده است.
تلفات نامشخص انفجار گاز در شهران
در همين حال مدير روابط عمومي‌شرکت مترو تهران با رد اخباري مبني بر زير آوار ماندن دو تا پنج کارگر مترو در حادثه انفجار لوله گاز در کوهسار، گفت: احتمال مي‌دهيم تنها يک کارگر در زير آوار باشد. علي‌اکبر روح‌نواز در گفتگو با مهر در خصوص حادثه بامداد جمعه انفجار لوله گاز در منطقه کوهسار، گفت: در آن ساعت روز، کارگري در مترو کار نمي‌کرد اما احتمال مي‌دهيم تنها يک نفر در زير آوار باشد و آن‌هم راننده بيل مکانيکي که در تونل بوده است. وي ادامه داد: در زمان انفجار کارگر بيل مکانيکي در تونل بوده که با ريزش خاک، احتمال مي‌دهيم در تونل مانده باشد. همچنين سخنگوي اورژانس تهران تاکيد کرد که نيروهاي اورژانس در خدمت‌رساني به حادثه منطقه شهران، با موردي از فوت مصدومان روبرو نشدند. حسن عباسي درباره‌امار مصدومان اين حادثه نيز توضيح داد و گفت: انفجار لوله‌هاي گاز پنج نفر مصدوم در پي داشت که در محل به صورت سرپايي درمان شدند. همچنين اعزام به بيمارستان نداشتيم.
محدوديت‌هاي ترافيكي براي 3 روز
همچنين جانشين رييس پليس راهنمايي و رانندگي تهران بزرگ از اعمال ممنوعيت تردد در اطراف محدوده انفجار در ميدان شهران خبر داد. سرهنگ حسن عابدي در گفتگو با ايسنا، در اين باره گفت: حوالي ساعت 4:30 بامداد امروز و ترکيدگي لوله گاز درکارگاه مترو واقع در خيابان کوهسار تقاطع خيابان يکم سبب ايجاد گودالي وسيع و عميق در ميانه خيابان اصلي کوهسار شد و به همين دليل پليس يکسري ممنوعيت و محدوديت ترافيکي را در منطقه اعمال کرده است که پيش بيني مي‌شود حداقل تا دو سه روز آِينده ادامه داشته باشد. وي با بيان اينکه در همين راستا لازم است که شهروندان از ترددهاي غيرضروري در اين محدوده و محورهاي منتهي به‌امام‌زاده داوود و کوهسار خودداري کنند، گفت: ممنوعيت‌هاي تردد از ميدان شهران به سمت غرب و شمال اعمال شده است. عابدي ادامه داد: بر اين اساس از ميدان شهران به سمت غرب، خيابان کوهسار از بزرگراه آبشناسان به سمت شمال و خيابان او پي جي به سمت جنوب مسدود هستند و رانندگاني که قصد عبور به سمت شمال و جنوب کوهسار را دارند مي‌توانند از مسيرهاي آبشناسان شرق و خيابان عباسي و همچنين خيابان عباسي به سمت شرق و ميدان شهران به سمت جنوب تردد کنند. جانشين رئيس پليس راهور تهران بزرگ با اشاره به بزرگي و ابعاد اين حادثه گفت: گودال عميقي در محل ايجاد شده و سبب شکستگي لوله گاز و آب نيز شده است از اين رو پيش بيني ما اين است که ممنوعيت‌هاي اعمال شده حداقل تا 2 يا 3 روز آينده باقي بماند.
هشدار شرکت گاز به ساکنان ۴ ناحيه تهران
روابط عمومي‌شرکت گاز از شکستگي خط لوله گاز در محله شهران بر اثر نشست زمين خبر داد و از ساکنين مناطق شهران، کوهسار، کن و سولقان درخواست کرد تا اطلاع ثانوي شير اصلي گاز خود را ببندند. بوجارزاده، مدير روابط عمومي‌شرکت ملي گاز گفت: پس از اين حادثه مامورين گاز بلافاصله در محل حاضر شده و در حال ترميم اين خط هستند. به گفته وي تلاش مي‌شود تا 24 ساعت آينده گاز مناطق ياد شده وصل شود در عين حال شرکت گاز از ساکنين اين مناطق درخواست کرد شير اصلي گاز خود را بسته نگه دارند تا زماني که مامورين گاز براي وصل کردن گاز مراجعه کنند. به گفته وي تا به حال اين حادثه آسيب جاني نداشته و خسارت آن نيز در حال بررسي است.
گزارش «تجارت» از حضور اقتصاددانان برتر و رهبران جهان در همایش اقتصادي سن پترزبورگ
گروه بين الملل- اقتصاددانان برتر و رهبران کشورهاي جهان در همايش اقتصادي سن پيترزبورگ جمع شدند تا درباره آينده اقتصاد جهاني بحث کنند. مقامات روس با اين شعار که سالهاي سخت رکود اقتصادي در روسيه به اتمام رسيده همايش را آغاز کردند و مدير صندوق سرمايه گذاريهاي مستقيم روسيه، اعلام کرد که تجارت بازگشت مثبتي به روسيه داشته و بر ارزش روبل نيز تاثير گذار بوده است.
 مقامات مسکو همچنين از افزايش تمايل سرمايه گذاران خارجي در بخشهاي درحال رشد اقتصاد روسيه ازجمله بخش خصوصي و پروژه‌هاي زيرساخت خبردادند.
اميد به رشد اقتصادي
ولاديمير پوتين، رئيس جمهور روسيه در جريان کار همايش اقتصادي سن پترزبورگ با اعضاي شوراي کارشناسي بين المللي بنياد سرمايه گذاري‌هاي مستقيم روسيه و سرمايه گذاران بين المللي ديدار کرد. رئيس جمهور در اين ملاقات از رفع افت و کسادي در اقتصاد روسيه سخن گفته و خاطرنشان ساخت چشم اندازهاي خوبي براي رشد آن وجود دارد. به عقيده پوتين، سرمايه گذاري در فناوري‌هاي پيشرفته بايد عامل مهمي‌در اين روند باشد. ولاديمير پوتين خاطرنشان ساخت اقتصاد روسيه دوره بغرنجي را طي کرده و در حال حاضر در مرحله رشد قرار دارد. به گزارش خبرگزاري "ريا نووستي" رئيس جمهور روسيه گفت:" ما عملا افت و کسادي را رفع کرده و براي رسيدن به مسير رشد شرايط بنيادي را به وجود آورده‌ايم. در تامين ثبات اقتصاد کلان توفيق حاصل شده و تورم بطور محسوس کاهش يافته است".به عقيده پوتين، اقتصاد روسيه نه فقط خود را بطور کامل با شرايط تازه تطبيق داده بلکه استفاده از برخي از نکات مثبت در چنين شرايطي را فرا گرفته است.
ادامه تحريم‌هاي اقتصادي اتحاديه اروپا بر روسيه
ژان کلود يونکر، رئيس کميسيون اروپا که براي شرکت در مجمع اقتصادي سن پترزبورگ به روسيه سفر کرده است، در حاشيه اين مجمع با ولاديمير پوتين، رئيس جمهوري اين کشور ديدار کرد.حضور ژان کلود يونکر در مجمع اقتصادي سن پترزبورگ گمانه زني‌هايي را در مورد احتمال لغو تحريم‌هاي وضع شده عليه روسيه پديد آورده بود. با اين حال رئيس کميسيون اروپا اجراي توافقات صلح اوکراين از طرف روسيه را لازمه لغو تحريم‌هاي وضع شده بر ضد مسکو اعلام کرد.به اين ترتيب انتظار مي‌رود اتحاديه اروپا هفته آينده تحريم‌ها عليه روسيه را براي شش ماه ديگر تمديد کند.
ميانجيگري براي حل بحران سوريه
رئيس‌جمهور روسيه در حاشيه همايش اقتصادي سن پترزبورگ با دبيرکل سازمان ملل و فرستاده اين سازمان به سوريه ديدار و درباره مسائل مهم منطقه‌اي و بين‌المللي بحث و تبادل نظر کردند.
پوتين، بان کي‌مون و دي‌ميستورا در اين ديدار درباره بحران سوريه نيز بحث و گفتگو کردند.بان کي‌مون با سرگئي لاوروف، وزير خارجه روسيه نيز ديدار کرد. دو طرف در اين ديدار بر لزوم افزايش تلاش‌ها براي حل و فصل بحران‌هاي سوريه، ليبي و يمن تأکيد کردند. لاوروف آتش‌بس در سوريه را پايدار خواند و گفت که اوضاع ميداني شاهد پيشرفت چشمگيري بوده است.لاوروف همچنين غرب را به تلاش براي سوءاستفاده از جبهه النصره جهت سرنگوني نظام سوريه متهم کرد. کاخ کرملين در واکنش به درخواست ديپلماتهاي آمريکايي براي حمله به سوريه و تغيير حکومت اين کشور هشدار داد که چنين اقدامي‌کل منطقه را وارد هرج و مرج و بحران خواهد کرد.
يک مقام کاخ سفيد آمريکا:
کورش شرفشاهي
 انتخابات همواره حاشيه‌هاي زيادي دارد و انتخابات رياست جمهوري آمريکا از حساسيت ويژه اي برخوردار است. اکنون دو دوره رياست جمهوري دموکراتها به پايان رسيده و بنا بر عرف نانوشته اي که در انتخابات آمريکا شاهد بوده‌ايم، رياست جمهوري آمريکا هر هشت سال يک بار به يکي از دو حزب جمهوري خواه يا دموکرات تقسيم مي‌شود و اگر بنا باشد اين روال ادامه داشته باشد، اکنون نوبت جمهوري خواهان است که واردکاخ سفيد شوند. اما در اين بين رقابتهاي جالبي وجود دارد.اول اينکه نامزدهاي هر دو حزب بايد بتوانند بر رقباي درون حزبي پيروز شوند و در ادامه به رقابت با نامزد حزب مقابل بپردازند. از آنجا که حزب جمهوري خواه‌امريکا به جنگ طلبي و رفتارهاي غير منطقي شهرت دارد، دونالد ترامپ که به عنوان نامزد قطعي حزب جمهوري خواه توانسته از ديگر رقباي خود پيشي بگيرد، اظهارات عجيبي داشته که در برخي موارد، به ادبيات کودکانه بيشتر شباهت دارد تا ادبياتي که مي‌بايست از زبان يک سياستمدار بيرون بيايد. ترامپ در اظهارات عجيبي، توافق هسته اي با ايران را براي آمريکا و رژيم صهيونيستي فاجعه بار توصيف کرده و گفته بود که در صورت پيروزي در انتخابات رياست جمهوري، توافق هسته اي را پاره خواهد کرد. فارغ از اينکه بداند توافق هسته اي بين ايران و گروه 1+5 است و آمريکا يکي از اعضاي اين گروه است. نکته ديگر اينکه ترامپ با اظهار چنين ادبياتي اعلام مي‌کند که پنج عضو اروپايي حاضر در مذاکرات بي ارزش هستند و تصميم نهايي را آمريکا مي‌گيرد. اين اظهارات کودکانه با واکنش شديد مقام معظم رهبري در ديدار اخيري که با مسوولان نظام داشتند، رو به رو شد. رهبر انقلاب با اشاره به زواياي پر ابهام سند برجام که زمينه سوء استفاده طرف‌هاي مقابل را فراهم کرده است تأکيد کردند: جمهوري اسلامي‌ابتدائاً برجام را نقض نخواهد کرد، زيرا وفاي به عهد، دستور قرآني است اما اگر تهديد نامزدهاي رياست جمهوري امريکا مبني بر پاره کردن برجام عملي شود، جمهوري اسلامي‌برجام را آتش خواهد زد که اين کار هم دستوري قرآني درباره نقض عهد متقابل است. ايشان به تشريح مصاديقي از عمل نکردن امريکا به تعهدات خود پرداختند و خاطرنشان کردند: وظيفه طرف مقابل، برطرف کردن تحريمها بود اما به اين وظيفه عمل نکرده يعني بخشي از تحريمها را به نحوي برداشته‌اما در عمل تحريمها برداشته نشده است.
اين اظهارات رهبر انقلاب بازتاب جهاني داشت و تمامي‌رسانه‌هاي جهان به آن پرداختند. نتيجه آن شد که «بن رودس» معاون مشاور امنيت ملي کاخ سفيد، اظهارات نامزدهاي انتخابات آتي رياست جمهوري آمريکا درباره پاره کردن برجام و لغو توافق هسته اي را بي اساس خواند و تصريح کرد که ساختار اين توافق به نحوي تنظيم شده است که خود يک عامل بازدارنده بزرگ براي هر نوع مخالفت رئيس جمهوري آينده‌امريکا خواهد بود. به گزارش ايرنا ، رودس با حضور در جمع خبرنگاران در مقابل ساختمان انديشکده شوراي آتلانتيک در واشنگتن، افزود که حتي «دونالد ترامپ» نامزد جنجال برانگيز حزب جمهوريخواه نيز که پيش از اين تهديد به پاره کردن برجام کرده بود، اين کار را نخواهد کرد. وي با اشاره به سخنان ترامپ گفت: تصميم به اينکه يکي از اولين کارهايي که من (ترامپ به عنوان رئيس جمهوري آمريکا) انجام مي‌دهم، ايجاد يک بحران در خاورميانه باشد که مي‌تواند به گسترش تسليحات هسته اي و يا يک جنگ ديگر منجر شود، عاقلانه نخواهد بود. رودس ادامه داد : رئيس جمهوري جديد آمريکا در شرايطي دفتر رياست جمهوري را تحويل مي‌گيرد که تمام تعهدهاي بزرگ هسته اي (مرتبط با ايران) به سرانجام رسيده است. انباشته اتمي‌ايران از کشور خارج شده و رآکتور اراک بازطراحي شده است، ديگر در فردو غني سازي انجام نمي‌شود و آژانس بين المللي انر‍ژي اتمي‌فعاليت تمام سانتريفيوژ‌هاي ايران را زير نظر گرفته است. وي افزود : حال شما (به عنوان رئيس جمهوري آمريکا) تصميم مي‌گيريد که از شر تمام محدوديت‌هاي اعمال شده بر برنامه هسته اي ايران خلاص شويد! معاون مشاور امنيت ملي کاخ سفيد در ادامه تاکيد کرد که پاره کردن برجام نارضايتي ديگر کشور‌هاي حاضر در مذاکرات هسته اي از جمله روسيه، چين و کشور‌هاي اروپايي را به دنبال خواهد داشت و «رئيس جمهوري جديد از اين موضوع اجتناب خواهد کرد. اصل اول پس از وارد شدن به دفتر رياست جمهوري، پرهيز از ايجاد يک مشکل بزرگ ديگر است.»
تلاش براي نمايش حسن نيت به ايران
در همين رابطه جان کري وزير امور خارجه‌امريکا پس از ديدار اخير خود با جواد ظريف در اسلو تاکيد کرد: فکر مي‌کنم جاهايي که ترديد وجود دارد، ايالات متحده مي‌تواند اطمينان بدهد و به نظرم اگر قرار است در آينده هم معامله اي (با ايران) داشته باشيم يا حتي اگر مي‌خواهيم شهرت مثبتي در زمينه حسن نيت داشته باشيم، مهم است که اين کار را بکنيم.'وي افزود: ما تحريم‌هايي را که قرار بود لغو کنيم، لغو کرديم... در واقع من شخصا از مفاد لغو تحريم‌ها هم فراتر رفتم و با برخي بانک‌ها و شرکت‌ها و ديگراني که پس از سال‌ها تحريم بطور طبيعي تمايلي به همکاري با ايران نداشتند، گفت و گو کردم و شرح دادم که چه فعاليت‌هايي مي‌توانند بکنند و چه فعاليت‌هايي نمي‌توانند بکنند.'جان کري با اشاره به ديدار خود با همتاي ايرانيش در اسلو، تاکيد کرد: رهبر عالي (ايران) و وزير امو رخارجه ظريف فشار مي‌آورند تا اطمينان حاصل کنند که ايران آنچه را طبق توافق محق است به دست آورد، هر چه سريعتر کسب کند.'به هر حال اکنون بايد منتظر ماند و عملکرد رييس جمهور آينده‌امريکا را مشاهده کرد. اگرچه تاکنون آمريکا عهد شکني خود را اثبات کرده است اما اين عهد شکني را به بهانه‌هاي گوناگون توجيه کرده تا مورد اتهام قرار نگيرد. بنابر اين اگر رييس جمهور بعدي آمريکا برجام را پاره کند، نه تنها بدعهدي خود را به اثبات رسانده بلکه کينه توزي خود را به ايران اسلامي‌و بي حرمتي به ديگر اعضاي گروه 1+5 ثابت کرده است.

گزارش تجارت ازفروش 100پرنده کمپاني بويينگ به کشورمان
احمدرضا صباغي
گروه راه ومسکن:زمستان سال گذشته بود که با سفر رييس جمهور کشورمان به فرانسه پيش قرارداد خريد 118 فروند هواپيما با کمپاني هواپيماسازي ايرباس ثبت شد تا شاهد نقطه عطفي در صنايع هوايي کشورمان پس از پيروزي انقلاب اسلامي‌باشيم.پس از انعقاد اين قرارداد وزيرراه وشهرسازي طي سخنان مختلف خود بارها برنياز ايران به 500 هواپيما طي 10 سال آينده تاکيد کرد واين صحبت‌هاي وزير راه وشهرسازي در حالي بود که گام نخست را ايران براي بازسازي صنايع هوايي خود برداشته بود واين گام همان انعقاد خريد 118 فروند هواپيما با کمپاني هواپيماسازي ايرباس فرانسه بود. اما دراين شرايط رقيب اصلي ايرباس در بازار‌هاي جهاني براي حضور در ايران بيکار ننشست به طوري که شرکت آمريکايي بوئينگ که به عنوان يکي از اصلي‌ترين سازندگان هواپيماهاي مسافرتي غول‌پيکر در جهان به‌شمار مي‌رود، براي ورود به ايران با موانع خاصي که دولت ايالات متحده وضع کرده روبرو بود که اين کمپاني هواپيماسازي پس از برداشتن موانع دولت آمريکا از نهايي شدن توافقش با ايران خبرداد به طوري که وزير راه و شهرسازي ايران رسما اعلام کرد که مذاکرات با بوئينگ به نقاط مثبتي رسيده است. از طرفي ديگريک مقام شرکت بوئينگ گفت: توافق اين شرکت هواپيماسازي با ايران براي خريد ۱۰۰ هواپيماي مسافربري است.اين مقام شرکت بويينگ اعلام کرد:ارزش اين توافق 17 ميليارد دلار برآورد شده است که در صورت نهايي شدن بزرگترين خريد ايران از آمريکا پس از اجرايي شدن برجام خواهد بود. درحقيقت اگرچه سازوکارهاي مالي اين توافق هنوز نهايي نشده است اما احتمالاً هواپيماهاي خريداري شده ايران طي حدود يک دهه تحويل صنايع هوايي کشورمان خواهد شد. ازسوي قائم مقام وزير راه و شهرسازي با بيان اينکه تا چند روز آينده خبرهاي خوبي از قرارداد خريد هواپيما از بويينگ اعلام مي‌شود، گفت: قرارداد با بويينگ گران‌ترين تجارت بين ايران و آمريکا خواهد بود.اصغر فخريه کاشان بيان اينکه مذاکرات جدي با شرکت بويينگ در حال انجام است و هنوز در شرايطي نيستيم که بتوانيم جزييات اين مذاکرات را رسانه‌اي و اعلام کنيم، اظهارکرد:طي روزهاي آينده خبرهاي خوبي از نتيجه مذاکرات ايران و بويينگ اعلام مي‌شود.وي افزود: اگر قرارداد بين ايران و بويينگ امضا شود اين قرارداد گران‌ترين و بزرگ‌ترين قرارداد بعد از قراردادهاي نظامي‌دوره قبل از انقلاب خواهد بود.فخريه کاشان در پاسخ به اين سوال که آيا تعلل در امضاي قرارداد ايرباس به اين دليل است که بويينگ نمي‌خواهد بازار ايران را از دست بدهد و به همين دليل است که اوفک اجازه‌امضاي قرارداد را نمي‌دهد، گفت: دنياي تجارت بازي‌هاي خاص خود را دارد اما تصور نمي‌کنم ممانعت در اجراي قرارداد ايرباس عمدي باشد و اگر هم باشد براي ما اين موضوع علني و شفاف نشده است.قائم مقام وزير راه و شهرسازي ادامه داد: نسبت به‌امضاي قرارداد خريد 118 فروند هواپيماي ايرباس به مبلغ 5/10 ميليارد دلار خوش بين هستيم و بررسي اين قرارداد جريان دارد و مطمئن هستيم که قرارداد ايرباس نهايي مي‌شود و مجوز اوفک هم به زودي صادر مي‌شود.وي درباره نحوه پرداخت مبلغ خريد هواپيما از بويينگ ، تاکيد کرد: هزينه اين معامله هم از طريق فاينانس پرداخت مي‌شود و البته فايناس مبلغ قراردادهاي خريد هواپيما به اين معنا نيست که دولت بايد اين فاينانس را تضمين کند و تاکيد مي‌کنم در هيچ يک از قراردادها چه قرارداد با بويينگ و چه قرارداد با ايرباس، دولت تضميني نخواهد داد.بنابراين در شرايطي که به گفته قائم مقام وزير راه وشهرسازي طي روزهاي آينده جزييات جديدي از قرارداد بين ايران وبويينگ اعلام خواهد شد به نظر مي‌رسد کمپاني هواپيماسازي بويينگ بزرگترين قرارداد تجاري بين ايران آمريکا را رقم زده است که وقوع اين اتفاق مي‌تواند آغازي براي خريد گسترده هواپيماهاي اين کمپاني هواپيماسازي آمريکايي از سوي ايران باشد.
تاكيد بر تامين اعتبار 400 ميليونيورويي همكاري هاي تهران-مسكو در نشست بين المللي روسيه
گروه صنعت، معدن و تجارت: نشست بين‌المللي اقتصادي سن پترزبورگ روسيه با حضور 800 هيات دولتي و غيردولتي از کشورهاي مختلف جهان پنجشنبه هفته گذشته با حضور هياتي ازجمهوري اسلامي‌ايران گشايش يافت. رياست هيات اقتصادي ايران در اين نشست را محمدرضا نعمت‌زاده، وزير صنعت، معدن و تجارت كشورمان بر عهده داشت.
«ايران پساتحريم»يکي از مباحث تخصصي نشست اقتصادي سن پترزبورگ است. آنطور كه خبرگزاري‌ها اعلام كرده‌اند برنامه کاري هيات ايران به سرپرستي نعمت‌زاده در روسيه، افزون بر شرکت در نشست‌هاي عمومي‌و تخصصي اين همايش سه روزه، مشارکت در پانل ايران پساتحريم است که در جمع هيات‌هاي مختلف و همچنين نمايندگان شرکت‌هاي اقتصادي و سرمايه‌گذاري خارجي برگزار مي‌شود. همچنين ديدار و رايزني‌هاي دوجانبه وزير صنعت و اعضاي هيات ايراني با مقام‌هاي روسي حاضر در بيستمين نشست اقتصادي سن پترزبورگ و همچنين نمايندگان شرکت‌هاي ايراني از ديگر برنامه‌هاي در نظر گرفته شده براي هيات اقتصادي ايران در اين اجلاس است.
ايران برترين فرصت توسعه اقتصادي منطقه
در همين حال به گزارش خبرگزاري‌ها مقام‌هاي ايران و روسيه، سرمايه‌گذاران و کارشناسان اقتصادي ارشد بين‌المللي حاضر در نشست «ايران پساتحريم» در حاشيه همايش بين‌المللي اقتصادي سن پترزبورگ، فرصت‌هاي اقتصادي و صنعتي در جمهوري اسلامي‌ايران را به عنوان يک بازار بزرگ جهاني مهم خواندند. آنگونه كه ايرنا گزارش داده، محمدرضا نعمت‌زاده، وزير صنعت، معدن و تجارت به عنوان سخنران آغازين اين نشست با اشاره به برنامه‌هاي توسعه‌اي جمهوري اسلامي‌در بخش‌هاي مختلف صنعتي، انرژي و زيرساخت‌ها گفت: با هدف‌گذاري‌هاي انجام شده، زمينه‌هاي فراواني براي فعاليت‌هاي سرمايه‌گذاران خارجي و صاحبان صنعت در ايران فراهم شده است. نعمت‌زاده در اين نشست، با تاکيد بر اينکه اکنون ايران در حال اجراي برنامه‌هاي توسعه است به رقابت شکل گرفته در جهان براي همکاري‌هاي اقتصادي و صنعتي با جمهوري اسلامي‌اشاره و اظهار کرد که تهران از جذب همکاري‌هاي خارجي در حوزه‌هاي مختلف استقبال مي‌کند.
همچنين مهدي سنايي، سفير جمهوري اسلامي‌ايران در فدراسيون روسيه نيز با تاکيد گسترده بودن هدف‌گذاري توسعه‌اي جمهوري اسلامي‌ايران در دوره جديد، اظهار کرد: فرصت فراهم شده کنوني براي شرکت‌ها از کشورهاي مختلف از جمله روسي فراهم شده است. وي اظهار کرد که توانايي اقتصادي و صنعتي جمهوري اسلامي‌ايران رو به رشد است که اين ويژگي مي‌تواند در برگيرنده اجراي طرح‌هاي بزرگي باشد.
رايزني براي تامين اعتبار 400 ميليون يورويي
از طرف دگير محمدرضا نعمت‌زاده، وزير صنعت، معدن و تجارت و الکساندر نوواک وزير انرژي روسيه در حاشيه نشست بين‌المللي اقتصادي سن پترزبورگ، سرعت بخشي به رشد همکاري‌هاي اقتصادي، بازرگاني، صنعتي و انرژي تهران و مسکو و اجراي طرح‌هاي مورد توافق دو کشور را که ارزش آن بيش از 40 ميليارد يورو است، بررسي کردند. به گزارش ايرنا، در اين ديدار، زمينه تسهيل اجراي نقشه راه توسعه روابط مسکو و تهران مورد بررسي قرار گرفت. نوواک، وزير انرژي روسيه در اين ديدار خواستار تلاش دو کشور براي تامين اعتبار اجراي طرح‌هاي همکاري مورد توافق ايران و روسيه که ارزش آن به بيش از 40 ميليارد دلار مي‌رسد، شد. ايران و روسيه در نشست آبان ماه سال 94 در پايان مذاکرات کميسيون مشترک همکاري‌ها، نقشه راه توسعه روابط دو کشور به ارزش بيش از 40 ميليار يورو در بخش‌هاي مختلف صنعتي، انرژي، ريلي، نيروگاه و شبکه برق و نفت و گاز را امضا کردند که بخشي از آنها در حال اجرا است و بخشي ديگر نيز در حال تدوين برنامه‌هاي اجرايي قرار دارد. در اين ديدار نوواک با تاکيد بر اهميت افزايش روابط دو کشور در بخش‌هاي مختلف، حوزه صنعت و انرژي را بسيار مهم خواند که دو کشور قابليت ارتقاي سطح کنوني همکاري‌ها در اين بخش را دارند. نعمت‌زاده وزير صنعت ايران نيز در اين مذاکرات با ارزشمند خواندن اقدام‌هاي انجام شده، بر لزوم عملي شدن برنامه‌ريزي‌هاي صورت گرفته مورد توافق بين دو کشور در بخش‌هاي مختلف تاکيد کرد.همچنين در بخش ديگري از نشست تخصصي ايران پساتحريم در حاشيه نشست بين‌المللي اقتصادي سن پترزبورگ حسين يعقوبي مديرکل بين‌الملل بانک مرکزي سياست‌هاي مالي و بانکي جمهوري اسلامي‌ايران با هدف تسهيل در شرايط جذب همکاري‌هاي شرکت‌ها و سرمايه‌گذاري‌هاي خارجي را تشريح کرد. وي گفت: با توجه به پيامدهاي رفع تحريم‌ها، کارآمد کردن قوانين مالي و روند برقراري روابط با نظام بانکي بين‌المللي، اکنون شرايط براي گسترش همکاري‌ها بسيار مطلوب شده است. پدرام سلطاني نايب رئيس اتاق بازرگاني ايران نيز در اين نشست تاکيد کرد: روابط تجاري و اقتصادي ايران با کشورهاي مختلف جهان در حال توسعه مي‌باشد و اصلاحات بسياري در قوانين و مقررات صورت گرفته که زمينه‌ساز رشد روزافزون روابط با ايران شده است.

واكنش اينستاگرامي‌آقاي سفير
سفير ايران در روسيه و عضو هيات بلندپايه جمهوري اسلامي‌در نشست بين‌المللي اقتصادي سن پترزبورگ در صفحه اينستاگرام خود نوشت که براي نخستين بار در طول 20 دوره برگزاري اين همايش، فرصت‌هاي اقتصادي و سرمايه‌گذاري ايران بررسي مي‌شود. مهدي سنايي در اين مطلب که همزمان با آغاز نشست سن پترزبورگ انتشار يافت، با اشاره به برنامه‌هاي هيات ايران به سرپرستي محمدرضا نعمت‌زاده، وزير صنعت، تجارت و معدن، افزوده است: در نشست امروز (پنجشنبه گذشته) که با حضور مقام‌هاي دولتي و بين‌المللي و همچنين روساي صندوق‌هاي مالي و اقتصادي دنيا برگزار مي‌شود، پانل «ايران پساتحريم» نيز برگزار خواهد شد. سنايي افزوده است: نعمت‌زاده در ادامه نشست با چند تن از وزيران روسيه، وزير تجارت اوراسيا و همچنين برخي مقام‌هاي ديگر ديدار مي‌کند. سفير ايران افزوده است: دراين نشست بان کي مون، دبيرکل سازمان ملل، نخست وزير ايتاليا، دبير کميسيون اتحاديه اروپا، نيکلاي سارکوزي رئيس‌جمهوري سابق فرانسه و ده‌ها مقام دولتي روسيه حضور دارند و جلسه عمومي‌نيز عصر جمعه (روز گذشته) با سخنراني ولاديمير پوتين رييس‌جمهوري اين کشور برگزار مي‌شود.


«ساسئون شبلي» معاون سخنگوي وزارت خارجه آلمان ديدار و گفت و گوي محمدجواد ظريف و فرانک والتر اشتاين ماير را سازنده، بي پروا و صريح خواند.
به گزارش ايرنا، شبلي در ارزيابي خود از ديدار وزراي خارجه ايران و آلمان که روز چهارشنبه(26 خرداد) برگزار شد، افزود: دو وزير درباره مسائل مخلتف از جمله مباحث منطقه اي صحبت کردند؛ محور مذکرات طبيعتا سوريه بود و اين که چه طور مي‌توانيم با ايران صحبت کنيم تا مجددا روند ژنو را احياء کنيم. شبلي گفت: در حال حاضر اين روند متوقف شده است و هنوز تاريخ جديدي براي مذاکرات صلح سوريه مشخص نشده است؛ هر از گاهي يک آتش بس اعلام مي‌شود و مجددا نقض مي‌شود. وي ادامه داد: وزيران در نشست خود در برلين به صورت مفصل درباره کمک‌هاي بشر دوستانه براي شهرها و مناطق مشخص سوريه بحث و گفت و گو کردند. در اين ديدار، اشتاين ماير از همتاي ايراني خود خواست که از نفوذ در دولت سوريه براي دسترسي به کمک‌هاي بشر دوستانه به مردم سوريه در مناطق مشخص استفاده کند.معاون سخنگوي وزارت خارجه آلمان تاکيد کرد: مساله کمک‌هاي بشر دوستانه و آتش بس نقش محوري در حل روند سياسي دارند و اگر در مساله دسترسي به کمک‌هاي بشر دوستانه و آتش بس پيشرفتي حاصل نشود، سخت خواهد بود که مجددا بتوان گروه اپوزيسيون را به ميز مذاکرات در ژنو بازگردانيم.شبلي افزود: پس اين مساله براي حل بحران سياسي سوريه و يا فتن راه حل براي مناقشه اي که بيش پيش طول کشيده، حائز اهميت است.محمد جواد ظريف وزير امور خارجه کشورمان چهارشنبه شب و فرانک والتر اشتاين ماير وزير خارجه آلمان درخصوص مسائل دو جانبه در برلين ديدار و گفت وگو کردند.