غول الکترونیکی کشور در راه بورس
بزرگترین شرکت تجارت الکترونیک کشور برای ورود به بازار سهام آماده می‌شود. به نقل از پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، هادی اخلاقی مدیر عامل بانک ملت، از شرکت «به پرداخت ملت» به عنوان شرکتی نام برد که با هدف توسعه ابزارهای پرداخت الکترونیکی فعالیت خود را از سال 1384 بعنوان ارائه دهنده خدمات پرداخت الکترونیکی (PSP(Payment Service Provider پس از اخذ مجوز رسمی از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران آغاز کرده است. همچنین پس از تشکیل شرکت شاپرک در سال 1391 نیز مجوزهای لازم جهت ادامه فعالیت از شرکت مذکور اخذ شده است. مدیر عامل بانک ملت مسوولیت شرکت "به پرداخت ملت" را ایجاد و پشتیبانی شبکه پایانه‌های فروش و سایر ابزارهای پرداخت ذکر کرد.

 عرضه جوجه یک‌روزه در بورس کالا
دبیر انجمن ملی طیور ایران از عرضه جوجه یک روزه در هفته جاری در بورس کالا خبر داد و گفت: قرار است معاملات جوجه یک روزه در بازاری شفاف و قابل رصد همچون بورس کالای ایران، انجام شود. به نقل از پایگاه خبری بورس کالای ایران، سعید اصغری فرد افزود: « امید نامه » عرضه جوجه یک روزه در سایت بورس کالای ایران منتشر شده و از هفته جاری روی تابلوی معاملاتی نقش خواهد بست.
وی درباره هدف از عرضه جوجه یک روزه در بورس کالا گفت: براساس معاملات بورس کالا، تمام روند معاملات و خریداران و فروشندگان شفاف است و به این ترتیب دلالان نمی توانند، در این عرصه جولان دهند.

پرونده 2059 شکایت در بورس بسته شد
سامانه رسیدگی به تخلفات و شکایات (سمتا) از ابتدای امسال 2227 شکایت را ثبت کرده است که کارشناسان این مدیریت در مقام رسیدگی به آن با ناشران اوراق بهادار، مکاتبه کرده اند. به گزارش ایلنا؛ مدیر پیگیری تخلفات سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: تاکنون از این تعداد، 2059 شکایت بایگانی و مختومه شده و 168 مورد در حال بررسی و رسیدگی است که تعداد شاکیان حقیقی 2156 و شاکیان حقوقی 71 شخص هستند. به گفته سید مرتضی شهیدی، از کل شکایات واصله به این مدیریت در سال جاری، 1730 مورد در خصوص ناشران، 298 مورد در خصوص کارگزاران، 26 مورد در خصوص نهادهای مالی غیرکارگزار و مابقی از سایر اشخاص است.


با پرداخت بدهی‌ها؛ فسخ قرارداد ازسوی سازمان خصوصی‌سازی منتفی می‌شود
با پرداخت بدهی‌های مخابرات در روز چهارشنبه بیست‌ودوم دی‌ماه، مچ‌اندازی‌ای دیگر بر سر بلوک مخابرات ختم بخیر شد. به نقل از تسنیم؛ "مچ‌اندازی بر سر بلوک 50 درصد بعلاوه یک سهم مخابرات در سال جاری"، البته پیش‌تر هم در سال گذشته سازمان خصوصی سازی با خریدار مخابرات "مچ‌اندازی دیگری" را بر سر بلوک 4.78 درصدی اخابر داشت که ختم بخیر شد.
حالا هم شنیده می شود مچ‌اندازی دوم نیز با پرداخت بدهی خریداران به خصوصی سازی ختم بخیر شده است. این خبر را تازگیها مدیر روابط عمومی شرکت مخابرات ایران داده و گفته بدهی‌های مخابرات در روز چهارشنبه بیست‌ودوم دی‌ماه پرداخت شده است و با این تفاسیر انتظار می‌رود بحث فسخ قرارداد این شرکت که پیش‌تر از سوی سازمان خصوصی‌سازی مطرح شده بود منتفی شود. بر این اساس نگاهی به شروع داستان پرحاشیه ورود مخابرات ایران به بورس و آغاز واگذاری سهام این شرکت نشان می‌دهد با بازگشایی نماد معاملاتی مخابرات با قیمت پایه هر سهم 337 تومان و 9 ریال در روز 5 مهر 1388 یکی از بزرگترین واگذاریهای دولتی و نیز معاملات تاریخ بورس در حالی رقم خورد که شاید کمتر کسی آن روزها فکر می‌کرد این واگذاری بزرگ حاشیه‌های بزرگی نیز به دنبال داشته باشد. با این وجود در آن روز هر سهم این شرکت با سی ریال افزایش به قیمت 340 تومان و 9 ریال از سوی کنسرسیوم اعتماد مبین خریداری شد. در این معامله که از ساعت 11و 15 دقیقه روز  پنجم مهرماه سال 88 آغاز و در ساعت 11 و 45 دقیقه همان روز به پایان رسید، 22 میلیارد و 936 میلیون و 827 هزار و 827 سهم شرکت مخابرات به ارزش تقریبی 7800 میلیارد تومان توسط کنسوسیوم اعتماد مبین از طریق کارگزاری بهمن به صورت 20 درصد نقد و بقیه اقساط 8 ساله در قالب 16 قسط با فاصله زمانی 6 ماهه معامله و قرار شد، خریدار در مدت 30 روز کاری بالغ بر یک هزار و 560 میلیارد تومان بابت بخش نقدی و 20 درصدی معامله پرداخت و هر شش ماه یکبار 484 میلیارد تومان بابت اقساط به حساب دولت واریز کند. اما با انجام این معامله همه چیز به خوبی و در آرامش پیش می رفت و اقساط هم سر موقع پرداخت می شد، تا این که در یک روز بهاری، سازمان خصوصی سازی اعلام کرد به دلیل عدم وصول مطالبات و معوقه شدن بدهی‌ها قصد دارد به وکالت از سوی شرکت توسعه اعتماد مبین بلوک 4.78 درصدی و 2 میلیارد و 190 میلیون و 762 هزار و 354 سهمی شرکت مخابرات ایران را در روز 25 خرداد سال 94 در بورس اوراق بهادار عرضه کند.
البته این اطلاعیه‌ای خصوصی‌سازی بی‌جواب نماند و در آن روزها سخنگوی شرکت مخابرات ایران اعلام کرد با پرداخت قسط اردیبهشت ماه از سوی توسعه اعتماد مبین با 25 روز تاخیر، فروش بلوک 4.78 درصدی مخابرات از سوی سازمان خصوصی سازی لغو شده است و بدین ترتیب، با پرداخت اقساط معوق این حاشیه و البته مچ‌اندازی اول بر سر بلوک مخابرات ختم بخیر شد.
با این وجود اما این معامله، مچ‌اندازی دوباره‌ای هم داشت و این بار در یک روز پاییزی سازمان خصوصی سازی دوباره با انتشار اطلاعیه‌ای فوری و مهم در روز 23 آذر امسال عنوان کرد در چارچوب مفاد قرارداد منعقده با خریدار بلوکی سهام شرکت مخابرات ایران و نظر به عدم ایفای تعهدات قراردادی مزبور از جانب خریدار، قرارداد معامله تاریخی مخابرات را فسخ شده اعلام می‌کند. پس از اطلاعیه خصوصی‌سازی مبنی بر فسخ قرارداد واگذاری بلوک 50 درصد بعلاوه یک سهم مخابرات شرکت مخابرات ایران نیز سازمان بورس به عنوان نهاد ناظر در بازار سرمایه بلافاصله با صدور اطلاعیه‌ای از مدیران مخابرات و سهامدار عمده (توسعه اعتماد مبین) خواهان ارایه توضیحات فوری درباره ترکیب سهامداری شد. در ادامه نیز مدیرعامل شرکت توسعه اعتماد مبین طی نامه‌ای به مدیرعامل شرکت مخابرات ایران در خصوص نامه سازمان بورس توضیحاتی ارایه داد و اعلام کرد: اطلاعیه سازمان خصوصی سازی مبنی بر فسخ قرارداد واگذاری سهام کنترلی و مدیریتی شرکت مخابرات ایران، اعتبار قانونی نداشته و چنانچه فروشنده سهام موضوع و واگذاری ادعایی نیز داشته باشد باید مطابق مقررات، ادعای خود را از طریق هیات داوری پیگیری کند.
در ادامه نیز سازمان خصوصی‌سازی با صدور اطلاعیه ای دیگر اعلام کرد این سازمان به موجب مفاد قراردادی فی مابین از جمله ماده 11 و تبصره ذیل آن، دارای حق فسخ قرارداد به دلیل عدم ایفای تمام یا بخشی از تعهدات از سوی خریدار بوده و به اعتبار همین حق مبادرت به فسخ قرارداد نموده است. البته خریدار حق داشته که در صورت شکایت یا هر گونه اعتراض به اقدام سازمان خصوصی سازی به هیات داوری مراجعه نماید. سرانجام هم کار به محکمه هیات داوری کشیده شد تا این که در جلسه فوق العاده مورخ 95.10.2، هیات داوری ضمن اعلام موافقت با تقاضای صدور دستور موقت، قرار توقف کلیه اقدامات سازمان خصوصی سازی در مورد نقل و انتقال سهام شرکت مخابرات ایران را صادر کرد. با این وجود خریداران بلوک 50 درصد بعلاوه یک سهمی مخابرات به رای هیات داوری اکتفا نکردند و طی دیداری با حسن روحانی خواستار حل این معما توسط رئیس جمهور شدند که بر این اساس روحانی نیز تا 20 دیماه مهلتی را برای تسویه اقساط و بدهی‌های خریداران مخابرات اعلام کردند که البته این موعد بعدها تا 22 دیماه تمدید شد. حالا با اظهارنظر مدیر روابط عمومی شرکت مخابرات ایران مبنی بر پرداخت بدهی‌های مخابرات در روز چهارشنبه بیست‌ودوم دی‌ماه، مچ‌اندازی دوم هم بر سر بلوک پر حاشیه مخابرات ختم بخیر شده است.

سازمان بورس ابلاغ کرد
سازمان بورس در ابلاغیه‌ای مجوز تاسیس، تمدید یا افزایش سقف برای صندوق با ساختار تنها در اوراق بهادار با درآمد ثابت را منوط به تبدیل این صندوق‌ها به صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت کرد.
به نقل از فارس؛ تعیین نصاب سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت ، نحوه تمدید فعالیت و افزایش سقف «صندوق‌های سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت» و «تنها در اوراق بهادار با درآمد ثابت» از سوی مدیریت نظارت بر نهاد های مالی سازمان بورس به تمام صندوق‌های سرمایه گذاری ثبت شده در نزد این سازمان ابلاغ شد.
در این ابلاغیه که نام محمد رضا معتمد، مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس در پای آن آمده با استناد به مصوبه شماره 440 هیات مدیره سازمان بورس در تاریخ 14 دی ماه 1395 نصاب سرمایه سرمایه گذاری صندوق های سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت و همچنین نحوه تمدید فعالیت و افزایش سقف صندوق‌های سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت و تنها در اوراق بهادار با درآمد ثابت اعلام شده است.
بر اساس این گزارش، با اصلاح نمونه اساسنامه و امید نامه صندوق های سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت توسط امور نهاد های مالی، از این پس صندوق های سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت ملزم به سرمایه گذاری حداقل 5 درصد و حداکثر 20 درصد از ارزش کل دارایی‌های صندوق در سهام ، حق تقدم سهام و قرارداد اختیار معامله سهام پذیرفته شده در بورس تهران یا بازار اول و دوم فرابورس ایران و گواهی سپرده کالایی پذرفته شده در بورس هستند.
سازمان بورس تاکید کرده ، موافقت با افزایش سقف یا تمدید فعالیت صندوق های سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت موجود، منوط به احراز شرایط این بند خواهد بود.
به گزارش فارس در ادامه این ابلاغیه آمده که « ادامه فعالیت صندوق های سرمایه گذاری با ساختار "تنها در اوراق بهادار با درآمد ثابت" پس از اتمام مدت فعالیت فعلی آنها منوط به تغییر نوع صندوق مذکور به "صندوق سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت" یا صندوق های مختلط یا سهام خواهد بود. بر این اساس از تاریخ این مصوبه مجوز تاسیس، تمدید یا افزایش سقف برای صندوق با ساختار تنها در اوراق بهادار با درآمد ثابت صادر نخواهد شد و تبدیل صندوق های سرمایه گذاری موجود به ساختار تنها در اوراق بهادار با درآمد ثابت امکان پذیر نیست.»
بر اساس این گزارش ؛ سازمان بورس اعلام کرده که «در راستای اجاری بند 2 فوق به آندسته از صندوق های سرمایه گذاری تنها در اوراق بهادار با درآمد ثابت که اقدام به تغییر نوع صندوق به ساختار در اوراق بهادار با درآمد ثابت نموده اند فرصت سه ماهه ای جهت اصلاح ترکیب دارایی ها مطابق امید نامه اعطا خواهد شد. در نهایت اداره نظارت بر نهاد های مالی سازمان بورس عنوان کرده که بررسی درخواست های تمدید فعالیت یا افزایش سقف صندوق های مذکور منوط به احراز شرایط مندرج در این مصوبه و ابلاغیه های شماره 12020059 و 12020065 به ترتیب در تاریخ های 24 اسفندماه 1394 و 23 شهریور ماه 1395 این سازمان در خصوص نصاب های سرمایه گذاری در گواهی سپرده بانکی و سپرده های بانکی ، شرایط تعداد سرمایه گذاران ، سرمایه و سایر شرایط مندرج در ابلاغیه ای مذکور خواهد بود. ابلاغیه سازمان بورس برای الزام صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت برای تخصیص حداقل 5 درصد از دارایی ها در حالی منتشر شده که هم اکنون با نگاهی به اساسنامه این صندوق ها به وضوح می‌توان دریافت که این نوع صندوق ها حداقل 70 درصد از ترکیب دارایی های خود را در اوراق مشارکت، سپرده بانکی، گواهی سپرده بانکی و سایر اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایه گذاری می‌نمایند و 30 درصد مابقی در سهام سرمایه‌گذاری می شود. بنابراین الزام رعایت کف حداقل 5 درصدی سهام برای این صندوق ها موضوع جدیدی نیست و فقط می تواند برای صندوق های تنها در اوراق بهادار با درآمد ثابت به منظور به کارگیری منابع آنها در بازار سهام مورد توجه قرار بگیرد.
صعود 254 واحدی شاخص و رشد گروه رایانه و خودرو
در اولین روز معاملات بورس اوراق بهادار تهران در این هفته گروه رایانه و خودرو توانستند رشد مناسبی را داشته باشند، به طوری که نوسان‌گیران بازار سهام امروز در برخی از نمادهای این گروه‌ها رشد قیمتی ۵ درصد را تجربه کردند. به نقل از ایسنا، دیروز شنبه شاخص کل بازده نقدی و قیمتی بورس اوراق بهادار تهران از ابتدای باز شدن معاملات شروع به رشد کرد و توانست نسبت به آخرین روز کاری هفته گذشته ۲۵۴ واحد رشد کند و در تراز ۷۸ هزار و ۸۷۶ واحدی بنشیند. شاخص کل هم‌وزن نیز ۱۳۸ واحد رشد کرد و به رقم ۱۵ هزار و ۴۱۴ واحدی رسید. علاوه بر این شاخص آزاد شناور پس از ۴۷۸ واحد سقوط به رقم ۸۶ هزار و ۷۰۵ واحدی رسید و شاخص بازار اول با ۱۶۷ واحد رشد عدد ۵۶ هزار و ۱۱۳ واحدی را تجربه کرد. همچنین شاخص بازار دوم توانست ۶۱۲ واحد بالا رود و وارد کانال ۱۶۷ هزار و ۱۵۲ واحدی شود. در معاملات دیروز تالار شیشه‌ای نماد معاملاتی ایران‌خودرو با ۴۵ واحد تاثیر مثبت در شاخص کل بیشترین نقش را در نوسانات دماسنج بازار سرمایه بازی کرد. دیروز در گروه خودرو و ساخت قطعات شاهد روند رشد در اکثریت قریب به اتفاق نمادها بودیم به طوری که تعداد زیادی از نمادهای این گروه توانستند تا مرز ۵ درصد نسبت به آخرین روز کاری هفته گذشته از خود رشد نشان دهند. در نماد ایران‌خودرو که بیشترین تاثیر را در شاخص گذاشت، بیش از ۸۰ درصد از عرضه‌ها مربوط به سهامداران حقوقی و کمتر از ۲۰ درصد عرضه‌ها مربوط به سهامداران حقیقی بود. به طوری که از مجموع این فروش‌ها ۱۹ میلیون و ۴۹۶ سهم به سهامداران حقیقی رسید و سهامداران حقوقی نیز ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار سهم را خریداری کردند. این نماد دیروز شاهد صف فروشی به حجم ۲۱ میلیون و ۵۸۴ هزار و ۱۷۰ بود و تعداد ۲۸۶ خریدار در قیمت ۲۷۱ تومانی وجود داشت. در خرید و فروش‌های این نماد ۳۴۸ خریدار حقوقی و تنها ۱۰ خریدار حقیقی وجود داشت همچنین در طرف عرضه تنها ۴ فروشنده حقیقی و ۳۴۶ فروشنده حقوقی حضور داشتند. نمادهای معاملاتی ملی صنایع مس ایران سایپا، پارس‌خودرو و آسان پرداخت پرشین دیروز از دیگر نمادهایی بودند که سعی کردند شاخص بورس را تا حد بالاتری هدایت کنند. در طرف مقابل نماد پالایش نفت اصفهان، بیشترین تاثیر منفی را در شاخص گذاشت. پس از این نماد گسترش نفت و گاز پارسیان، سرمایه‌گذاری غدیر و زامیاد بیشترین تاثیر کاهشی را در دماسنج بازار داشتند. ارزش معاملات دیروز به رقم ۲۴۵ میلیارد و ۷۸۳ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بالغ شد که این رقم ناشی از دست به دست شدن یک میلیارد و ۶۶ میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله طی ۵۶ هزار و ۷۵۱ نوبت داد و ستد شد. دیروز نماد معاملاتی شرکت‌های لامیران، آهنگری تراکتورسازی ایران، حق تقدم بانک انصار، گروه دارویی البرز، سیمان شرق و زامیاد مورد بازگشایی قرار گرفت. در طرف مقابل در پایان معاملات نماد شرکت‌های سبحان دارو، شرکت شکر، گروه صنعتی بوتان و فرآورده‌های غذایی و قند پیرانشهر متوقف شدند. از جمله معاملات درون‌گروهی دیروز می‌توان به معامله‌ای در نماد پتروشیمی جم اشاره کرد که در آن ۹۶ میلیون سهم به ارزش ۹۱ میلیارد و ۵۹۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان تنها در یک معامله کد به کد شد که این معامله سبب شد نماد پتروشیمی جم بیشترین ارزش داد و ستدهای دیروز را از آن خود کند. همچنین در نماد فولاد مبارکه اصفهان ۸۶ میلیون و ۸۲۶ هزار سهم به ارزش بیش از ۱۲ میلیارد تومان تنها در یک معامله درون‌گروهی مورد داد و ستد قرار گرفت. علاوه بر این حق تقدم پارس‌خودرو دیروز بار دیگر با داد و ستد بیش از ۲۲۷ میلیون سهم بیشترین حجم معامله را به خود اختصاص داد. از دیگر گروه‌هایی که دیروز با روند رو به رشدی مواجه شدند می‌توان به گروه رایانه اشاره کرد. در این صنعت تقریبا تمامی نمادها با رشد قابل ملاحظه‌ای روبه‌رو شده‌اند به طوری که به عنوان نمونه در نماد آسان‌پرداخت پرشین که در ماه‌های گذشته وارد بورس شد، شاهد ۵ درصد رشد قیمت نسبت به آخرین روز کاری هفته گذشته بودیم. این نماد برای بار دیگر دیروز نیز شاهد صف میلیونی خرید بود، اما باید به این نکته هم توجه داشت که بیش از ۶۴ درصد از خریداران این نماد، سهامداران حقوقی بودند و تنها چیزی حدود ۳۵ درصد از خریداران، سهامداران حقیقی را شامل می‌شدند. علاوه بر این نزدیک به ۸۰ درصد از عرضه‌کنندگان نیز سهامداران حقوقی بودند. اما در فرابورس ایران دیروز شرایط تا حدودی متفاوت با بورس بود. به طوری که آیفکس ۱.۲ واحد افت کرد و به رقم ۸۲۹.۳ رسید. نمادهای فولاد هرمزگان جنوب و پتروشیمی مارون دیروز بیشترین نقش کاهنده را در آیفکس به جای گذاشتند. ارزش معاملات فرابورس ایران رقم ۱۳۴ میلیارد و ۷۴۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان را تجربه کرد که این رقم ناشی از دست به دست شدن بیش از ۷۵۴ میلیون و ۵۰۰ هزار سهم و اوراق مالی قابل معامله طی ۲۰ هزار و ۲۹۵ نوبت داد و ستد بود.

اعلام صورتحساب مشمولین در سامانه سهام عدالت تا پایان سال
رئیس کل سازمان خصوصی سازی گفت: زمان آزادسازی سهام عدالت در سال ۹۶ خواهد بود و تا پایان امسال تنها صورتحساب و جزئیات مربوط به سهام در سامانه سهام عدالت قابل دسترسی است. به نقل از تسنیم؛ پوری حسینی در برنامه روی خط خبر شبکه خبر با اشاره به راه اندازی سامانه سهام عدالت در جهت اطلاع رسانی به دارندگان این سهام گفت: این سامانه در حال حاضر تنها به معرفی سهام عدالت می پردازند و در هفته های آینده کاربران می توانند با استفاده از آن ارزش سهام و صورت حساب خود را نیز مشاهده کنند. رئیس کل سازمان خصوصی سازی افزود: هدف از راه اندازی سامانه سهام عدالت اطلاع رسانی به سهام داران در خصوص جزئیات ارزش سهام عدالت و نحوه آزاد سازی آن است. وی با اشاره به اینکه در هفته های آینده صفحات جدید این سامانه راه اندازی خواهد شد گفت: سامانه سهام عدالت در حال حاضر برای معرفی به سهامداران ایجاد شده و در هفته های آینده صفحات جدید مربوط به ارزش دارایی، صورتحساب کاربران در آن قابل دسترسی می باشد بعلاوه این که سهامداران می توانند مبلغ پرداختی خود را در این سامانه مشاهده و در صورت تمایل اقدام به پرداخت آن نمایند. پوری حسینی تصریح کرد: زمان آزادسازی سهام عدالت در سال 96 خواهد بود و تا پایان سال تنها صورتحساب و جزئیات مربوط به سهام در سامانه سهام عدالت قابل دسترسی است. این گزارش می افزاید: سامانه رسمی طرح توزیع سهام عدالت به نشانی samanese.ir در راستای اطلاع‌رسانی از آخرین خبرها و اطلاعیه‌های مربوط به سهام عدالت طراحی و راه‌اندازی شده است و مشمولین و علاقه‌مندان می‌توانند علاوه بر آگاهی از خبرهای این حوزه با مراجعه به بخش پرسش و پاسخ، نسبت به رفع سوالات و ابهامات خود در زمینه سهام عدالت اقدام کنند.