کارشناس بازار سرمایه در گفت‌وگو با «تجارت»:
کارشناس بازار سرمايه گفت: به نظرم بازار با نزديک شدن به مراسم تنفيذ رياست جمهوري اوضاع بهتري پيدا خواهد کرد. بازار به يک شوک نياز دارد و بايد يک شوک بيروني به آن وارد شود
نويد خاندوزي کارشناس بازار سرمايه در گفتگو با خبرنگار حوزه بورس روزنامه تجارت در خصوص اوضا نابسامان بورس و روند نزولي شاخص با ويژه پس از انتخابات رياست جمهوري و نيز بررسي شرايط کلي بازار سرمايه در سال 95 اظهار داشت: در سال 95 و پيش از انتخابات رياست جمهوري بازار سهام روند صعودي داشت که دلايل ان براي سهامداران مشخص بود و مثل انتخابات مجلس دهم، دولت پيش از انتخابات با تزريق پول و حمايت از برخي صنايع از قبيل خودرويي‌ها، توانست بازار را مثبت نگاه دارد و به طور کلي همه مي‌دانستند که اگر همين دولت يازدهم براي دوره بعد انتخاب شود، روند مثبت بازار چند روزه خواهد بود و تداوم نخواهد داشت و به همين دليل سهامداران اقبال بسيار زيادي براي خريد سهام از خود نشان ندادند.
وي افزود: پس از انتخابات و آن هيجاني که تخليه شد، و نيز مسائل سياسي و اقتصادي موجب سردرگمي‌شد و خيلي از حقوقي‌ها به خاطر تغييرات احتمالي دولت جديد فکر مي‌کنند که اگر فعاليت نداشته باشند و منتظر بمانند بهتر است و در مورد حقيقي‌ها نيز تقريبا چنين تفکري وجود دارد و توقف طولاني‌مدت نمادها، افزايش نرخ سود و عدم مشارکت حقوقي‌ها موجبات سردرگمي‌و عدم فعاليت حقيقي‌ها را فراهم آورده است.
خاندوزي ادامه داد: به نظرم بازار با نزديک شدن به مراسم تنفيذ رياست جمهوري اوضاع بهتري پيدا خواهد کرد. بازار به يک شوک نياز دارد و بايد يک شوک بيروني به آن وارد شود، دولت بايد در اين بخش کاري انجام دهد و اگر بتواند بخشنامه اي در جهت کمک به صنايع، تنظيم نقدينگي و ... داشته باشد مي‌تواند روند بازار را مثبت کند، اما به طور کلي پيش‌بيني‌ام اين است که اين رشد هيجاني نخواهد بود و رشد سريعي نيست و تا زماني که دولت شوک به بازار وارد نکند اتفاق خاصي نخواهد افتاد.
وي در پايان در خصوص انتشار اوراق صکوک و اسناد خزانه اسلامي‌و تاثير آن بر بازار بيان کرد: نفس کار براي بخشي از اقتصاد خوب است، اما اينکه چه بلايي سر بازار ما مي‌آورد، مهم است چون نرخ رسمي‌سود را به بالاي 24 درصد رسانده است و اين براي بازار بسيار زيانبار است. تنها راه اين است که نحوه خريد و فروش را مديريت کنند و قوانيني بگذارند تا بخش زيادي از نقدينگي را در بازار جذب کند.
تاثير انتشار اوراق صکوک بر بازار سهام
در هفته دوم خرداد ماه در جلسه هيئت دولت با انتشار 10 هزار ميليارد تومان اوراق بهادار صکوک براي اجراي پروژه‌ها موافقت شد مدير اداره نظارت بر ناشران بورس اوراق بهادار تهران در اين مورد معتقد است که اين تصميم مي‌تواند نقدينگي را از بازار سهام به سمت اوراق بدهي روانه کند.
همچنين روح الله حسيني مقدم در گفت‌وگو با ايسنا در پاسخ به اينکه در 10 ام خرداد ماه در جلسه هيات دولت با انتشار اوراق بهادار صکوک اسلامي‌براي اجراي پروژه‌ها موافقت شد و قرار شد که 100 هزار ميليارد ريال اوراق صکوک اسلامي‌منتشر شود. به نظر شما اين موضوع چه تاثيري مي‌تواند در بازار سرمايه داشته باشد؟ اظهار کرد: انتشار اوراق از جانب هر شخصي که باشد چه دولت و چه شرکت‌ها در وهله نخست بايد ديد که چه ميزان نقدينگي در بازار وجود دارد و با چه نرخي مي‌توان تامين مالي انجام داد. به نظرم در بازار سرمايه بايد با وسواس بيشتري انتشار اوراق بهادار صورت بگيرد.
حسيني مقدم ادامه داد: بايد انتشار اوراق به نحوي باشد که براي بازار سرمايه، هم يک جريان ورودي براي نقدينگي ايجاد شود هم يک جريان خروجي وجود داشته باشد. اگر اين اتفاق نيفتد پيامدش افزايش نرخ در بازار است و ديگر پيامد اين موضوع آن است که بازارهاي ديگر از جمله بازار سهام لطمه ببينند.
مدير اداره نظارت بر ناشران بورس اوراق بهادار تهران افزود: اگر شرايطي براي ايجاد جريان دائم نقدينگي به سمت بازار فراهم شود، اين بازار نرخ را بهتر کشف مي‌کند و شفاف‌تر مي‌شود، در آن صورت به ساير بازارها مانند بازار سهام لطمه‌اي وارد نمي‌شود. البته اگر يک بررسي علمي‌انجام دهيم شايد امروز کسي نتواند به قطعيت بگويد که لطمه‌اي که به بازار سهام خورده قطعا به خاطر بازار بدهي است.
وي توضيح داد: اما با توجه به اين که در بازار بدهي يک نرخ بدون ريسکي تعيين مي‌شود اين موضوع در انتظارات سرمايه‌ گذاران در بازار سهام تاثير گذار است و اين موضوع باعث مي‌شود رکودي در بازار سهام ايجاد شود.
حسيني مقدم در پاسخ به اين که آيا بازار سرمايه توان جذب حجم 100 هزار ميليارد ريال اوراق صکوک را دارد، گفت: در اين مورد نمي‌توان اظهارنظر کرد اما بازار سرمايه نشان داده که بازار بدهي مي‌تواند در اين بازار به صورت کاراتري از آنچه که در بازار پول است شکل بگيرد و براي تعيين قيمت بهتر و شفاف‌تر از بازار پول عمل کند. اميدواريم دولت هم اين ملاحظات را در نظر بگيرد و از ظرفيت‌هاي بازار سرمايه استفاده کنند.
مدير اداره نظارت بر ناشران بورس اوراق بهادار تهران در پاسخ به اين که در حال حاضر اسناد خزانه اسلامي‌هم نقدينگي زيادي را جذب خود کرده‌ نظر شما درباره اين اوراق چيست؟، اظهار کرد: اگر اسناد خزانه اسلامي‌در بورس هم نبود اين اتفاق مي‌افتاد هر اوراقي که پشتوانه اش دولت باشد باعث به وجود آمدن نرخي مي‌شود حتي اگر آن اسناد بدهي در بازار پول و بازار سرمايه هم منتشر نشود باز هم نقدينگي جذب و نرخ ايجاد مي‌کند.
وي با اشاره به بانک‌ها و موسسه‌هاي غير مجاز پولي گفت: وقتي اين همه موسسات داراي مجوز وجود دارد و زمينه سرمايه‌گذاري در آن‌ها وجود دارد، اما باز هم منابع پولي به سمت موسسات غير مجاز مي‌رود يعني هر زماني و هر جايي بازاري شکل گيرد از آن پول خارج خواهد
شد.

يک کارشناس بازار سرمايه گفت: حجم بالاي معاملات محصولات کشاورزي در بورس کالاي ايران بعد از اعتماد بيشتر دولت به بازار سرمايه و اجرايي شدن طرح قيمت تضميني به جاي خريد تضميني حاصل شده است.
مژده مولايي در گفت‌وگو با ايسنا، به بهبود روند معاملات محصولات کشاورزي در بورس کالاي ايران طي سال‌هاي اخير اشاره کرد و گفت: بازار معاملات محصولات کشاورزي يک بازار سنتي و پيچيده است که سابقه‌اي نزديک به يک قرن دارد اما خوشبختانه تحول بزرگ و مدرني در اين صنعت اتفاق افتاد و خريد و فروش اين محصولات به صورت مدرن به بورس کالا منتقل شد.
وي افزود: از سال ۱۳۸۳ عرضه محصولات کشاورزي در بورس کالاي ايران آغاز شد و روند رو به رشدي را طي کرد به طوري که تاکنون ۱۹ گروه اصلي کشاورزي و ۷۴ زير گروه در اين بورس پذيرش شدند.
وي خاطرنشان کرد: همچنين از سال ۱۳۹۰ تا پايان سال ۱۳۹۵، چهار ميليون و ۳۵۸ هزار و ۸۵۱ تن انواع محصولات کشاورزي به ارزش بيش از ۴۶ هزار ميليارد ريال در بورس کالا داد و ستد شد که معامله دو ميليون و ۵۰۹ هزار تن محصول به ارزش بيش از ۲۸ هزار ميليارد ريال تنها مختص سال ۱۳۹۵ بوده است، يعني نصف حجم معاملات پنج سال اخير که اين موضوع گوياي پيشرفت روند معاملات محصولات کشاورزي در بورس کالا است.
مولايي ادامه داد:اين در حالي است که قيمت محصولات کشاورزي به شدت تحت تاثيرعرضه و تقاضا بوده و بورس کالا بهترين مکان براي کشف عادلانه و آزادانه قيمت اين محصولات و در نتيجه معامله آنها محسوب مي‌شود.
به گفته وي، روند رو به رشد معاملات محصولات کشاورزي در بورس کالا را مي‌توان با معاملات کالاهاي استراتژيک کشور از جمله گندم و جو و ذرت و همچنين محصولات ارز آوري مثل زعفران و پسته مشاهده کرد.
مديرعامل کارگزاري توسعه کشاورزي تاکيد کرد: حجم بالاي معاملات محصولات کشاورزي در بورس کالاي ايران بعد از اعتماد بيشتر دولت به بازار سرمايه و اجرايي شدن طرح قيمت تضميني به جاي خريد تضميني حاصل شده است.
وي با بيان اينکه بورس کالا با گسترش روش‌هاي معاملاتي خود و همچنين برنامه‌هاي آموزشي که در کل استانهاي کشور تشکيل داده، کمک موثري در ارتقاء سطح دانش و آگاهي فعالان اين بخش کرده است، اضافه کرد: بورس کالا در مشارکت و افزايش بهره وري محصولات کشاورزي با مساعدت وزارت جهاد کشاورزي همراه شده است و قطعاً اين حرکت بورس کالا در اقتصادي کردن محصولات کشاورزي موثر خواهد بود.
وي در خصوص اجراي طرح قيمت تضميني در بورس کالاي ايران و استفاده دولت از ظرفيت‌هاي اين بورس گفت: دولت سالهاست که محصولات کشاورزي را در قالب حمايت از کشاورز و توسعه کشاورزي خريداري مي‌کند، اما روش قبلي مشکلاتي براي کشاورزان ايجاد مي‌کرد و ضرر و زياني را براي دولت به همراه داشت.
مولايي ادامه داد: اما با اجراي سياست قيمت تضميني، کشاورزان يا تعاوني‌ها به نمايندگي از آن‌ها محصولات را به انبارهاي تحت نظارت بورس کالا حمل کرده و سپس محصول از نظر استاندار سازي و کيفيت مورد ارزيابي قرار مي‌گيرد و پس از فروش در بورس کالا، وجه معامله در ظرف مدت دو روز به حساب کشاورز واريز مي‌شود.
وي در ادامه گفت: در اين طرح ما به التفاوت قيمت فروش محصول در بورس کالا و قيمت تضميني اعلام شده از سوي دولت بر طبق قانون از سوي وزارت جهاد کشاورزي، پرداخت مي‌شود بنابراين با اجراي آن هزينه‌هاي سنگين دولت کاهش پيدا کرد و پروسه‌هاي طولاني واريز وجه حذف شد.
وي در پاسخ به اين سوال که آيا روند رو به رشد محصولات کشاورزي در بورس کالا ادامه مي‌يابد؟ گفت: مزاياي معاملات کشاورزي در بورس کالاي ايران کشف قيمت شفاف، معاملات رقابتي و کوتاه شدن دست دلالان، استاندارد سازي محصولات و کم شدن هزينه‌هاي دولت است که اين نوع معاملات به نفع کشاورز(توليد کننده)، دولت و صنعت کشاورزي و خريدار است.

در سومين روز معاملات تالار شيشه‌اي در اين هفته شاخص کل هشت واحد رشد کرد و شاخص آزاد شناور با ۳۵ واحد افزايش رو به رو شد، اما شاخص بازار اول افت ۴۲ واحدي را تجربه کرد.
 ديروز در نمادهاي تاثير گذار روي شاخص حقوقي‌ها بيشتر نقش خريدار را بازي کردند.به نقل از ايسنا، ديروز شاخص کل بازده نقدي و قيمتي بورس اوراق بهادار تهران در ميانه ساعات معاملات ۲۲ واحد افت کرد، اما در نهايت توانست با فراز و فرودهايي پس از آن حدود هشت واحد نسبت به روز گذشته رشد کند و در تراز ۷۸ هزار و ۸۶۷ واحدي بنشيند.شاخص کل هم وزن نيز در اين مدت ۲۴ واحد رشد کرد و به رقم ۱۶ هزار و ۹۶۳ واحدي رسيد. در عين حال شاخص آزاد شناور با تنها ۳۵ واحد رشد عدد ۸۵ هزار و ۷۳۴ واحدي را تجربه کرد و شاخص بازار اول با ۴۲ واحد افت به رقم ۵۴ هزار و ۳۶۴ واحدي رسيد. همچنين شاخص بازار دوم با رشد ۲۹۵ واحدي رو به رو شد و در کانال ۱۷۶ هزار و ۸۹۴ واحدي ايستاد.در معاملات ديروز نماد پتروشيمي‌مبين، شرکت ارتباطات سيار ايران و معدني و صنعتي گل‌گهر هر يک به ترتيب ۳۹، ۱۶ و ۱۳ واحد تاثير مثبت در نوسانات دماسنج بازار سرمايه داشتند. در نماد پتروشيمي‌مبين نزديک به ۸۴ درصد از خريدها و ۷۶ درصد از عرضه‌ها مربوط به افراد حقوقي بود. همچنين در نماد شرکت ارتباطات سيار ايران و معدني و صنعتي گلگهر نيز حدود ۹۷ درصد از خريدها را حقوقي‌ها برعهده داشتند.در ادامه روند رکودي بازار ديروز نيز تعداد زيادي از سهام‌هاي گروه خودرو با روند کاهشي در قيمت پاياني مواجه شدند. در گروه فلزات اساسي نيز تعدادي از نمادها با روند رو به کاهش در قيمت پاياني‌ شان مواجه شدند، اما تعداد بيشتري از سهم‌ها شاهد روند افزايشي بودند هرچند که اين افزايش چندان چشم‌گير به نظر نمي‌آمد.علاوه بر اين در گروه استخراج کانه‌هاي فلزي نيز سهم‌هايي که رشد کردند از روند صعودي کمي‌برخوردار بودند و دو سهم اندکي در قيمت پاياني شان افت کردند.اکثريت قندي‌ها نيز روز گذشته روند کاهشي را تجربه کردند به طوري که نمادهاي قند ثابت خراسان، شهد و فرآورده‌هاي غذايي و قند چهارمحال بيش از چهار درصد روند کاهشي را در قيمت‌ شان تجربه کردند و نمادهاي قند هگمتان، قند نيشابور و قند شيرين خراسان مقداري رشد يافتند.ارزش معاملات بورس تهران ديروز به رقم ۱۰۰ ميليارد تومان بالغ شد که اين رقم ناشي از دست به دست شدن بيش از ۴۰ ميليون سهم و اوراق مالي قابل معامله طي ۳۰ هزار و ۹۴۱ نوبت داد و ستد بود.از جمله معاملات درون شهري ديروز مي‌توان به داد و ستدهايي در نماد پتروشيمي‌جم، صنايع پتروشيمي‌خليج فارس، بانک ملت، پتروشيمي‌مبين، سرمايه‌ گذاري غدير و ملي صنايع مس ايران اشاره کرد.آيفکس نيز ديروز با رشد ۴.۲ واحدي مواجه شد و در تراز ۹۰۰.۱ واحدي ايستاد. ارزش معاملات فرابورس ايران به رقم ۳۶۶ ميليارد و ۵۶۸ ميليون تومان رسيد که ناشي از دست به دست شدن ۷۸۳ ميليون سهم و اوراق مالي قابل معامله طي ۲۹ هزار و ۱۳۸ نوبت داد و ستد بود.