کد خبر: ۳۹۵۹
تاریخ انتشار: ۲۸ آبان ۱۳۹۳ - ۱۱:۵۷
گزارش مشترک صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی؛
از پیش از بحران مالی جهانی در سال 2008، چین واردات قطعات برای کالاهای صادراتی خود را کاهش داده است.
به گزارش تجارت آنلاین به نقل از صدای اقتصاد احتمال خیلی کمی وجود دارد که دوباره تنور جهانی که از رشد تجارت گرم می‌شد، مانند دوره پیش از بحران مالی سال 2008 میلادی، داغ شود. صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی در گزارش مشترکی که انتشار داده‌اند، دلیل این پیش ­بینی را تغییر جهت حرکت تولیدکنندگان چینی به داخل این کشور دانسته‌اند.
 
به گزارش روزنامه فایننشیال تایمز، یکی از مهمترین سئوالاتی که این روزها اقتصاددانان و محافل اقتصادی و سیاسی جهان با آن مواجهند، چنین است: آیا ادامه کاهش رشد تجارت بین‌المللی به معنی این است که جهانی شدن دوران اوج خود را سپری کرده است؟
 
طی دو سال گذشته، تجارت جهانی با سرعت بسیار کمتری از رشد اقتصادی گسترش یافته است که برای اولین بار در دهه‌های اخیر اتفاق می‌افتد. این تغییر در اقتصاد، به عنوان پایان ظاهری آن پدیده‌ای است که اقتصاددانان «فوق جهانی‌شدن» می‌نامیدند؛ دورانی که رشد تجارت جهانی دو برابر رشد اقتصادی جهانی بود.
 
بسیاری از اقتصاددانان مدعی شده‌اند که کاهش رشد تجارت در سالهای اخیر یک بحران برای اقتصاد است و بخشی از آن را ناشی از کاهش سرعت آزادسازی تجارت در سالهای اخیر دانسته‌اند. اما در آخرین پژوهشی که اقتصاددانان صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی انجام داده‌اند، دریافته‌اند که بخش اعظم کاهش رشد تجارت به دلایل ساختاری رخ داده است. بنابراین آنها پیش‌بینی کرده‌اند که رشد تجارت بین‌المللی دیگر مانند سالهای قبل افزایش نخواهد داشت.
 
نویسنده این گروه از اقتصاددانان که نتایج تحقیقشان را در شماره دسامبر مجله «امور مالی و توسعه» صندوق بین‌المللی پول منتشر کرده‌اند، نوشته است: «موتور ویژه‌ای که تجارت جهانی را حرکت می­داد، به نظر بسیار فرسوده است و انرژی پیش‌برنده خود را از دست داده است.»
 
به نظر نویسنده این گزارش، تکامل زنجیره تولید باعث شده بود که در دهه 1990 میلادی، تجارت بین‌المللی رشد بسیار سریعی داشته باشد اما در سالهای اخیر، چین که اکنون به بزرگترین کشور تجاری جهان تبدیل شده، به لطف سرمایه‌گذاری‌های خارجی، تلاش می‌کند که کارخانه‌های جدید خود را در داخل این کشور توسعه دهد.
 
آمار صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی نشان می‌دهد که در سال 1993 میلادی، قطعات وارداتی حدود 60 درصد کالاهای صادراتی چین را تشکیل می‌داد؛ در حالی که در سالهای اخیر سهم قطعات وارداتی در کالاهای صادراتی چین به 35 درصد کاهش یافته است. آدیتیا ماتو، مدیر بخش تحقیقات تجارت در بانک جهانی، می‌گوید: «این آمار نشان می‌دهد که چین که در جهانی شدن نقش بسیار مهمی داشته، حتی پیش از بحران مالی جهانی در سال 2008 میلادی، نوعی «جهانی‌سازی درونی» را شروع کرده است. بنابراین، کاهش رشد تجارت جهانی یک پدیده پس از بحران 2008 نیست بلکه یک اتفاق ساختاری است که زودتر از آن بحران شروع شده بوده است.»
 
ماتو که نویسنده همکار گزارش مشترک صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی است، می‌نویسد که این تغییر ساختاری در کاهش رشد تجارت جهانی، نتایجی برای رشد اقتصادی جهان در بر خواهد داشت و می‌تواند رشد اقتصادی آهسته‌تر برای جهان را به یک هنجار جدید تبدیل کند.

انتهای پیام/
نام:
ایمیل:
* نظر: