یک مطالعه جدید که در تاریخ ۱۷ فوریه ۲۰۲۰ در مجله Emerging Microbes & Infections منتشر شده نشان میدهد ماده ژنتیکی کرونا ویروس جدید (کووید-۱۹ یا سارس-۲) در نمونههای سواب دهان، مقعد و خون بیماران وجود دارد؛ بنابراین امکان سرایت بیماری از افرادی که به این ویروس آلوده شدهاند به دیگران از راه تنفسی، مدفوعی-دهانی یا مایعات بدن، بهطور بالقوه وجود دارد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران صاحبنظران معتقدند براساس دادههای اپیدمیولوژیک، راه تنفسی همچنان راه اصلی سرایت این ویروس محسوب میشود و از این بابت، کروناویروس جدید شباهت بسیاری با ویروس آنفلوانزا دارد. هنوز جداسازی کروناویروس جدید از مدفوع یا مایعات بدن میسر نشده است.
دستورالعمل کنونی برای تشخیص کووید-۱۹ متکی بر نمونه سواب دهان است. همه بیمارانی که تشخیص آنان قبلا تأیید شده، در صورتی که سواب دهانی آنان در دو نوبت پیاپی منفی باشد، پاک تلقی میشوند و دیگر آلودهکننده نیستند.
یک نکته مهم در برخی بیماران در این مطالعه این است که حتی پس از منفی شدن سواب دهانی، سواب مقعدی یا نمونه خون آنان همچنان حاوی ماده ژنتیکی ویروس بوده است. اندازهگیری آنتیبادیهای ضدویروس نشان میدهد سطح آنها (IgM و IgG) در روز اول تشخیص پایین یا صفر بوده ولی در روز پنجم، تیتر هر دو در بیشتر بیماران بالا میرود. همچنین میزان مثبت شدن سواب دهانی در ابتدای بیماری و سواب مقعدی در مراحل انتهایی بیشتر است.
در مجموع، نتایج این مطالعه میتواند بهمنزله یک هشدار احتیاطی مبنی براین فرضیه باشد که کووید-۱۹ ممکن است از راههای مختلف سرایت کند، هرچند مثبت شدن آزمایش مدفوع یا مایعات بدن از نظر ماده ژنتیکی ویروس، بهتنهایی برای اثبات این فرضیه کافی نیست.
یک مطالعه نشان داده حدود ۸ درصد بیماران در ابتدای سیر بیماری خود با اسهال مراجعه میکنند. همچنین پیش از این یک گزارش در زمینه گسترش احتمالی ویروس از راه فاضلاب در یک مجتمع مسکونی در هنگکنگ منتشر شده است.