مجید گودرزی
کارشناس اقتصادی
در شرایطی که تمامی شاخص های اقتصادی منفی و دچار افت شدید شده و تقریبا بخشی نیست که با بحران مواجه نباشد، سخن گفتن از بهبود شرایط و بازگشت به وضعیت مطلوب در نگاه اول خوش بینی افراطی به نظر می آید. اما ابدا اینطور نیست. چرا که اشتباهات در سطح کلان آنقدر پیش پا افتاده و بچه گانه است که سهوی بودن آنها قویا رد می شود. مثلا حراج ۶۲ تن طلااز پشتوانه پول ملی برای کنترل قیمت سکه بدون شک یک خطای اقتصادی است که در مخیلیه هیچ اقتصاددانی سهوی بودن آن نمی گنجد. از سوی دیگر افزایش افسار گیخته نقدینگی پازل سقوط ارزش پول ملی را کامل می کند.
مشکلات سایر بخشهای اقتصاد هم شامل قصور و یا تقصیر می شود. بسیاری از فعل های اقتصادی اکنون با انگیزه ایجاد رانت و ایجاد فساد است و بسیاری از ترک فعل ها هم مصداق ایجاد کمیابی در اقتصاد بمنظور ایجاد تورم است. بخصوص در نیازهای ضروری مثل مسکن که کشش کمتری دارند.
برای مبارزه با فساد گسترده فقط کافیست حراستها را پاسخگو کنیم و حراستها از زیر نظر روسای دستگاههای اجرایی خارج و زیر مجموعه وزارت اطلاعات قرار گیرند. خارج کردن حراستها از زیر نظر وزارت اطلاعات در جهت فلج کردن سیستم نظارتی کشور بود. چرا که اکنون هیچ مدیر حراستی جرات گزارش کردن مفاسد روسای دستگاه ها را ندارند. که اگر این کار را انجام دهد سریعا اخراج می شود. باید قانونی وضع شود که مدیران حراستها قبل از مفسدان محاکمه شوند. بنظر می رسد با اشراف اطلاعاتی و گستردگی حراستها میتوان امیدوار بود با این اقدام تا ۹۰ درصد مفاسد کنترل شود. هم اکنون در هیچ فسادی حراستها پاسخگو نیستند و محاکمه نمی شوند.
اکنون بخش عظیم و سرسام آوری از سرمایه گذاری ها در بخش هایی است که ارزش افزوده "صفر مطلق" دارند. باید این سرمایه گذاری ها که عموما در بازارهای سکه و فلزات گرانبها، دلار و ارزهای خارجی و مسکن صورت گرفته، تماما به سمت تولید و اقتصاد مولد بروند. اکنون اگر نوسان از این بازارها گرفته شود و به ثبات برسند، ارزش افزوده هزاران هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری ایرانیان در این بازارها صفر مطلق است. مدیریت سرمایه گذاری در ایران "غلط اندر غلط " و بسیار ضعیف است و حاصلی جز آشوب و آشفتگی و عقب ماندگی در اقتصاد ندارد.