سلامت نیوز:کرونا همچنان مهمترین دغدغه مردم است. خیلیها این روزها به این بیماری مبتلا شدهاند و نیاز به مراقبت دارند و امکانات بیمارستانها هم محدود است.
به گزارش سلامت نیوزبه نقل از روزنامه اطلاعات ، از طرفی پزشکان تأکید میکنند که بسیاری از مبتلایان میتوانند در خانه بمانند و قرنطینه شوند و بهبود پیدا کنند. اما نگهداری و مراقبت از بیمار مبتلا به کرونا چندان هم آسان نیست نیاز به رعایت نکاتی دارد تا هم بیمار زودتر بهبود پیدا کند و هم دیگران مبتلا نشوند.
برای مراقبت از بیماران مبتلا به کرونا ابتدا لازم است بدانیم که بیمار باید در بیمارستان بستری شود یا استراحت در خانه کافی است. طبق آنچه سازمان بهداشت جهانی توصیه میکند بیمارانی که عفونت حاد تنفسی دارند باید در اولین اولویت سیستم مراقبتهای بهداشتی قرار بگیرند و درمان اضطراری بر اساس شدت بیماری آنها انجام شود اما برای کسانی که مبتلا به بیماری خفیف هستند، ممکن است بستری شدن در بیمارستان لازم نباشد مگر اینکه نگرانی در مورد وخامت سریع حال آنها وجود داشته باشد.
در واقع بیماران با علائم خفیف و بدون بیماریهای زمینهای مزمن مانند بیماریهای ریه یا قلب و نارسایی کلیوی میتوانند در خانه تحت مراقبت قرار گیرند. البته بهتر است قبل از گرفتن این تصمیم پزشک شرایط را بررسی کند و خودتان هم ببینید که شرایط انجام این کار را در خانه دارید یا نه.
از صفر تا صد قرنطینه
قبل از انجام هرکاری بهتر است اطلاعات خودتان را از این بیماری و مراقبتهای لازم بالا ببرید.
۱ـ بیمار باید کاملاً قرنطینه شود و او را باید در یک اتاق جداگانه با تهویه مناسب قرار دهید (یعنی با پنجرههای باز و یک در باز).
۲ـ حرکت بیمار در خانه باید محدود شود و فضای مشترک را به حداقل برسانید. مطمئن شوید فضاهای مشترکی که ممکن است بیمار در آنها تردد کنند مانند آشپزخانه و حمام تهویه مناسبی داشته باشند. مثلاً پنجره را باز بگذارید.
۳ـ اعضای خانواده باید در اتاق دیگری بمانند یا در صورت عدم امکان، فاصله حداقل ۱ متر از فرد بیمار را حفظ کنند.
۴ـ یک یا دو نفر را مشخص کنید که از بیمار مراقبت کنند و با او تماس داشته باشند. مراقبت بهتر است برعهده کسی باشد که بیماری زمینهای نداشته باشد و در خطر نباشد.
۵ـ دست را بعد از هر نوع تماس با بیماران یا محیط نزدیک او کاملاً ضدعفونی کنید. اگر دستها به وضوح کثیف نباشند، میتوان از محلول دست حاوی الکل استفاده کرد. برای دستهایی که به وضوح کثیف هستند از صابون و آب استفاده کنید. هنگام شستن دستها با آب و صابون، بهتر است از دستمال کاغذی یکبار مصرف برای خشک کردن دست استفاده شود.
اگر این مواد در دسترس نیستند، از حولههای تمیز استفاده کرده و هنگام خیس شدن، آنها را تعویض کنید.
۶ـ برای محدود کردن ترشحات تنفسی، باید بیمار یک ماسک پزشکی داشته باشد و مراقبین هم وقتی در اتاق بیمار قرار دارند باید حتماً از ماسک پزشکی محکم استفاده کنند که دهان و بینی آنها را بپوشاند. ماسک نباید لمس شود یا دستکاری شود. اگر ماسک از ترشحات خیس یا کثیف شود، باید بلافاصله با ماسک تمیز و خشک جدید جایگزین شود.
۷ـ از تماس مستقیم با مایعات بدن، به خصوص ترشحات دهان یا تنفس و مدفوع خودداری کنید. هنگام انجام مراقبت از دهان یا تنفس و هنگام دست زدن به مدفوع، ادرار و سایر زبالهها از دستکش یکبار مصرف و ماسک استفاده کنید. از ماسک یا دستکش استفاده مجدد نکنید.
۸ـ لباسها و ظروف بیمار باید مخصوص و جداگانه باشد و جداگانه هم شسته شوند. لباسها، ملحفهها و حولههای حمام و دست بیمار را با استفاده از صابونهای معمولی و آب یا ماشین لباسشویی در دمای ۶۰-۹۰ درجه سانتیگراد با مواد شوینده خانگی معمولی تمیز کرده و کاملاً خشک کنید. ملحفههای آلوده را درون یک کیسه مخصوص لباس کثیف قرار دهید. لباسهای کثیف نتکانید و از سرایت آلودگی به پوست و لباس خودداری کنید.
۹ـ سطوحی که در اتاق مراقبت از بیمار مرتب لمس میشوند مانند میزهای کنار تختخواب و تخت خواب باید مرتب تمیز و ضدعفونی شوند.
۱۰ـ اگر خانه دو سرویس بهداشتی دارد یکی از آنها را فقط مخصوص بیمار بگذارید و سایر اعضای خانواده از آن استفاده نکنند اما اگر چنین امکانی ندارید حداقل یک بار در روز حمام و توالت را تمیز و ضد عفونی کنید.
۱۱ـ هنگام تمیز کردن سطوح یا دست زدن به لباس یا ملحفه آغشته به مایعات بدن بیمار باید از دستکش و لباس محافظ مانند پیش بندهای پلاستیکی استفاده کنید.
۱۲ـ دستکشها، ماسکها و سایر زبالههای تولید شده هنگام مراقبت از بیمار باید قبل از اینکه به عنوان زبالههای عفونی دفع شوند، آنها را داخل یک سطل زباله در دار در اتاق بیمار قرار دهید.
تغذیه ویژه کرونا
برای مراقبت از بیمار غیر از نکاتی که خواندید باید حواس تان به تغذیه بیمار هم باشد. کرونا داروی خاصی ندارد ولی تغذیه مناسب میتواند روند بهبودی را سریعتر و عوارض بیماری را کمتر کند.
غذاهایی که برای بیمار تهیه میکنید باید کاملاً پخته شده باشد و به اندازه کافی پروتئین داشته باشد. مصرف زیاد میوه و سبزیجات تازه هم بسیار به بیمار کمک میکند تا انرژی داشته باشد و ویتامینهای مورد نیاز بدنش مانند ویتامین ث تأمین شود.
بیمار مبتلا به کرونا باید مقدار زیادی مایعات بخورد. هم آب و هم آبمیوههای طبیعی. ضمن اینکه مصرف غذاهای پرچرب اصلاً توصیه نمیشود.
باید بدانید که بسیاری از مبتلایان به کرونا اشتهای خودشان را از دست میدهند به همین دلیل باید با وعدههای غذایی کم حجم و در دفعات بیشتر، کالری و انرژی مورد نیاز بیمار در طول روز تأمین شود.
خبرها و نقل قولهایی درباره مضر بودن لبنیات برای بیماران مبتلا به کرونا مطرح میشود اما به گفته پزشکان تاکنون مدرکی مستند و علمی مبنی بر ضرر مصرف شیر و لبنیات در بیماران کرونایی منتشر نشده و در مقابل متخصصان میگویند که مصرف لبنیات سالم مانند ماست، شیر و دوغ به خصوص دوغ خانگی کم نمک هم بسیار مفید است البته کم چرب چون معمولاً این بیماری با مشکلات گوارشی مانند تهوع، اسهال و کاهش تحمل معده همراه است و مصرف مواد غذایی چرب این علایم را تحریک و تشدید میکند.
مصرف دمنوشهایی با ترکیبات سالم، مجاز و بهداشتی برای کاهش علایم و عفونتهای تنفسی بیمار مؤثر بوده و میتواند به تسکین گلودرد و از بین رفتن احتقان در بیمار کمک کند.