وزارت راه و شهرسازی از طریق سامانه املاک و اسکان، امکان دریافت کد رهگیری قراردادهای اجاره را برای موجران و مستاجران فراهم کرد.
به منظور کاهش هزینهها امکان ثبت و استعلام قراردادهای اجاره برای موجران و مستاجران توسط وزارت راه و شهرسازی فراهم شد. در این خصوص نسخه آزمایشی سامانه ثبت اجاره مسکن راهاندازی شده که متقاضیان باید به سامانه املاک و اسکان به نشانی amlak.mrud.ir قسمت «سامانه ثبت رایگان اجاره مسکن (نسخه آزمایشی)» مراجعه کنند.
از طریق این سامانه، مالکان و مستاجران میتوانند به صورت قانونی و بدون مراجعه به دفتر مشاور املاک با درج اطلاعات، قرارداد خود را ثبت و کد رهگیری را به صورت رایگان دریافت کنند. این خدمت در قالب پنجره ملی خدمات دولت هوشمند ارایه میشود.
از سال ۱۳۸۷ با راهاندازی سامانه املاک و مستغلات دریافت کد رهگیری برای معاملات مسکن از قبیل خرید و فروش و اجاره الزامی شده است که باید به صورت رایگان توسط مشاوران املاک به متعاملین ارایه شود. با این حال در بسیاری موارد مشاوران املاک به بهانهی هزینهبر بودن کد رهگیری از ارایه آن خودداری و به ارایه قولنامه سهرنگ بسنده میکنند.
اقدام دولت در ارایه کد رهگیری به متعاملین در قالب پنجره ملی خدمات دولت هوشمند میتواند طرفین معامله در بازار مسکن را از برخی مشاوران املاک متخلف بینیاز کند.
در سطح استان تهران ۳۳ هزار بنگاه معاملات املاک وجود دارد و ۷۰۰۰ دفتر املاک نیز بدون مجوز، فعالیت میکنند. فقط در شهر جدید پردیس ۲۶۰۰ بنگاه مشاور املاک به فعالیت میپردازند که تعداد زیادی از آنها غیرمجاز هستند.
ایسنا نوشت: بررسیهای میدانی نشان میدهد که بازار خرید و فروش مسکن کساد است و معاملات چندانی صورت نمیگیرد. این در حالی است که مقطع جابهجایی مستاجران تا چند روز دیگر آغاز میشود و به تبع آن بازار اجاره رونق میگیرد. بازار مسکن شهر تهران از سه ناحیه دچار نوسانات قیمت شده است؛ انتظارات تورمی، نقشآفرینی مشاوران املاک و قیمتسازی در سایتهای اینترنتی که واسطههای ملکی نیز به آن اذعان دارند و خواستار نظارت بر سایتهای فروش ملک شدهاند.
اگرچه همواره مسئولان اتحادیه مشاوران املاک، واسطههای ملکی را از اتهام ایجاد التهاب در بازار مسکن مبرا میدانند اما بررسیها نشان میدهد برخی مشاوران املاک با دست کم شش ترفند به آشفتگی قیمت ملک دامن میزنند. از طرف دیگر متقاضیان خرید آپارتمان از اعلام نرخهای پیشنهادی نامتعارف در سایتهای اینترنتی توسط مشاوران املاک و برخی مالکان گلهمند هستند.
دولت در روزهای اخیر برنامهای را به منظور شناسایی مشاوران املاک غیرمجاز آغاز کرده است. در سطح استان تهران ۳۳ هزار بنگاه معاملات املاک وجود دارد و ۷۰۰۰ دفتر املاک نیز به صورت غیرمجاز فعالیت میکنند. فقط در شهر جدید پردیس ۲۶۰۰ بنگاه مشاور املاک به فعالیت میپردازند که تعداد زیادی از آنها غیرمجاز هستند.
علیرضا فخاری ـ استاندار تهران خواستار پلمپ واحدهای غیرمجاز مشاوران املاک در سطح استان توسط قوه قضائیه و با همکاری نیروی انتظامی شده و به اتحادیه مشاوران املاک و اتاق اصناف دستور داده در این زمینه فعالیت کامل داشته باشند و لیست و مشخصات مشاوران املاک غیرمجاز را در بازرسیهای میدانی به همراه بازرسین وزارت راه و شهرسازی مشخص کنند.
یکی از تخلفات مرسوم بعضی مشاوران املاک، عدم ارایه کد رهگیری است که بعضا برای دریافت آن از متقاضیان هزینه دریافت میکنند. این در حالی است که رهگیری کاملا رایگان است و نباید مبلغی بابت آن دریافت شود.
دولت اخیرا ثبت قرارداد اجاره مسکن را رایگان کرد. در مرحلهی اول راهاندازی سامانه املاک و مستغلات، صاحبخانهها و مستاجران میتوانند با مراجعه به سامانه amlak.mrud.ir قرارداد اجارهی خود را بدون مراجعه به بنگاه املاک به صورت آنلاین ثبت کنند و بدون پرداخت پول، کد رهگیری بگیرند.
با توجه به پایین بودن توان متقاضیان خرید، بازار خرید و فروش مسکن راکد شده اما اعلام نرخهای پیشنهادی نامتعارف، متقاضیان خرید را از بازار دور کرده است. در این بین نقش مشاوران املاک و برخی مالکان در تعیین نرخهای نامتعارف، شرایط بازار مسکن را پیچیده کرده است.