کد خبر: ۲۳۷۹۶۸
تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۵:۵۲
«تجارت آنلاین» دلایل افت شاخص ها در بازار سهام را بررسی کرد
ریزش های اخیر بازار سرمایه در حالی شدت گرفته است که به اعتقاد کارشناسان عمده دلایل این افت سنگین ریشه در دلایل بنیادی دارد. احتمالا در روزهای آینده بازار تحت تاثیر فضای متاثر از تنش های سیاسی در منطقه خواهد بود و بسته به اینکه واکنش ها به اقدام اخیر تروریستی چگونه باشد، روندها در بازار سهام متفاوت خواهد بود.

علل ریزش های سنگین بورس

گروه اقتصاد کلان: ریزش های اخیر بازار سرمایه در حالی شدت گرفته است که به اعتقاد کارشناسان عمده دلایل این افت سنگین ریشه در دلایل بنیادی دارد. احتمالا در روزهای آینده بازار تحت تاثیر فضای متاثر از تنش های سیاسی در منطقه خواهد بود و بسته به اینکه واکنش ها به اقدام اخیر تروریستی چگونه باشد، روندها در بازار سهام متفاوت خواهد بود.

به گزارش تجارت آنلاین، کارشناسان تاکید دارند اگرچه منفی های اخیر و قرمز پوشی در بازار سرمایه در هفته های گذشته قابل توجه بوده اما میزان ارزندگی سهم ها در بورس به گونه ای است که آن را از سایر بازارها به ویژه بازارهایی مثل خودرو و مسکن جلوتر قرار می دهد. دلیل این اتفاق هم ریشه در نقدشوندگی بالا در بازار سهام دارد که در بازارهای موازی مثل مسکن اینگونه نیست. با این وجود پیش بینی اینکه ریزش های فعلی در بورس تا چه نقطه ای ادامه دار باشد بسیار دشوار است، چرا این پیش بینی صرفا به تحلیل های تکنیکال قابل بسنده نیست و باید تحلیل های بنیادی و حتی سیاسی را هم در آن دخیل کرد.
اما در دو روز معاملاتی اخیر بورس تهران ریزش شدیدی داشته است. در معاملات روز شنبه 13 مرداد ماه 1403، شاخص کل بورس تهران 61 هزار و 705 واحد نسبت به روز کاری گذشته پایین‌تر ایستاد و به سطح 2 میلیون و 6 هزار و 666 واحد رسید. شاخص کل هم‌وزن بورس نیز با ریزش 19 هزار و 888 واحدی در رقم 637 هزار و 859 واحدی ایستاد. شاخص کل فرابورس 596 واحد افت کرد به رقم 20 هزار و 743 واحد رسید. همچنین شاخص هم وزن فرابورس با کاهش 4 هزار و 871 واحد به سطح 109 هزار و 967 واحد رسید. روز شنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی برای ششمین روز متوالی منفی شد و هزار و 70 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد. دیروز نماد شپنا بیشترین خروج پول حقیقی را داشت که ارزش آن 52 میلیارد تومان بود. پس از شپنا، نمادهای فولاد، خساپا، شستا و وبملت بیشترین خروج پول حقیقی را داشتند. در سوی دیگر، بیشترین ورود پول حقیقی به نمادهای فزر، خگستر، وساپا، ختور و نمرینو تعلق داشت.

نمادهای اثرگذار بر شاخص کل
دیروز نمادهای فارس، فملی و فولاد نمادهای قرمزپوش بورس بودند که بیشترین اثر را در افت شاخص کل بورس داشتند. در سوی دیگر نمادهای نمرینو، سدشت و آپ از معدود نمادهای سبز بازار بودند. در فرابورس نیز نمادهای آریا، شگویا و هرمز بیشترین اثر کاهنده را بر شاخص داشتند. در بین نمادهای پرتراکنش بورس دیروز نماد ذوب بیشترین تراکنش را داشت و فولاد و شستا در رتبه‌های بعدی بیشترین تراکنش قرار گرفتند. در فرابورس نیز فزر، شفام و معین بیشترین تراکنش را داشتند. دیروز ارزش معاملات کل بازار سهام به 11 هزار میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه هزار و 125 میلیارد تومان بود که 10 درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز تشکیل می‌دهد. ارزش معاملات خرد نیز با کاهش 12 درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم 4 هزار و 381 میلیارد تومان رسید

پرمعامله‌ترین سهم‌ها
در معاملات دیروز نماد فملی بیشترین ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد که ارزش معاملات آن 121 میلیارد تومان بود. پس از فملی، فزر بیشترین ارزش معاملات را داشت و فولاد رتبه سوم بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد شپنا و وبملت در رتبه‌های بعدی بیشترین ارزش معاملات قرار گرفتند. حجم معاملات نیز سهام ذوب با تعداد یک میلیارد و 752 میلیون و 428 هزار و 324 سهم در صدر قرار گرفته است. شستا در رتبه دوم بیشترین حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به وبملت تعلق داشت. دو نماد خساپا و خودرو نیز در رتبه‌های بعدی بیشترین حجم معاملات بازار قرار داشتند. در معاملات شنبه، 6 نماد صف خرید داشتند و 464 نماد با صف‌ فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صف‌های خرید با افت 72 درصدی نسبت به روز کاری قبل به 5 میلیارد تومان کاهش یافت و مجموع ارزش صف‌های فروش نیز با افزایش 180 درصدی به رقم هزار و 37 میلیارد تومان رسید.

تحلیل روز شنبه بازار سهام
بازار سهام پس از ترور اسماعیل هنیه با ریسک سیستماتیک جدید مواجه شد و شاخص‌های بورسی سقوط سنگینی را تجربه کردند. این روند در بورس دیروز نیز دیده شد و قیمت 98 درصد از سهم‌های بازار پایین آمد. معاملات دیروز سهام در جهت کندل معاملاتی روز چهارشنبه بسته شد و در پایان بورس شنبه، شاخص کل با ریزش 61 هزار و 700 واحدی که معادل 2.98 درصد این شاخص است، روبه‌رو شد. بر این اساس، شاخص کل در پایان معاملات دیروز در سطح دو میلیون و 6 هزار واحدی ایستاد. در طرف دیگر، قیمت معاملات سهم‌های کوچک بازار سهام نیز کاهش شدیدی پیدا کرده است؛ به طوری که شاخص هم‌وزن بازار در پایان بورس دیروز 19 هزار و 888 واحد که معادل 3.02 درصد این شاخص است، کاهش ارتفاع داد و به سطح 637 هزار واحد رسید. گفتنی است تابلو بورس اوراق بهادار تهران در روز گذشته، حجم معاملات را 10.8 میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی) را چهار هزار و 394 میلیارد تومان نشان می‌دهد. همچنین باید گفت در بورس شنبه گروه صندوق‌های طلا بیش از سایر رقبا افزایش قیمت پیدا کرده است. تراز پول حقیقی در سهام، مانند روز معاملاتی آخر هفته قبل، شنبه هم منفی بود.
به طوری که در پایان بورس دیروز حدود 1.5 همت پول حقیقی از بازار سهام خارج شده است. موضوع دیگر اینکه تا لحظه تنظیم این گزارش حدود 58 میلیارد تومان پول حقیقی از صندوق‌های درآمد ثابت خارج شده است. در جریان معاملات دیروز سه سهم فملی، فزر و فولاد بیشترین ارزش معاملات و سهم‌های شستا، ذوب و وبملت به‌ترتیب بیشترین حجم معاملات را ثبت کرده‌اند. همچنین سهم فارس نیز بیشترین ارزش بازار را در اختیار خود گرفت. بیشترین خالص خرید حقیقی نیز به سهم‌های فزر، خگستر و وساپا تعلق گرفت. همچنین در جریان معاملات دیروز سهم‌های وسپه، هجرت و آردینه ورود پول هوشمند داشتند. در سوی دیگر، فیلترهای بورسی نشان می‌دهند پول هوشمند از نمادهای بوعلی، حکشتی و پردیس خارج شده است. شایان ذکر است بیشترین سرانه خرید حقیقی در سهم‌های بمپنا، سدشت و ورنا رقم خورد. همچنین فاما در جریان معاملات دیروز بیشترین فشار تقاضا را ثبت کرد. در مقابل، بیشترین فشار عرضه نیز در نماد اعتلا بود.

نام:
ایمیل:
* نظر:
آخرین اخبار