مالیات ارزش افزوده، یکی از انواع مالیات غیرمستقیم و منابع درآمد دولتها است. فرمول مالیات ارزش افزوده، براساس ارزش افزوده ایجادشده در مراحل مختلف تولید یک کالا یا ارائه خدمت، تعیین میشود. لازم به ذکر است که پرداخت مالیات بر ارزش افزوده به عهده مصرفکننده نهایی خواهد بود. براساس آخرین قوانین مالیاتی، محاسبه ارزش افزوده با استفاده از خوداظهاری مالیاتی در سامانه ارزش افزوده انجام میشود.این مطلب قصد داریم توضیحات کاملی درباره قانون مالیات بر ارزش افزوده، نرخ مالیات بر ارزش افزوده و مهلت ارسال اظهارنامه ارزش افزوده ارائه دهیم.
نکته مهم: استفاده از خدمات اعزام حسابدار، راهکاری هوشمندانه برای کسبوکارهایی است که به دنبال کاهش هزینهها و افزایش دقت و بهرهوری هستند. پیشنهاد می کنیم از تیم شرکت حسابداری دهناد جهت بهبود عملکرد مالی و مالیاتی خود بهره مند شوید
ارزش افزوده، ارزشی است که در زمان تولید یا توزیع به کالاهای واسطه اضافه میشود. دقت کنید که این تعریف تنها به فرایند تولید مرتبط است و ارتباطی با کالاهای خاص ندارد. یکی از سادهترین جاهایی که میتوانید ارزش افزوده را ببینید، روی بستهبندی انواع مواد غذایی، تنقلات و حتی فاکتورهای خرید است.
طبق یک قانون کلی، مالیات بر ارزش افزوده در هر فصل پرداخت خواهد شد. در حقیقت فاصله بین هر بار پرداخت سه ماه است. زیر گروههایی که مشمول پرداخت این مالیات هستند باید تا 15 روز بعد از پایان هر فصل اظهارنامه ارزش افزوده را به اداره مالیات تحویل دهند. برای ارسال این اظهارنامه باید به آدرس my.tax.gov.ir مراجعه کنید. پس از جستجو این آدرس در مرورگر، لازم است تا ثبت نام اولیه را انجام دهید. بعد از آن باید اطلاعات خود را ثبت و در نهایت با تکمیل فرم مربوطه و ارسال اظهارنامه کار را به اتمام برسانید.
برای دانستن تفاوت بین اظهارنامه ارزش افزوده و معاملات فصلی، ابتدا باید بدانید معاملات فصلی چیست؟ معاملات فصلی در حقیقت فهرستی از معاملات است که برای شفافسازی ارزیابیهای مالی آماده میشود. آگاهی از تفاوتهای بین این دو دسته کمک میکند تا صاحبان کسب و کارها مشمول پرداخت جریمههای سنگین نشوند. تفاوتهای این دو مفهوم را در ادامه به اختصار توضیح میدهیم.
یکی از تفاوتهای ارزش افزوده و معاملات فصلی مربوط به زمان ارسال است. آخرین فرصت ارسال اظهارنامه ارزش افزوده 15 روز بعد از پایان فصل و معاملات فصلی، 45 روز بعد از پایان فصل است.
معاملات فصلی روندهای مالیاتی را شفافسازی میکند و ارزش افزوده، نوعی از مالیات است که به ازای فروش به اداره مالیات پرداخت میشود.
معاملات فصلی مشمول پرداخت مالیات نمیشود؛ اما برای اظهارنامه ارزش افزوده باید مالیات بپردازید.
مرجع قانونی اظهارنامه مالیاتی ارزش افزوده، مالیات غیرمستقیم و معاملات فصلی، قانون مالیاتهای مستقیم است.
مالیات ارزش افزوده شامل حال کسانی میشود که به خرید و فروش و خدمات میپردازند. برخی از این مشاغل عبارتاند از:
شما میتوانید برای اطمینان، لیست صنفها و خدماتی که از مالیات معاف هستند را مطالعه کنید، چنانچه شغل شما در لیست نبود، یعنی باید مالیات ارزش افزوده پرداخت کنید.
برخی از اقشار کمدرآمد، کالاها و خدمات و برخی از کالاهای فرهنگی و ملی از پرداخت مالیات ارزش افزوده معاف هستند. مثل:
در گذشته ارسال اظهارنامه ارزش افزوده در سایت www.evat.ir صورت می گرفت. با یکپارچه شدن نظام مالیاتی کشور این سامانه از دسترس خارج شده و کلیه امور مربوط به مالیات بر ارزش افزوده از طریق درگاه ملی خدمات مالیات my.tax.gov.ir صورت میگیرد. پس از ورود به این سامانه بر روی گزینه ارزش افزوده کلیک کرده و سپس مراحل لازم را طی کنید.
در سال 88 قانون موقت مالیات بر ارزش افزوده تصویب و اجرایی شد. از همان ابتدا تا به حال 10 مرحله فراخوان ارزش افزوده از سوی اداره مالیات اعلام شده که مشمولین ارزش افزوده را مشخص کرده است. لازم به ذکر است که کلیه کسب و کارها جدا از زمینه فعالیت آنها شامل مالیات بر ارزش افزوده خواهند شد. اگر در مرحله از امور مالیاتی خود نیاز به خدمات مالیاتی داشتید با مشاورین شرکت حسابداری دهناد در تماس باشید.
کسانی که میخواهند اظهارنامه ارزش افزوده را تکمیل و در سامانه بارگذاری کنند، باید در موعد مشخص در سامانه ثبت نام کنند. پس از آن باید در مهلت تعیین شده اظهارنامه خود را تحویل دهند تا متوجه جرائم نشوند؛ اما معاملات فصلی تنها روندهای مالی را شفافسازی میکند و مالیاتی به آن تعلق نمیگیرد. اگر صاحب کسب و کاری هستید، میتوانید امور مالیاتی شرکت خود را به دهناد بسپارید تا همه امور در زمان مشخص انجام شوند.
منبع: شرکت حسابداری دهناد | dehnaad.com